כך יימנעו היצרנים מהמדבקה האדומה
ועדה במכון התקנים, המורכבת מנציגי יצרני הגלידות עצמם, החליטה כי די ב־4% שומן כדי שמוצר יוגדר "גלידה" • משרד הבריאות יחייב הצמדת מדבקה אדומה, לסימון מוצר לא בריא, רק מ־6% שומן ומעלה • נרוויח גלידה עם פחות שומן, אבל האם הטעם ייפגע?
תעשיית הגלידות הישראלית עוקפת את המדבקה האדומה שיזם שר הבריאות יעקב ליצמן: בישיבת ועדת התקינה לגלידה, בה חברים נציגי תעשיית הגלידה ופועלת במסגרת מכון התקנים, אושר תקן חדש לגלידה. תקן זה מתיר לראשונה להגדיר גלידה כמוצר שמכיל 4% שומן צמחי בלבד. עד כה תקן הגלידה חייב 8% לפחות של שומן צמחי. על פי התקן מוצר עם פחות מ־8% שומן צמחי מכונה "מעדן קפוא" ונאסר לכנותו בשם גלידה.
אחוז השומן המינימלי נקבע לא מבחינה בריאותית אלא נועד להבטיח את האיכות הנדרש מהגלידה. כעת, בשל הסימון הצפוי של מוצרים לא בריאים במדבקה אדומה, פועלת תעשיית הגלידה להפחית את אחוז השומן הנדרש ובכך לעקוף את הצורך בסימון. את הסימון יזם משרד הבריאות, ולפיו מוצר שמכיל מעל ל־6% שומן יחוייב מה־1 בינואר 2018 במדבקה אדומה המתריעה בפני הציבור כי מדובר במזון לא בריא.
הסימון האדום מאיים על היקף המכירות של תעשיית המזון, וההנחה היא שלפחות בתחילת יישומו ועד שהצרכן יתרגל אליו, היקף ההרתעה שלו יהיה נרחב. הפחתת אחוזי השומן משפרת את המוצר מבחינה בריאותית, אבל מצד שני בכל תעשיית הגלידה בעולם, ככל שאחוזי השומן גדלים, כך נחשבת הגלידה איכותית יותר.
תעשיית הגלידה בישראל מגלגלת כ־780 מיליון שקל בשנה. את השוק מובילות גלידות שטראוס שבשליטת יוניליוור, ואחריהן נסטלה ישראל שבשליטת אסם.
בראש ועדת התקינה של הגלידה עומד דני רוזינסקי, טכנולוג המזון הראשי של גלידת שטראוס. שינוי התקן יהיה כנראה ההחלטה האחרונה שתקבל הוועדה במתכונת הנוכחית, היות שהרפומה המיושמת קובעת כי בראש הוועדה לא יוכל לעמוד נציג מתעשייה שהתקן נדון בעניינה.
במסגרת התקן החדש הצליחה תעשיית הגלידה לרשום הישג נוסף שמיטיב עימה, אבל לא עם הצרכן: לא יהיה יותר רישום על האריזה "גלידה משומן צמחי", אלא "גלידה" בלבד. הכיתוב "גלידה משומן צמחי" מרתיע מבחינה שיווקית את הצרכן הישראלי משום שפעמים רבות מדובר בשמנים מוזלים שלא מומלצים, כמו מרגרינה ושמן קוקוס. כמו כן, עצם השימוש במילה גלידה בלבד עלול לגרום לצרכן לחשוב שמדובר בגלידת שמנת איכותית ולא גלידה משומן צמחי.
מכון התקנים: "השינוי מבוסס על הקוד האירופי"
ממכון התקנים נמסר בתגובה: "הצעת הרוויזיה מבוססת על הקוד האירופי לגלידות. בקטגוריית 'גלידה', בקטגוריה שכונתה בתקן הקודם 'גלידה בשומן צמחי' יש דרישת מינימום ל־4% שומנים חלביים ו/או לא חלביים. בקטגוריית 'גלידה פרווה' יש דרישת מינימום ל־4% שומנים לא חלביים. בקוד האירופי לגלידות מכנים גלידה שמכילה שומן צמחי ice cream ולא בכינוי vegetable fat ice cream. הרוויזיה כפופה לאישור הממונה על התקינה".

