yed300250
הכי מטוקבקות
    מרינה אברמוביץ'
    מסלול • 25.03.2017
    מיצג ושמו מרינה
    בסטוקהולם עומדים בתור כדי לפגוש את אמנית המיצג הפרובוקטיבית מרינה אברמוביץ'
    אמיר קמינר, סטוקהולם

    בכל מקום שבו אמנית המיצג המפורסמת מרינה אברמוביץ' מציבה את כף רגלה, משתרכים תורים. זה קרה ב־2010 ב"מומה" בניו־יורק במיצג "האמנית נוכחת" (בו ישבה במשך שלושה חודשים מדי יום שמונה שעות בכיסא, בלי לדבר ולזוז, ומולה התיישב בכל פעם אחד המבקרים), וב־2014 בגלריה סרפנטיין בלונדון עם "512" (מספר השעות שבהן בילתה בתערוכה ותיפעלה את האורחים). תורים שמעידים על מעמדה הנישא בעולם התרבות כיום, כולל עדת מעריצים וביניהם ג'יימס פרנקו וליידי גאגא.

     

    כשאברמוביץ', האישה והתופעה, הגיעה החודש למוזיאון לאמנות מודרנית בסטוקהולם שבשוודיה, שם מוצגת רטרוספקטיבה ראשונה שלה באירופה, התורים שוב השתרכו: בערב חד־פעמי ישבה אברמוביץ' וחתמה על הספרים והקטלוגים שלה. האישה המרשימה בעלת הלוק הדרמטי, שחגגה בנובמבר האחרון 70, הצליחה להפנט את המעריצים, שעמדו בסבלנות שעות רק כדי לדבר איתה ולו לכמה דקות.

     

    לתערוכה עצמה, המרתקת, המקיפה ורבת העוצמה, קוראים "The Cleaner", והיא מאפשרת לעקוב אחרי התפתחות הקריירה של האמנית הנועזת ונטולת העכבות - מהעבודות המוקדמות שלה ביוגוסלביה, כולל זאת מ־1974 שבה הניחה 72 פריטים (ורד אדום, נוצה לבנה, שוט, אקדח עם כדורים) על שולחן, וביקשה מהקהל להשתמש בחפצים עליה, ולא משנה באיזה אופן; דרך שיתוף הפעולה עם האקס שלה - האמן הגרמני פרנק אווה לייזיפן, המוכר בשם אוליי; ועד המיצגים הסופר־מתוקשרים מהשנים האחרונות.

     

    אחת העבודות המצמררות בתערוכה היא "בלקן בארוק" המופתית (שהוצגה לראשונה בביאנלה בוונציה ב־1997 וזיכתה אותה בפרס "אריה הזהב"), שבה היא מתמודדת עם הביוגרפיה שלה - כולל הקשר הטעון עם הוריה הקשוחים (פרטיזנים שלחמו בנאצים. אחרי המלחמה הוכתר האב כגיבור לאומי, והאם שירתה כקצינה בצבא וניהלה את מוזיאון המהפכה והאמנות בבלגרד) והמלחמות שהתחוללו בבלקן. קשה להישאר אדישים למיצג המטלטל הזה.

     

    בחלל המוזיאון בסטוקהולם הציבו אפילו את הוואן שבו אברמוביץ' ואוליי חיו ויצרו וגם שוטטו ברחבי העולם במהלך שנות ה־70 וה־80. גם את הפרידה שלהם ציינו השניים באמצעות יצירה כמובן: המיצג "האוהבים" מ־1988. במסגרת המיצג הם פסעו על חומת סין אחד לקראת השני לאורך 2,500 קילומטרים, במשך כמה חודשים, ונפגשו באמצע החומה במטרה להיפרד. תיעוד המיצג השאפתני והתובעני מככב אף הוא בתערוכה בסטוקהולם. גם כעבור 30 שנה מהפרידה, אברמוביץ' עדיין מעריכה את הקשר שהיה ביניהם. "אני מאמינה באהבה כמו שהייתה לי עם אוליי. זו הייתה האהבה הגדולה באמת של החיים שלי", התוודתה כשראיינתי אותה בעבר.

     

    אחרי בילוי בתערוכה הראויה הזאת תבינו למה אברמוביץ', המכנה עצמה "הסבתא של אמנות המיצג", הפכה לאלילת תרבות, נערצת ושנויה במחלוקת, וזוכה לכינויים כמו "כוכבת רוק".

     

    "The Cleaner" תוצג ב־Moderna Museet, באי סקפסהולמן במרכז סטוקהולם, עד 21 במאי. מחיר הכרטיס הוא 150 קרונות שוודיות (60 שקל). התשלום באשראי בלבד. הכניסה לצעירים מתחת לגיל 19 חינם. ניתן לרכוש כרטיסים גם באתר האינטרנט של המוזיאון,

     

    http://www.modernamuseet.se/stockholm/en/.

     

     

     


    פרסום ראשון: 25.03.17 , 21:52
    yed660100