ערָבה לחך

בדרך לאילת עוצרים בערבה — לנוח בקפה טבעוני, לקנות ירקות וגבינות או לארוחת שלוש מנות

מדור מתפקע ושמח זה על סצנת האוכל החדשה, הבריאה והמרגשת כערבה, לא יהיה שלם, ללא האמת המרה: מי שנוהג בכביש 90 (הוא כביש הערבה), במיוחד בערב ובלילה, מסתכן בחייו, וזו אינה מליצה.

 

בסיור הגדול שלי הסתובבתי בחושך, בין פארן לעין־יהב לצופר ולעידן, על כביש שהוא רולטה רוסית: שני נתיבים, ללא חיץ הפרדה, ללא תאורה, ועם נהגים חדשים, שטסים ועוקפים ויורדים לשוליים. פחדנו פחד מוות ושוב, אין זו מטפורה. זו אמת. פעם אחר פעם עצרנו לצד הדרך, מבועתים. הנהג היה תל־אביבי צעיר ונזעם.

 

איך זה יכול להיות? איזה סדר עדיפויות מטורף מזניח עשרות שנים את הטירוף המשתולל על כביש הערבה, עם גיוון מקסים בעליות לדימונה, בין כל משאיות הרכב, עם שני נתיבים ופיתולי קיר המוות?

 

גם את התאונה הבאה שעתידה להתרחש פה בטח יפטרו ב"אשמת הגורם האנושי". זה כנראה לא יהיה נכון.

 

מעדן פלפלים מהמם מחממות משק קלם
מעדן פלפלים מהמם מחממות משק קלם

 

 

דמיינו לעצמכם איך זה לחיות בערבה כאשר צריך לדהור בחירום לבית החולים יוספטל באילת, כאשר עורק החיים הוא בכל זאת במרכז הארץ? האם יש מתמודד עתידי שכביש ההרג הזה יושב לו באג'נדה?

 

חג שמח ותנהגו בזהירות.

 

הקדמה

 

אין זה מקרה שמדור זה, שכולו סצנת האוכל בערבה, מתפרסם בחול המועד. בכוונת כולנו כאן לגרום לכם, אתם הנוסעים לאילת עם המשפחה, לעצור בכל חלקי הערבה: לנוח, לסעוד, לקנות את הירקות הנפלאים ועל הדרך לסייע לחקלאים שגם בשנות השגשוג שלהם, מעטים מאיתנו היו מתחלפים איתם.

 

מוממממלץ. משק עפאים במושב עידן
מוממממלץ. משק עפאים במושב עידן

 

 

שימו לב, הנוסעים לאילת: במדור זה תמצאו נקודות מכירה, קפה־מסעדה טבעוני, חוות חקלאות בת־קיימא עם ביצי חופש אמיתיות ומשק גבינות אורגני וטעים, בתים ובתי משק שמייצרים סילאן טהור, טבעי, שאין כמוהו לטעם ולבריאות, ופאב מקסים אחד, וצימרים וארוחות בוקר שאפשר למות.

 

את ארוחות הבוקר, אגב, אפשר להזמין (מראש, כמובן! ורצוי שבוע או יותר מראש) גם ללא לינה. טעמנו כמה נהדרות.

 

ירדתי לערבה ביוזמתי וגיליתי סצנת אוכל חדשה ומפעימה: הטרנד החדש של קולינריית ערבה.

 

טרנד שכולו טרוּאָר, Farm to Table, טבעונות, קיימוּת, מטבחים ביתיים, ארוחות חברתיות משותפות של EatWith או בסגנון זה, ונחישות להתחיל לאוורר את כל הסופר־פוד הזה ברבים.

 

סילאן ביתי של משק חביב
סילאן ביתי של משק חביב

 

 

מחוסר מקום, נתרכז בערבה התיכונה. הסצנה לא נעצרת שם. יהיה המשך!

 

להוציא את העיזים

 

תמיד שווה לאכול ולקנות גבינות במשק עפאים במושב עידן. עכשיו, כשבמקום המופלא הזה יש גם בית קפה (הפועל בסופ"שים בלבד) ‑ אפשר להתרווח בלב המשק, לטעום משלל הגבינות, לרכוש ביצי חופש אמיתיות (או כפי שהגדיר זאת איש יצירתי במיוחד, "vacation eggs"), להצטייד בערימת גבינות הביתה (חובה בצידנית שתשמור על הקור) וליצור דיאלוג אוהד בין הילדים שלכם לשפע של עיזים וגדיים וטלאים ידידותיים למלטף.

 

המקום תקוע בלב שדות מושב עידן והוא גם הסיבה ליצירת ספר הבישול המופלא "ערבה", שכתב הדיי עפאים, אחיו של בעלי משק עפאים.

 

פטיסרי והמון פרי טרי
פטיסרי והמון פרי טרי

 

 

במרכז הארץ: את תוצרת משק עפאים ובמיוחד ביצי החופש, תוכלו למצוא ב"שדה ירוק", בית יהושע; "הגינה האורגנית", בית יצחק; ומרכז רננים, שדרות המכבים 14, מכבים.

 

משק עפאים, מושב עידן,

 

מייל: info@ofaimme.com  , טל': 3666850־052.  http://www.ofaimme.com/

 

 

 

סלט תות־תרד־פקאן וקינוחי יוגורט של חגית שחם
סלט תות־תרד־פקאן וקינוחי יוגורט של חגית שחם

 

 

פשוט טעים מדי

 

הערבה משופעת מטעי תמרי מג'הול (בעיקר). מתמרים מכינים סילאן, שלדעתי יחליף פעם את הצבר כסמל לישראליות. היה זה רק עניין של זמן עד שיפרוץ טרנד רקיחת הסילאן הביתי הטהור.

 

טעמתי רק שני סוגים: של משק חביב במושב עידן ושל גן הירק של רונית אלעזרי בצופר. שניהם נפלאים, שווים עצירה ורכישה.

 

אזהרה: קשה לחדול מללקק את המעדן הזה בכפית! נא הישמרו למשקלכם, אם תצליחו.

  

מתנה מהערבה: בקבוק זכוכית של סילאן גן עדן לאהוביכם.

 

כדאי גם: לשבת לארוחה בחממה יפהפייה אצל רונית ומוטי אלעזרי במושב צופר, כולל הסבר מופלא של מוטי על ערוגות הירקות האורגניים שליד החממה/ מסעדה.

 

משק חביב, מושב עידן, יעל ואיתמר חביב. טל': 8991293־052. http://haviv-farm.co.il/

 

 

גן ירק, מושב צופר, רונית ומוטי אלעזרי, טל': 3666819־052

 

פייסבוק: גן ירק מושב צופר

 

קוטפים, אוכלים

 

מה אני יגיד לכם? השף־פטיסיירית היפה חגית שחם, החברה במיזם הקולינרי EatWith (המאגד בשלנים המארחים בביתם), מציעה ארוחת ערב (ל־18 סועדים. לא פחות) עם שפע מעדנים שלובי פטיסרי. וכן, כדאי להגיע לכאן גם ממטולה, להסב לשולחן המרווח והנינוח, בבית המשפחה המרווח והנינוח, או בחצר המרוו... ניחשתם. את הארוחה תוכלו לחוות עם משפחה וחברים או עם סועדים זרים, כפי שחלקכם כבר ניסו במרכז הארץ. משעמם זה לא יהיה.

 

הקונספט: מהאדמה לשולחן (Farm to Table).

 

שחם מציעה ייחוד עוצמתי על פני חברים אחרים במיזם EatWith המבורך — היא מתבססת על תנובת המקום: פלפלים, חצילים, לפתות, גבינות, קישואי ודלועי הערבה (ומי שמכיר, יודע שפלפל פארן או אבטיח חצבה זקוקים רק למגע מועט כדי לשחרר את מתיקותם המלוחה מעט). עכשיו תלוו זאת בקציפות (גם מלוחות), במרקי פלפל צהוב ובהמון פטיסרי של פרי טרי, כיוון שזו מומחיותה של בעלת הבית. ערב של שושנים, זה מה שזה. רק הקפידו והזמינו מראש. מועדי הפתיחה מתחשבים בצורכי הורי המשפחה ושלושת הילדים שהם שותפים מלאים לתפעול המקום.

 

המלצה: לרוץ, לפני שחגית תתעייף.

 

מחיר: 110־150 שקל לאדם.

 

חגית שחם, מושב עין־יהב, טל' 052-4269762

 

שמנת טבעונית

 

"חשוב לציין" — מדגישה הדס, בעלת רוזטה, בית הקפה החדש בעין־יהב — "שהמקום שלנו התחיל דווקא בעקרונות חיוניים של מזון טבעי נטול סוכר ורכיבים תעשייתיים, ללא חומרים מייצבים או עמילנים וצבעי מאכל. כתוצר לוואי לכל זה, אנחנו אכן מסעדה 'טבעונית': ציפוי השמנת שעל הקישים שלנו עשוי משקדים. רוטב ה'רויאל' (תערובת ביצים ושמנת קלאסית שיוצקים על פשטידות של ירקות לצורך הקרמה — נ"ר) שלנו עשוי מקשיו טחון".

 

רוזטה תציע לכם גם סלטים צבעוניים רבים, מג'דרות מאורז מלא ולביבות ירק וקטניות, ותסתמך עד כמה שרק ניתן על תנובת המקום. תיהנו.

 

רוזטה, עין־יהב, טל': 2323024־054

 

מורינגה על הבוקר

 

ליובל וענת קלם — הזוג האנרגטי הידוע מפארן — נמאס. הם עייפו לראות את אורחי הבקתות היפות שלהם (ארבע במספר) מתפזרים בין יישובים רחוקים לארוחות בוקר, וגם עייפו מלרוץ עם מגשים לחדרים. אז הם בנו חדר אוכל לאורחים, וזה מה ששיחרר ליובל קלם את הנצרה.

 

כמו שוליית הקוסם שולף החקלאי הזה מעדני פלפלים מן החממות, חצילי משק קלם מן הטאבון, גבינות וחביתות. אסור לוותר כאן על סלט הסלק־תפוז־עלים־לימון של ענת קלם, על סלט המורינגה והחסה עם ארטישוק והשקשוקה בתוך תבשיל בוק צ'וי (שרוכשים בחנויות של תאילנדים) עם גבינה צ'רקסית.

 

לא תרצו לקום.

 

אפשר להזמין מקומות מראש גם בלי לינה במשק ענת ויובל קלם.

 

ארוחת בוקר במשק קלם, פארן. טל': 5450755־052

 

עוד שלושה מקומות שווים בערבה:

 

1. אורסולה: הפאב המפורסם והנפלא של אוסי במושב צוקים. טל': 6444421 -08 .

 

2. מלוא הטנא: בעין־יהב, לרכישת ירקות טריים, משובחים ומקומיים. טל': 3666606־052 .

 

3. עפרוני במדבר: הקייטרינג בערבה וסלי הפיקניק היפים של נעמי רותם ובתה שרון עפרוני בעין־יהב. טל': 3665962־052 . 

 

 

ניסוי כלים: מומלץ בקור

בדקתי את מכונת הגלידה הביתית מבית DAVO לייצור קילוגרם אחד של גלידה. נכון שרוב האזרחים כאן אינם רואים דווקא במכונת גלידה מוצר מטבח חיוני, אבל בישראל מכונה כזו חוסכת בסופו של דבר ממון רב ועודפי סוכר עצומים ומנצלת את מה שיש לנו להציע בשפע: מבחר הזוי של פירות וירקות ועשבי תיבול לאורך כל השנה. המכונה הזו תטרוף תותים או שזיפים בעונתם עם מעט יוגורט סמיך, לכדי גלידה מענגת.

 

שורה תחתונה: המכונה יציבה, מקפיאה ומערבלת בעוצמה, אינה מרעישה מאוד (לעומת כל מיני קולגות), קלה לניקיון ובעלת טווח קינוחים של 365 יום בשנה.

 

זמן משך ייצור גלידה: 50 דקות.

 

מידות: חשוב! רוחב: 42.5 ס"מ, אורך: 28.5 ס"מ.

 

ראוי לציין: מכל הגלידה רחב וקצר יותר כדי להבטיח קירור אחיד יותר, וזה משמעותי, האמינו לי.

 

מחיר: 2,000 שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים