סכנה בפגייה
דאגה בבית־החולים איכילוב: 17 מתינוקות הפגייה התגלו כנשאים של חיידק המעיים VRE העמיד לאנטיביוטיקה. החיידק התגלה במקרה רק לאחר שאחת התינוקות הועברה לבית־חולים אחר ושם נבדקה. איכילוב: "אף פג אינו חולה - מדובר בחשיפה לחיידק בלבד". משרד הבריאות פתח בבדיקה
17 תינוקות בפגיית בית־החולים איכילוב בתל־אביב נדבקו בחיידק מעיים מסוכן ועמיד לאנטיביוטיקה מסוג VRE. הדבר התגלה לאחר שבימים האחרונים הועברה מבית־החולים איכילוב לבית־החולים שניידר בפתח־תקווה פגה לצורך ביצוע ניתוח לב פתוח.
בבדיקה שגרתית שערכו לפגה בשניידר התברר שהיא נושאת את החיידק. צוות הפגייה מיהר לדווח על כך לעמיתיהם באיכילוב, ושם מיהרו לבצע בדיקה לכלל הפגים. בבדיקה התברר שככל הנראה 17 מהפגים נושאים את החיידק. אלה מהם שנמצאו כנשאים בודדו משאר הפגים, ומשרד הבריאות פתח בבדיקות נסיבות המקרה.
VRE הוא חיידק שנמצא במעיים ונחשב לנפוץ, אולם הזן שהתגלה הוא רגיש לאנטיביוטיקה ואינו שכיח במיוחד. החיידק נמצא ברבות מהמדינות המתפתחות ונפוץ במיוחד בארצות־הברית בגלל שימוש יתר באנטיביוטיקה שגורמת לחיידק לפתח עמידות. "בארץ החיידק לא נפוץ כל כך", הסביר אתמול מומחה למחלות זיהומיות. "בחלק מבתי־החולים נהוג לעשות בדיקות להימצאות החיידק בכל תינוק שמגיע לבית־החולים. בשנים האחרונות לא זכור לי מקרה שבו היו כל כך הרבה פגים שהיה חשש שנשאו את החיידק".
פג נמצא בקבוצת סיכון מפני שמערכת החיסון שלו שברירית. לא מדובר בחיידק אלים אבל הוא עדיין מסוכן. חשוב להדגיש שהחיידק אכן נמצא בצואת הפגים באיכילוב, אבל הפגים עצמם לא פיתחו סימנים קליניים כמו חום, צמרמורות, עלייה בלחץ הדם או דלקת בדרכי השתן שעלולים להעיד על סכנה מיידית. "אם הנשאות היא כל כך קשה", אומר המומחה, "הדבר עלול להתפתח למקרה קליני עם תסמינים, וזה כבר הופך למסוכן".
ממשרד הבריאות נמסר אמש: "ליחידה הארצית למניעת זיהומים של משרד הבריאות דווח הערב על התפשטות חיידק עמיד מסוג VRE בפגייה באיכילוב. האירוע התגלה בעקבות העברת פג מאיכילוב לשניידר, ובסיקור קבלה התגלתה הנשאות. בעקבות הגילוי בשניידר, נסקרו כל הפגים באיכילוב, ו־17 נמצאו כנשאי החיידק. מדובר בנשאות א־סימפטומטית ולא בתחלואה זיהומית. בפגייה באיכילוב ננקטו צעדי מניעת התפשטות. היחידה הארצית למניעת זיהומים פתחה בחקירה".
מאיכילוב נמסר בתגובה: "חיידק מעי הנקרא VRE הינו חיידק לא מסוכן שנמצא בצואה ומצוי בפגיות בישראל. בשיתוף משרד הבריאות בוצע סקר מלא לכל הפגים השוהים בפגייה והוחלט, כמשנה זהירות, על נקיטת אמצעי בטיחות להמשך הבטחת שלום הפגים. אף פג איננו חולה, אלא מדובר על חשיפה בלבד של החיידק. הורי הפגים עודכנו".

