שביל הבריחה

רוצים לשחק אותה שודדי הקאריביים, להיות סוכני מוסד, או שאולי בא לכם להיות שבויים בלבנון שמתכננים מבצע הימלטות נועז? כך הפכו חדרי הבריחה לטרנד תרבות הפנאי הבולט של התקופה בישראל

משהו מוזר קרה לעמית ארנון, 30, בחדר בריחה. "פעם נתקענו בחדר", הוא מספר. "השארנו רק את הידית מבחוץ, זה היה חלק מהחידה, וננעלנו בפנים. המפעיל הלך לשירותים ובמשך 10 דקות התחננו על נפשנו לצאת משם".

 

"אסקייפ סיטי", מתחם חדרי הבריחה הגדול בישראל | צילום: יח"צ
"אסקייפ סיטי", מתחם חדרי הבריחה הגדול בישראל | צילום: יח"צ

 

לא נעים.

 

"אבל כמובן שזה מצחיק ומשעשע, וכידוע אפשר תמיד לבקש לצאת, יש בקרה ויש מישהו שרואה ושומע, ושאנשים לא יחשבו שיש שם מצוקה או משהו. בכלל, המפעילים הם חלק חשוב מהחוויה, בעיקר לאנשים שצריכים עזרה. מפעיל גרוע עלול להרוס את הכל. שמעתי גם על מקרים משעשעים, כמו קבוצת בנות שכחלק מהמשימות חשבו שצריך לנענע את הארון בחדר ותלשו אותו מהקיר. יש מקרים של נזקים ובעלי החדרים צריכים לשפץ ולחזק".

 

חדרי בריחה הם ללא ספק הדבר החם בתחום תרבות הפנאי בשראל. הרעיון הוא מעין משחק למספר משתתפים שנעולים יחד בחדר המתוכנן בצורה מתוחכמת, ועל ידי חידות וצפנים, פאזלים, חפצים ורמזים צריכים להימלט ממנו. לכל חדר סיפור מסגרת משלו כיד דמיון המתכננים ולרוב הוא עשיר באפקטים חושיים מתוחכמים, שיוצרים אשליה של השתתפות בסרט. הטרנד התחיל ביפן והמשיך לפרוח באירופה. הוא מאוד פופולרי ברוסיה ובהונגריה, כשבודפשט הפכה למעצמה עולמית בתחום. בארץ יש מתחמי בריחה מושקעים בכמה וכמה ערים, בעיקר בתל־אביב, כ־240 חדרים בסך הכל. מחיר התענוג נע בדרך כלל בין 80 ל־100 שקל לאדם, כשהחדרים היקרים ביותר מגיעים אף ל־120 שקל.

 

 

ארנון, המתגורר עם אשתו בגבעתיים ומפתח משחקי מחשב, עומד בראש אחת הקבוצות התוססות ברחבי הפייסבוק, Escape Room Israel (חדרי בריחה בישראל), והוא מדווח שהיא חוצת מגדר ומגזר – גברים ונשים, בני כל הגילים, דתיים וחילונים, מרחבי הארץ וגם מהעולם, מעל 28 אלף משתתפים בסך הכל.

 

"התוודעתי לנושא של חדרי בריחה לפני שנתיים", הוא אומר. "אני אוהב משחקי מחשב בסגנון חדרי בריחה ושם זה קיים כבר יותר מ־20 שנה. שיחקתי בחיי במאות משחקים כאלו, ובשבילי לגלות שיש דבר כזה במציאות היה גילוי מרגש מאוד. בזמנו היו בארץ רק שלושה כאלו והלכתי כמובן לכולם. מאז אני מכור וכמובן שהייתי גם בחדרים בחו"ל, למשל בגרמניה, בבלגיה. להפתעתי, רוב החדרים בחו"ל לא מגיעים ברמה שלהם לאלו שבארץ".

 

בקבוצת הפייסבוק הוא מיידע את המשתתפים בדבר חדרי בריחה חדשים, מחלק המלצות ומגלה איזה חדר מתאים לכל אוכלוסייה או צורך: לזוגות, למשפחה עם ילדים, ליום הולדת ולכל מטרה אחרת. "חשבתי שזו תהיה קבוצה יחסית מצומצמת שתהיה מיועדת רק לגיקים", הוא מודה, "כלומר, לאנשים שהם פריקים לדברים כאלה, והופתעתי לראות שהשיגעון תפס את המדינה כולה. כיום שישה אנשים מנהלים את הקבוצה. ומי שהיה פעם, כנראה שילך שוב. אני הולך לפחות פעמיים בחודש, בדרך כלל עם אשתי, אחיה ואחותי".

 

 

צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

 

למה?

 

"אנשים הולכים מסיבות שונות. יש שהולכים להיות עם החבר'ה. אני אוהב לעשות משימות עם אנשים שאני אוהב. אני חובב של חידות, פאזלים ואתגרים. בארץ זה נדיר שלא תעבור חדר, מאוד עוזרים לך להצליח ונותנים רמזים".

 

זה עסק די יקר אם הולכים יותר מפעם בחודש.

 

"כן, אבל שווה, ואפשר גם למצוא הנחות. כל הזמן יש ביטולי חדרים של הרגע האחרון, אז מי שיכול להיות קצת ספונטני פשוט צריך להיות עם אצבע על הדופק. זה מוזיל עלויות. יש גם אתרים שממש לזה הם נועדו – לעדכן בדבר ביטולים כדי לאפשר הוזלה במחיר".

 

בעקבות הצלחת קבוצת הפייסבוק שלו הקים ארנון פורטל שלם המוקדש לנושא, room.run, שמספק מידע על למעלה מ־300 חדרים בארץ ובעולם. "הייתי בחיים כבר בלמעלה ממאה חדרים", הוא מתרברב. "פעם הייתי הולך לכל חדר שנפתח, היום מקימים שלושה חדרים בשבוע אז אני כבר לא עומד בקצב. אחרי הכל, אני גם בן אדם עובד וזה לא העיסוק שלי".

 

 
צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

מה אתה הכי מעריך בחדר בריחה?

 

"כשיש בו חידות מאתגרות, כשהתפאורה יפה ומושקעת, כשאני מרגיש כמו גיבור בסרט. יש בזה המון ריגוש, אדרנלין שמחזיק אותי כמה שעות. אהבתי את החדר 'סוכן מוסד', שזה כמו להיות בסרט של אינדיאנה ג'ונס. זה מכניס לאווירה. חדרים שהתלהבתי מהם בעבר כבר פחות מרשימים היום, כי התחום מתפתח בצעדי ענק והחדרים היום בארץ הרבה יותר יפים. מה שהיה – כבר מיושן. לאחרונה אהבתי חדר פיראטים מפתיע, שיש בו המון חושים, ויש גם חדר שוק ירושלים ששמו בו ממש תבלינים ואווירה. זה מדהים. בגלל המעורבות שלי בתחום אני גם מעורב בתכנים, עוזר לבעלי חדרים, אני ממש חי את זה. ללא ספק זו חוויה אדירה לכתוב את התכנים, את התסריטים, את השאלות".

 

זה משתלם עסקית?

 

"ההוצאות לא גבוהות, אבל היום השוק די רווי. קשה למלא חדרים ויש תחרות גבוהה. יש אווירה טובה בין בעלי החדרים, אבל יש גם תחרות. מי שפותח חדר זה מישהו שהתלהב ואמר 'גם אני רוצה' או כאלו שזיהו פוטנציאל עסקי נטו".

 

מסיבת הפתעה

אמן החושים ליאור סושרד זיהה בחושיו העילאיים את הפוטנציאל ופתח בתל־אביב את "אסקייפ סיטי", מתחם חדרי הבריחה הגדול בישראל, עם שותפיו רון פדרמן ודן דואניאס. במתחם תוכלו למצוא בין השאר את "חדר שודדי הקאריביים", שידוע כחביב הסלבס. "שלמה ארצי חגג אצלנו יום הולדת, במסגרת מסיבת הפתעה שהכינו לו מקורביו", מתלהב סושרד. "האמת היא שהם לא הצליחו למצוא את האוצר. גם הדוגמנית שלומית מלכה שהתה שעות ארוכות במתחם עם חברות וחגגה יום הולדת. היא התחילה בקריוקי והמשיכה בחדר 'קללת המומיה'. בביקור הקודם שלה גם היא עשתה את 'שודדי הקאריביים'".

 

אז החוויה לא מתחילה ונגמרת בחידונים?

 

"תלוי במקום. אצלנו יש גם חדרי קריוקי, חדרים בהם ניתן לערוך טורנירים של גיימינג מסעירים, להקרין מה שרוצים ולצפות בשידורי ספורט".

 

איך מייצרים חדרי בריחה?

 

"מושקעת בהם הרבה מחשבה. את החדרים שלנו יצרה ובנתה חברה בינלאומית המתמחה בבניית חדרים במערב אירופה. התפאורה, ברמה גבוהה מאוד, תוכננה ויוצרה על ידי מעצב תפאורות יווני שעובד עבור הטלוויזיה והתיאטרון היווני. החדרים שלנו בעלי רמות קושי שונות, כך שישנם חדרים המתאימים לכל הרמות ולכל הגילים. לגישתנו, הלקוח צריך לעבור חווייה חזקה ומיוחדת".

סף הריגוש

חדרי בריחה ניידים נכנסו גם לעולם האירועים והפכו לפופולריים בחגיגות בר ובת מצווה. גם מפגשי גיבוש של חברות גדולות ואירועים עסקיים מעונבים מוקדשים לטרנד. עכשיו, לראשונה בארץ, החדרים המאתגרים משתלבים גם כתוכנית פנאי ברשת בתי המלון רימונים, בשלב ראשון באילת ובנצרת, שבכל אחד מהם צפויים להיבנות שני חדרי בריחה.

 

דניאל צ'רננקוב (22) מכפר־סבא, רווק ומהנדס תוכנה בסטארטאפ, נחשב לפריק היסטרי של בריחות למיניהן, אחרי שנחשף לעניין לפני שנתיים. "חבר שלי היה באמסטרדם וגילה שם חדר בריחה", הוא מספר. "כשהגיע לארץ סיפר לי שיש כזה טרנד ורצה להעלות אותו ארצה. הוא לא מימש את זה, אבל אחרים כן. הלכתי לנסות ונדלקתי. זה מאתגר, זה מגניב, זה מפחיד, מתערבבים שם המון רגשות ביחד ובזה הקסם. החדר הראשון שאליו הלכתי עם חברים היה בתל־אביב, חדר די מפחיד עם המון חידות. התאהבתי בריגוש הזה. כל חדר שאתה מגיע אליו דורש ידע אחר".

 

אז העניין הוא בעצם אקשן.

 

"זה משהו שמעלה את האדרנלין. יש שמפחדים, יש שצוחקים. זה בכל זאת מקום סגור עם חידות קשות. זה מביא אותך למצבים שונים ובין השאר גם למצב לחץ. אני ממליץ להגיע עם חברים שהם חכמים ושיידעו את התשובות. אם לא, אפשר להיתקע שם הרבה זמן. עם זאת, יש מגבלת זמן של שעה וחצי לפתור את כל החדר. בפעמיים הראשונות לא קלטתי את הקטע ולא הצלחתי. אחר כך עליתי על הגל".

 

איך בוחרים חדר?

 

"זה עניין של טעם ותחומי התעניינות. לרוב כתוב בתיאור באתר של החדר עד כמה הוא מפחיד ומאתגר וזה מאוד עוזר לבחור. כשבוחרים חדר אפשר להבין מהתיאור אילו שאלות הולכות להישאל ואפשר לבחור מה שמעניין. זה בילוי לכל דבר ועניין ומבחינתי הבחירה ללכת לחדר בריחה היא בעיקר בשביל האתגר והפעלת המוח. לחשוב מחוץ לקופסה. יש אנשים שמגיעים שיכורים אחרי בילוי וזה יוצא מצחיק ומעניין. לפעמים הם עושים את זה במכוון, כדי ליצור חוויה מיוחדת. אני הולך שלוש פעמים בחודש ואם זה היה עולה פחות בטח הייתי הולך יותר". *

 

סוד הבריחה המושלמת

• בררו מראש אם יש במתחם מקום לאכול. קחו בחשבון שבחדר עצמו אי־אפשר לאכול.

 

• אם אתם ספונטניים כדאי לכם להיכנס לקבוצות פייסבוק או אתרים של חדרי בריחה ולעקוב אחר ביטולים של אחרים, שיאפשרו לכם מחיר כניסה בהנחה של הרגע האחרון. זה עשוי להוזיל את החוויה בעשרות אחוזים.

 

• כדאי מאוד להגיע לחדר רק אחרי שקיבלתם המלצה ממישהו שבעצמו חווה אותו ויגיד לכם אם זה מתאים לרמה ולגיל שלכם ושל חבריכם.

 

• אם חשוב לכם לפתור את החידות ולהצליח, עבדו עם חבריכם בשיתוף פעולה ובאסטרטגיות. בדרך כלל הטכניקה נרכשת אחרי חוויה או שתיים.

 

• הגיעו כדי ליהנות ולזרום. קחו את החדר ברצינות, אבל זכרו שמדובר בבילוי פנאי וצריך גם להיות קלילים וזורמים.

 

• כדאי לקרוא ברשת על חדרים שונים ולבחור את החדר לפי תחומי התעניינות.

 

• אם אתם רוצים ליצור בילוי של בוקר או ערב שלמים, כדאי ללכת למתחם גדול שיש בו מעבר לחדר הבריחה עצמו גם מסעדה, קריוקי או משחקים אחרים.

 

mirilivi@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים