השתתף בלינץ' ויצא לחופשי

התמונה המזעזעת הזו הפכה לסמל האינתיפאדה השנייה: פלסטיני מניף ידיים מגואלות בדם, בחלון החדר שבו עברו חיילי המילואים ואדים נורז'יץ ויוסי אברהמי ז"ל לינץ' אכזרי • אלא שאתמול שוחרר חאתם פאיז חליל מרארי, שהשתתף באירוע, בעסקת טיעון • המשפחות זועמות: "לא עידכנו אותנו"

הולך הביתה: אחד ממשתתפי הלינץ' ברמאללה — שזיעזע באוקטובר 2000 את ישראל ואת העולם כולו — השתחרר אתמול מהכלא וחזר לביתו בעזה.

 

בית הדין הצבאי שיחרר במסגרת הסדר טיעון את חאתם פאיז חליל מרארי, שהיה בין השוטרים שעצרו את חיילי המילואים ואדים נורז'יץ ויוסי אברהמי ז"ל שנכנסו בטעות לרמאללה. מרארי היה בין אלה שהביאו את השניים לתחנת המשטרה בעיר — שם נרצחו.

 

ואדים נורז'יץ ויוסי אברהמי ז"ל
ואדים נורז'יץ ויוסי אברהמי ז"ל

 

מרארי הורשע ב־2004 ברצח אברהמי ז"ל ונידון למאסר עולם. בינואר האחרון הוא זכה למשפט חוזר בשל ראיות חדשות שהתווספו במהלך השנים, ובשל קשיים ראייתים בהוכחת הרצח סגרה התביעה הצבאית עסקת טיעון. מרארי הודה באי מניעת פשע, תקיפת חייל, החזקת כלי ירייה ללא היתר, ירי לעבר אדם ואימונים צבאיים ללא היתר. עונשו נקבע על 11.5 שנות מאסר, וכיוון שריצה כבר 15 שנה, שוחרר מיד.

 

רועי, בנו של יוסי אברהמי ז"ל, זעם אתמול למשמע הבשורה. "אף אחד מאיתנו לא ידע על משפט חוזר לרוצח", אמר. "אני מאמין שמגיע לנו, כמשפחה שכולה, לדעת לפחות לפני כולם שאותו אדם השתחרר מהכלא, ולא לגלות את זה דרך התקשורת. הפרקליטות הוכיחה למשפחה שלי שאין על מי לסמוך. אני מאמין וסומך על מערכת הביטחון שלנו שתסגור חשבון עם אותו אדם"

 

 

סימו, אבין ב־ ה־82 של אברהמי ז"ל, אמר: "אני לא מוצא שום טעם שבית־דין עליון של צה"ל יתעסק בערעור של רוצח כזה, נפשע וגועלי. אנחנו שוכחים את אלה שהלכו ולא חזרו, כי אנחנו נותנים לחיות האדם עוד סיבה וכוח להמשיך לרדוף אותנו".

 

הלינץ' אירע ב־12 באוקטובר 2000, ימים ספורים לאחר תחילת אינתיפאדת אל־אקצה.

 

נורז'יץ ואברהמי חזרו מחופשה קצרה לכיוון הבסיס שבו שירתו באיו"ש, אך טעו בדרכם ונכנסו בשעות הבוקר לרמאללה. שוטרי הרשות הפלסטינית שלפו מהרכב את אברהמי ונורז'יץ, לקחו את נשקיהם והובילו אותם לתחנת המשטרה ברמאללה. המון זועם הקיף את התחנה שבה הוחזקו חיילי המילואים, שהוכו קשות ובאכזריות רבה. אז גם תועדה התמונה המפורסמת של עזיז צלאחה, ממבצעי הלינץ', מניף ידיים מגואלות בדם למול ההמון המשולהב.

 

בשלב מסויים הושלכו החיילים אל ההמונים שבחוץ, ואלו המשיכו להכות אותם עד מוות ולהתעלל בגופות. צוות טלוויזיה איטלקי תיעד את הלינץ', ששודר רחבי העולם וגרם לזעזוע. הלינץ' השפיע עמוקות גם על דעת הקהל בישראל, והוביל לדרישה בציבור לפעול באגרסיביות נגד הפלסטינים.

 

מה שהוביל לשחרור הם קשיים ראייתיים שהתגלו בראיות בכתב האישום המקורי, שבו הואשם השוטר הפלסטיני ברצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים