חוזר ומוהל באמון
לפני שנתים: מוהל שלא השתמש באמצעים סטריליים בברית המילה הדביק לפי החשש תינוקות בהרפס • הוא נקרא לבדיקה רפואית, אך המשיך בעבודתו • בימים האחרונים הוא הדביק כנראה עוד שני תינוקות • משרד הבריאות טוען: "הבריתות אינן באחריותנו"
אם אתם עומדים לערוך ברית לבן, כדאי שתדעו: מוהל שלפי החשש סובל מהרפס הדביק בימים האחרונים שני תינוקות בנגיף. זאת משום שבניגוד להנחיות ביצע מציצת דם באמצעות פיו במקום להשתמש במכשיר סטרילי. מדובר במוהל שכבר הדביק בעבר תינוקות בנגיף זה, שעלול להיות אלים ומסוכן. משרד הבריאות טוען: "איננו מופקדים על סוגיית ברית המילה".
בשבוע שעבר דיווחה אחות אפידמיולוגית בבית־החולים "מעייני הישועה" בבני־ברק למשרד הבריאות על שני תינוקות שלקו בפריחה אופיינית להדבקה בנגיף ההרפס. ואכן, בדיקת מעבדה אישרה כי אחד מהם נדבק וכתוצאה מכך לקה בדלקת מסוכנת בקרום המוח.
בדיקת בית־החולים העלתה כי שני התינוקות נימולו על ידי אותו מוהל. עוד התברר כי לפני כשנה וחצי, בעקבות חשש כי הדביק תינוקות בהרפס, הונחה המוהל על ידי משרד הבריאות להפסיק את נוהג מציצת הדם. במקביל הוא התבקש להתייצב לבדיקות רפואיות כדי לברר אם הוא סובל מנגיף ההרפס.
לפי המידע שנמצא במשרד הבריאות לא התייצב המוהל לבדיקה. אנשי היחידה הארצית למניעת זיהומים במשרד הבריאות המליצו בפני ההנהלה לאסור עליו לחלוטין להמשיך ולבצע בריתות. המלצתם לא התקבלה, והמוהל התבקש לא לבצע מציצה ישירה של הדם עד שיגיע לבדיקה רפואית.
הוא המשיך בעבודתו ללא הפרעה, ולפי החשש הדביק כאמור בימים האחרונים שני תינוקות נוספים בנגיף המסוכן. על אף שמדובר שמדובר בסכנה של ממש לא טרחו אנשי משרד הבריאות לוודא כי המוהל עבר את הבדיקות הרפואיות, והם גם לא פירסמנו אזהרה לציבור על הסכנה לכאורה הנשקפת ממנו. גורמים במשרד הבריאות אף טוענים כי בשום שלב הוא לא זומן לבירור בנושא בוועדה בין משרדית האמונה על עבודת המוהלים.
מציצת הדם נועדה למנוע הצטברות קרישי דם באזור החתך. במשרד הבריאות אין נוהל האוסר על הפעולה, אולם הממומחים סבורים כי יש להימנע ממנה לחלוטין, או לפחות ליידע את ההורים כי יש אלטרנטיבה: שאיבת הדם באמצעות קשית סטרילית. הדבקה בנגיף ההרפס ביילודים עלולה לגרום לזיהום מסוכן בדם ובמערכת העצבים המרכזית, לדלקת המוח, לפיגור ואף למוות.
למרות הסכנות ממשיכים חלק מהמוהלים בהליך המסוכן, שעלול לגרום להדבקה גם במחלות מסוכנות אחרות כמו הפטיטיס ואיידס. בשנים האחרונות נפטרו בארה"ב תינוקות לאחר שנדבקו בהרפס כתוצאה מההליך הזה, ובישראל סבלו בשנים האחרונות כמה וכמה תינוקות מסיבוכים בלתי הפיכים בעקבות כך.
בישראל מתקיים זה שנים רבות דיון באשר לסכנה הכרוכה בהליך מציצת הדם, אך הסוגיה לא הוכרעה בשל הרגישות הדתית. איגוד רופאי הילדים בקהילה דרש בעבר ממשרד הבריאות ליידע את הציבור לגבי אופציית המציצה באמצעות קשית סטרילית, אולם דבר לא נעשה. הנחיית הרבנות הראשית קובעת כי על המוהלים לעדכן את ההורים לגבי האופציה לשימוש בקשית, אולם בפועל גם זה לא נעשה.
ממשרד הבריאות נמסר: "ברית מילה המבוצעת על ידי מוהל נחשבת לפעולה דתית. קיימת ועדה בין־משרדית המפקחת על מוהלים שקיבלו את הסמכתה. המשרד אינו מופקד על סוגיית ברית המילה והמוהלים ואין בידו סמכות חוקית לנקיטת אמצעים. אין הוכחה חד משמעית בנוגע לקשר בין המציצה להדבקה, והנושא בבדיקה. על מנת לשמור על אמצעי זהירות נאותים הונחה המוהל להימנע ממציצה ישירה".

