yed300250
הכי מטוקבקות
    בת מצווה - שלוש מידות של תקציב | צילום: שאטרסטוק
    זמנים מודרנים  • 21.03.2017
    קטן, בינוני או גדול
    לצאת מקונכייה או לערוך אירוע על יאכטה - חגיגות בת־המצווה יצאו מזמן מפרופורציה, ומי באמת יכול להרשות לעצמו הפקה גרנדיוזית שכזו? מירי בן־דוד ליוי תפרה חליפה שלמה לאירוע בשלוש מידות של תקציב, שכל אחד יוכל לבחור
    מירי בן־דוד ליוי

    המחשבות על חגיגת בת־המצווה מתחילות לחלחל לראשכם בערך ביום הולדתה ה־11 של הנסיכה שלכם, אם לא קודם. זאת בהנחה שהיא דאגה להכריז כבר בגיל 8 על רצונותיה לרגע המיוחל. אבל פנטזיות לחוד ומציאות לחוד, כי לרוב אי־אפשר לעמוד בכל מה שהיינו רוצים. אבל אפשר בהחלט לקבוע מהו התקציב לאירוע, ולעמוד בו.

     

    יש כמה דברים בסיסיים שצריך בכל אירוע - הזמנות, מקום, תוכן וכיבוד. בשלב ראשון חשוב לבדוק עם כלת השמחה מה הכי חשוב לה באירוע. למשל, אם חשבתם על תקציב נמוך אבל מבחינתה צלם מגנטים הוא חובה, אז נקצץ בדברים אחרים ונדאג שיהיו את המגנטים שהיא ראתה בעיני רוחה כשתיכננה את החגיגה שלה בדמיונה.

     

    על מה תתפשרו? על הרבה דברים. אבל על כיבוד, למשל, מומלץ לא להתפשר, כי זה דבר משמעותי עבור המוזמנים שלכם, שטרחו ובאו. גם בנוגע לתוכן חשוב להשקיע מחשבה - הנחיה שווה, למשל, יכולה לעשות את האירוע כולו. אם אין מסגרת - האירוע נראה תלוש ולא מתוכנן.

     

     

    בת־מצווה במינימום תקציב

     

    § כיבוד: המשתנה העיקרי בעלות האירוע הוא מכפלת מחיר המנה במספר האורחים. אם מפרקים את אחד הנתונים, מוזילים בעלויות. כלומר - או שמצמצמים באורחים, או שלא עובדים לפי מנה פר־אורח אלא מניחים שולחן בופה עם פשטידות וסלטים. אפשר להעסיק מבשלת לפי שעה – זהו רעיון שעשוי להוזיל בהרבה את העלות, אבל הוא דורש היערכות של קניות המוצרים, לוגיסטיקה ומטבח גדול ומתאים. לחגיגה קלילה אפשר להזמין פיצות, פלאפל או דוכני מזון – יש כאלו במחירים סבירים (נקניקייה בלחמנייה, המבורגר, וכדומה - התשלום בהתאם למספר המשתתפים והוא כרוך בהוצאה של כמה מאות שקלים בלבד).

     

    אפשר לעשות בת־מצווה חברתית ולבקש מכל אורח שיביא מנה כלשהי לפי רשימות שהוכנו מראש. זה מאוד טרנדי, ואנשים אוהבים לעזור ולהיות שותפים לדבר.

     

    § לוקיישן: בבית, בחצר, בגינה של סבתא. יש אנשים שמוכנים להשכיר את החצר שלהם או את הווילה תמורת סכום של כמה מאות שקלים. חיפוש קצר בגוגל יעלה עשרות ואפילו מאות תוצאות, אבל היזהרו - בתמונות הכל נראה נפלא. תמיד כדאי לשמוע המלצות לפחות משני אנשים שכבר חוו את השירות.

     

    § תוכן: ברוב האירועים התקליטן הוא שיהיה אחראי על התוכן העיקרי של האירוע. תקליטנים גובים כ־2,000 שקל ומעלה. אבל תכלס, היום לכל מי שיש מערכת הגברה ופלייליסט שווה (שזה יכול להיות קרוב משפחה או חבר קרוב) יכול להיות אירוע שמח, עם מוזיקה מעולה, חינם אין כסף. אפשר לשכור ערכת קריוקי בכמה מאות שקלים, או לחבר הגברה למחשב ולהוריד מראש פלייבקים המותרים לשימוש, שזה תוכן שבנות אוהבות באירועים.

     

    כדאי להתמקד בשאלונים משעשעים. באתר Kahoot אפשר להזין שאלות ולשתף את הקהל על ידי שימוש בסמארטפונים של המשתתפים. אפשר לחלק את הקהל לקבוצות ולמנות לכל קבוצה נציג שמחזיק בסמארטפון. יש לקחת בחשבון שנדרש לזה מקרן, מסך ורשת אינטרנטית - לא כל אולם או מיקום מאפשרים את זה.

     

    אם מישהו מהמשפחה יודע לקריין יפה, אפשר להכין שאלות משחק כמו "שחקו אותה" שדורש ידע על נערת בת־המצווה. זוהי תוכנית שמפעילה את המבוגרים והילדים גם יחד.

     

    § צלם ובוק: אפשר לפנות לבית ספר לצילום ולבדוק אם יש בוגרים טריים שרוצים תיק עבודות ויעשו לכם מחיר מיוחד, וגם ממצלמת הסמארטפון אפשר להוציא יופי של תמונות - רק ודאו שיש לכם מספיק זיכרון ובן משפחה שיקבל אחריות על המשימה.

     

    § הזמנות: אפשר לחסוך בגורם הזה ולהכין הזמנה צבעונית ויפה באחת מאפליקציות התמונות. ממילא ההזמנות עוברות היום בעיקר בווטסאפים.

     

    אם רוצים שיר מוקלט או מצגת ורוצים לחסוך - אפשר למצוא אולפני הקלטות שעושים זאת תמורת 200 שקלים. את המצגת יכול להכין בן הדוד, שהוא תיכוניסט מוכשר, תמורת 200־100 שקל.

     

    אפשר להכין עוגה פשוטה ולצפות אותה בנייר אכיל עם תמונת החוגגת (עושים את זה בחנויות מיוחדות וברשת הפנינג).

     

    בת־מצווה עד 15,000 שקלים

     

    בכל אזור בארץ יש אולמות שמציעים בת־מצווה בחבילה הכוללת בוק, צילום האירוע, תקליטן, עוגה, מגנטים וכדומה. בדרך כלל המחיר נשמע אטרקטיבי, ובהרבה מקרים הוא אכן משתלם, מה גם שזה עשוי לחסוך הפקה והרבה זמן שתצטרכו להקדיש לבחירת ספקים ולעבודה מולם. אלא שיש לבדוק את טיב החבילה: היא הרי בנויה מבחירות ומנותני שירותים שבעל האולם סיכם איתם מראש, וזה לא אומר שהחבילה כולה מתאימה לכם - אולי לא תאהבו את הסגנון של התקליטן, אולי מה שנותן הצלם זה לא מה שייתן לכם הצלם בחבילה שתרכיבו בעצמכם. אז לפני שאתם מתפתים לחבילה זו או אחרת - בדקו. זכרו שבעל האולם גוזר קופון מכל ספק, וייתכן שחבילה שתרכיבו לבד תשתלם יותר בסופו של דבר. עוד דבר שכדאי לדעת: המנות הן מרכיב יקר בחבילות, והרבה מהחבילות לא כוללת אותן. יוצא שבתוספת הארוחה החבילה גדלה מאוד, או שהיא כן כוללת את המנות אבל בהגבלת מספר המשתתפים, מה שיצריך מכם עוד השקעה לאורחים שלא כוסו.

     

    רוצים לצאת מהאולם? הטרנדים העכשוויים אכן יוצאים מהקופסה ומציעים להגיע לשטח, אל הטבע. אם החגיגה מתקיימת בתקופת האביב או הקיץ - אפשר לצאת למקומות מיוחדים הכוללים קונספט של כיבוד ותוכן, ואם מדובר במספר לא גדול של אורחים (למשל, רק חברות של החוגגת ובני משפחה קרובים) - ההוצאה סבירה בהחלט. אל תשכחו להוסיף לכל אטרקציה כיבוד וצלם.

     

    מה למשל?

     

    § "ארץ בראשית": חוזרים לתקופת התנ"ך. זוהי חוויה שמתאימה לדתיים ולחילוניים כאחד. הקהל מתלבש בגלאביות, רוכב על גמלים, הכלה מקבלת אותו בדמות שרה אמנו, ויש גם הכנה אותנטית של פיתות. עלות של יום כזה לכל אורח היא פחות מ־200 שקל, כולל ארוחת צהריים.

     

    § מצדה: ניתן לבחור טיול לייט ולא ממש את העלייה של מצדה שלא מתאימה לכל אורח. לוקחים מדריך טיולים, מגיעים ברכבל וחוזרים בו, מארגנים טקס במגורי הקנאים - ללא עלות נוספת של הלוקיישן הזה. הנוף מדהים והאווירה מדברת בעד עצמה. עלות של יום כזה לאורח - 200 שקל.

     

    § לינה במדבר: זוהי הפקה בפני עצמה, אבל היא אפשרית וגם היא עשויה להוזיל עלויות אם מתכננים את הכל בצורה יסודית ויפה. שווה לקחת מפיק שיעשה זאת עבורכם (ומכיר אתרים מתאימים), ואם מדובר בקבוצה לא ענקית של חברות - תישארו גם עם עודף. אפשר לעשות יום בישול בשטח ואת האוכל הזה לאכול כארוחת ערב, להשמיע מוזיקה, מדורה עם גיטרה, אוהלים ומזרנים. להורים חבר'המנים במיוחד. המהדרין מוסיפים טיול לאור ירח.

     

    § לוקיישן וקייטרינג: קחו בחשבון שמנה של קייטרינג או מנה באולם עולה לפחות 120 שקל לאדם (במקומות ממש זולים ובפרברים), כלומר - צריך להזמין מספר אורחים מצומצם מאוד כדי שיישאר עודף לשאר הדברים. היום עורכים יותר ויותר אירועים מצומצמים ולא מוגזמים והמוניים.

     

    כדי לצמצם את העלויות הללו כדאי לשכור אולם (של בית כנסת או מתנ"ס) ולמצוא קייטרינג במחיר סביר או כיבוד ולהשקיע בעיצוב מקורי של האולם: עם קצת השקעה בזמן ובמחשבה (גייסו את החוגגת ובני משפחה) אפשר לקבל השראה מאפליקציית פינטרסט (pinterest.com) וליצור מרכזי שולחן צבעוניים בעלות נמוכה. בחנויות של כלים חד־פעמיים יש זרי פרחים מסודרים ורעיונות יפים לקישוט שולחנות - לפעמים גם ייעודיים לבת־מצווה.

     

    אם רוצים לשדרג, אפשר לקחת מעצבת גרפית מתחילה, לא יקרה, שתמתג את האירוע ותכין הזמנות, כרטיסי שולחן ומתנה כלשהי לכל משתתף בלוגו מיוחד לבת־המצווה.

     

    § תוכן: ניתן להזמין אירועי תוכן במחירים של 3,000־800 שקל. סדנת תכשיטים, סדנת בצק סוכר, סדנת קליעת צמות, מפעיל משחקי חברה, ערב הפרשת חלה, וכדומה. משחק הפעלה כולל תקליטן, המגיע עם מסך ומקרן לכל האירוע, עולה 4,000־2,000 שקל. אם מישהו חיצוני בונה שאלונים, אחרי הכנה עם ההורים זה עולה כ־2,500־2,000 שקל.

     

    הפקת שיר/קליפ עולה בין 500 ל־2,500 שקל. צריך לברר מחירים ולראות תוצרים של נותני השירות ביוטיוב וברשת.

     

    נשאר לנו קצת עודף לדברים חשובים כמו בוק, צלם, וידיאו ועוגה מעוצבת. טווחי המחירים כאן גדולים וכדאי לברר עם חֲבֵרות שחגגו לאחרונה בת־מצווה.

     

    בת־מצווה אם יש תקציב בלתי־מוגבל

     

    § לוקיישן: כיד הדמיון. זה יכול להיות אולם יפה עם קייטרינג משובח, וילה מפוארת בקיסריה (יש לדאוג להסעות לחברים של החוגגת), הפלגה באוניית פאר, או טיול לאור ירח עם לינה במלון.

     

    § כיבוד: באולם יוקרתי מקיסריה ועד גדרה, מנה יפה תעלה 400 שקל לאורח.

     

    § תוכן: מנחה שהוא סלב. העלות - 20,000 שקלים ומעלה. בדרך כלל, אםיש תקציבי ענק מביאים אמן שהנוער אוהב. העלות של אמנים מפורסמים מתחילה ב־30,000 שקל להופעה של כמה שירים.

     

    הפקת סרט עולה לפחות 1,500 שקלים, ויש חברות הפקה שמכינות סרט מקצועי באלפי שקלים (זה עשוי להגיע ל־15,000 בצילומים מיוחדים עם מצלמות מרחפות ולוקיישנים מיוחדים).

     

    מחזמר או מופע של 20 דקות עתיר בשירים ובמסכים עשוי לעלות 8,000־6,000 שקל.

     

    אפשר להביא דמויות אותנטיות מתוך תוכניות ריאליטי, כמו מנחים של התוכניות "האח הגדול", "המירוץ למיליון", "מאסטר שף", וכדומה.

     

    § חדרי הבריחה מגיעים גם לאירועים משפחתיים: אפשר לשכור אולם ולהביא חדר בריחה נייד. ניתן להפתיע את החוגגת ולהביא כוריאוגרפית מקצועית שתלמד את חברותיה או את בני המשפחה ריקוד שורות עם שיר אהוב, והם יופיעו באירוע או בקליפ שיצולם מראש. העלות: כמה אלפי שקלים, תלוי במוניטין של הכוריאוגרפית.

     

    § בלונים מפוסלים: זוהי אטרקציה שמצטלמת נהדר ומוסיפה צבעוניות וחן לאירוע. העלות: 1,500 שקל, ויכול להגיע גם לאלפי שקלים אם מזמינים דמויות מיוחדות ועיצובי שולחן.

     

    § הכי־הכי "פנסי": הנערה יורדת אל הקהל מתוך ירח או כוכב. העלות: החל מ־3,000 שקל, תלוי בחברת ההפקות.

     

    § השקעה בעיצוב האירוע והשולחנות: המעצב יבחר לכם מרכזי שולחן ומפות בהתאם לתחומי העניין של החוגגת. ניתן למתג את האירוע כולו בהתאם לכך ולשכור את שירותיו של מעצב גרפי שיהיה מתואם עם מעצב האירוע. אירועי קונספט (כמו למשל - בת־מצווה מהאגדות) הכוללים בר מתוקים ממותג גם הוא עם לוגו של החוגגת עשויים לדרוש תקציב של 40,000־20,000 שקל.

     

    אם קטן עליכם לעשות פינת מגנטים (שעולה בדרך כלל לפחות 1,000 שקל) - אפשר להביא לאולם תא צילום - גרין סקין - במינימום 3,000 שקל.

     

    אם רוצים להשקיע, אפשר לתפור שמלה אצל מעצב שמלות כלה, להביא את החוגגת לאולם בלימוזינה, לעשות לה יום ספא וכדומה. העלות של כל החבילה: 50,000 שקל. *

     

    mirilivi@gmail.com

     

     

     

    עזרו בהכנת הכתבה: מאור קור מחברת "מרשמלו הפקות לגיל מצוות"; רויטל רינה אזולאי, Revital Events; אביטל אריכא, מנהלת "הלל הפקות - חוויה של תוכן בנגיעה יהודית לבת־מצווה"

     

    שלוש פעמים בת־מצווש

     

    בשלוש וחצי השנים האחרונות הפקתי לשלוש בנותיי חגיגות בת־מצווה, וליוויתי אותן לעשרות חגיגות בת־מצווה של חברותיהן. כן, היום אני מרגישה שאני יודעת דבר או שניים על הנושא, שהפך להיות פופולרי, ולטעמי לפעמים גם קצת מוגזם. נתחיל מזה שלכל השלוש התאמתי את המסיבה לאופי שלהן, לרצונות שלהן, וליכולות שלהן להכיל את הקהל ובעיקר ליהנות באירוע שלהן עצמן. מסיבה מטורפת עם 600 איש באולם הכי גדול בעיר? זו הייתה יכול להיות מחווה נהדרת עבורי אולי, אבל לא עבורן. אז ויתרתי על הרעיון וניגשתי למלאכה: שיתפתי את בנותיי בתכנון, בעיצוב וברעיונות אבל לא שאלתי אותן דבר על ממדי האירוע. כי את זה – אני קובעת, לא הן. ולטובתן לחלוטין.

     

    לילדה שלא אוהבת להיות מסמר הערב - עשינו מסיבת קריוקי לנשים בלבד, ובה הקהל הוא הכוכב. השתיים האחרות שאוהבות את הבמה - זכו לעלות עליה עם שיר שבחרו (בגיגול קל מצאתי אולפן שווה במחיר טוב). בבת־המצווה האחרונה החלטנו להיות מקוריים ולא להשתמש במסך - כן, לא מצגת, לא קליפ ולא שעשועון – היה מספיק תוכן והיו מספיק ריקודים כדי למלא את הערב בשמחה ובאהבה. ושלא תטעו, כל החגיגות היו מושקעות אבל הגיוניות, וכאלו שמשאירות לחוגגת מקום לזכור מאין היא באה ומבלי להעלות את רף הציפיות לקראת בת־המצווה של החברה הבאה שתחגוג - כן, בעיניי זה דבר שגם עליו יש לתת את הדעת.

     

    מתברר שבתקציב לגמרי הגיוני אפשר ליצור אירוע משמח ומושקע שיעצים את הילדה, יגרום לה להיות מאושרת וגם יזכיר לה למה כל זה. כי בל נשכח שבת־מצווה זה לפני הכל ערכים ולא מסיבת ריקודים.

     

    ולעניין התקציב, אם אתם ממש לא יכולים לעמוד בזה - תעשו את מה שאתם כן יכולים, ואל תבנו על צ'קים. כדי להרוויח כסף עושים עסקים, לא אירועים.

     

    עזרו בהכנת הכתבה: מאור קור מחברת "מרשמלו הפקות לגיל מצוות"; רויטל רינה אזולאי, Revital Events; אביטל אריכא, מנהלת "הלל הפקות - חוויה של תוכן בנגיעה יהודית לבת־מצווה"

     


    פרסום ראשון: 21.03.17 , 21:39
    yed660100