"איזו חברה מגייסת עובדים כשהיא בקשיים?!"

אחרי הקריסה המפתיעה של רשת ההכנה לפסיכומטרי היי־קיו, והטענות נגד הבעלים, שם לוי, מספרים מנהלים לשעבר בחברה על "קונטרול פריק שלא קל להסתדר איתו" • אחרים מספרים כמה עזר להם, ומדברים על פדגוג "מוכשר בצורה קיצונית" • ואילו המתחרה יואל גבע בטוח: "עדיין ניתן לנהל בתחום הזה עסק רווחי וטוב"

עידן קפון, כוכב "הישרדות", הופתע, כך נדמה, מקריסת היי־קיו ומהטענות נגד המייסד והבעלים, שם לוי. הוא מכיר לוי אחר – אבהי ונכון לעזור. קפון היה מרצה ולימים בכיר בחברה, אבל את לוי הכיר הרבה קודם, על רקע מצוקה משפחתית. "אני ואחותי לא ידענו מה לעשות אז", הוא מספר לנו מהודו על אותם ימים קשים. "התקשרנו ודיברנו עם אנשים, והוא היחיד שנענה לקריאת המצוקה שלנו. הוא נסע מתל־אביב, פגש אותנו באמצע הדרך, ונתן לנו 5,000 שקל במזומן".

 

שם לוי. "יותר אנשים הסתדרו איתו מאשר לא הסתדרו איתו"
שם לוי. "יותר אנשים הסתדרו איתו מאשר לא הסתדרו איתו"

 

עוד מספר קפון שניהל במשך שנתיים את סניף היי־קיו בקמבודיה. "ב־2003 לוי טייל שם, התרגש מהקמבודים שמשתקמים משנים של מלחמת אזרחים, והחליט לפתוח בית ספר לשפות, כדי לעזור להם לדבר אנגלית בשיטה חדשנית. ישב וכתב בעצמו את החומרים. בית הספר פעל שנתיים. ב־2013 הוא פתח אותו מחדש. אני ניהלתי אותו שנתיים. 7,000 קמבודים שיפרו את כישורי השפה, מה שאפשר להם להשתלב בענף התיירות בעיר סיאם ריפ. והכל מומן מכיסו הפרטי".

 אלא שמול הדמות שמתאר קפון, ועובדים נוספים שאיתם דיברנו בימים האחרונים, יש גם עדויות על אדם שנוי במחלוקת, שבסוף הותיר את עובדיו באי־ודאות מוחלטת ערב החג.

 

"אנחנו עדיין בהלם"

היי־קיו היא מהחברות הגדולות והמוכרות בארץ ללימוד לבגרות ולפסיכומטרי. נוסדה ב־1983, ומעסיקה כ־200 עובדים בכ־40 סניפים. לפני כשבוע התברר שהיא נקלעה לקשיים. "בתחילת אפריל העובדים קיבלו הודעה ממנהליהם כי החברה הגיעה לסוף דרכה ולא יכולה לשלם את התחייבויותיה, כמו גם שכר מרץ במלואו", נכתב בבקשת צו הפירוק לחברה, שהגישו עשרות עובדי היי־קיו לבית המשפט המחוזי בתל־אביב.

 

מנהלת השיווק לנה זיננקו אמרה לנו שהיא ועמיתיה "עדיין בשוק" ומתקשים לעכל את הדברים. "יש חוסר ודאות מטורף. קיבלנו חצי משכורת, היו לי עוד פגישות שתכננתי ליום ראשון. עד לא מזמן הייתי בגיוס עובדים מסיבי. איזו חברה תגייס עובדים כשהיא יודעת שהיא בקשיים?"

 

בתחילת השבוע נענה השופט איתן אורנשטיין לבקשה, הוציא לחברה צו פירוק זמני, ומינה למפרקת זמנית את עו"ד קרן רייכבך־סגל. לדבריה, היא וצוות עורכי דין נוספים עוסקים כעת בניתוח פיננסי כדי לבחון את מצב נכסי החברה, ואפשרות לאתר משקיע או רוכש לרשת. "ביום רביעי נערכו הלימודים כסדרם, למעט כמה תקלות מקומיות", היא אומרת. "מדובר בלימודים לבגרויות ובשפות זרות, כי קורסי הפסיכומטרי הבאים עתידים להיפתח בשבוע האחרון של אפריל. הנושא המרכזי עימו אנו מתמודדים הוא מענה לתלמידים. אנחנו בוחנים ברצינות את האופציה להמשיך ולהפעיל את הרשת בשיתוף עם המורים כך שכולם יוכלו לסיים את לימודיהם בקורסים בהם הם רשומים, אם תחת הפירוק הזמני, ואם תחת רוכש חדש, שייקח על עצמו את ההתחייבויות".

 

 

 

כיתת לימוד של היי־קיו. החובות לעובדים נאמדים ב־2־ 3 מיליון שקל
כיתת לימוד של היי־קיו. החובות לעובדים נאמדים ב־2־ 3 מיליון שקל

 

הכסף עבר לסינגפור

 

כשהחברה נקלעה לקשיים, נחשפו פרטים על התנהלותה. כך התגלה כי לצד היי־קיו, פעלה בסינגפור חברה בשם Preptogo. לדברי גורם המעורה בפרטים, היא מחזיקה את הידע, התוכנות והפיתוחים של היי־קיו, וכנראה שזו שילמה לה כסף רב, תמלוגים, על השימוש באלה. עד לפני כמה חודשים הועברו תמלוגים מכוח ההסכם של עשרות אלפי דולרים בחודש – ובחודשים האחרונים לא נמשכו תמלוגים. בסוף השבוע שעבר פרסם צח שפיצן מ"כאן, תאגיד השידור הציבורי", כי לוי שילם לחברה בסינגפור תמלוגים של 8 מיליון שקל. גם למפרקים לא ברור עדיין היקף החובות שהיי־קיו צברה. לפי הערכות, החובות לעובדים נאמדים ב־2־3 מיליון שקל.

 

שיחות שערכנו עם עובדים ובכירים בחברה מציירות תמונת מצב מורכבת. לצד כעס על הבעלים, הוא מתואר כאדם מבריק, ששנים ניהל בשלט רחוק חברה רבת סניפים ועובדים. בשנים האחרונות, לפי עדויות, הוא גר במונקו, כשאת הארץ עזב מטעמים אידיאולוגיים. "בואי נגיד שהוא מתנגד לכיבוש", אמר לנו מנהל לשעבר. "הוא מוכשר בצורה קיצונית. טוב בפדגוגיה, ניהול כספים, שיווק, מאוד אינטליגנטי, מכור לעבודה. מתחיל לעבוד ברגע שהוא פוקח את העיניים עד שהוא הולך לישון, יכול לעבוד 16 שעות ביום. היי־קיו הייתה כל עולמו". כשאנחנו שואלים לגבי הקריסה, הוא מספר על שוק שהצטמצם עם הזמן. "בכל שנה נבחנים פחות תלמידים, בגלל מסלולים חלופיים שמוצעים להם. יש מכינות, והרבה מסלולים שלא דורשים פסיכומטרי". לדבריו, לוי הגיע לארץ במקרים נדירים, למשל בנסיבות משפחתיות. "את כל העסק הוא ניהל מהסקייפ, שיחות וידיאו. יש עובדים שאחרי יום־יומיים הדברים התפוצצו – התפטרו או שהוא פיטר אותם. אחרים הסתדרו איתו מעולה ונשארו לעבוד שנים. יש אנשים שיותר הסתדרו איתו מאשר לא הסתדרו איתו".

 

בכיר אחר בחברה, שעבד כמה שנים בצמוד ללוי, מתאר אותו כמבריק, בעל מודעות חברתית־סביבתית ורצון לסייע – אבל גם קונטרול פריק שלא היה קל להסתדר איתו. "הייתי איתו בהמון פגישות, בכל העולם. היו לנו המון שעות אחד על אחד", סיפר. "מי שהיה צריך לדבר איתו היה נוסע אליו, סמנכ"לים ואחרים. הוא ממש וואן מן שואו. כל הזמן מסתובב בעולם, אבל נמצא עם לפטופ ותמיד בקשר עם העובדים. זה לא אדם שרק מחזיק מניות, אלא כזה שמנהל ביד רמה. גם בעבר אני יודע שהוא ניסה למכור את החברה, אבל לא הצליח.

 

"לוי חילק מלגות לילדים בשכבות מוחלשות, נתן קורסים בחינם או לקח סכום סמלי. לצד זאת, להתרשמותי פחות היו חשובים לו העובדים. אני לא יודע עד כמה הקשיים של החברה ושלהם מדירים שינה מעיניו. השופט הופתע כשהוא לא הגיע לדיון בבית המשפט, אבל אני לא רואה מצב שהוא מגיע לארץ לבית המשפט גם בעתיד".

 

 
עידן קפון. "רק לוי נענה לקריאת המצוקה שלנו"
עידן קפון. "רק לוי נענה לקריאת המצוקה שלנו"

 

 

"העובדים חסרי אונים"

 

עו"ד חיות גרינברג, שמייצגת את העובדים שפנו לביהמ"ש, מתרשמת לדבריה כי לוי מגלה נכונות לסייע, ואולי גם לקחת אחריות על מצב החברה, אבל "אני לא מכירה אותו, ולא יודעת אם זה צעד אמיתי או לא. עם זאת, מניסיוני, גם זה שהוא דיבר ומסר את עמדתו זה לא מובן מאליו במקרים כאלו, בטח כשהוא גר בחו"ל. הוא היה יכול להתעלם ולא לענות, לא ליצור שום קשר. כל חברה שמשאירה חובות ו־250 עובדים מאחוריה זה כישלון. אם זה נבע ממחדלים או מעשים פסולים, את זה אני לא יודעת.

 

"העובדים עוברים תקופה מאוד קשה. יש המון אי־ודאות, גם לגבי המשך העסקתם. אחר חלקם מחזרות חברות אחרות. הם מבולבלים וחסרי אונים. מצד אחד, יש להם אחריות מוסרית וערכית כלפי התלמידים. הם מאוד רוצים שהם יצליחו, ולהשלים את הקורסים שלהם. מצד שני הם מאוד דואגים לפרנסה שלהם. הם לא יודעים אם תהיה להם אפשרות לעבוד, ובאיזה אופן זה יהיה, אם תימכר הפעילות". גם גרינברג קיבלה מלוי את המסר כי אין לו כוונה להגיע לארץ, בשל טעמים אידיאולוגיים.

 

 

שופט ביהמ"ש המחוזי איתן אורנשטיין. פירוק זמני | צילוםף אוראל כהן
שופט ביהמ"ש המחוזי איתן אורנשטיין. פירוק זמני | צילוםף אוראל כהן

 

יואל גבע: אין בעיה בענף

בימים הקרובים תחל בדיקת עומק של המפרקת על מה שהביא את היי־קיו למצבה. עדיין לא ברור מה יקרה לאחת החברות הוותיקות והמצליחות בתחום, וקשה גם לומר איך ישפיע הנעשה בה על שוק הפסיכומטרי והבגרויות החיצוני. יואל גבע, בעצמו בעל בית ספר ותיק בתחום, אומר שלמרות ירידה איטית במספר הנבחנים, אין איזושהי בעיה בענף. "הסיבה העיקרית הן המכללות שמקבלות תלמידים גם בלי פסיכומטרי", הוא אומר. "אלה גופים כלכליים, וככל שהשנים חולפות, הן מקבלות ככה יותר ויותר תלמידים. באופן כללי יש לברך על כך שהשכלה גבוהה יותר נגישה. הירידה מינורית ואינה קריטית לשוק. אתה יכול אחרי כמה שנים להסתדר עם 10% תלמידים פחות. אין אסון, ועדיין ניתן לנהל בתחום עסק רווחי וטוב. את מה שקרה להיי־קיו אני לא יכול להסביר. נדהמתי לשמוע על כך. זה בית ספר שעבד שנים והיו לו תלמידים רבים. הם היו מתחרים שלי, אבל לא הרגשתי שהם בקשיים. מאוד הופתעתי ממה שקרה. בכל אופן, אני לא בטוח שהסיפור הזה ישפיע הרבה על השוק. אם הם יפסיקו לפעול, אני מניח שהתלמידים יתחלקו בין בתי הספר האחרים".

 

את תגובתו של לוי לא ניתן היה להשיג עד מועד סגירת הגיליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים