yed300250
הכי מטוקבקות
    יואב דודקביץ
    24 שעות • 26.04.2017
    לתפארת מדינת ישראל ואיוונקה טראמפ
    הוא נחשב לרב של איוונקה וג'ראד קושנר, עשה היסטוריה כשבירך את דונאלד טראמפ בטקס ההשבעה שלו לנשיאות וביום העצמאות יעשה היסטוריה נוספת כשיהפוך לראשון שמדליק משואה בהר הרצל ללא אזרחות ישראלית. בראיון לסמדר שיר מסביר הרב מרווין האייר מדוע הטראמפים טובים ליהודים, חושף מה קורה מאחורי הקלעים בתפילות עם איוונקה ומה שר ג'ראד קושנר בליל הסדר. כן, לא תאמינו, את התקווה
    סמדר שיר

    את המילה העברית החביבה עליו ביותר — חוצפה — מבטא הרב מרווין האייר במבטא אמריקאי. עם סגול מתחת לאות פ"ה היא נשמעת אחרת, והיא בוקעת מפיו בהקשרים שלא קיימים בעולמו של אדם ממוצע. לדוגמה, "יום אחד ישבתי במשרד, עניתי לטלפון, ועל הקו היה מישהו מהמטה של דונאלד טראמפ שהזמין אותי לברך אותו בטקס ההשבעה שלו כנשיא ארצות הברית", הוא מספר. "בדקה הראשונה שתקתי, איבדתי את כל המילים, וכשהצלחתי להסדיר את הנשימה ולמצוא מילה אחת, אמרתי 'כן'. הרבה יהודים ביקרו אותי על כך, אבל האם יכולתי להגיד 'לא' לנשיא הנבחר? זה חוצפה".

     

    "ג'ורג' קלוני יהיה הקריין בסרט שלי על שמעון פרס". הרב מרווין האייר
    "ג'ורג' קלוני יהיה הקריין בסרט שלי על שמעון פרס". הרב מרווין האייר

    אירוע דומה פקד אותו לפני כשבועיים, כששרת התרבות והספורט מירי רגב צלצלה אליו. "היא בישרה לי שנבחרתי להדליק משואה ביום העצמאות, וכמעט נחנקתי מרוב התרגשות. נכון שאני לא ישראלי, אבל לא שאלתי אותה אם מדליקי המשואות חייבים להיות ישראלים. זאת חוצפה. אמרתי 'תודה על הכבוד'".

     

    "רק בבגדים צנועים"

    האייר, 78, רב אורתודוכסי, מייסד מרכז שמעון ויזנטל ומוזיאון הסובלנות בלוס אנג'לס, נחת כאן שלשום עם רעייתו, בנו וכלתו. בארצות הברית הוא לא יכול להיכנס למסעדה כאחד האדם מאחר שכולם מזהים אותו בתור "הרבי של טראמפ", אבל במלון קינג דיוויד איש לא מתרגש למראה הקשיש החביב שמתענג על חומוס עם גרגרים ביחד עם השרה מירי רגב, שבחרה בו להדליק משואה, ונפגשה איתו מיד לאחר נחיתתו בישראל.

     

     

     

    לפני 15 שנה הגיע דונאלד טראמפ למרכז ויזנטל. "לא ידעתי שהוא אמור להגיע, הוא לא הודיע מראש, ודווקא באותו היום הייתי מחוץ לעיר, הייתי טרוד בעסקים", הוא מספר. "הוא בא עם מלינה, שהייתה אז ארוסתו, וכתב בספר האורחים 'גרייט ג'וב'. חמש שנים לאחר מכן פגשתי את ג'ראד בארוחת ליל הסדר שנערכה בבית מלון באריזונה ומאז הפכנו אותה למסורת. מדי שנה אנחנו אוכלים מצות יחד איתו ואיוונקה טראמפ".

     

    היה לך חלק בגיור שלה?

     

    "לא, אבל שמעתי ממקור ראשון שהיא עברה גיור אורתודוכסי כהילכתו. היא יכלה לקצר פינות, הרבה אנשים עושים את זה, אבל היא הלכה עד הסוף. בבית המלון שבו אנחנו מתאכסנים לליל הסדר יש בית כנסת, ובבוקר המחרת יש שני מניינים. הראשון בשבע בבוקר והשני בתשע. איוונקה מגיעה לבית הכנסת למניין הראשון, בבגדים צנועים, והיא האישה היחידה שמגיעה לבית הכנסת. חוץ מאשתי. יהודים רבים שואלים 'באיזה עמוד מחזיקים את הסידור?' אבל היא מסתדרת בכוחות עצמה".

     

    בזכות המסורת של ליל הסדר עם טראמפ הוזמנת לברך אותו בטקס ההשבעה?

     

     

     

    "אני מניח. לא הוא צלצל אליי, אלא אחד מיועציו. עברו 30 שנה מאז שרב הוזמן לטקס ההשבעה של נשיא ארצות הברית. אני לא בטוח שכל היהודים והגויים שמתחו עליי ביקורת באמת הבינו את גודל המעמד ואת ההצהרה שיש מאחוריו".

     

    הביקורת שהועלתה לפני טקס ההשבעה הייתה כאין וכאפס לעומת הטוקבקים שפורסמו בעקבותיה. אנשים כתבו "למה אני צריך לראות יהודי על המסך שלי?' ו"היהודים שולטים בארצות הברית ובבית הלבן". "זה הכל?" מחייך הרב, "כתבו דברים הרבה יותר גרועים, כמו 'הרב האייר ברח ממחנה ריכוז, תשלחו אותו לשם לפני שייגמר הגז'".

     

    נפגעת?

     

    "לא באופן אישי. ההשתלחות לא הייתה בי, אלא בכל העם היהודי. אבל זה לא חדש בשבילי. אנטישמיות הייתה ותמיד תהיה".

     

    "הלכה עד הסוף עם היהדות". איוונקה טראמפ וג'ראד קושנר
    "הלכה עד הסוף עם היהדות". איוונקה טראמפ וג'ראד קושנר

    הנשיא טראמפ לא נגוע בגזענות?

     

    "אם את רוצה שאחתום לך, שחור על גבי לבן, שאני מברך על כל מה שהוא אומר ועושה, לא אוכל לעשות זאת. כל אדם, מעצם היותו אדם, חשוף לטעויות. אבל אני יכול לחתום לך באותיות של קידוש לבנה שמעולם לא ישב בבית הלבן נשיא שהיה כל כך ציוני וכל כך אוהב ישראל".

     

    אצלנו לא כולם חושבים כך.

     

    "חבל מאוד. לדעתי, כשפורסמו תוצאות הבחירות, משרד החוץ הישראלי היה הרבה פחות מודאג ממשרדי החוץ של מדינות ערב, ואני מקווה שהזמן יוכיח עד כמה הוא ציוני. הוא ידיד ישראל יותר מקלינטון, ואין ספק שיותר מאובמה. את יודעת שבסוף ליל הסדר כולם נעמדים וג'ראד קושנר שר 'התקווה'?".

     

    למה הוא כל כך אוהב את ישראל?

     

    "מפני שישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שדומה לארצות הברית. אני מתכנן להביא את טראמפ ובני משפחתו לישראל ובעזרת השם זה יקרה בקרוב".

     

      

    רגעי ההשבעה של הנשיא דונלד טראמפ
    רגעי ההשבעה של הנשיא דונלד טראמפ

     

    התרגשת בטקס ההשבעה?

     

    "אני תמיד מתרגש", הוא מצחקק, "ובמקרה הזה התווסף להתרגשות מימד מיוחד. חצי שעה לפני שהטקס התחיל נפתחו ארובות השמיים והתחיל לרדת גשם חזק. מארגני הטקס התחילו לחפש ניילונים כדי לכסות את הנשיא ורעייתו. הקרדינל שעמד לידי אמר, 'אני לא אחראי על הגשם, זו האחריות של הרב, רק לו יש קשרים עם אלוהים'. לא הגבתי. עשר דקות לאחר מכן, כשהגשם פסק בבת אחת, הקרדינל ניגש אליי, לחץ לי את היד ואמר, 'אני מתנצל, הייתי צריך לנחש שבאמת יש לך קשרים טובים עם אלוהים'".

     

    קפצתי מהכיסא

    האייר מכיר את היטב את ישראל. "זה הביקור ה־75 או ה־76 שלי אצלכם, אולי יותר. בפעם הראשונה הגעתי לישראל ב־1971. הייתי אז רב צעיר בוונקובר, טסתי עם משלחת של תיכוניסטים ונסענו לשדה בוקר לפגוש את דוד בן גוריון. המשפט הראשון שהוא אמר לתיירים הצעירים היה, 'כשתחזרו הביתה תגידו תודה להורים וגם לסבתא ולסבא שלכם מפני שללא עזרתם מדינת ישראל לא הייתה נולדת'. ואז בן גוריון הוסיף: 'תגידו להם שיום יבוא ויהדות התפוצות תהיה תלויה במדינת ישראל לא פחות ממה שהמדינה שלנו תלויה בהם'. והנה", הוא חוכך ידיו בהנאה, "היום הזה בא. אם ישראל לא הייתה קיימת, יהדות התפוצות לא הייתה שורדת".

     

    "נכון!" קוראת השרה רגב שיושבת לצידו ומספרת שבשנתיים האחרונות, מאז החלה לטפל בטקס הדלקת המשואות, היא מחפשת דרכים שיצקו בו תוכן מפני שהמילים "ולתפארת מדינת ישראל" מעבירות בה צמרמורת. "השנה, כשהחגיגה עומדת בסימן 50 שנה לשחרור ירושלים, החלטתי שהגיע הזמן להעלות את יהדות התפוצות על ראש שמחתנו מפני שאנחנו תלויים בהם והם בנו. פניתי לדביר כהנא, מנכ"ל משרד התפוצות, וביקשתי שיפיץ 'קול קורא' בכל הקהילות היהודיות. חשבתי שיגיעו המלצה או שתיים, אבל הגיעו 300 מועמדויות. הרב לאו, נתן שרנסקי ורבים אחרים המליצו על הרב האייר".

     

    אבל מה תרומתו לירושלים?

     

    "מה זאת אומרת?!" היא משתוממת, "את לא יודעת שהרב האייר מקים את מוזיאון הסובלנות בגן העצמאות בירושלים בהשקעה של 250 מיליון דולר?!".

     

    לא.

     

    "בעוד שנה, כשהמוזיאון ייפתח, כל העולם יידע על כך. לפני יותר משנה, כשהתחילו לדבר איתי על מוזיאון הסובלנות, רציתי לראות במו עיניי מה עושים שם. הגעתי ללוס־אנג'לס למוזיאון הסובלנות שהקים שם הרב, ונדהמתי. באותו ביקור שוחחתי עם הרב בקצרה כשם ששוחחתי עם החברים האחרים במועצת המנהלים של המוזיאון. רק שלא יחשבו שעשיתי לו פרוטקציה. הפגישה השנייה עם כבוד הרב נערכה בבית שלי, כשישבתי מול הטלוויזיה וצפיתי, כמו כל עם ישראל, בטקס ההשבעה של טראמפ. הרב האייר אמר 'אם אשכחך ירושלים תישכח ימיני' וקפצתי מהכיסא. איך זכינו לכבוד הזה שרב אורתודוכסי מעלה את זכר ירושלים בבית הלבן?"

     

    בחירת מדליקי המשואות, לדבריה, לא עברה ללא לחצים. "תמיד זה ככה", היא מדגישה. "אבל הוועדה של משרד התפוצות העלתה חמישה מועמדים לשלב הגמר, ולי, כיו"ר הוועדה, יש זכות לבחור שתי משואות שיודלקו על ידי שני אנשים כל אחת. רציתי מאוד שאחת מהן תהיה של חייל וחיילת ומצאנו חיילת אתיופית שנקראת ירושלים. את המשואה המשותפת השנייה יחלקו הרב ומייקל סטניינהרדט, מייסד פרוייקט תגלית".

     

    אתה מצדיק את ההחלטה להעניק את הכבוד של הדלקת משואה לאנשים שלא חיים בישראל?

     

    "אני לא יכול להתייחס לשאלה הזו", הוא משיב בדיפלומטיות, ומוסיף בעברית, "אני נגוע בדבר. ככה אומרים? זה מהגמרא. אין לי יד ורגל בהליכי הבחירה, כמו שלא היו לי בהזמנה לטקס ההשבעה של טראמפ. אבל כשמציעים לי כבוד כזה, אני אומר 'לכבוד הוא לי'. מי אני שאסרב לשרה?!"

     

    "למה שמישהו ימתח ביקורת על ההחלטה להקדיש משואה אחת למנהיגים של יהדות התפוצות?" מתקוממת רגב. "הרב האייר מוכר בכל העולם, הוא תלמיד חכם, והוא דמות מעוררת הערצה שמחברת בין כל היהודים בעולם".

     

    לא בשידוך

    האייר, יליד ניו־יורק, היה בן 16 כשהחליט להקדיש את חייו לרבנות. "הבובע והזיידע שלי היו חרדים, אמא ואבא שלי היו דתיים, והאמונה שלי בבורא עולם הייתה כל כך חזקה עד שלפעמים לא הבנתי איך אנשים אחרים מסוגלים לחיות ללא אמונה".

     

    בגיל 23 התחתן עם מרלין־מלכה ולא בשידוך. "ראיתי אותה, התחלתי איתה, יצאתי איתה", הוא מספר. היא בעלת תואר שני במדעי הסטטיסטיקה ומתפקדת כעזר כנגדו במרכז ויזנטל. שני בניו — אהרון דניל (52) ואברהם־דב (50), שזיכו אותם בתשעה נכדים וחמישה נינים, עובדים לצידו במרכז. במרכז ויזנטל פועלים גם המשרדים והאולפנים של הסרטים הדוקומנטריים שהוא מפיק. האייר זכה בשני פרסי אוסקר לסרטים תיעודיים על "ארוכה הדרך הביתה" ו"ג'נוסייד". לדבריו, "יש לנו ציוד מעולה, הטופ של הטופ, ובימים אלה אנחנו משלימים את העבודה על הסרט על שמעון פרס. ג'ורג קלוני יהיה הקריין. הסרט הבא שנפיק יהיה על בן גוריון. נכון, כבר היו עליו סרטים, אבל אף אחד מהם לא הציג את תולדות חייו. בכל סרט אנחנו משקיעים מיליון ורבע דולר. אנחנו לא מתפשרים על האיכות".

     

    15 הסרטים שהוא מפיק בשנה הפכו אותו לחביב הסלבס. "פרנק סינטרה תרם לנו הרבה כסף בשלב ההקמה, ואליזבת טיילור היתה פעילה במועצת המנהלים". מרכז ויזנטל הוא הארגון היהודי היחיד שכבר 30 שנה מתנהל על ידי הכוכבים הכי גדולים. סנדרה בולוק, ניקול קידמן, מייקל דאגלס, טום קרוז, דסטין הופמן — כולם חברי כבוד שמתייצבים לגאלה ונוטלים חלק בהחלטות.

     

    הנה שאלת מיליון הדולר. למה אתה לא עושה עלייה?

     

    "בצעירותי הושפעתי מאוד מהרב סולובייצ'יק, שהיה אחד המוחות המבריקים של המאה ה־20. הוא אמר לי 'עליך להימצא במקום שבו ההשפעה שלך היא הגדולה ביותר'. נכון לעכשיו, ההשפעה הכי גדולה שלי היא בגולה. יהדות התפוצות לא יכולה להישאר ללא הנהגה, אבל מי יודע מה יקרה מחר".

     

    מי?

     

    "הקדוש ברוך הוא", הוא זוקר אצבע לעבר התקרה. •

     


    פרסום ראשון: 26.04.17 , 20:41
    yed660100