"לא נבחנה טובת הילד"

בית־המשפט העליון מתח ביקורת על החלטת המחוזי לבטל את החלטת האימוץ של ילד שנולד לאם שהייתה מכורה למשככי כאבים על ידי הורי האומנה שגידלו איתו • הטענה: ההחלטה לא בחנה לעומק את צרכיו של הקטין

בית־המשפט העליון החזיר לבדיקה מחודשת ומעמיקה את פרשת גידולו של פעוט בן שלוש שנולד לאם מכורה לתרופות ומשרד הרווחה ביקש למסור אותו לאימוץ למשפחת האומנה שלו.

 

ילד המריבה | יורם ירקוני  5.3.2017

 

בהחלטתו אמר בית־המשפט: "אני מביע תקווה כי הקטין יגיע במהרה אל המנוחה והנחלה, אל חוף מבטחים יציב ורגוע". השאלה אם התקווה הזו תמומש בחיקה של האם הביולוגית או של ההורים שרוצים לאמצו נשארה עדיין פתוחה.

 

בהחלטת בית־המשפט העליון יש, למעשה, ביקורת על הדרך שבה החליט בית־המשפט המחוזי בתל־אביב לפני כחודש לבטל את ההחלטה שהילד יימסר לאימוץ קבוע להורים האומנים שגידלו אותו מאז נולד.

 

מהחלטת בית־המשפט העליון עולה כי החלטת המחוזי לא הייתה מבוססת מספיק מבחינה מקצועית, ושופטי המחוזי מיהרו לקבוע כי לאם הביולוגית מסוגלות הורית לגדל את בנה בלי לבחון לעומק את מצבו של הקטין ואת היכולת של האם הביולוגית להתמודד עם צרכיו המיוחדים, אם יש כאלו. שופטי העליון אמרו כי מסוגלות הורית אינה דבר מופשט אלא צריך לבחון אותה ביחס לנתונים הספציפיים, במקרה זה של הפעוט.

 

עו"ד שמואל מורן
עו"ד שמואל מורן

 

 

"המחוזי התמקד במצבה של האם, ואין להסתפק בכך. התמונה אינה מלאה. חסרה חוליה מרכזית. יש חוסר מהותי וחוסר עובדתי והערכתי הדורש השלמה לגבי השאלה מהו מצבו העדכני של הפעוט, שנבדק בפעם האחרונה לפני כשנה וחצי, ומה היכולת הספציפית של האם להתמודד איתו", נאמר בהחלטת העליון על ידי השופטים ניל הנדל, יצחק עמית וענת ברון.

 

לפי ההחלטה החדשה ימונה מומחה לבדיקת הפעוט שיקבע אם יש לו צרכים מיוחדים כמו שנטען, דבר שהמחוזי לא עשה, ושוב תיבדק האם ואז יינתן פסק דין חדש.

 

ההחלטה החדשה התקבלה בעקבות פנייה של שירותי הרווחה ושל האפוטרופוס שמונה לפעוט לעליון נגד ההחלטה לבטל את צו האימוץ. ההורים האומנים שהיו אמורים לאמץ את הפעוט גם הם לא הרימו ידיים ובאמצעות עו"ד שמואל מורן פנו לבית־המשפט העליון בבקשה לאפשר להם להשמיע את עמדתם ואת בקשתם לאמץ את הפעוט.

 

הפעוט נולד לפני כשלוש שנים. מיד עם לידתו איבחנו הרופאים כי הוא סובל מתופעה רפואית קשה הנקראת "תסמונת חסר סם", לאחר שאמו הייתה מכורה לתרופות שיכוך כאבים בזמן ההיריון וסירבה לקבל עזרה. לאחר שנקבע כי האם אינה מסוגלת לגדל את בנה, הוא נמסר לאומנה והאם פגשה אותו מדי פעם. התינוק השתקם במסגרת האומנה אצל זוג הורים שנתנו לו בית חם ואוהב. כאשר הפעוט היה בן שנה החליטו שירותי הרווחה כי טובת הפעוט היא שיינתן צו אימוץ מלא וקבוע במחיר של ניתוקו מהאם הביולוגית. ההחלטה של שירותי הרווחה קיבלה אישור של בית־המשפט לענייני משפחה.

 

בעקבות ערעור של האם הביולוגית ופרקליטתה עו"ד ליטל קוזקוב, מהסיוע המשפטי של משרד המשפטים, בוטל צו האימוץ לאחר שבית־המשפט המחוזי קבע כי האם נקייה מחומרים נרקוטיים, מצבה השתפר מאוד ויש לה מסוגלות הורית. עוד נקבע כי משרד הרווחה לא עשה מספיק כדי לסייע לאם לחדש את הקשר עם בנה ולפתח מסוגלות כזו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים