yed300250
הכי מטוקבקות
    CLEI
    ממון • 11.04.2017
    הבית האינטימי שלי
    מחירי הנדל"ן נותנים אותותיהם והביקוש לדירות קטנות גדל • בתערוכת e(X)tra Small מוצגים פתרונות שיהפכו גם חלל קטן לפרקטי, נוח ומרווח • ישבנו לדיבור צפוף עם אדריכלי סטודיו XS וגיבשנו עבורכם 11 טיפים גדולים לבית קטן
    איריס ליפשיץ־קליגר

    נתוני מכירות הדירות של השנה החולפת משקפים תמונת מצב ברורה: מצב השוק ומחירי הדיור שרק עולים מובילים את הישראלים להתפשר. אם בעבר חלומה של כל משפחה היה בית פרטי עם חצר גדולה, 2 מכוניות ואולי גם כלב, היום הביקוש לדירות קטנות רק הולך וגדל. שיעור מחפשי דירות בנות 3 חדרים עלה מרמה של 21% לרמה של 33% במהלך השנה החולפת.

     

    מגמות השינוי בשוק הובילו גם לכך שישראלים מבינים שבית לא חייב להיות גדול כדי להיות נוח, הוא רק צריך להיות מתוכנן ופרקטי. תערוכת e(X)tra Small שמתקיימת במהלך חול המועד מאפשרת הצצה לדירות של הישראלים שגרים בקטן אבל לא מתפשרים על הנוחות, ותוכלו לשאוב מהם השראה לדרכים יצירתיות ומתקדמות לתכנון חכם של חלל הבית.

      

    מייצג הפיל הורוד
    מייצג הפיל הורוד

    המחשבה הראשונה שעולה בראש כששומעים קומפקטי זה קטן או צפוף, אך לא מדובר בגודל החלל, אלא עד כמה הוא מתוכנן, יעיל ונוח לשוהים בו. "המטרה היא ליצור דירה קומפקטית ונוחה שתספק את כל הצרכים תוך ניצול חלל הבית כך שירגיש שימושי ומרווח, ועדיין יעלה פחות". כך מסבירה האדריכלית רוני אביצור מסטודיו XS, שיחד עם שותפה, האדריכל עופר רוסמן, הבינה שמרחב נוח לא מחייב בית גדול, אלא לדעת להתאים את חלל הדירה לצורכי המשפחה המודרנית.

      

    שולחן אירוח
    שולחן אירוח

    על כן החליטו השניים לפתח נוסחה לתכנון הבית ובחינת רמת הייעול בסביבת המגורים ויצרו את "מדד הקומפקטיות" שמורכב מפתרונות שיאפשרו לכל אחד להפוך כל דירה בכל גודל לחלל מנוצל ויעיל. האלמנט המרכזי שמוצג בתערוכה הוא "הפיל הוורוד", מיצג קומפקטי חכם ואדיר ממדים שמדגים מגוון רחב של פתרונות עיצוביים המותאמים למחייה במרחב העירוני המודרני.

     

     

     

    ראשית, מעבר לבחינת מקום המגורים, הצעד הראשון הוא למדוד עד כמה החלל בדירה מנוצל היטב. הכוונה היא לבחון האם האזורים בדירה משומשים עד תום, או לחלופין כאלו שלא נעשה בהם שימוש יומיומי ומבזבזים מקום יקר. שנית, יש לייעל את אופן העיצוב והתכנון של הדירה כך שנפיק את המיטב מהחלל והמאפיינים של הדירה.

     

    "עיצוב ותכנון נכון יכולים לחסוך לנו הרבה כסף, גם על ידי קניית דירה שמותאמת לצרכינו וגם בתשלומי הארנונה, בזכות תכנון וניצול כל מטר בצורה יעילה", מסביר רוסמן, ומפרט את שבע הקטגוריות של המדד: קרבה למרכז עירוני, מ"ר לנפש, עלות למ"ר, ייעול תנועה, חללים חופפים, מ"חדרים" ל"חללים מוגדרים" וחללים ארוזים.

     

    לדברי רוסמן, מדד הקומפקטיות מאפשר לנו לבחור טוב יותר את מקום מגורינו, ולמדוד אם החלל בדירה מנוצל היטב או שמא יש אזורים מתים שמבזבזים מקום. בנוסף, המדד מאפשר לייעל את אופן העיצוב והתכנון של הדירה כדי להפיק את המיטב מהחלל והמאפיינים של הדירה.

     

    טיפים גדולים לבית קטן

     

    "ההסתכלות על עלות הקנייה בלבד שטחית ומסבכת את הקונים בהוצאות נסתרות שהם אינם מודעים להן", אומר רוסמן. "הציבור לא מספיק בקיא, אז הוא לא מסוגל לראות את הבעייתיות הזועקת מהתוכניות. המדד מעניק לצרכנים כלים לתכנון נכון יותר של הבית".

     

    אז אפשר לגור בקטן ושגם יהיה נוח, ובסיוע האדריכלים רוסמן ואביצור אספנו מספר כלים שיאפשרו את זה בכל בית ומבנה משפחתי:

     

     
    הפיכת חלל קטן ליעיל ונוח | צילום: גדעון לוין
    הפיכת חלל קטן ליעיל ונוח | צילום: גדעון לוין

     

     

    1. כל מ"ר חשוב: בקניית דירת 100 מ"ר ב־2 מיליון שקל, עלות כל מטר היא 20,000 שקל, כולל המטרים שאינם יעילים ונועדו לתנועה בלבד. דמיינו כמה אתם משלמים על מסדרון של 10 מטר לאורך השנים.

     

    2. בשוק הדירות, 1+1=3: חללים חופפים מייצרים תחושה שהחלל גדול יותר ממה שהוא באמת, סוג של 1+1=3. אפשר להרוויח את תחושת המרחב בחלל קטן על ידי שימוש בשיטות תכנון מקוריות. הדוגמה הכי פשוטה היא איחוד המטבח, הסלון ופינת האוכל, פעולה שמכניסה שלוש פונקציות לחלל אחד וחוסכת אחוז מכובד מגודל הדירה.

     

    3. דייקו בקניות: בדירה קטנה רצוי לא "להעמיס" ברהיטים קטנים ואביזרים. ככל שהחלל קטן יותר יש לייצר פעולות גדולות, רהיטים שמארגנים את כל החלל. כך למשל, עדיף ארון גדול מקצה לקצה מאשר שלושה זה לצד זה.

     

    4. צאו מהקופסה: חדר הוא מצרך נדיר ויקר. דירה ממוצעת מכילה בדרך כלל 3־4 כאלה, אך אפשר לייצר יותר מקומות מאשר חדרים. ברוב דירות הקבלן הסלון מאוד גדול עם הרבה מאוד שאריות. אפשר לייצר חלל מוגדר לפעילות מסוימת כמו פינת משחקים או פינת עבודה, כל עוד מדובר במרחב ברור ומוגדר כך שהוא לא הופך לבלגן.

     

     

     

    5. תחשבו גבוה: אם במקרה התמזל מזלכם ולדירה שבה אתם מתגוררים יש חלל גבוה, הרווחתם. אפשר לייצר לילדים פינה לעצמם בגלריה נמוכה (שלא תתאים למבוגרים) או לנצל את הגובה כאזורי אחסון לחפצים בהם אין לנו שימוש יומיומי.

     

    6. מסדרון? פאסה: מסדרון הוא חלל מת. מקום שמעבר לתנועה לא קורה בו כלום והוא מבזבז שטח מהבית. אם המסדרון טיפה רחב מ־90 ס"מ, אפילו ב־120 ס"מ הוא כבר יכול לשמש לספרייה. אם הוא פחות מכך, הוא יכול להיות הרחבה לחדר הילדים בצורה של לוח ציור ענק או קיר מגנטים לתליית עבודות יד. אל פחד לנצל מסדרון או למצוא בו פתרון אחסון.

     

    7. סוף לבלאגן: תעיפו מבט על פינת האוכל שלכם. המפתחות שזרוקים עליה, הדואר הנאסף, התיקים, המעילים... וכל זה בגלל שהיא המקום הנגיש והפשוט ביותר להניח עליו דברים כשמגיעים הביתה. אם באזור הכניסה לבית היה מקום לדברים האלה, הבלאגן לא היה נוצר במקומות אחרים. היום יש פתרונות חכמים לרהיטים נפתחים שמאפשרים לוותר על השולחן ולפתוח אותו ברגעים החשובים. המקום שייחסך יהיה אדיר, לרוב מדובר על 7.5 מ"ר. אפשרות שנייה היא לזהות אם יש כפילות בין חלל האכילה במטבח ופינת האוכל הרשמית ולאחד אותם.

     

    8. בלי סטנדרטים: לכל דבר יש מידה שאנו רגילים אליה. שיש במטבח הוא לרוב בעומק 60 ס"מ, שולחן אוכל ברוחב 90־100 ס"מ, אורך סלון 4 מטר וכו'. אם נחשוב שוב, נראה ששיש מטבח למשל יכול להיות גם 40 ס"מ עומק ועדיין להיות פרקטי, ששולחנות אוכל יכולים להיות צרים ושלא בכל סלון מארחים (או שלא מארחים הרבה) ואז בהחלט ניתן לצמצם את שטחו. סלון צר יותר יכול גם לחסוך מקום וגם להשיג אינטימיות או תחושה משפחתית.

     

     

     

    9. לא כולל שירות(ים): שירותי האורחים הם מרחב עצום ביחס לדירת 3־4 חדרים. אם נוותר עליהם נחסוך המון מקום, ולא יקרה כלום אם האורח שלנו יועיל בטובו להיכנס לחדר הרחצה הכללי.

     

    10. תם עידן החדרים: מהיום תחשבו על חללים מוגדרים. לפי התקן, חדר הוא חלל בעל מידות מינימום של 8 מ"ר, הוא חייב להיות ברוחב מינימלי של 2.6 מטר, בגובה מינימלי של 2.5 מטר וחובה שיהיו לו חלון ודלת. ההגדרה הזו כל כך שגורה שלפיה נמכרות דירות, במקום לתאר את האיכויות האמיתיות שלה. אם ניקח חדר ממוצע ל־2 אחים, נגלה שבמקום אותו שטח אפשר ליצור מספר חללים מוגדרים: חלל שינה, חלל פרטי, חלל למידה. אפשר ליצור ערכים רבים ומגוונים, וכל זה בחללים שלעיתים לפי חוק בכלל לא עונים על ההגדרה של "חדר". המטרה היא לשים דגש על איכות מגורים במקום ספירת חדרים.

     

    11. גם חדרים אפשר לארוז: הכוונה היא לחללים שאינם נמצאים בחוץ ביומיום או שיכולים להיות שימושיים בזמנים מסוימים ביום. למשל, שולחנות עבודה ולימוד שיכולים להתקפל ולהיעלם כשאין בהם שימוש. כך אפשר ליצור תחושת מרחב במקום להצטופף בבית למטרת פעולה שאנו מבצעים לעיתים רחוקות.

     

    הכניסה לתערוכת e(X)tra Small חופשית, והפתרונות שמוצגים בה יכולים לחסוך לכם כסף רב. התערוכה תוצג עד 20 באפריל במרכז העיצוב דיזיין פלוס בבאר־שבע.

     

     

     

    iris-lif@yedioth.co.il

     

     

     

     


    פרסום ראשון: 11.04.17 , 20:26
    yed660100