הבכירים בחברות הציבוריות בישראל מרוויחים פחות
ניתוח "ממון": עוד לפני השפעת החוק להגבלת שכר הבכירים בענף הפיננסים ניכרת התמתנות מסוימת בתגמולים בחברות הציבוריות • בכירי חברת טבע בארבעת המקומות הראשונים ברשימת המרוויחים ל־2016, עם עלות שכר כוללת של כ־75 מיליון שקל
שכר הבכירים בחברות הציבוריות בישראל נמצא בירידה. כך עולה מניתוח "ממון" שמבוסס על נתוני השכר של למעלה מ־500 מנהלים בחברות שנכללות במדד ת"א־125.
עוד לפני שנכנסה לתוקף השפעת החוק להגבלת שכר הבכירים בענף הפיננסים, נראית התמתנות מסוימת ברמות השכר בחברות הציבוריות. ב־2015 רף הכניסה לעשירייה הראשונה היה כ־14 מיליון שקל והפעם ירד ב־2 מיליון שקל. גם רמות שכר כמו אלו שקיבל ניר גלעד לפני שנתיים - 43 מיליון שקל - הן זיכרון רחוק. כמו כן, מנכ"לי הבנקים שהיו מגרדים את רף 10 מיליון השקלים, נאלצו לראות את עלות השכר שלהם נחתכת ב־20% ויותר. בראש הטבלה ל־2016 בולטים בשכר חריג בעיקר בכירי טבע בהווה ובעבר, שרמות השכר שלהם הולמות את הסביבה הגלובלית שבה הם עובדים (עיקר המכירות שלה מחוץ לישראל). אז מה אפשר ללמוד מנתוני השכר?
רביעייה בצמרת
ארבעה בכירים מטבע, שניים מהם עוד מועסקים בחברה ושניים סיימו את עבודתם בה אשתקד, נמצאים בארבעת המקומות הראשונים בטבלה. המוביל הוא מייקל היידן, המדען הראשי של טבע, עם שכר בעלות של כ־20.15 מיליון שקל (השכר חושב לפי שער דולר של 3.6 שקלים). עיקר השכר שהוענק להיידן הוא באופציות (7.76 מיליון שקל), כאשר סכום זהה קיבל בשכר ובמענק על שנת 2016. אחריו נמצא ריצ'רד אגוזי (ז"ל) עם שכר בעלות של 19.23 מיליון שקל.
ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע שהודח לאחרונה, נמצא במקום השלישי עם שכר בעלות של 19.1 מיליון שקל. ויגודמן לא קיבל מענק על ביצועי החברה בשנה שעברה אבל האופציות שקיבל שוות עבורו 10.6 מיליון שקל בקירוב. משכורתו של ארז ויגודמן היא הגבוהה ביותר מבין המנהלים בחברות הציבוריות ועמדה על 5.5 מיליון שקל.
במקום החמישי בטבלה נמצאת רחל (רוחה) לוין, עוד מנכ"לית לשעבר, הפעם של קבוצת הנדל"ן גזית גלוב של חיים כצמן ודורי סגל.
לוין סיימה את תפקידה אחרי קדנציה קצרה, אך נהנתה משכר בעלות של 15.1 מיליון שקל, גם היא בעיקר בזכות אופציות למניות החברה.
אחריה ברשימה אישה נוספת, רקפת רוסק־עמינח, עם שכר בעלות של 14.7 מיליון שקל. אך כאן המקום לסייג שמנכ"לית בנק לאומי הגיעה למקום זה רק כתוצאה מההשפעות החשבונאיות של חוק שכר הבכירים. כתוצאה מהחוק נדרש לאומי לבצע הפרשה על זכויות העבר שצברה רוסק־עמינח, ובניכויין עמדה עלות שכרה על 6.9 מיליון שקל בלבד, עובדה שהייתה מרחיקה אותה לרביעייה הרביעית.
בשנה הבאה שמה של רוסק־עמינח צפוי להיעדר מרשימת 100 מובילי השכר, שכן עלות שכרה תעמוד על 2.5 מיליון שקל בלבד, כפי שמחייב החוק שאושר לפני שנה בדיוק.
מעט נשים ברשימה
למרות הימצאותן של לוין ורוסק עמינח בעשירייה הראשונה של מקבלי השכר, הרי שהשנה חוזרת על עצמה התמונה העגומה של מיעוט נשים בצמרת מקבלי השכר. רק 5 נשים נמצאות ברשימת 50 מובילי השכר, כאשר שתיים מתוכן – הילה ערן־זיק מבנק לאומי ואפרת יעבץ מבנק הפועלים – לא היו נמצאות בה לולא ההפרשה החשבונאית שנוצרה כתוצאה מחוק שכר הבכירים. האישה הנוספת ברשימה היא עפרה שטראוס, יו"ר שטראוס.
שם חדש ומפתיע שניתן למצוא ברשימה, במקום ה־12, הוא של שולם לפידות, מנכ"ל דיסקונט השקעות ואי־די־בי של אדוארדו אלשטיין. כארבע שנים וחצי אחרי שאלשטיין נכנס להשקעה באי־די־בי ולפידות הגיע לסייע לו הצליחה אי־די־בי להיפטר מהערת "עסק חי".
לפידות, שחתום על ההצלחה הזו, נהנה משכר בעלות של 10.7 מיליון שקל, כ־6.9 מיליון מתוכם באופציות למניות דיסקונט השקעות.
לצד לפידות ניתן למצוא שמות ותיקים ומוכרים כמו איתמר דויטשר מאלקטרה (מקום 10, 12.2 מיליון שקל), אורי יהודאי מפרוטרום (מקום 11, 11.2 מיליון שקל) וניר גלעד, יו"ר כיל לשעבר (23, 8 מיליון שקל). גלעד הפך לדמות המזוהה ביותר עם שכר חסר פרופורציות, למרות ביצועים עלובים של החברות שהוביל. הוא עזב את כל תפקידיו בחברה לישראל בשנים האחרונות, אחרי שנהנה משכר בעלות כוללת של למעלה מ־150 מיליון שקל.
אגב, במקום 8 ניתן למצוא את דיוויד לוקס, מנכ"ל חברה־בת לשעבר בגזית גלוב, עם 14.3 מיליון שקל, ובמקום 9 נמצא קרלו דה נוטריסטפני, מנהל חטיבה בטבע, עם עלות שכר של 14.2 מיליון שקל.
בנקאים ואנשי פיננסים נמצאים ברשימת מקבלי השכר הגבוה בישראל בשנה החולפת, חלקם הגדול לאור ההפרשה שהבנקים נדרשו לבצע, אך עבור מי שהחליטו בכל זאת להישאר בתפקידם המציאות תכתיב תנאי שכר שונים בהרבה. כך, למשל, מישל סיבוני ואורי שור מחברת הראל, מוטי רוזן ממנורה ואיזי כהן מכלל ביטוח ייאלצו לרדת בשכרם. מנכ"לי הבנקים יצטרכו לוותר על המענקים ויישארו עם משכורת של 2.5 מיליון שקל בלבד. עבורם, חגיגת השכר נגמרה.

