yed300250
הכי מטוקבקות
    Yuval Chen
    24 שעות • 01.04.2017
    סוגר חשבון
    לא סולח להפקה של "מאסטר שף" על כך שהעיפה אותו, מספר למה רב עם אייל שני, למה הוא לא מחזיק ממיכל אנסקי ולמה נמאס לו לראות את אסף גרניט בטלוויזיה. אחרי 30 שנה רפי אדר, אחד מהאנשים הכי סוערים ופורצי דרך בעולם הקולינריה הישראלי, עוזב את מסעדת פרונטו המיתולוגית, מסביר מה קרה ביום שבו גורש נוחי דנקנר בבושת פנים מהמסעדה שלו, נזכר בימים ששרה וביבי היו יושבים אצלו על שמפניה עם ארנון מילצ'ן — ומביט אחורה בגעגוע
    אתי אברמוב | צילום: יובל חן

    פעם ראשונה אחרי 30 שנה שרפי אדר רואה את אור היום. שנים היה הולך לישון בשעות הקטנות של הבוקר וקם בשעות הגדולות. השבוע פורסם שהוא עוזב את מסעדת פרונטו המיתולוגית, שובר את הקשר האלמותי בינו למותג, ומתחיל את חייו החדשים כפנסיונר. "זו לא החלטה שמתקבלת ברגע", הוא אומר בראיון ראשון מאז הפרישה המתוקשרת. "מכרתי את המניות אבל עדיין נשארתי יועץ ופעם בכמה ימים אני בא והכל ברוח טובה. רק מה, שיחררתי את עצמי. מי שלא מסעדן לא יבין; זה עסק כל כך סיזיפי, אין יום שמכשיר לא מתקלקל או מישהו חולה. ברגע שאתה בעל מניות, אתה חתום בבנק על הלוואות, ערבויות. היום אני רוצה לא להיות אחראי על 36 משפחות. זאת הקלה גדולה".

     

    אפשר לשאול בכמה מכרת?

     

    "לא כמו בהיי־טק. זה רחוק ממובילאיי. עיקר גאוותי על זה שהצלחתי לשרוד 28 שנים עם אינתיפאדה ומלחמות ואנחנו לא ניו־יורק או לונדון. איך אמר לי פעם רון לאודר, שהיה קבוע אצלי? 'אני אוהב אותך אבל אתה לא עושה כסף. תבוא לניו־יורק ועם הכישרון שלך, בתוך שנה יהיו לך דופלקס ולימוזינה'. עניתי לו: 'איי אם נוט אינטרסטד'. אני חולה על תל־אביב. ניו־יורק זה לבקר פעם בשנתיים".

     

    פרונטו נפתחה ב־1989 מרחק עשרים צעדים משדרות רוטשילד בתל־אביב, ובתוך זמן קצר הפכה לאחת המסעדות הנחשבות בישראל. לא רק בגלל האוכל ששינה את איך שתפסו עד אז בארץ מסעדות איטלקיות — אדר עד היום מתענג על ימיו כמבריח פסטות ופרמז'נו במזוודה בלי שייתפס על ידי המכס — אלא גם בגלל אוסף החברים שהיו מפורסמים כבר אז, והיום נחשבים לאגדות: שלום חנוך, מאיר ותרצה אריאל, צבי שיסל, בועז דוידזון. גם המלצרים והברמנים הפכו לאושיות בזכות עצמם: דנה ברגר, אדם הורוביץ מנושאי המגבעת, קרני פוסטל, אריק ברמן ואחרים. "עשיתי אוכל איטלקי אסלי. כמו שישראלי בחו"ל יבדוק אותך על החומוס, שם יבדקו אותך על ספגטי עגבניות. זה החומוס של האיטלקים. אני החלטתי שזה יהיה אל־דנטה והייתה הוראה מהיום הראשון: מי שאומר שזה לא מבושל שייקח משהו אחר, לא פסטה. מנות חזרו למטבח, אבל בסוף חינכתי את הישראלים".

     

     

     

    הלקוח לא תמיד צודק

     

    אדר, 71, נחשב אולי לאיש עם הפה הכי גדול בעולם המסעדנות הישראלי. טיפוס סוער, חם מזג, שאומר כל מה שהוא חושב. הוא הגיע לתחום אחרי שעסק שנים בהפקות לטלוויזיה ולקולנוע, אבל היום נדמה שהיה חלק מעולם המסעדנות הישראלי מאז ומעולם. לא פעם עלה לכותרות כשגירש לקוחות מהמסעדה. "הייתי צועק", הוא צוחק, "אבל רק כשהיו פוגעים בעובד או בי. באחת השנים הראשונות אפילו העפתי סטירה ללקוח. חבר שלי לימד אותי להגיד: 'אני מבין שלא קלענו לטעמכם באוכל או בהתנהגות. יש לי הצעה שקשה לי להאמין שתוכלו לסרב לה: אתם לא משלמים, רק תבטיחו שלא תגיעו יותר לעולם'. ואת לא מבינה איזה תגובות הוצאתי מאנשים. הם נותרו המומים, אומרים: 'לא, לא, מה פתאום. אנחנו רוצים לשלם'. או יוצאים ונעמדים בחוץ, מסתכלים בעיניים כלות דרך החלון פנימה. אני לא עושה את זה כבר הרבה זמן. עכשיו עושה את זה השף שלי, דיוויד פרנקל".

     

    זאת הפעם הראשונה שבה אדר מדבר על הפרשה שעלתה למסעדה שלו בלא מעט כותרות שליליות: השף־הכוכב של פרונטו, דיוויד פרנקל, גירש בבוטות את נוחי דנקנר ואף העלה פוסט לפייסבוק שבו הוא מתגאה בכך. "הייתי בבית וקיבלתי טלפון שבשולחן של נוחי התחילו לצעוק על המלצרית, מהמעולות שהיו לי. ומספרים לי שהיא פרצה בבכי ורצה לדיוויד ואמרה לו: 'העליבו אותי', ואז דיוויד טילפן אליי: 'רפי, מה היית עושה?' אמרתי, תגיד להם ככה: 'אל תשלמו היום, רק בתנאי שתבטיחו שאתם לא באים יותר'. נתתי לו גיבוי מלא. הטעות של דיוויד הייתה שאחרי שנסגרה המסעדה הוא יצא להירגע ולשתות, וכתב את הפוסט בפייסבוק. זה היה מיותר. הוא יצא קטן. מה אתה כותב, 'אחד הערבים הנפלאים בחיי'? זה אחד הערבים הנפלאים בחייך? זו הייתה טעות של צעיר שאני יכול להבין, אבל לא מקבל. וגם אמרתי לו: תלמד לעתיד".

     

    נגרם לך נזק? אנשים, חברים של נוחי, אמרו שלא יבואו יותר.

     

     

     

    "זה הכי מגוחך. איזו צביעות של אנשים שאפילו צוטטו: 'מה זה, מה עושים לדנקנר', והם עצמם לא סובלים את התחת שלו".

     

    על דבר אחד בקריירה אדר כנראה היה מוותר: ההשתתפות בעונה הראשונה של "מאסטר שף". אדר הודח מההפקה שתי תוכניות לפני סיום העונה. בהתחלה דיברו על הטרדה מינית, אחר כך עברו לשכרות. אדר בחר שלא לתבוע את הזכיינית "קשת", למרות שלדבריו היה לו על מה. "היה לי קייס מוחלט. לא אני אומר, עורכי הדין שלי אמרו. אבל אני רק רציתי להתנתק. היום אני רואה מדי פעם ריאליטי אוכל בטלוויזיה, מציץ".

     

    מה אתה חושב על "מהפכה במטבח" עם אסף גרניט?

     

    "קצת נמאס להסתכל עליו, את לא חושבת? הוא משתין — אני רואה אותו בעיתון. אני זה ואני זה, וואלק לך תבשל קצת".

     

    "לך תבשל קצת" | צילום: ענת מוסברג
    "לך תבשל קצת" | צילום: ענת מוסברג

     

     

    זה חלק מההצלחה, לא?

     

    "פה אני שונה מכולם. תשאלי את אייל שני מתי בפעם האחרונה הוא בישל, ולא לאשתו. גם במחניודה זה כבר לא אותו האוכל שהיה כשאסף היה שם ממש. את יודעת כמה שמחתי עם רושפלד, שהייתה תקופה של כמה חודשים שהוא פתח פה בביל"ו פינת יהודה הלוי בית אוכל? הוא עומד שם ביום שישי ומבשל עם ניצוצות בעיניים. אני אוהב כאלו".

     

    עד כמה הכל ב"מאסטר שף" מתוסרט ומבוים?

     

    "אני מודה שלמרות שבאתי מתחום הקולנוע, המדיום הזה של הריאליטי הפתיע אותי. כל הזמן היה לנו מיקרופון עלינו. אייל שני, שאני מכיר אותו שנים, מדבר בקול רגיל, אבל ב'מאסטר שף' הוא פתאום הלביש על עצמו קול לחשני שכזה. או מיכל אנסקי שהתחילה לביים משהו עם אחד המתמודדים, אז צעקתי עליה: 'מה את, מנחם גולן?' אני לא מחזיק ממיכל בשלנית, אמא שלה בשלנית. היא למדה באיטליה שמונה חודשים, אז היא מבינה בחומרי גלם".

     

    לא מחזיק ממנה בשלנית | צילום: דנה קופל
    לא מחזיק ממנה בשלנית | צילום: דנה קופל

    ואז הביאו במקומך את רושפלד, שגם הוא אינו ידוע כעדין נפש.

     

    "זו הייתה כבר עונה שנייה והם תפסו אומץ. כשראיתי מה הוא עושה להם, חייכתי ביני לבין עצמי, שהנה עלה להם השכל לראש או שהם צברו ביטחון. חשבתי שהוא מצוין".

     

    למה התעלמת מאייל שהגיע לפרונטו ורצה להתפייס איתך?

     

    "כי הוא לא גילה קולגיאליות בשבוע שהיה אחד הקשים בחיי. משרדי ההפקה של "מאסטר שף" היו מול פרונטו והם היו מתפלחים אליי, כי אסרו עליהם להגיע. עוזרות ההפקה וחיים כהן היו היחידים שבאו לעודד. אייל לעומת זאת, היה זה שהכרתי הכי טוב לפני התוכנית והוא לא בא. אז באותו יום בפרונטו צעקתי עליו. היום אנחנו מדברים, כי אני לא שומר טינה. נפגשנו באיזה אירוע, עמדתי עם דיוויד והוא ניגש ושאל: הכל בסדר? עניתי: מזמן, והתחבקנו".

      

    "לא גילה קולגיאליות" | צילום: רפי דלויה
    "לא גילה קולגיאליות" | צילום: רפי דלויה

     

    אצל מי אתה אוכל?

     

    "באיטלקי אני מעריך את מסעדת לה רפובליקה. אני אוהב גם את שילה, יאקימונו, בית תאילנדי. ויש מסעדות שאני לא אוהב. מהומה רבה על לא מהומה. מסעדות שלא נראה לי שישרדו. התרנגול הכחול זה כמו אוכל של בתי מלון, בעיניי שאול בן אדרת לא שף מספיק טוב. אבל המקום שלו עובד כי הם חזקים ביחסי ציבור".

     

    שש־בש עם שלום

     

    28 שנים לא הולכות ברגל. לאדר סיפורים נוסטלגיים מפרונטו שיכולים למלא גיליון שלם. הוא גם מספר סיפורים נפלא. שנתיים אחרי הפתיחה של פרונטו פרצה מלחמת המפרץ. בעוד כולם ברחו מהעיר המסעדה שלו נשארה פתוחה. "ואני מלך הפחדנים. המשפחה כעסה אבל פתחתי, ונוצרה מסורת ששלום חנוך ולימור זוגתו באו אליי כל ערב. כלב לא היה במסעדה, אני ושלום היינו משחקים שש־בש, רק עיתונאים זרים היו מגיעים מדי פעם, CNN הזמינו המון טייק אווי ועל זה חיינו".

     

    לא רק דברים טובים יצאו לאדר מקשריו החברתיים הענפים, אלא גם הסתבכויות. בימים שמשטרת ישראל לא הייתה סובלנית למעשני הגראס, אדר ואשתו, יהודית סולה, נעצרו על החזקת סמים. "הם עשו האזנות למאיר אריאל ולא רק שעצרו אותו, אלא שבהקלטה נשמע השם רפי".

     

    את אושיות התרבות שאדר הכיר היכרות אינטימית הוא ליווה לא רק למעצר, אלא גם למנוחות. השחקנית טליה שפירא, מאיר אריאל ולאחרונה אריק איינשטיין. "יום אחד, לא הרבה לפני מותו, אני יושב אצלו. סימה לא הייתה בבית, ואז הוא אומר לי: אולי נגלגל משהו?"

     

    משהו מה?

     

    "גראס רפואי. גם לאריק היה מרשם. בית מאוד צנוע, הוא קם מהספה ולא רואה טוב, פותח מגירה וראיתי שהוא לא מוצא, אז אני קמתי ומצאתי את ניירות הגלגול, הוצאתי אחד וכשאני מרים את הראש, הוא עומד ליד שולחן הכתיבה שהיה קצת מבולגן, ואומר לי בקולו האופייני: 'סינטרה, מה סינטרה'. ושנינו פרצנו בצחוק. היו שנים שאמרו עליו שהוא סינטרה הישראלי, והנה עומד האיש הזה ליד השולחן, בדירת שלושה חדרים, ועליו אמרו סינטרה? אם הוא היה סינטרה, כבר היו מביאים לו סיגריות מגולגלות בשרשרת. אוי, ארל'ה ארל'ה. היה איש מיוחד במינו".

     

    לא רק באוכל ואמנות עסק אדר. מדי פעם היה נעמד בפני כל האורחים במסעדה ומכריז: גבירותיי ורבותיי, אני מבקש דקה שקט. אני מקווה שרובכם נהנים מהאוכל, "ואז", הוא צוחק, "הייתי אומר: 'אנחנו בכאוס שלטוני'".

     

    מי היה אז בשלטון?

     

    "נתניהו".

     

    את נתניהו מכיר אדר אישית דרך ארנון מילצ'ן, חבר ילדות של אדר. "הוא גדל לידי בשכונה והכרנו מיליון שנה. החלום שלו היה הוליווד והוא הגשים אותו. יום אחד התקשרה המזכירה שלו והזמינה שולחן, ומי שהגיעה ראשונה זו שרה נתניהו. הם לא היו בשלטון אז. היא אמרה: 'יש לנו פגישה עם מילצ'ן'. ואני מוביל אותה לשולחן 5, היא הזמינה שמפניה רוז', שזו הכי יקרה. בינתיים מגיע ארנון ולוחש לי: 'הם אורחים שלי, טפל בהם יפה'. אחרי כמה זמן הגיע ביבי. במשך חודש־חודשיים זה היה מראה קבוע".

     

    יש רשימה ארוכה של פוליטיקאים שאכלו אצלך.

     

    "ראש העיר רון חולדאי אוכל אצלי הרבה, אפילו לא מקבל הנחות. זה כלל ברזל אצלי. רוצה לבוא אליי הביתה? המקרר פתוח. כאן זו הפרנסה שלי. הרבה מסעדות מתרסקות על כאלו דברים. לילי שרון והחברות היו אוכלות אצלי הרבה. ויום אחד היא אומרת לי: 'אריק יצטרף אלינו עוד מעט'. ובאמת הוא הגיע ולילי אומרת לי: 'אריק רוצה טירמיסו'. ואריק, כמו ילד, שואל: 'מה זה??' עם הקול הזה שלו. הוא לא הבין את השם. ניסיתי לחזור על השם, בסוף הוא אמר: 'טוב, תביא לי מהפירמידה הזאת'".

     

    לפני שבע שנים נאלצה פרונטו לעבור דירה לרחוב הרצל לאחר שבעלי המבנה שבו שכנה קיבל הצעה גבוהה יותר מקפה נואר השכנה. "מאז ארבע פעמים פשטו שם רגל. ואני מודה שחייכתי קלות. אבל עם מעבר הדירה השף דיוויד פרנקל נשכר והמסעדה שינתה את פניה בצלמו ובדמותו. אדר לקח צעד אחורה, ועכשיו החליט לעזוב.

     

    יש מצב שזו פרישה זמנית ושבקרוב נשמע על קאמבק?

     

    "לא. כשבאתי לאשתי ואמרתי לה: 'יהודית, הונחה על השולחן הצעה ואני חושב שזה נכון לשקול ברצינות'. היא אמרה 'אני אחריך'. גם הבנים אמרו: 'אבא, אתה יודע מה? גדול'. ביום הולדתי ה־71 לפני שבועיים כתב לי דניאל, בני הצעיר: 'תמשיך לפרק את החיים בחתיכות קטנות וטעימות'".•

     


    פרסום ראשון: 01.04.17 , 20:57
    yed660100