yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 09.03.2017
    סנונית אירופית ראשונה במלחמה נגד ה־BDS
    החלטה משמעותית בפרלמנט בשווייץ: "המדינה לא תממן שום גוף התומך בגזענות, באנטישמיות וב־BDS" • סימנים מעודדים דומים גם בפרלמנט בהולנד ובמפלגת השלטון בספרד • סגנית שר החוץ חוטובלי: "מהלך חשוב בעד הצדק"
    בן־דרור ימיני

    הפרלמנט בשווייץ קיבל אתמול החלטה דרמטית, שאוסרת על המדינה "לממן כל גוף שתומך בגזענות, באנטישמיות ובבי־די־אס". הבי־די־אס, לראשונה בפרלמנט אירופי, קיבל את מקומו הראוי, לצד הגזענות והאנטישמיות. ההחלטה התקבלה ברוב של 111 תומכים לעומת 78 מתנגדים ו־4 נמנעים.

     

    מדובר בהישג חסר תקדים, משום ששר החוץ השוויצרי, דידייה בורקהאלטר, ניסה לשכנע את הפרלמנט לדחות את ההצעה. הוא הצהיר ש"זכותה של שווייץ לעודד את השיח האזרחי בישראל". כך הוא כינה את התמיכה של שווייץ בגופים הקשורים, באופן ישיר או עקיף, לבי־די־אס, והציג כדוגמה את ארגון "שוברים שתיקה". הוא טען ש"הארגון הוא קוץ בעין של השלטון בישראל, משום שהוא מדווח על הזוועות של הכיבוש בשטחים הפלסטיניים". מדובר במעגל סגור. שווייץ משלמת ל"שוברים שתיקה" כדי שידווח על זוועות, ושר החוץ של שווייץ "יודע" לספר על זוועות משום שזה החומר שמנפק הארגון.

     

    אלא שהנוסחה הזאת, שמאפיינת מדינות נוספות באירופה, נכשלה הפעם. הפרלמנט בשווייץ לא השתכנע. השינוי התחולל בזכות עבודה יסודית של נציגי ארגון NGO Monitor. יו"ר הארגון, פרופ’ ג'רלד שטיינברג ואולגה דויטש, נפגשו לפני חודשים אחדים עם קבוצת חברי פרלמנט בברן בירת שווייץ. הם הציגו להם מצגת שמפרטת את מעללי הגופים שזוכים לתמיכה מממשלת שווייץ, שכללו, בין השאר, הסתה אנטישמית, נוסף על שלילת עצם קיומה של מדינת ישראל, תמיכה ב"זכות השיבה" ובפתרון של "מדינה אחת".

     

    החומרים זכו לחשיפה גם בתקשורת השוויצרית, והם גרמו לסחף בקרב חברי פרלמנט רבים, ובכלל זה גם חברי מפלגתו של שר החוץ. כדי שההחלטה תיכנס לתוקף, יש צורך באישור נוסף, בסנאט של שווייץ, אך בעקבות ההחלטה שהתקבלה אתמול אמר לי גורם דיפלומטי בכיר שהמאמצים נמשכים, ושהסיכויים נראים גבוהים.

     

    בתגובה על ההחלטה אמרה סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי: "אני מברכת את הפרלמנט השוויצרי על המהלך החשוב הזה בעד הצדק והמוסר האנושי. זאת החלטה שראוי שתאומץ בפרלמנטים נוספים ברחבי אירופה. כולנו בעד זכויות אדם אלא שיש ארגונים שמשרתים מגמה הפוכה במסווה של זכויות אדם, וחשוב להסיר את המסכה".

     

    ארגון NGO Monitor פעל בשנים האחרונות בפרלמנטים נוספים, הוביל לדיונים שעירערו על מדיניות ההקצבות לגופים אנטי־ישראליים והצליח להשפיע על סיקור ביקורתי כלפי הממשלות.

     

    הפרלמנט ההולנדי קיבל החלטה בגנות ההקצבות לבי־די־אס, אך ההחלטה לא נכנסה לתוקף, והציפייה היא שלאחר מערכת הבחירות יהיה ניסיון לקדם את העניין. בית־המשפט העליון של ספרד אישר לפני חודשים אחדים החלטה נגד הבי־די־אס, ולפני ימים אחדים אימצה מפלגת השלטון הצעת החלטה שמתנגדת לבי־די־אס, תוך ציון העובדה שמדובר ב"גרסה מודרנית של אנטישמיות".

     

    גופי הבי־די־אס והדמוניזציה הפכו בשנים האחרונות לאחד המכשולים הרציניים לשלום. ההחלטות האחרונות מבהירות שגם בפרלמנטים באירופה מבינים את זה. זו בשורה טובה לישראל. אולי גם לשלום.

     

     

    yed660100