כוח המוח
בלי פחמימות, בלי סוכר, בלי גלוטן, עם הרבה שומנים מהסוג הבריא ודיאטה ים־תיכונית שכולנו יודעים כמה היא מומלצת ונהדרת • "תוכנית המוח הלבן לחיים" של גורו הבריאות האמריקאי ד"ר דיוויד פרלמוטר מבטיחה להפוך את כולנו לאתלטיים, חדים, רזים, מרוכזים – והרבה יותר בריאים
חיים בריאים הם עבודה קשה. כמה מבאס. גורו הבריאות האמריקאי ד"ר דיוויד פרלמוטר מבטיח בספרו החדש "תוכנית המוח הלבן לחיים" (מאנגלית: ענבל שגיב־נקדימון, בהוצאת דיונון) את מה שנראה כגביע הקדוש של הקיום הנכון – שיפור ביצועי המוח, הורדת משקל ובריאות אופטימלית. הספר מציג מעין גישה הוליסטית המשלבת את התורות משני רבי המכר הקודמים של ד"ר פרלמוטר: "מוח לבן", שעסק בשיפור הבריאות הפיזית, הנפשית והקוגניטיבית, ו"בריין מייקר", שעסק בחשיבותם של מיליארדי חיידקי המעיים. התוכנית החדשה המשולבת נהדרת לבריאות, אבל כדי להגיע אליה נצטרך להיפרד מהתזונה המערבית הסטנדרטית ולאמץ בן־לילה תפריט נטול גלוטן ודל פחמימות, אך עתיר שומן וסיבים (מישהו אמר אטקינס?) ברור שזה לא יהיה קל או פשוט.
מלבד התזונה החשובה כוללת תוכנית "המוח הלבן" מרכיבים נוספים מהותיים – תזמון שעות השינה, האכילה והפעילות הגופנית, ויתור על ארוחת הבוקר פעם או פעמיים בשבוע, נטילת תוספים מסוימים והיפטרות מתרופות מיותרות, הפחתת הלחץ היומיומי והחשיפה לחומרים כימיים בסביבה המיידית, טיפוח מערכות יחסים וטיפול בעצמכם, התמודדות נינוחה עם אתגרי החיים, קביעת יעדים והתפתחות אישית ופינוי זמן לפעילות גופנית נכונה.
למה דווקא "המוח הלבן"? ובכן, כאן ההסבר קצת מסובך, והוא לקוח מרב המכר הקודם של ד"ר פרלמוטר, באותו שם. המוח הלבן, White Brain, הוא משחק מילים, התחכמות על חשבון White Grain, הלא הוא דגן החיטה המרושע, האויב הגדול של הבריאות לפי תורתו, שכן בו נמצא הגלוטן הנורא והכה מזיק. כלומר, במקום דגן לבן ורע, אנחנו צריכים לשאוף למוח לבן וטוב, שכולו קוגניציה משוכללת, יעילות ואנרגיות חיוביות.
מכונה שורפת שומן
הדבר היחיד שד"ר פרלמוטר מבקש מקוראיו הוא מחויבות. התוכנית תשנה את מערכת היחסים שלנו עם תחומים רבים בחיינו, החל באוכל וכלה באנשים, בעזרתה ניצור הרגלים ומסורות חדשים ונשנה את האופן שבו אנו מתנהלים בחיים, נתקדם בקצב האישי ונלמד דרך חיים ישימה ואפשרית לאורך זמן באמצעות כמה שינויים בהרגלי היומיום. החוכמה היא לעשות את זה במתינות, צעד־צעד, להיות סבלניים ולהיות טובים כלפי עצמנו.
לפי ד"ר פרלמוטר, הפתרון לליקויים המקשים על חיינו נמצא באוכל שלנו, בבטן שלנו, באופן שבו אנו חיים כל יום ומתמודדים עם המחויבויות ותחומי האחריות שלנו, באופן שבו אנו מזיזים את הגוף ונשארים פעילים, חזקים, ניידים, גמישים וקלי תנועה, באופן שבו אנו מתמודדים עם מכשולים, מחלות, פציעות וכאב, במערכות היחסים, בקשרים החברתיים ובהשקפת החיים שלנו.
תוכנית המוח הלבן מאפשרת לשלוט בנפש, בגוף וברוח – היא אורח חיים. היעדים העיקריים של התוכנית הם הפחתת דלקת ושליטה בה, הפיכת הגוף למכונה שורפת שומן, איזון רמות החיידקים הטובים בבטן, איזון ההורמונים, שליטה בגנים ואיזון החיים.
לפני הכל, ד"ר פרלמוטר ממליץ לקוראים לכתוב יומן ובו לתעד מדי יום את מה שעובר עליהם בתהליך ובדרך החדשה שבחרו לעצמם: הסיבות, המחשבות, היעדים והאירועים המשפיעים עלינו ועל אופן קבלת ההחלטות שלנו. חשוב לתעד את התחושות והרגשות, בעיקר אלו הקשורים לאכילה – לתפוס את עצמנו כשהאכילה שלנו אוטומטית או רגשית, לגלות התניות הקושרות בין הרווחה הרגשית לבחירות בחיי היומיום. בימים הקשים, שוודאי עוד יגיעו, הוא ממליץ להקדיש יתר תשומת לב לתופעות של אכילה רגשית ולעסוק דווקא בפעילויות בריאות. המודעות העצמית תסייע לנו להימנע מרכישת חטיף בפיצוצייה ולהתעלם מהנודניק שהביא עוגיות ושוקולדים למשרד.
ואלה הם כללי התזונה הנכונה של תוכנית המוח הלבן:
• סלקו את הגלוטן (גם אם אתם לא חושבים שיש לכם בעיה איתו)
• עברו לתזונה דלת פחמימות ועשירה בשומן ובסיבים
• הפסיקו לצרוך סוכר (אמיתי, מעובד ומלאכותי)
• הימנעו ממזונות שעברו הנדסה גנטית
• הישמרו מעודף חלבון
• אמצו את הביצה המופלאה
הגלוטן נמצא בכל מקום – ממוצרי חיטה, דרך גלידה ועד לקרם ידיים. החלבונים שבגלוטן גורמים לדברי ד"ר פרלמוטר לדלקות, לתגובות אוטואימוניות ואפילו לסרטן. הם פוגעים בדופן המעי וגורמים לצליאק, לסוכרת ולמחלות מעיים דלקתיות, ומשבשים את חילוף החומרים של הגלוקוז והשומן בגוף. והכי גרוע – הגלוטן עלול למנוע מהגוף לרדת במשקל. חובה לעבור לתזונה נטולת גלוטן.
השלב הבא הוא לחזור לשומן הרווי. חובה לעשות זאת, כי הסכנה הגדולה ביותר לבריאותנו ולעלייה במשקל היא החלפה של שומן רווי בפחמימות ובסוכרים. לא צריך לפחד משומן רווי, ובאופן כללי כדאי לאמץ את השומנים הטבעיים. חובה להפחית את צריכת הפחמימות. לפי ד"ר פרלמוטר, אין גרוע יותר מצריכת פחמימות וסוכרים "מקדמי דלקת". חשוב מאוד גם שהתזונה תהיה עתירת סיבים, כי הם אלה שמזינים את חיידקי המעיים הטובים ותורמים לבריאות המעיים.
שמן הזית חיוני לנו במיוחד, וכאן ד"ר פרלמוטר חוזר אל הדיאטה הים תיכונית האהובה והכה מוצלחת, שכולנו מכירים טוב מהבית. התזונה הים תיכונית מלאה בחומרים מזינים ודלת סוכרים, ומקבלת בברכה שפע של שומנים טובים. לפי מחקרים חדשים, דרך התזונה הזו מגינה עלינו מפני סרטן, לא פחות, ומביאה לתפקוד קוגניטיבי משופר.
יחד עם הגלוטן יש להכחיד מהתפריט גם את הסוכר לכל סוגיו – אמיתי, מעובד ומלאכותי. הפרוקטוז, למשל, נמצא אשם בהתפתחות כבד שומני, הצטלקות ושחמת. צריכתו מתקשרת לעמידות לאינסולין ועקב כך להשמנת יתר חולנית ולליקויים בתפקוד המוח. לפי ד"ר פרלמוטר, הסוכר גורם לשינויים לרעה בתאים, בכלי הדם, בהורמונים, במערכת החיסונית, במעיים ובמערכת העצבית. בקיצור, תזרקו את הסוכר לאלתר. הממתיקים המלאכותיים, אגב, מזיקים לא פחות ממנו – הם משפיעים לרעה על חיידקי המעיים, גורמים לליקויים בחילוף החומרים ותורמים למגפת ההשמנה ועודף המשקל החולנית.
חשוב להימנע גם ממזונות שעברו הנדסה גנטית, והכוונה לצמחים או בעלי חיים ששולב בהם די־אן־אי של יצורים אחרים. רבים מהמזונות שאנו צורכים עלולים להיות מהונדסים גנטית, ובהם תירס וסויה, בטטה, אורז ובננות. לרוב, השינויים הגנטיים נועדו כדי לשפר את המוצרים האלו ולהעניק להם תכונות חיוביות חדשות, אבל עדיין אין לנו מושג מה ההשפעה של השינויים האלה לטווח ארוך, והיא עלולה להיות מזיקה ומסוכנת. מזונות מהונדסים גנטית עלולים להיות מזיקים למערכת החיסון, לכבד ולכליות.
ד"ר פרלמוטר אינו שולל ואפילו ממליץ על צריכת בשר אדום, אבל צריך לבחור בשר איכותי שלא טופל באנטיביוטיקה או הואבס בדגנים. בשר איכותי מכיל גם שומן איכותי. אבל הפחתת הפחמימות אין פירושה מעבר לתזונה עתירת חלבון. בעצם, אנחנו זקוקים רק לכ־50 גרם חלבון ביום. אם אוכלים יותר מדי חלבון, הגוף מאחסן אותו, והמשמעות היא השמנה מסוכנת ומשקל עודף. אנחנו צריכים לקבל רק 19%־35% מתצרוכת הקלוריות היומית שלנו ממזונות חלבוניים, כלומר 46 גרם חלבון לנשים ו־56 גרם חלבון לגברים ביום. חשוב לגוון את מקורות החלבון שאנו צורכים, וד"ר פרלמוטר ממליץ במיוחד על הביצה כמקור לחלבון איכותי.
תוכנית גמילה
השלב הבא בתוכנית המוח הלבן הוא שינוי אורח החיים, והוא מתחיל בהערכת גורמי סיכון אישית המבוססת על שאלון מפורט בן 20 שאלות המופיע בספר. בהמשך צריך ללכת לבדיקות מעבדה לא שגרתיות במיוחד: למשל, אינסולין בצום, גלוקוז בדם בצום, המוגלובין A ו־C, פרוקטוזאמין, חלבון מגיב C, הומוציסטאין, ויטמין D וגלייפוסט – בדיקת שתן. הגלייפוסט, יש לדעת, הוא כימיקל, חומר הדברה מסוכן, שמרוסס על גידולי חקלאות רבים שאנו צורכים בסופו של דבר כמזון. בעצם מה שקורה הוא שהמדענים מעבירים את המזון תהליכי הנדסה גנטיים כדי שיוכל להיות מרוסס בגלייפוסט בלי להפוך לרעיל בעצמו, אבל השינויים הגנטיים האלה בעייתיים מאוד. בעצם, כשמסמנים את האויבים הגדולים שלנו לפי ד"ר פרלמוטר, אפשר לומר שהגלוטן והגלייפוסט הם השטן הגדול והשטן הקטן. ובכל אופן, בדיקות הדם האלו הן הצעד הראשון לחיים בריאים וטובים הרבה יותר.
לפני שמתחילה העבודה הגופנית דרושה הכנה מנטלית, והשלב הראשון הוא ההליך שד"ר פרלמוטר קורא לו "כיבוי הטייס האוטומטי". אם אתם קמים בבוקר וטוחנים ארוחה עתירת פחמימות, צורכים כל מיני חטיפים מזיקים ומשקאות דיאט בעבודה או מנשנשים בהיסח הדעת מול הטלוויזיה – סימן שאתם חיים על אוטומט ובחוסר מודעות, ואתם חייבים לצאת מזה לאלתר. כיבוי הטייס האוטומטי מתרחש בעצם במקביל לאימוץ ההמלצות וההרגלים החדשים לחיים בריאים. ברגע שנצליח לסנן את התזונה והתרופות שאנו צורכים, נוסיף ליומיום שלנו אסטרטגיות תמיכה ונתכנן את התזונה והפעילות שלנו בהתאם, אז בעצם תיווצר מודעות למתרחש בגופנו, והטייס האוטומטי יכבה וינוטרל.
ד"ר פרלמוטר מתנגד בחריפות לדיאטות הדורשות שש ארוחות קטנות ביום כדי שלא תיווצר תחושת רעב. לדבריו, אין שום דבר רע בקצת תחושת רעב, ואפילו הצום מומלץ, כמו בלא מעט דתות ואמונות בעולם, כולל היהדות, ובתנאי שיודעים לעשות זאת נכון. הצום הוא דרך מקובלת לאתחול מחודש של חילוף החומרים, לקידום הורדת המשקל ואפילו לשיפור החדות המנטלית. צום לסירוגין, למשל כמה ימי צום בעונה או ויתור על ארוחה או שתיים מסוימות בשבוע, יכול, לדבריו, להאריך את החיים ולדחות מחלות כמו שיטיון וסרטן. הטענות על כך שהצום מאט את חילוף החומרים הן קשקוש מוחלט – הצום יכול לסייע להורדה במשקל. אלו האופציות המועדפות: צום של יום אחד שלם לפני שמתחילים בתפריט המומלץ של ד"ר פרלמוטר, ויתור על ארוחת הבוקר מדי פעם, או צום של 72 שעות שלמות ארבע פעמים בשנה.
ואז מגיעה הגמילה מפחמימות, והיא גמילה מוחלטת, חד וחלק. נשמע מפחיד, אולי אפילו קצת בלתי אפשרי? ברור, אבל זה פחות נורא ממה שחושבים. בימים הראשונים זה באמת די קשה, אבל כשעוברים את השבוע הראשון מבחינים בתוצאות, ואז גדלה המוטיבציה להמשיך הלאה. והתוצאות ברורות מאוד: אנרגיה מחודשת, צלילות מחשבתית וקלילות גופנית. אלו הם דברים ממכרים יותר מכל פחמימה שחשבתם להכניס שוב לגופכם.
למתקשים ממליץ ד"ר פרלמוטר להתייחס אל הפחמימות כאל סם מסוכן ואל ההיפטרות מהן כדבר הטוב ביותר שאתם עושים עבור עצמכם. כך אפשר לצלוח את המשברים הכרוכים בגמילה. כדאי גם להצטייד בחלופות: אגוזים שלמים וממרחי אגוזים, בשר מיובש, גבינות טעימות, ביצים קשות, ירקות טריים עם מטבל טעים. בתקופת המעבר הם יצילו אתכם מלצרוך את הדברים המזיקים שאתם שואפים להיפטר מהם. במקביל זרקו את כל האויבים מהבית, רוקנו את המזווה מפחמימות ומסוכרים, הפסיקו ללכת למסעדות ולדוכני המזון המהיר שאתם כל כך אוהבים ופשוט תחזיקו את עצמכם חזק – היו מכווני מטרה, ראו את הפרס הגדול שמחכה לכם בסוף הדרך. הוא שם, בהישג יד, אפשר ממש לגעת בו, אם רק לא תוותרו ותישברו עכשיו. תהיו חזקים וזה ישתלם לכם. אם תהיו חזקים, בסוף גם תהיו רזים, בריאים, ואפילו תאריכו ימים. מילה של ד"ר דיוויד פרלמוטר. •

