נקודת פריצה
כלבים המצוידים בשוקר חשמלי על מחסום הפה. השתלשלות בסנפלינג מגגות ודרך אשנבים צרים. פריצה לתאי אסירים מתבצרים. נטרול אוטובוס שעליו השתלטו אסירים ביטחוניים. הצצה נדירה לפעילות ולאימונים של לוחמי מצדה, יחידת ההשתלטות על אירועי בני ערובה בשירות בתי הסוהר
האוטובוס העמוס שהוביל את עשרות האסירים הביטחוניים סטה לפתע מהמסלול המתוכנן ופנה לדרך צדדית. מיד היה ברור שמשהו השתבש. השתבש לחלוטין. כוחות גדולים הוזרמו למקום, עצרו את האוטובוס המסורג, הסגור ככספת ניידת, בין עצים על דרך עפר והקיפו אותו. האזור כולו נחסם לתנועה. מסוקים חגו באוויר. האסירים שהתבצרו בפנים עם כמה אנשי שב"ס סירבו להיכנע: או שתיתנו לנו לעבור בבטחה עד למחסום ארז או שנרצח את בני הערובה.
מאחורי הסורגים: הצצה נדירה לאימון של יחידת ההשתלטות של שב"ס
לא מדובר במקרה אמיתי, אבל זהו אחד מתסריטי האימה שאליהם מתאמנים מדי יום לוחמי מצדה, יחידת ההשתלטות של שירות בתי הסוהר ואחת מחמש היחידות המטכ"ליות המובחרות ביותר (לצד סיירת מטכ"ל, שייטת 13, הימ"מ ולוט"ר אילת).
יחידת מצדה הוקמה ב־2003 בהוראת מי שהיה אז נציב השב"ס יעקב גרנות, והיא כפופה לראש אג"מ בשב"ס ופועל בשיתוף פעולה עם יחידות המשא-ומתן של שב"ס ומשטרת ישראל. מה שהוביל להחלטה היה ריבוי מקרי ההתפרעות והניסיונות לפגוע באנשי צוות בתוך בתי הכלא. עד הקמתה נאלץ השב"ס להישען בכל אירוע כזה על עזרת המשטרה או הצבא.
בשנת 2005 נבחרה היחידה על ידי ראש חטיבת המבצעים במטה הכללי להוביל את יחידות ההשתלטות המטכ"ליות בפרויקט מסווג וארוך טווח, שכלל הדרכתן והכשרתן של היחידות ומתן ייעוץ על ציוד מבצעי בעל יכולות השתלטות פחות קטלניות (נפ"ק — נשק אל־הרג), תחום התמחות של היחידה.
מחסום חשמלי | הכלבים של יחידת מצדה מצוידים במחסומי פה מיוחדים המסוגלים לחשמל את האסיר שאיתו הם באים במגע. על הפעלת הזרם אחראי הלוחם הצמוד, שאוחז בשלט. זהו עוד אחד מאמצעי הנשק הפחות קטלניים שבהם עושים שימוש ביחידה כדי לנטרל התפרעויות עם כמה שפחות אבידות בנפש
אנשי העילית | רוב לוחמי היחידה שירתו בעבר באחת מהיחידות המובחרות בצה"ל ועברו מבחנים ובדיקות יסודיות לפני שהתקבלו לשירותיה
בינואר 2006, לאחר בחינה מטעם בית הספר ללוחמה בטרור וגורמים נוספים מצה"ל, הוכרה היחידה כיחידת השתלטות מטכ"לית וקיבלה אחריות גם על מתקני הכליאה הצה"ליים בתחום חילוץ בני ערובה. בצה"ל רואים בה זרוע חשובה לפתרון משברים שהיחידה היא כמעט היחידה המיומנת בפתירתם.
כיום אנשי היחידה הם אנשי קבע, לוחמים מקצועיים ומנוסים המגיעים רובם ככולם לאחר שירות באחת מהיחידות המובחרות בצה"ל וסדרה של מבחנים ובדיקות יסודיות. היחידה מחולקת לשתי פלגות עיקריות ולמטה לוחם וכללת גם אנשי משא ומתן שיחד עם אנשי המשטרה מנסים תחילה לפתור כל סיטואציה אלימה בדרכים לא אלימות.
מאז הוקמה ועד היום הוכיחו עצמם לוחמי היחידה בלא מעט מקרים נפיצים, המוכר שבהם אירע בכלא רימונים ב־2014, אז התבצר האסיר סמואל שיינביין באגף בכלא תוך שהוא פוצע 9 אנשי שב"ס. לאחר כמה שעות של התבצרות הוא נורה ונהרג.
לצד האירוע הזה היו אנשי מצדה שותפים למאות אירועים הן בתוך בתי הכלא והן בסיוע למשטרה ולצה"ל, בין היתר בלכידת מבוקשים ואפילו על סיפון ה"מאווי מרמרה" הטורקית.
יוצאים לשטח(ים) | לצד האימונים האינטנסיביים מוזעקים הלוחמים גם לאירועים רבים של הצבא ושל המשטרה, בין היתר לכידת מבוקשים
כמו יחידות אחרות, גם במצדה משתמשים בכלבים כחלק מהפעילות השוטפת באופן המותאם להשתלטות על הפרות סדר, על התפרעויות בתאים ועל איומים בנשק קר וחם.
כעת נחשף לראשונה כי הכלבים ביחידה מצוידים באביזר נדיר וייחודי: מחסומי פה חשמליים המופעלים באמצעות שלט הנמצא בידי הלוחם שנוהג בהם. בעזרת מכת החשמל הם מסוגלים לרתק את האסיר המתפרע כמו שוקר.
בנוסף, מצדה מצוידת גם בזרוע "קופים", לוחמים המשתלשלים מגובה ויכולים להיכנס לתאים דרך הגגות והחלונות ולהשתחל דרך סורגים צרים. מדובר בפעולה מורכבת ומסובכת.
"בתי הסוהר הם המגרש הביתי של היחידה, ואנשיה עושים לילות כימים כדי ללמוד ולהכיר כל אוכלוסייה, אגף ותא", אומר מפקד מצדה סגן־גונדר ר', שאת שמו ותמונתו, כמו גם את אלה של פקודיו, אסור לחשוף. "לוחמי ומפקדי היחידה נדרשים להיות מוכנים לאירוע קיצון בכל רגע נתון. רעות וצניעות הן ערכים מובילים אצלנו".
תסריט האימים | אוטובוס המוביל אסירים, ובעיקר אסירים ביטחוניים, בנוי ממש ככספת ניידת והוא קשה מאוד לפריצה במקרה של התבצרות. זהו אחד התסריטים שעליהם מתאמנים לוחמי מצדה באופן תדיר
קופצים מהגג | לעיתים, אם הדרכים האחרות חסומות, נדרשים לוחמי מצדה להיכנס בדרכים פחות שגרתיות. למשל בסנפלינג מהגג
מתרגלים שלמות | את מרבית הזמן משקיעים ביחידה באימונים ובתרגולת כדי להיות בכשירות מבצעית מרבית לכשתידרש במקרה אמיתי
לשימוש עצמי | היחידה הוקמה ב־2003 בעקבות ריבוי של מקרי התפרעויות בבתי הכלא בארץ וניסיונות לחטוף אנשי צוות. עד הקמת מצדה נאלצו בשירות בתי הסוהר להשתמש בשירותיהם של צה"ל ושל המשטרה במקרים קשים

