כמו חדשה
הדרך היותר אופנתית להכין את הגוף לקיץ היא ניקוי רעלים • העיקרון הוא אחד: הרבה מיצים, שייקים ומזונות על, בלי פחמימות, סוכר, חלב (וחיים), אבל השיטות רבות והתועלת, נתנסח בעדינות, שנויה במחלוקת • גאיה קורן הקריבה את גופה למשימה, ניסתה, שרדה, ויצאה קלילה, רגועה ומוכנה לעונה חמה ובריאה
הימים הראשונים היו סיוט. גם נאלצתי לוותר על קפה, גם לאכול ירקות וגם להתחיל לבשל – שלושה אירועים בלתי נסבלים מבחינתי. אלא שמד אחוזי השומן בגופי השתולל והצביע על צריכה מופרזת של חטיפים, אלכוהול ושטויות. אה, כן, אלכוהול. גם ממנו התבקשתי להתנזר למשך שלושה שבועות. אחרי יומיים בהן כל החברות ניתקו איתי קשר וגם הילדים הלכו על קצות אצבעות כדי שלא אדע שהם בסביבה, משהו נרגע בי. למדתי להקפיץ נתחוני עוף וירקות בפחות מעשר דקות, ראיתי שאפשר לשתות שייק מחצי בננה ותמר (לא אמרתי שזה משביע) וכנראה שהייתי יורדת לא מעט אם לא הייתי מנשנשת אגוזים וחמוציות כאילו החיים שלי תלויים בהם.
בתום 21 יום הייתי מינוס שני קילו בלבד אבל פחות ארבעה אחוזי שומן וכולם רצו לדעת איך הצטמקתי. חזרתי לאכול נורמלי ולהזמין שאבלי, אבל כמה דברים בסיסיים השתנו אצלי – אני לא נוגעת בדיאט קולה ושותה רק מים, לוגמת אספרסו עם תמר במקום הפוך עם סוכר, לא נוגעת בגבינה צהובה שהייתה פריט חובה במקרר ולועסת עלים ירוקים שידועים בתרומתם למערכת הגופנית.
מה כן לאכול
הטרנד של ניקוי רעלים מגיע במגוון סוגים כשהעיקרון הוא אחד – בלי פחמימות, סוכר, חלב וחיים. ביונסה הלכה על הקצה כשעשתה "דיטוקס מאסטר קלנז" ובמשך עשרה ימים הכניסה לגופה משקה שמכיל מים, לימון, פלפל קאיין חריף וסירופ מייפל. "כל יום מכינים קנקן ושותים את זה, ובבוקר צריך לשתות ליטר מים עם מלח אטלנטי כדי לשלשל", אומרת הנטורופתית ד"ר הגר שפר, "עשיתי את זה כמה ימים כשלמדתי נטורופתיה, כי ניסיתי כל דבר, זה נורא ואיום. אגב, ביונסה אושפזה בעקבות זה".
לד"ר שפר יש כמה עסקאות של ניקוי רעלים, הראשונה היא דיטוקס 21 יום והשנייה היא קלין איטינג, שיטת תזונה פופולרית עד כדי כך, שגוגל מניב 147 מיליון תוצאות לגביה.
"ניקוי רעלים נכון זה לא רק מה לא לאכול אלא מה כן לאכול", היא אומרת. "ברגע שמכניסים דברים נכונים לגוף הוא מרגיש הרבה יותר טוב. הוצאתי מהתפריט מוצרי חלב, גלוטן, בוטנים וסוכר – מזון שהוא אלרגני, ובמקומם הכנסתי מזון אנטי־דלקתי שעשיר באומגה 3, כמו צ'יה, ברוקולי, סלמון. יש מזון שגורם לגוף להרגיש אופוריה תזונתית, כי הוא חושב שהוא בעודף תזונה ובעצם מפרק תאי שומן, כמו עלים ירוקים, כולל קייל וגרגירי נחלים, סלמון, פירות אדומים וסגולים, טופו, קקאו בכדורי שוקולד – כן מותר שוקולד עם תמרים וקקאו".
בעוד שרוב הדיטוקסים מתחילים קשוח וממשיכים עוד יותר קשוח, אצל ד"ר שפר כל שבוע מוסיפים עוד קצת אוכל. "הרעיון זה שהשבוע הראשון יהיה חזק, כי הוא השבוע שבו הגוף נכנס עמוק לדיטוקס, ומהשבוע השני יש יותר ירקות ומשלבים שיבולת שועל, כדי לאפשר לגוף לבדוק מה עושה לו טוב ומה לא. יכול להיות שפתאום תגלי איזה מזון לא עושה לך טוב. בהמשך מוסיפים אטריות שעועית ואורז ופסטה ללא גלוטן. השלב הבא הוא קלין איטינג, כי רוב האנשים רוצים לשדרג את התזונה שלהם ולא לחזור ישר למה שאכלו".
המאפרת ורד ספיבק עשתה פעמיים דיטוקס – ודווקא הפעם השנייה הייתה לה יותר מסובכת. "בפעם הראשונה עשינו כמה חברות ביחד, פתחנו קבוצת תמיכה בווטסאפ ועודדנו אחת את השנייה ברגעי המשבר שהיו לנו", אומרת ספיבק. "הימים הראשונים היו קשים עד שנפל האסימון איך להסתדר, לא בכמות האוכל כמו בארגון של המצרכים, אבל יש אפליקציה מאורגנת ומסודרת בצורה כזאת שאפשר לדעת איזה מצרכים לקנות ואיזו ארוחה אפשר להחליף בארוחה. יש פתרונות בשביל שיהיה לך נוח להישאר בזה".
אז מה קרה בפעם השנייה?
"היה לי קשה לוותר על סוכרים ומתוקים, משהו פחות הסתדר לי, התחשק לי לאכול לחם".
וכבר לא הייתה קבוצת תמיכה טלפונית.
"לד"ר שפר יש סדנאות, אבל לא הלכתי, אין לי זמן וסבלנות. מה שעשיתי זה לשלב בין דיטוקס לקלין איטינג, שנותן יותר אפשרויות, וגם אם יש יום שחטאתי או עברתי גבול, למחרת אני מאזנת ועושה לעצמי סדר בראש. זו שיטה שהיא אורח חיים, לא דיאטה. אני כמעט לא אוכלת גלוטן, כי גיליתי שאני מרגישה פחות נפוחה, ואחד הדברים הטובים זה שהתרגלתי להכין לעצמי אוכל בריא, כמו ירקות עם חזה עוף או ספגטי זוקיני. זה יותר קל לי מלהכין סנדוויץ'. החשיבה היומיומית שלי השתנתה לגבי כל מה שאני מכניסה לגוף".
לא רק לשינוי ההרגלים צריך להתרגל. גם לכאבי ראש, חולשה בשרירים וחוסר אנרגיה. כשמתחילים דיטוקס מומלץ להפסיק להתאמן או להפחית את מספר האימונים והעצימות שלהם. "אחרי יומיים יש אנשים שמרגישים כאבי ראש או שפעת, בגלל שהגוף מפרק רעלים ושומן", אומרת ד"ר שפר. "גם מי שרגיל לשתות הרבה קפה או לאכול הרבה פחמימות מרגיש את השינוי. הבשורות הטובות הן שכעבור מספר שעות או ימים קמים כמו חדשים. כשאת יוצאת מהשלב הזה את מרגישה אנרגיה, קלילות, הנפיחות של הבטן יורדת משמעותית".
בקלין איטינג מציעים לאכול מזון כמו שהוא נראה בטבע: בלי סוכר לבן, בלי קמח לבן, בלי דגנים מעובדים ובלי חומרים משמרים. מותר 7 כוסות יין בשבוע, ירקות, פירות, קטניות, מעט בקר, הודו, דגים, טופו, הרבה תבלינים כמו קינמון שמחמם וצ'ילי שעוזר לשריפת שומנים. בין המכורות לקלין איטינג מפורסמות כמו ימית סול, נתי קלוגר, עמית פרקש ואפילו שיר אלמליח.
דוגמנית כמו שיר אלמליח צריכה דיאטה?
"כששיר אלמליח הגיעה אליי היא הייתה 22% שומן והורדתי אותה ל־16%, כי זה לא משנה כמה את רזה, משנה מה ההרכב של הגוף. החיטובים נובעים מאחוזי שומן, לא מקילוגרמים".
כשעושים דיטוקס אוכלים הרבה שומן, איך לא משמינים?
"יש שומנים בריאים שבאים על חשבון פחמימות. היה לי חשוב שנשים שמסיימות את הדיטוקס לא יעלו הרבה במשקל כמו בשיטות אחרות, ועשיתי את זה על ידי כך שהשארתי את המאזן הקלורי גבוה. שומן עוזר לתחושת שובע. בנוסף, נשים בדרך כלל אוכלות יותר פחמימות מחלבון ובדיטוקס יש הרבה חלבון, שבאמצעותו הן בונות שריר ומתחטבות, יורדות 3־4 אחוזי שומן בשלושה שבועות".
ריסטארט לגוף
בניגוד לשפר, אצל הנטורופתית איזבל אדלר עובד עיקרון הפוך – מתחילים ממעט ואוכלים עוד יותר מעט. בשבוע הראשון ניזונים ממיצים, שייקים, קטניות, אגוזים, ירקות ופירות. בשבוע שני נכנסים לאורז ומש, ובשבוע שלישי שייקים ומרק משולב בצמחי מרפא. "זה מאוד מאתגר, אבל היתרונות רבים, כי אנשים עושים ריסטארט למערכות הגוף ואז אפשר לסגל אורח חיים טוב כבסיס", אומרת אדלר.
בסדנאות שלה היא מלמדת בישול בריא ונותנת טיפים מעשיים להצלחת התהליך. "הסדנה משלבת מיצים, שייקים שאני מלמדת להכין, תזונה שמשתנה משבוע לשבוע. אנשים גם ככה בטראומה שאין קפה ואין לחם, אז אני רוצה שלא ייבהלו ושהריאקציות יהיו קלות יותר. כאבי ראש ושרירים אלה תופעות של גמילה מקפאין ומסוכר. אנחנו יודעים שהגוף מבצע ניקוי נמרץ ופסולת יוצאת החוצה, אז לעיתים יש זיעה לא נעימה, פצעים על הגוף, גזים, זאת ירידה לשם עלייה".
בסופו של דבר אנשים חוזרים לסורם, יש גבול כמה שייקים בנאדם יכול לשתות.
"זאת באמת השאלה שמטרידה את כולם – ומה אחר כך? החיים הם לא חיי ניקוי, אבל זה משהו שצריך לעשות. אני מנקה את הבית למרות הידיעה שהוא תכף יתלכלך כשהילדים מגיעים, זה לא מונע ממני לנקות שוב ושוב. כנ"ל עם הגוף שלנו, אנשים רוצים להתחבר לגוף שלהם, להזין אותו בדלק הנכון".
אומינה היא יועצת תזונה שהתגוררה בקוסטה־ריקה ומתמחה בניקוי רעלים וסופר־פוד, שהם כמעט פריט חובה בדיאטות מהסוג הזה. בתוכנית שלה שותים מיצים ושייקים על בסיס אורגני עם סופר־פוד. בהתחלה יש שלושה ימים שבהם מכינים את הגוף, ואחריהם חמישה ימים של ניקוי ועוד כמה ימים שבהם מרגילים את הגוף לתזונה נקייה. "ימי ההכנה הם גמילה, מורידים את כל המזונות הממכרים, ואז נכנסים לימי הניקוי, שחלקם עם שייק, חלקם מיצים, חלקם עם מרק ירוק. בכולם יש סופר־פוד שמנקה את המערכות, כמו אלוורה, גוג'י ברי, ספרולינה, שנותנים הזנה וערכים תזונתיים גבוהים".
את מדברת על התמכרות. יש קריז?
"בטח, אנשים ששותים שמונה כוסות קפה ביום חווים כאבי ראש, עייפות, כאב בשרירים, עצבנות. בימים האלה מאותתים לגוף שהוא עובר לדיטוקס ואז אחרי יומיים הגוף מתפנה. אני משלבת חוקנים או הידרוקולוניקס לניקוי המעיים, כי יש פלאק שמצטבר במעיים, שמשפיע לרעה על מערכת החיסון. בימי הגמילה יש תשישות, אבל מהר מאוד המרחב החדש שנוצר בגוף מייצר אנרגיה".
הדוגמנית ג'ני צ'רוואני, בוגרת "הישרדות", ניסתה שיטה אחרת של ניקוי בעזרת מיצים – ולא שרדה. "שתיתי מיצים בכבישה קרה של מותג מאוד נחשב ועדכני, וזה מוריד מים מהגוף, לא משקל. שלושה ימים רק שתיתי מיצים וכמה שאני חזקה, זה היה לי נורא קשה. ירדתי שני קילו ועליתי אותם נורא מהר".
צ'רוואני גם ניסתה את השיטה של אדלר ושם החזיקה מעמד ואף חזרה על התהליך מספר פעמים בשנים האחרונות. "זה מדהים מה שזה עושה וכמה מודעות זה מכניס", היא אומרת. "העור נראה מדהים, כולך באנרגיות, ולמרות שהתאמנתי רק פעם או פעמיים בשבוע, האפקט היה יותר גדול. היה לי פחות כוח, אבל הגוף בנה שריר ולא איבד אותו. בניקוי את כל הזמן אוכלת, אבל דברים שמיועדים לנקות את הגוף שלך – הרבה ירוק, טחינה, אורז מלא, סיבים. בלי שימורים, בלי בשר, בלי ביצים, בלי מוצרי חלב. הייתי שותה שבע כוסות קפה ביום, אבל היום בקושי אחת. חברה שלי הפסיקה לעשן והרגישה רע עם עצמה, ואחרי התוכנית היא הרגישה חיונית. בעקבות הניקויים האלה התחלתי השנה ללמוד נטורופתיה".
טרנד שיווקי
בעוד צ'רוואני מרגישה שעולם חדש נפתח בפניה, הדיאטנית רקפת אריאלי שופכת מים צוננים על ההתלהבות. "אין שום דיאטה שהוכחה כמסייעת, חוץ מהרגלי אכילה בריאים", היא אומרת. "את מרגישה יותר טוב בגלל שאת אוכלת יותר בריא ובגלל שהורדת כמויות של אוכל. כל המושג שנקרא ניקוי רעלים לא בא מהעולם האקדמי, זה הגיע מהעולם האלטרנטיבי ולמושג הזה יש כל מיני דיאטות, לכל אחד יש משהו משלו".
גם לדיאטניות יש תפריטים שונים ומשונים.
"נכון, אבל אנחנו מתבססים על תזונה שיכולה להחזיק לאורך זמן ולא על גימיקים. הגוף לא צריך דיאטה לניקוי רעלים, מפני שאנחנו בנויים לנקות רעלים – הכבד מנקה את הרעלים שאנחנו מכניסים לגוף, מאוכל ועד זיהום אוויר. גוף בריא יודע לנקות את הרעלים שהוא צובר, לכן אין מזון שמנקה".
מה לגבי סופר־פוד, מזון על?
"סופר־פוד זה קשקוש מוחלט, המצאה שמשרד המזון האמריקאי לא מכיר בה. כרוב קייל לא יותר בריא מכרוב רגיל, גוג'י ברי לא יותר טוב מחמוציות, זה טרנד שיווקי שאנשים מרוויחים ממנו על גב הציבור".
אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט במרכז לרפואת ספורט שערי צדק, טוענת שהדיאטה שהכי עוזרת לירידה במשקל היא דיאטה דלה בפחמימות, "אבל קשה להחזיק מעמד לאורך זמן ויש לזה השלכות פיזיות ונפשיות. אם את נמנעת מבשר שמונח ישירות על האש ומאוכל מעובד ומתועש, את לא יוצרת רעלים".
אבל אני חיה בחברה מערבית ואני חשופה למזון לא בריא אבל טעים.
"אז תאכלי לא בריא ולמחרת תאזני, אבל אל תתפתי לדיאטות מזיקות. אי־אפשר להחזיק מעמד עם מיצים ושייקים, ואין בהם תועלת. זה גורם לירידה במסת שריר, כי את נמצאת הרבה בשירותים, מוציאה את מה שאת מכניסה, מאבדת נוזלים ורקמות רכות ולא שומן. דיאטות המיצים לא מזינות".
יש בהן המון ירק.
"לא צריך את כמות הירק הזאת ביום, אנחנו לא רוצים לבלות כל היום בשירותים ולהפעיל את מערכת העיכול. רוב האנשים הולכים לשירותים במקרה הטוב פעם ביום־יומיים. מהרגע שאנחנו מתערבים ביציאות הטבעיות שלנו – על ידי חוקן או תה טיבטי וכדומה – אנחנו משתעבדים להפעלה חיצונית. מערך החיידקים במעיים חשוב לתפקוד נכון של הגוף, לא מומלץ להתערב בזה".

