"הרב צריך לשמוע אותנו"
הן צפו במתקפה של ראש המכינה הקדם־צבאית בעלי נגד גיוס נשים, שמעו אותו קורא להן “לא יהודיות” ושואל "מי יתחתן איתן?", והחליטו לא לשתוק • קבוצת צעירות דתיות, רגע לפני גיוס או אחרי השחרור, מבהירות כעת לרב יגאל לוינשטיין: "עבורנו, לשרת בצבא זו שליחות"
כמו צעירות דתיות רבות, גם חן לויאן כעסה כששמעה על דבריו של ראש המכינה הקדם־צבאית בעלי, הרב יגאל לוינשטיין, שיצא נגד גיוס נשים לצה"ל. "להיות דתייה בצה"ל ובסביבה חילונית רק חיזק את הזהות הדתית שלי", מספרת לויאן בת ה־24 על תקופת שירותה בצבא, ביחידה מסווגת. "זו התמודדות עם סביבה שהדת לא בהכרח מוכרת לה, והשאלות שעלו תמיד איתגרו אותי והכריחו אותי למצוא תשובות". לויאן לא לבד: כמוה התרעמו על דבריו של הרב עוד בנות רבות שהשתחררו מצה"ל — וכאלה שצפויות לעלות על מדים בקרוב.
"תמר הייתה סמל לשילוב הבנות הדתיות בצבא" | אמה של תמר אריאל נגד הרב לוינשטיין
קראו עוד על העימות המתמשך על פניו החדשות של צה"ל
בהקלטה שפורסמה ביום שלישי נראה הרב לוינשטיין אומר בנוגע לגיוסן של נשים: "שיגעו לנו את הילדות, מגייסים לנו אותן לצבא, הן נכנסות יהודיות והן לא יהודיות בקצה — כל מערכת הערכים שלהן תשתבש". בהמשך התייחס לוינשטיין לחיילות שמורחות על פניהן צבעי הסוואה במילים "מתאמנות לקראת החתונה להתאפר", הוסיף: "מי יתחתן איתן?" ורמז כי נשים ששירתו בצבא צפויות להכות את ילדיהן.
במכינה הקדם־צבאית "צהלי" סירבו לעבור בשתיקה על הדברים. המכינה, שהוקמה ב־2006 על ידי מרכז יעקב הרצוג, מיועדת לבנות דתיות בלבד, בוגרות בתי־ספר דתיים ואולפנות, שבחרו לשרת בצה"ל — וקרויה כיום על שם תמר אריאל, נווטת הקרב הדתייה שנהרגה במפולת השלגים בנפאל באוקטובר 2014. "הדברים שאמר הרב לוינשטיין הבהירו לי עוד יותר שצריך לשמוע אותנו, לדעת מה המניעים שלנו", מספרת אסתי פינטו (18) מתל־מונד, שמתגייסת למודיעין. "הצחוק של המאזינים לו נבע מבורות ומחוסר הבנה". דנה שלסקי (19) משהם, שאף היא מתגייסת למודיעין, הבהירה: "דווקא בגלל המעמד של הרב לוינשטיין העציב אותי לשמוע את מה שהוא אמר — אבל זה גם חידד אצלי את המשמעות של מהפכת הגיוס של הבנות הדתיות, והבנתי שיש לי פה שליחות: להאיר את הנושא באור חיובי".
לצד מחאתן של המתגייסות מהמכינה ע"ש תמר אריאל, יוזם הארגון הציוני־דתי "אלומה" מחאה שתעלה הבוקר ברשתות החברתיות — ותקרא לצעירות דתיות ששירתו בצבא, כמו חן לויאן, לצלם עצמן מחזיקות שלט שבו כתוב: "שירתתי בצה"ל ונשארתי יהודיה ודתייה". "להיות חיילת בצה"ל זו חובה אזרחית", מסבירה אלה לנגר רביצקי (28) מירושלים, ששירתה ביחידה מסווגת. "צה"ל הוא מקום קשה המאתגר את זהותם ואת השקפת עולמם של כל גבר ואישה שנכנסים בשעריו, וניתנו לי הרבה כלים להתמודדות עם הסוגיות שהצבא הציף — מה שלא נכון לגבי רוב החיילים". יפעת סלע, מנכ"לית ארגון "אלומה" המסייע לצעירות דתיות בזמן שירותן הצבאי, הוסיפה על כך: “הבנות האלו ממשיכות בדרכן, ואינן מאמצות את הקו המבדל והמפלג שאליו נראה שחותר הרב לוינשטיין".

