המכתב של היטלר לסבתא

ח"כ רחל עזריה נדהמה כשגילתה כי סבתא־רבתא שלה, פרידה, החזיקה בידיה מכתב חתום על ידי הצורר היטלר • במכתב, שנחשף כעת, התלוננה פרידה בפני הנשיא הינדנבורג על הסתה נגד היהודים — והיטלר ענה עליו בכתב יד כי "מדובר בשקר"

"האם הסתה נגד יהודים הוא סימן לאומץ או לפחדנות, בזמן שהיהודים אינם אלא אחוז אחד מן העם הגרמני?" כתבה פרידה פרידמן ז"ל בפברואר 1933, במכתב גלוי לנשיא גרמניה הישיש פאול פון הינדנבורג, ממש לאחר עלייתו לשלטון של הצורר הנאצי אדולף היטלר.

 

 

הדמעות של פרידה, התגובה הקרה של היטלר
הדמעות של פרידה, התגובה הקרה של היטלר

"הייתי מאורסת ב־1914 וארוסי נהרג בשדה הקרב. אחיי מקס ויוליוס כהן נהרגו ב־1916 וב־1918. אחי היחיד שנשאר בחיים, וילי, שב מהמלחמה עיוור... כל השלושה קיבלו את עיטור צלב הברזל על שירות לארצם", כתבה פרידמן בכאב. "אבל עכשיו הדברים הרחיקו לכת כל כך, עד שברחובות ארצנו מחולקים עלונים האומרים 'יהודים החוצה!' ונשמעות קריאות גלויות לפוגרומים ולמעשי אלימות נגד יהודים", הוסיפה פרידמן בעודה מוחה על חלוקת כרוזים שקראו לפגוע ביהודים.

 

הינדנבורג ענה לפרידמן על מכתבה יומיים לאחר מכן והשיב כי הוא מתנגד לאלימות, אולם הוא לא היה היחיד להגיב: על המכתב כתובה תשובה גם בכתב ידו של אדולף היטלר ושם נכתב כי "טענותיה של אישה זו מגוחכות/שקריות, לא היו שום קריאות לפוגרום".

 

המכתב ההיסטורי נלקח כשלל של הבריטים ועד היום הוא נמצא בארכיון בבריטניה.

 

תמונה של פרידה ז"ל עם אחיה, שנהרגו במלחמת העולם
תמונה של פרידה ז"ל עם אחיה, שנהרגו במלחמת העולם

 

 

חמש שנים לאחר עלייתו של היטלר לשלטון, חודשים ספורים לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, עזבה משפחתה של פרידמן את גרמניה. בני משפחתה גילו את המכתב במחקר אקדמי שנערך על אודותיו ועד אז לא היו מודעים לקיומו. פרידה פרידמן ז"ל נולדה ב־1892 ונפטרה ב־1974.

 

"המכתב הזה מצמרר עבורי. במשך הרבה שנים בכלל לא ידענו על קיומו, והקריאה בו כמעט בלתי נתפסת. אני חושבת על פרידה, סבתא־רבתא שלי, שכתבה לנשיא גרמניה וקיוותה וציפתה שמישהו יעזור לה. אחרי ששני אחיה נהרגו במלחמת העולם הראשונה כחיילים בצבא גרמניה, היא לא האמינה ודמיינה שגרמניה תפנה עורף ועוד בצורה כזאת", אמרה ח"כ רחל עזריה (כולנו), והוסיפה: "המכתב שלה ותגובתו המזעזעת של היטלר מבהירים היטב את מה שסבי וסבתי והוריי חינכו אותי מיום שנולדתי. העובדה שאנחנו זכינו לחיות במדינת ישראל זהו נס בלתי נתפס. ולכן יש לנו אחריות עצומה לפעול יום־יום שעה־שעה לטובת המדינה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים