תוכניות טראמפ יביאו לזעזוע, אך לא בהכרח שלילי

פסקל דה קרוזה, בכיר בבנק השווייצרי פיקטה, אופטימי ביחס לכוונותיו של נשיא ארה"ב החדש: "המשק האמריקאי רווי בשורות טובות"

כחודש וחצי כבר עברו מהשבעתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, ולמרות החששות ממפולת בשווקים הפיננסיים התבדו המשקיעים עד עכשיו, והם שמחים על כך. אף שעדיין מוקדם להעריך איך תיראה הקדנציה של טראמפ מבחינת וול סטריט, יש המעריכים כי ההתחלה מבשרת טובות גם להמשך.

 

"המניות בארה"ב יכולות לעלות ב־10% השנה", אומר פסקל דה קרוזה, דירקטור למזרח התיכון ולישראל של בנק ההשקעות השווייצרי פיקטה, בראיון ל"ממון". "טראמפ בא לבית הלבן עם תוכניות לעידוד הצמיחה, שאם ייצאו לפועל הן יובילו לזעזוע פיסקלי. זעזוע לא בהכרח במובן השלילי.

 

"תוכנית אחת היא הקלות במסים, החשובה מאוד בעינינו למרות העיתוי המוזר. המשק האמריקאי רווי בשורות טובות. עבודת הבנק הפדרלי בעידוד הצמיחה הביאה לפירות הרצויים. האבטלה כיום סופר־נמוכה.

 

"ההקלות במסים ישאירו כ־300 מיליארד דולר בקופת החברות. זה החלק שהכי קל תיאורטית להעביר, כי הקונגרס בגדול איתו. זה לאו דווקא בהכרח יגיע לבעלי השליטה דרך דיבידנדים, כי חברות אמריקאיות שיש להן כסף רוכשות בחזרה את המניות שלהן, ואז הציפייה לרווח למניה עולה והמניות עולות".

 

השקעה בתשתיות

 

ומה הפן השני?

 

"הרצון של טראמפ להשקיע בתשתיות. יש לארה"ב צורך של השקעות ב־1.9 טריליון דולר בתשתיות. טראמפ דיבר בקמפיין על טריליון דולר והוריד את זה ל־500 מיליארד דולר. נוצרת בעיה, כי מצד אחד הוא מכניס פחות כסף לקופת המדינה, ומנגד רוצה הוצאה גדולה יותר על תחבורה ועל הצבא. כאן הקונגרס עלול קצת לבלום אותו".

 

הבעיה לכאורה, לדברי דה קרוזה, בנקאי שווייצרי דובר עברית שוטפת (לימד את עצמו עברית בעת לימודי המזה"ת), היא "שהשווקים כבר מגלמים חלק מהבשורות הטובות, כמו ההקלות במסים, ואם חלילה טראמפ יתחיל לגמגם ויחזור בו - תהיה בעיה, אף שהסבירות לכך נמוכה כי קל לספק את זה. זה מצדיק את העליות שהיו וגם עליות נוספות".

 

איך זה מתיישב עם התחזיות שלכם?

 

"יש מקום לאכזבה בקרב השווקים הפיננסיים בחודשים הקרובים, כי את ההשלכות החיוביות של תוכנית טראמפ נראה בעיקר מהמחצית השנייה של השנה וב־2018. מה שקצת גלום במחירי המניות זה שמיד ביום שהוא נכנס לבית הלבן התחילה תאוצה של התמ"ג, אבל זו לא התפיסה שלנו.

 

"אנחנו מעריכים ירידה קלה בתמ"ג בחודשים הראשונים של השנה. זו נובעת מכך שהיו לנו רבעון שלישי ורביעי חזקים בארה"ב. ייתכן שתהיה קצת אי־ודאות פוליטית עם כמה התבטאויות חריפות של טראמפ. רואים שתוכניות המסים לא עוברות חלק, בייחוד בקונגרס. פן קצת פחות צפוי הוא מגבלות בסחר הבינלאומי".

 

עד כמה רחוק להערכתכם הוא יילך עם זה?

 

"ברור שטראמפ יילך על מגבלות סחר מסוימות, אבל לא כלליות. הוא יטיל מסים ספציפיים על מוצרים מסוימים, אבל זה לא חדש וזה לא אמור להפתיע ולהזיק. אובמה העלה באביב את המס על חלק מהברזלים הסיניים ב־225%, כי הסינים הציפו את השוק במחירים זולים בגלל ההאטה שם. יש פעולות נקודתיות, ואת זה טראמפ כנראה ימשיך, אבל זה לא צפוי לחבל במערכת הסחר הבינלאומית".

 

אז אתם לא רואים פה מהלך דרמטי מדי.

 

"הוא רוצה לנקוט צעדים מעניינים וחסרי תקדים – כמו שיעורי מס שונים על יצוא ויבוא. עדיין יש אלמנט של אי־ודאות, אבל הדעה הכללית היא שהוא לא ילך עם הראש בקיר למלחמות סחר, בראש ובראשונה עם סין. אם הוא יעשה זאת, הוא עלול לפגוע בחברות ענק אמריקאיות כמו אפל".

 

איך זה ישפיע על השווקים הפיננסיים?

 

"זה טוב לשוק המניות וזה יהיה טוב גם לשוק האג"ח הקונצרניות והאג"ח בתשואה גבוהה (High Yield), שההיצע שלהן צפוי לקטון, כי החברות יצטרכו לגייס פחות חוב".

 

הדולר מתחזק מול המטבעות הזרים. איך זה בא לידי ביטוי?

 

"מרכיב היצוא בארה"ב הוא רק 10% מהתמ"ג, להבדיל ממה שקורה, למשל, בגרמניה או בשווייץ, וכל הרכיבים וחומרי הגלם מוזלים בעקבות התחזקות הדולר. אז בגדול, האפקט נטו לא שלילי, הוא אפילו עשוי להיות חיובי כי הוא מגדיל את כוח הקנייה של משקי הבית האמריקאיים".

 

אז מניות כן, אג"ח קונצרניות כן. ובמה לא להשקיע?

 

"נגידת הבנק המרכזי האמריקאי, ג'נט ילן, לא רוצה שהריבית תעלה מהר מדי. נראה שהתשואה על האג"חים הארוכים של ממשלת ארה"ב תעלה מ־2.4% לכיוון 3%. באג"ח האלה נראה ירידות.

 

"יצאנו מ־35 שנים של אג"ח שהניבו רווחי הון לצד התשואות. הייתה תשואה מצטברת של 1,260% על אג"ח ממשלתיות בשנים האלה. זה הגיע למצב הזוי בשנים האחרונות: אם רצית בשווקים הפיננסיים לעשות רווח הון, הלכת לאג"ח ממשלתיות ארוכות טווח. אם רצית תחליף לקופון, הלכת למניות סולידיות. זה הפוך להיגיון".

 

טוב לנדל"ן

 

יכולה להיות לזה השפעה גם על שוק הנדל"ן האמריקאי?

 

"זה תומך גם בשוק הנדל"ן, אם כי ראינו האטה לאחרונה בקצב עליית מחירי הבתים. בנדל"ן לדיור אין בועה. בנדל"ן המסחרי אנחנו מזהים סממני בועה, שכן המחירים שם הוכפלו בשנים האחרונות. מחירי הבתים התייצבו אחרי העלייה והנפילה. בגדול, המחנה הנהנה מכל המצב הזה הוא שוק המניות, למרות העליות שכבר נרשמו בו".

 

8 שנים אחרי המשבר הגדול הכלכלה הגלובלית חזרה לעצמה?

 

"ארה"ב חוזרת למצב נורמלי. לאט לאט. הכל תלוי בתמהיל של מה שיתקבל בקונגרס מבחינת הקלות המסים והתשתיות. אירופה בפיגור של 4 שנים אחרי ארה"ב. הסיבה די ברורה. לבנק המרכזי של אירופה נדרש הרבה זמן להיכנס למדיניות של הרחבה כמותית".

 

ראינו אשתקד את הברקזיט בבריטניה, והשנה יהיו בחירות במדינות מפתח באירופה. איך זה ישפיע?

 

"אנחנו לא מצפים להפתעות נוספות בבחירות שיהיו בשנה הקרובה, ולא נראה עלייה של מפלגות פופוליסטיות נוספות. אם מדינה כמו איטליה תצא מגוש היורו - זו התחלת הסוף. בריטניה הייתה תמיד חלק בפנים וחלק בחוץ. אנחנו לא רואים את מרין לה־פן עולה לשלטון בצרפת. הוצאה של מדינה כמו איטליה מגוש היורו תביא למשבר כמו ב־2008".

 

Roee.bergman@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים