איים בזרם

היום כמעט לכולם יש אי, ולמי שאין – חולם על אי, עורג לאי ומקווה שמתישהו יהיה לו אי. בניגוד לדעה הרווחת, לא צריך בית פרטי כדי ליהנות ממנו. גם בדירת שני חדרים בעיר אפשר לשלב אותו בחוכמה. מומחים מתחום המטבחים מציגים את הטיפים הכי נכונים לאי החלומות שלכם. מדריך

"כל אחד רוצה היום אי, זה מעין סמל סטטוס של ימינו", מסבירה ניצה פז, אדריכלית ומנהלת שני סניפים ברשת המטבחים דקור. "כ־95% מהמטבחים היום פתוחים לסלון והאי, המקשר בין המטבח לסלון, יוצר את תחושת ה־WOW העיצובית. אולם יש כללים לשילוב אי במטבח. הכלל הכי חשוב הוא המרחק המינימלי למעבר – 90 ס"מ. תנאי חשוב נוסף הוא הגודל של האי עצמו, מינימום 80 על 120 ס"מ, פחות מזה זה נראה לא טוב. מהצד השני – אין גבול לגודל, וככל שהאי גדול יותר בחלל גדול, זה נראה מרשים יותר. יש איים שמגיעים לאורך של שלושה־ארבעה מטרים על רוחב של 1.60 מטר. הדגש שלי הוא – לשים לב לפרופורציות". עוד מציינת פז כי גובה משטח העבודה באי צריך להיות 92־90 ס"מ מהרצפה (אפשר לשלב שולחן אכילה או אחסון נמוך יותר – על כך בהמשך), ובכל מקרה לא למקם אותו במרחק גדול יותר משני מטרים משאר יחידות המטבח. בנוסף ממליצה פז לוודא שהמרחקים בין שלוש הפונקציות הכי חשובות במטבח – כיור, כיריים ומקרר, מה שמכונה "משולש הזהב" – לא גדולים מדי.

 

מטבחי LEICHT תוצרת גרמניה
מטבחי LEICHT תוצרת גרמניה

 

אורלי בקרמן, מנכ"ל מטבחי LEICHT ישראל, שמחה להפריך מיתוס בקשר לגודל של האי: "בעבר רווחה תפישה שאי מתאים לבתים גדולים ולמטבחים גדולים ורחבים, אבל גם בדירת שניים־שלושה חדרים אפשר לשלב אי, הסוד טמון בתכנון נכון. המגמה היא לשלב אי לא רק בהיבט העיצובי או הפרקטי, אלא גם בהיבט החברתי. כולם נוהגים להתאסף סביב האי בבית וגם מי שמבשל נהנה מחברה והוא לא נפרד במטבח סגור בעוד שכולם בפינת האוכל כמו שהיה נהוג בעבר. האי הוא לא פעם לב הבית". לגבי גדלים ומידות ממליצה בקרמן לשלב אי דו־צדדי – הצד הפונה למטבח לאחסון והצד השני הפונה לסלון לישיבה. "חשוב לשלב הרבה מקומות אחסון, שכן האי מחליף ברוב הבתים את המזנון של הסלון של פעם. ובכל מקרה, לדאוג שהמשטח הבולט החוצה מהאי לא יעלה על 30 ס"מ. יותר מזה – יש צורך בהוספת תמיכה".

 

חיים סמרי, מנכ"ל חברת "מטבחי הדקל", מאמין במרחק גדול יותר מ־90 ס"מ: "מרחק המינימום מהאי לאחד הארונות הצמודים לקיר חייב להיות 120־100 ס"מ ורצוי יותר,".

 

שלום ששון, מעצב הבית ב"שבלול קניון העץ" - נגרייה לעיצוב וייצור רהיטים בהתאמה אישית, מסביר כי יש חשיבות מכרעת לתכנון נכון: "אי הוא חלק שימושי ביותר במטבח, בתנאי שמתכננים אותו היטב. האי הוא המשולש המקשר בן המטבח לסלון ובין הטבח לאורחים. במהלך התכנון חשוב לבדוק זוויות ראייה מכמה כיוונים, לנצל אותו לאחסון, להוסיף דלתות ומגירות במקום מדפים פתוחים אם מדובר באי המיועד לבישול".

מטבח בצבע מוקה (מקולקציית Nature Green של מטבחי זיו)
מטבח בצבע מוקה (מקולקציית Nature Green של מטבחי זיו)

 

 

פונקציונליות

 

שטח עבודה נוסף? אחסון? ישיבה? כל התשובות נכונות, כמעט. "אי קודם כל צריך להיות פונקציונלי ורק אחר כך עיצובי", אומרת אורלי בקרמן, "התכנון והפונקציות שלו נגזרות מהמשפחה ומהבית שאליו הוא נכנס. אחרי סוגיית הגודל, צריך להחליט מה למקם עליו ובתוכו – מכיריים עם קולט אדים מעליו, דרך כיור ועד מכונת קפה, מקום ללפטופ למי שעובד מהבית ועד אחסון. אני בעד לשלב בכל מקרה מקומות ישיבה סביב האי, גם אם זה אומר מקום לזוג בלבד. בחללים גדולים שיש בהם מקום לאי באורך של כארבעה מטרים אנחנו ממליצים על ישיבה דו־צדדית, גם עם הפנים לסלון, מה שיוצר צורת ישיבה נעימה של פנים אל פנים". אבי זיו, מנכ"ל ובעלים של "מטבחי זיו", מסביר שאפשר לחלק את האיים לשלוש קטגוריות: אי המורכב ממשטח עבודה הבנוי על יחידת אחסון מלבנית, ריבועית או מעוגלת; אי המשמש כעמדת עבודה, עם כיור או כיריים (או שניהם); ואי מפלסי – אי מעוצב הבנוי משני מפלסים נפרדים בגבהים שונים, המשמשים גם כדלפק הגשה / אכילה בגובה של 75 סניטמטר (המפלס הנמוך) וגם כעמדת עבודה (המפלס הגבוה).

 

משטחי דקטון החדשניים של קוסנטינו
משטחי דקטון החדשניים של קוסנטינו

 

חיים סמרי מוסיף כי "המגמה היא לעצב ולתכנן את האי כרהיט דו־כיווני, אלמנט המפריד בין חלל המטבח לפינת האוכל או לסלון – פתרון שימושי לאור האופנה של מטבח פתוח וחשוף לעיני כל. כאלמנט כזה, האי יכול להוות פתרון טוב לאחסון. אפשר לתכנן אותו בכל צורה רצויה, לכלול בו ארונות ומגירות סגורות, מדפים פתוחים, מערכות שמע ובידור ועוד. המשטח העליון יכול לשמש מקום להנחת חפצי נוי וכלים או לחילופין כמשטח עבודה או רק משטח לאכילה, וכמובן כמה מהשילובים האלו או כולם יחד. חשוב לזכור שרואים את האי מכל צדדיו".

 

בקרמן מוסיפה שעבור משפחות שומרות כשרות אי עשוי להיות פתרון מצוין ליצירת מעין שני מטבחים: משלבים באי כיור נוסף.

 

חומרים

כאן צוללים לעולם עצום של חומרים ובעיקר של שילובים. יש את המשטח העליון ויש את הארונות, וננסה לעשות סדר בספריית החומרים הענפה. "אי יכול להמשיך את הקו העיצובי של המטבח או להוות לו ניגוד", מסבירה פז. "למשל, שילוב משטח בוצ'ר מוסיף הרבה חום במטבח שכולו על טהרת הלבן והמודרני. שימוש בחומר תעשייתי קר כמו נירוסטה יעניק מראה אחר לגמרי. אמנם, חיפוי עליון של אבן קיסר עדיין שולט בעיקר בשל המחיר הנגיש, אולם בהדרגה נכנסים לשימוש חומרים נוספים כמו למינם (Laminam) - משטח גרניט פורצלן דו־שכבתי עמיד מאוד, הנראה כמו אבן טבעית בעיבודים שונים למשל של בזלת או חלודה; קוריאן, שהוא החיפוי היחידי שלא רואים את התפרים והחיבורים בין הפלטות, אך הוא רגיש יותר לשריטות (אך לא לכתמים, שכן בניגוד לאבן טבעית הוא לא סופג כלל ולכן זכה בהכשר של הבד"ץ); ופה ושם יש גם חיפוי שיש טבעי, למי שמבקש מטבח במראה אריסטוקרטי".

 

נשמר השילוש הקדוש שהוא היחס שבין הכיור והכיריים (הממוקמים באי) לבין המקרר. מטבחי רגבה בבית, בעיצובה של אתי גבא
נשמר השילוש הקדוש שהוא היחס שבין הכיור והכיריים (הממוקמים באי) לבין המקרר. מטבחי רגבה בבית, בעיצובה של אתי גבא

 

לגבי הארונות עצמם אומרת בקרמן שפורמייקה היא כבר לא מילה גסה ויש לה מגוון אדיר להשגת כמעט כל מראה. "פורמייקה היא חומר פרקטי במחיר נגיש ויש שלל אפשרויות ועיצובים. יש גם צביעה היפוקסית ויש שלל חיפויים במראה של בטון טבעי (קונקריט), אבן טבעית, עץ טבעי ששוב חזר לאופנה, זכוכית, פורניר ועוד. בחירה בחיפוי הארונות באי בחומר שונה מזה של יתר המטבח מעניקה פסאדה יפה ונוכחות לאי".

 

לגבי משטח העבודה מסבירה בקרמן כי "חשוב לבחור משטח נוח ופרקטי ולא רק יפה. יש חומרים שפחות עמידים לשריטות ולכתמים, וחשוב להתאים את החומרים לאופי המשפחה – מה שמתאים לזוג פנסיונרים שגרים לבד לא מתאים למשפחה עם שלושה ילדים צעירים. לחיפוי משתמשים בחומרים כמו גרניט פורצלן; קוריאן, שמשווה מראה מאוד יפה ונקי; או דורופל, שהיא מעין עיבוד של פורמייקה ומגיעה בשלל צבעים. משטחים כמו בוצ'ר בלוק מתאימים בעיני פחות בסביבה של כיריים וכיור כי הוא נוטה להישחק ולהינזק במהלך השימוש".

כניסתו של המעצב וינסנט ואן דוסון לתפקיד הארט הניבה קולקציית מטבחים ייחודית הכוללת שילוב יצירתי של חומרים. דא דא, טולמנ'ס
כניסתו של המעצב וינסנט ואן דוסון לתפקיד הארט הניבה קולקציית מטבחים ייחודית הכוללת שילוב יצירתי של חומרים. דא דא, טולמנ'ס

 

אבי זיו מסביר כי "יש חומרי גלם שמתאימים למטבחים בסגנון כפרי, בהם פורניר או Woodtech Technology - למינציה מיוחדת היוצרת תחושה של עץ מלא וטבעי, ומרקם מט שמזכיר חספוס עץ, בעוד שחומרי גלם אחרים כגון HPL וזכוכית מתאימים למראה מודרני יותר. גם פה נכנס נושא התקציב לתמונה, ולצורך העניין HPL נגיש יותר מזכוכית מבחינת מחיר, וגם מתאים יותר למשפחה עם ילדים קטנים (חומר גלם פחות רגיש לטביעות אצבע ולשריטות). היום גם אפשר באמצעות ה־Reflect Technology, להשיג במטבח מראה של זכוכית - בעצם דור חדש של משטחים המאופיינים במראה מבריק ומודרני במיוחד".

 

שלומי כהן, מעצב ראשי של "אביבי מטבחים", מציע לשלב אי משני חומרים המשתלבים זה עם זה ויוצרים ניגודיות מעוצבת - משטח עבודה מקוריאן לבן ויחידות אחסון מצופות בגימור טבעי.

 

המטבח משלב את הגוון הלבן עם משטחי עבודה מעץ, ואי שניתן לשבת מצדדיו. כל ארונות המטבח נסתרים ונראים כמו קירות לבנים. דא קוצ'ינה מטבחים
המטבח משלב את הגוון הלבן עם משטחי עבודה מעץ, ואי שניתן לשבת מצדדיו. כל ארונות המטבח נסתרים ונראים כמו קירות לבנים. דא קוצ'ינה מטבחים

 

חומר חדש שנכנס לשימוש רק לפני כמה חודשים הוא משטחי דקטון של קונסטנטינו, המצטיינים בטקסטורה בעלת ויזואליות של ברזל חלוד, תוך שימוש ב־60% חומרים ממוחזרים בייצור. המשטחים מוצעים בגווני חום, אפור ושחור בהשראת תהליך האייג'ינג שעוברות מתכות ההופכות לחלודה. המשטחים מיוצרים בלוחות במידות גדולות ובדרגות עובי מזעריות (0.8 ס"מ, 1.2 ס"מ ו־2 ס"מ).

 

לירון שוורץ, מנהלת מותג מטבחי "דאדא" של טולמנ'ס, מציינת כי האי במטבחי העידן החדש מקיים דיאלוג בין טכנולוגיות, חומרים וצבעים. הכול הולך במטבחים החדשים. שוורץ מציינת את טרנד ה־Teck Style שהולך ומתבסס: מכשירי החשמל נעלמו מהמשטחים ונסגרו בתוך יחידות אחסון המכילות את כל הציוד הנדרש לעבודה. האי קיבל חזות מעוצבת של רהיט סלוני גדול ממדים, כאשר הדרישה היא לעיצוב נקי ומינימליסטי המסתיר את כל הגדג'טים והמכשירים. ארונות תמימים מחביאים הכל, ממגירות קירור, תנורים כפולים, מקרר יינות, ועוד.

 

צבעוניות

הצבעוניות היא פועל יוצא הן מהחומרים שבחרתם (אם כי היום קיים מנעד גדול של צבעים במגוון עיבודים) וגם פועל יוצא של טרנדים. אמנם, הלבנים על גווניהם עדיין שולטים ביד רמה, אבל יש כניסה של צבעוניות אחרת, לעיתים מאוד בולטת. "כדי להוסיף עניין למטבח - הוסיפו לאי צבע שונה מהמטבח. כיסאות צבעוניים שמתאימים לשאר המטבח יעניקו תחושה ביתית ונעימה", אומר שלום ששון. מה הולך? אפור על גווניו, תכלת, טורקיז, ירוקים, כחולים, צהבהבים, חומים ועיבודים של עץ ואפילו שחורים שוב מככבים במטבח הביתי וביתר שאת באי.

 

בקרמן מספרת שהמטבחים שלהם יצאו לאחרונה בשיתוף פעולה עם בית העיצוב של לה קורבוזיה, כמחווה למעצב־העל המזוהה עם תנועת הבאוהאוס, שנהג להכניס צבעים למטבחים שעיצב. 

 

 

צבעוניות לא שגרתית, מטבחי La Cornue
צבעוניות לא שגרתית, מטבחי La Cornue

 

טיפים אחרונים בהחלט מהמעצבים:

סמרי: אם בורכתם במטבח רחב ידיים ויש מקום לאי, יהיה נחמד ליצור סביבו פינת ישיבה עם כיסאות בר שיכולים להיכנס מתחת למשטח; ברגע שממוקמים כיריים על האי, תנו עדיפות לכיריים עם אינדוקציה, שפועלים על ידי מגנטים ולא יכולים לפגוע  בסובבים. חשוב למקם את הכיריים כמה שיותר רחוק מהיושבים סביב האי. עדיף שהכיריים ימוקמו על האי ולא הכיור, כדי ליצור אסתטיקה עיצובית ונוחות. פחות נוח לשטוף ולייבש כלים כאשר הכיור ממוקם על האי.

 

פז: לדאוג מראש לתשתית ברצפה – חשמל, מים וכדומה. אמנם לדבריה רוב האנשים עדיין מעדיפים את הכיור והכייריים במטבח הצמוד לקיר, אבל אם רוצים לשלב אותם ופונקציות נוספות חשוב לדאוג לתשתית. אך אם אין לכם תשתית מתאימה, עדיין תוכלו לשלב אי לאכילה, להכנה ולאירוח. טיפ נוסף – לא לעשות משהו מצ'וקמק בגודל של 80 ס"מ למשל ולקרוא לו אי. זה לא נראה טוב.

 

ששון: לדאוג שמשטח האי יהיה עמיד בחום, שיהיו לפחות 45 ס"מ של שטח משני צידי הכיריים ולדאוג לשקעים למכשירי החשמל שרוצים על האי – מיקסר, בלנדר, מכונת קפה וכדומה.

 

זיו: חשוב לקיים פגישת עיצוב עם מעצב מטבח מקצועי, שישקיע באפיון פרטני ומלא של צורכי המשפחה מול השטח הקיים, וביחד איתם יעצב ויתכנן את המטבח (עם או בלי אי) המתאים ביותר לסגנון החיים שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים