בעיות קשב? יש קסדה שתכניס אתכם לריכוז
תחליף לריטלין? קסדה שפיתחו יזמים מהמגזר הערבי מזרימה סיגנלים למוח ומשפרת את היכולת להתרכז
לפני שנתיים, קרובת משפחה של רמי שקור סיפרה לו שבתה אובחנה כסובלת מהפרעת קשב וריכוז. בית הספר חייב את האם לתת לה ריטלין – והבת הפכה לאפטית, הפסיקה לאכול ואיבדה את שמחת החיים. "אלה תופעות ידועות של ריטלין, אף שהן לא מתרחשות תמיד", אומר שקור. לאחר שיחות עם קרוב משפחה וחבר, איהאב שקור, מהנדס חשמל במקצועו, יצרו השניים את הסטארט־אפ innosphere (אינוספיר).
הפיתוח מבוסס על מחקרים באוניברסיטאות מובילות בחו"ל, שגילו כי אפשר לשפר בעיות קוגניטיביות מסוימות באמצעות גירויים חשמליים קטנים במוח. המוצר המתוכנן של אינוספיר הוא מעין קסדה, או כובע, שמזרימה סיגנלים חשמליים זעירים המכוונים לאזורים במוח שזוהו כ"אחראים" על הפרעת קשב וריכוז. "אלה סיגנלים קטנים שלא מסוגלים להדליק נורה", מרגיע שקור. "זה כמו מכון כושר לנוירונים במוח. הסיגנלים גורמים להם לתפקד טוב יותר ולייצר ביניהם קשרים חזקים יותר". אפשר יהיה לשים את הקסדה ל־20 דקות, 3 פעמים בשבוע, ולהרגיש באפקט למשך חודשים – בעוד שריטלין יש לקחת בכל כמה שעות. שקור אומר כי המכשיר מתאים לשימוש ביתי — ועשוי לתת מענה לבעיות קוגניטיביות נוספות כדיכאון, כאבים כרוניים ועוד.
ואיך יתגברו על הרתיעה האפשרית מצד הורים? "אנשים בכל העולם פונים אלינו ומחפשים חלופה לריטלין. הם לא רוצים תרופות וכימיקלים. מחקרים וניסויים הראו שהטכנולוגיה בטוחה", הוא אומר.
החברה מתחילה בניסויים קליניים בשיתוף בי"ח הדסה בהובלת ד"ר איתי ברגר, ראש מחלקת נוירולוגיית ילדים בהדסה, המשמש גם יועץ החברה. יועץ נוסף הוא פרופ' רועי כהן קדוש מאוניברסיטת אוקספורד. בשלב הראשון מתכננת החברה למכור את הקסדה לצורכי מחקר, ובעוד שנתיים להתחיל למכור אותו לצרכנים באירופה ובישראל.
שקור, עו"ד בן 42, הקים את אינוספיר עם איהאב שקור, גבריאל שקור ויוסף בדראן. החברה היושבת בחיפה החלה לפתח את הקסדה לפני כשנה וחצי, קיבלה חצי מיליון דולר מהמדען הראשי וגייסה עוד מיליון דולר מחברת בני ג'ורג' שוקחה, העוסקת בקמעונאות מזון. "אנו מקווים שזה יסחוף עוד השקעות במגזר הערבי", אומר שקור.
החברה השתתפה במאיץ הסטארט־אפ IBT, וכיום בתוכנית ההאצה LEAP Haifa שמפעיל PresenTense להנגשת יזמות חברתית בתמיכת CITI ישראל, הפונה לסטארטאפיסטים מהחברה הערבית. "הם מסייעים לנו להתחבר לגופים שלא היינו יכולים להגיע אליהם", אומר שקור.