למה הגבר הישראלי מוותר על חופשת לידה

המספרים עגומים: פחות מ־500 גברים יוצאים לחופשת לידה בכל שנה בישראל • עכשיו, כשהחוק המסורבל השתנה ומאפשר לאבות לקחת חופשה במקביל לאם היולדת — מה עוד צריך לקרות כדי שהמצב ישתנה?

מתוך כ־170,000 לידות שמתרחשות בישראל מדי שנה רק בכ־500 מהן האבות מנצלים את זכותם ויוצאים לחופשת הלידה כדי לסייע בגידול הילד. את הנתון הזה מבקש לשנות חוק חופשת הלידה שהתקבל בשבוע שעבר.

על פי החוק החדש, שיזמה יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה ("כולנו"), חופשת הלידה תוארך מ־14 ל־15 שבועות. לצד ההארכה הזו מביא עימו החוק בשורה לאבות: אלה יוכלו לצאת לחופשת לידה, אפילו קצרה, במקביל לאם.

 

עד היום התאפשר לאבות לקחת חופשת לידה על חשבון החופשה של האמהות ולתקופה מינימלית של שלושה שבועות ובסוף החופשה של היולדת. כמו כן, חופשת הלידה לאבות לא התאפשרה במקביל לזו של האמהות. החוק החדש מתקן את העיוות הזה ומאפשר לשני ההורים ליהנות מחופשת לידה בתשלום בשבוע חופף.

 

"שוק העבודה משתנה דרמטית בשנים האחרונות", אומרת ח"כ עזריה. "75% מהאמהות לילדים קטנים יוצאות לעבודה, לעומת 55% לפני מספר שנים. שינוי נוסף הוא שהסבתות, שפעם היו המשענת של ההורים הצעירים, עדיין עובדות וגם גרות רחוק יותר, ככה שהעומס נופל על ההורים. כמו כן, היום הרבה אבות רוצים להיות עם התינוק כשהוא נולד".

 

מה לעשות כדי לגרום ליותר גברים לקחת חופשת לידה:

* המעסיקים צריכים לאפשר הסדרים גמישים כמו עבודה חלקית בזמן חופשת הלידה

* להגביר את המודעות בקרב הורים צעירים לגבי האפשרות לחופשת הורות לאב

* המדינה יכולה לחייב גברים לקחת חופשת הורות כפי שנעשה במדינות שונות

* המשך חקיקה על מנת לייצר שוויון בין ההורים בהיבטים שונים כמו חופשות מחלה

 

כאן זה לא אירופה, אבל גם לא ארה"ב

כדי להבין עד כמה המצב עד היום לא היה אידיאלי להורים הצעירים, צריך פשוט לבחון את המספרים. על פי נתוני הביטוח הלאומי, רק כ־500 אבות ניצלו בשנה האחרונה את זכותם לחלוק את חופשת הלידה עם האמהות, וזאת מתוך כ־170,000 לידות.

 

החוק החדש, שמאפשר לאב לצאת לחופשת לידה של שבוע בתשלום, מקדם את ישראל למה שנהוג במדינות המתקדמות. על פי נתונים שפירסם ארגון המדינות המתועשות (OECD), ביותר ממחצית ממדינות הארגון זכאים האבות לחופשת לידה מיד לאחר לידת הילד. חופשת הלידה הממוצעת לאבות במדינות OECD עומדת על 8 שבועות, אך השונות בין המדינות גדולה מאוד. בארה"ב אין זכאות לחופשת לידה לאבות, אך גם לא לאמהות. מנגד, בקוריאה וביפן יכולים גברים לקחת חופשת לידה של 53־52 שבועות.

 

"המדינות שמעניקות חופשות ארוכות הן מדינות בלי ילודה שמתמרצות משפחות ללדת", אומרת עזריה. זה לא המצב בישראל. יש מדינות שברגע שחזרה הילודה ביטלו את החופשה. הממוצע העולמי של חופשת לידה לאמהות הוא 17 שבועות, ואנחנו הארכנו אותה עכשיו ל־15. בחלק מהמקומות גם לא מקבלים את השכר המלא אלא חלק ממנו. אנחנו לא הסכמנו שההארכה לא תהיה על פי השכר האמיתי".

 

"כששואלים אותי למה לקחתי חופשת לידה, התשובה פשוטה: רציתי להיות עם התינוק שלי כשהוא נולד", מספר עמרי שינפלד, דובר מפלגת "כולנו" שלקח חופשה של שלושה שבועות אחרי שנולד בנו השני. "חשבתי שזו תהיה חוויה מיוחדת שתחבר אותי אליו. באותה תקופה הזמן הקצר ביותר שיכולתי לקחת על חשבונה היה 21 ימים, ולמרות שהתכוותי לקחת פחות החלטנו ללכת על זה. החופשה הזו מאפשרת חיבור מאוד מיוחד לילד, חיבור שנשאר להרבה זמן. זה גם מוכיח שההורות היא שותפות שווה, כפי שהיא צריכה להיות. כשנולד לנו הילד הראשון לא ידעתי שזו אופציה בכלל. אם הייתי יודע, הייתי עושה זאת גם איתו".

 

מקומות העבודה יכולים לעשות יותר

 

עד לחוק החדש השתייכה ישראל לקבוצת מדינות מתקדמות אך כאלה שאינן מציעות חופשת לידה לאבות, כמו קנדה, ניו־זילנד, ארה"ב ושווייץ. כעת נמצאת ישראל בשורה אחת עם מקסיקו, הונגריה וצ'ילה, שנותנות לאבות חופשה של שבוע לאחר הלידה.

 

אך כמובן יש עדיין לאן לשאוף. במדינות אירופה זכאים אבות לחופשת לידה ארוכה במיוחד. כך, למשל, בצרפת עומדת חופשת הלידה לאבות על 28 שבועות ובלוקסמבורג על 26 שבועות. במדינות הנורדיות חופשת הלידה לאבות נעה בין 9 ל־13 שבועות. בגרמניה ובאוסטריה נהנים האבות מחופשת לידה של 9 שבועות.

 

המגזין "ביזנס אינסיידר" בדק איזה מדינות מציעות את התנאים הכי טובים לאבות מבחינת חופשת הלידה. כך, למשל, שוודיה מציעה לאבות חופשה בת 90 יום בתשלום, בלי קשר לחופשה שמקבלות האמהות. באיסלנד, פרט ל־13 השבועות שהזכרנו, מעניקה המדינה עוד 3 חודשים שאותם יכולים לחלוק האב והאם ב־80% מהשכר (זאת בנוסף לחופשה שמקבלת האם).

 

למרות שחלק ניכר מהמדינות מאפשרות חופשת לידה לאבות, גם בעולם לא רבים מנצלים אותה. על פי ה־OECD, אבות נוטים לקחת חופשה אם הם זוכים ל"עידוד" מצד המדינה, כמו שלילת ימי החופשה במקרה של אי־ניצול.

 

ב־OECD ציינו כי הסדרי חופשה גמישים, כמו עבודה חלקית, יכולים להקטין את העלות הכלכלית של חופשת הלידה ולאפשר להורים לשמור על קשר עם מקום העבודה גם בזמן החופשה הארוכה.

 

בהייטק הישראלי הולכים בעקבות צוקרברג

 

ויש גם מי שלא המתין למדינה כדי שתבצע את השינוי המתבקש. חברות הייטק, שנלחמות על כוח האדם האיכותי בשוק, החלו לנקוט ביוזמות עצמאיות להענקת חופשה גם לאבות במטרה להוות אלטרנטיבה אטרקטיבית יותר לעובדים. מי שהתחילה בטרנד היא פייסבוק. אחרי שמייסד החברה, מארק צוקרברג, הודיע על חופשת לידה שהוא מתכוון לקחת לרגל לידת בתו, הרחיבה החברה את החופשה לכלל עובדיה ברחבי העולם והיא מאפשרת להם חופשה של ארבעה חודשים בתשלום בין אם מדובר באמהות, באבות או בזוגות חד־מיניים.

 

עדי סופר־תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל, העלתה בעקבות ההחלטה פוסט לרשת החברתית: "הארגונים חייבים להבין שכדי שנשים לא יהיו רק 50% מכוח העבודה אלא גם 50% מעמדות הניהול, אנחנו חייבים ליצור סביבת עבודה שמאפשרת להורים לנהל קריירה. כשארגון מגדיר 'משרת אם' ולא 'משרת הורה' - הוא מנציח את התפיסה שמי שצריך לטפל בילד במשפחה היא האמא ולא שני ההורים יחדיו, ואת זה עלינו לשנות. ארגונים צריכים ליצור מדיניות אחידה ביחס להורים, אמהות ואבות כאחד".

 

באוגוסט הצטרפה לטרנד גם אינטל ישראל, שמעסיקה יותר מ־10,000 עובדים. החברה הודיעה על הטבה חדשה תחת השם "חופשת הורות", שלצד הארכת חופשת הלידה לאמהות ל־20 שבועות בתשלום (לעומת 15 על פי החוק) מעניקה לאבות הטריים 14 ימי חופשה על חשבון החברה.

 

"הציפיות של המועמדים השתנו וכוללות את הדרישות האלו", אומרת איילת אפיק־דותן, מנהלת שכר והטבות של אינטל ישראל. "יש אבות רבים שרוצים לקחת חלק פעיל יותר בחיי הילדים. אם נותנים לעובד חופש - זה יגדיל בסופו של דבר את המחויבות והמעורבות שלו, ובטווח הארוך זה הרבה יותר משמעותי לארגון. זה צעד נכון בכיוון הנכון וכולם הולכים לשם".

 

"חברות ההייטק הבינו שהן יאבדו את התחרותיות שלהן אם לא יציעו להורים זכויות נוספות", אומרת עזריה. "הן הקטר של הסיפור הזה, ויש שותפות אינטרסים של המעסיק והעובדים".

 

הארכת חופשת הלידה לאמהות, ועימה מתן האפשרות לאבות לצאת לחופשה, לא עברה בלי ביקורת על כך שהנטל על ההורים הצעירים שרוצים להשתלב בשוק העבודה עדיין כבד. על כך אומרת עזריה: "כשמתרחשת מהפכה וכל כך הרבה נשים יוצאות לשוק העבודה, יש המון מה לתקן. עוד לא השלמנו את המהלך של חופשת הלידה, יש שני חלקים של המהלך שנשארו על שולחן הוועדה: הראשון הוא שאלת הסטודנטיות שיולדות, והנושא השני הוא מעונות היום. כיום, אם האישה מאריכה את חופשת הלידה, היא מאבדת את הסבסוד שלה במעונות יום. יש מחקר מלווה של הביטוח הלאומי שבודק מה ההשלכות, ובעוד חצי שנה נמשיך לדון בזה".

 

והנה אבות שעשו את זה

 

בסוף השבוע הוצגה במסגרת יריד "צבע טרי" תערוכה ייחודית שעוסקת באבות שבחרו לצאת לחופשת לידה. התערוכה, המוצגת בשיתוף שגרירות שוודיה בישראל, נועדה להעלות את המודעות לנושא ולעודד אבות נוספים לנצל את החופשה. "באמצעות העלאת המודעות לנושא אנחנו רוצים להניע שינוי נוסף", מספרת יוזמת התערוכה, רות סופר, יועצת ראש עיריית תל־אביב־יפו לשוויון מגדרי. "בתערוכה יש עוצמה מאוד חזקה של החוויה האבהית, וזה מעביר את המסר".

 

חופשת לידה לאבות

דרום קוריאה 53 שבועות

יפן 52 שבועות

צרפת 28 שבועות

פורטוגל 21 שבועות

בלגיה 19 שבועות

איסלנד 13 שבועות

שוודיה 13 שבועות

נורווגיה 10 שבועות

גרמניה 9 שבועות

פינלנד 9 שבועות

OECD ממוצע 8 שבועות

ספרד 2שבועות

בריטניה 2 שבועות

אוסטרליה 2 שבועות

ישראל שבוע

מקסיקו שבוע

צ'ילה שבוע

הונגריה שבוע

הולנד 2 ימים

יוון 2 ימים

איטליה יום אחד

ארה"ב 0

קנדה 0

אירלנד 0

שווייץ 0

 

Roee.bergman@yediot.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים