yed300250
הכי מטוקבקות
    5 עובדות על סרטן המעי הגס | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 25.03.2017
    5 עובדות על סרטן המעי הגס
    שיר־לי גולן

    בחודש מארס מציינים ברחבי העולם את חודש המודעות לסרטן המעי הגס. ד"ר עינת שחם־שמואלי, מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי בבית החולים שיבא, מסבירה על המחלה:

     

     

     

    1. הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס הוא 1 ל־20, למעשה זהו הסרטן השני הנפוץ ביותר (אחרי סרטן השד בקרב נשים וסרטן הערמונית בקרב גברים). הגיל הממוצע לאבחון הגידול הוא 65, והסיכוי לחלות במחלה זהה בין גברים לנשים. בכל שנה מאובחנים בארץ יותר מ־3,000 מקרים חדשים.

     

     

     

    2. סרטן המעי הגס מתפתח בדרך כלל מפוליפ (שהוא גידול לא ממאיר). לכרבע מהאוכלוסייה לאחר גיל 50 יש פוליפים במעי הגס. הזמן שלוקח לפוליפ להתפתח לסרטן הוא ארוך: חמש עד עשר שנים. קיימות בדיקות סקר לגילוי מוקדם שבעזרתן ניתן לזהות פוליפ ולהסירו – ובכך למנוע את התפתחותו לסרטן. במקרים אחרים מאפשרות הבדיקות לגלות את הגידול הסרטני בשלביו המוקדמים, כאשר יש סיכויים מצוינים להחלמה מלאה.

     

     

     

    3. בדיקות הסקר המומלצות לאוכלוסייה החל מגיל 50 הן דם סמוי בצואה אחת לשנה, או קולונסקופיה אחת לחמש עד עשר שנים.

     

     

     

    4. התסמינים של סרטן המעי הגס (כמו כאבי בטן, שינוי בהרגלי היציאה, ירידה במשקל, אנמיה) מופיעים רק כאשר הגידול כבר בשלבים מתקדמים. פוליפ או גידול בשלב מוקדם אינם גורמים לשום תסמינים או חריגה בבדיקות דם. לכן לא כדאי לחכות להופעת תסמינים ורק אז לפנות לבדיקות.  

     

    5. רבים נמנעים מביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בשל חשש ואי־נעימות, אך חשוב לציין שמדובר בבדיקות מצילות חיים המיועדות לכלל האוכלוסייה. מומלץ לבצען גם אם אין שום תסמינים וגם אם אין היסטוריה משפחתית של גידולים במעי הגס. המלצות נוספות, הטובות גם למניעת מחלות נוספות, כוללות: שמירה על משקל גוף תקין ועל דיאטה עתירת סיבים ודלת שומנים ופחמימות, ביצוע פעילות גופנית, הימנעות מעישון ומאלכוהול.

     


    פרסום ראשון: 25.03.17 , 20:56
    yed660100