מבחן יום העצמאות: 8 מנגלים על הגריל
יום העצמאות ה־69 חל בשבוע הבא, ועם ישראל ייצא לפארקים או למרפסת לחגיגת בשרים על המנגל. בדקנו גרילי גז חדשים לגינה ולמרפסת, בעלי הצתה אלקטרונית, שהושקו לקראת החג. נעזרנו בשף גיא גמזו ממסעדת Aria; שף צ'רלי פדידה, יועץ קולינרי מ־ISS קייטרינג; שף סהר רפאל ממסעדת "כרמים"; גיא פרץ, שף ויועץ קולינרי והבעלים של "גספצ'ו" ו"טברנה אקספרס"; ושף דן הולנדר מקייטרינג "דרך הגריל", שבדק את המעשנות. כן השתתפו מחמוד ביאדסי מ"שווארמה אבו מחמוד ובניו" מבקעה אל־גרבייה, איתן חסן מ"איתן מעדני בשר" מבית חנניה, ועופר ויזל מ"דרום אמריקה בשרים לגריל ואסאדו" מבית דגן. נתחי האסאדו הגיעו ממיט מרקט. על כל גריל צלינו נתחי אנטרקוט, המבורגסה (המבורגר מאנטרקוט) וכן שיפודי פרגית, סטייקים פרגית, כנפיים של עוף, קבבים והמבורגרים. במעשנות עישנו במשך שעות נתחי אסאדו פמפס בלי עצם, נתחי פיקניה ועופות.
בכל גריל נבדקו יציבות ונוחות עבודה, ממה עשוי הגריל, קלות ההפעלה ונוחות הצלייה על המשטחים, נוחות בתפעול המכסה והאם ידית המכסה מתחממת, אחידות פיזור החום, צריכת הגז, עובי הרשתות, ממה הן עשויות והאם אלו רשתות יצוקות הנחשבות לאיכותיות יותר, האם הלהבות פורצות מרשתות הצלייה ברגע שהשומן של הבשר נוטף על המבערים, לאן מתנקז השומן בצלייה, שנות אחריות, מראה כללי ואיכות צלייה, וכמובן מחיר.
חשוב לדעת מאיזה חומר הגריל (נירוסטה או יציקת אלומיניום, הנחשבת איכותית יותר), ממה עשויים המבערים (עדיף נירוסטה) וגם את איכות מפזרי הלהבות (עדיף נירוסטה) וצריכת הגז (BTU). ככל ששטח הצלייה של הגריל גדול יותר - צריך שגם צריכת הגז תגדל. באשר לגריל גז במרפסת דירה - מומלץ לפחות BTU 14,000 למבער.
Xenon 4
הדגם: Xenon 4, Grandhall
תיאור ושימוש: 4 מבערי נירוסטה איכותית, מדפי צד ניתנים לקיפול, ווים לתליית אביזרי צלייה, גומחה חבויה לאחסנת מכל הגז על גלגלים שניתנים לנעילה. רשתות צלייה מברזל יצוק מצופות בפורצלן ואמייל.
צריכת גז (הספק חום): 40,000 BTU
אחריות: 5 שנים
מחיר: 2,500 שקל עם כיסוי בשווי 280 שקל מתנה, או 2,700 שקל כולל שתי רשתות גריל גרייטס + כיסוי איכותי מתנה. בכרמל דיירקט.
דבר המומחים: צליית בשר איכותית, כאשר משטח הפלנצ'ה בעל ביצועים טובים מאוד, והיחיד עם מעצורים בגלגלים. היה רצוי שפסי הצלייה ברשתות היו צמודים יותר. מפזרי החום מחוררים ולכן יש טפטוף של שומן מהבשר בעת הצלייה, דבר שגורם מדי פעם לבעירה ועלול לסתום את חנוכיית המבערים. מגש ניקוז לשומנים קטן יחסית.
ברויל קינג 320
הדגם: ברויל קינג ג'ים 320, אמישרגז
תיאור ושימוש: גוף הגריל עשוי מיציקת אלומיניום. 3 מבערי נירוסטה, רשתות צלייה יצוקות ברזל. אין מקום חבוי לאחסון מכל הגז.
צריכת גז (הספק חום): 30,000 BTU.
אחריות: 5 שנים
מחיר: 1,490 ש' (כיסוי מתנה)
דבר המומחים: ביצועים בינוניים, בעת הצלייה הבשר נחרך מדי כנראה בגלל הלהבות שמתפרצות כל הזמן, דבר ששרף את קצוות שיפודי העץ של הפרגיות. רשתות צלייה דקות יחסית, הכי פחות מקצועי מאלה שבדקנו.
נפוליאון
הדגם: Napoleon Rogue 425.
תיאור ושימוש: גריל גז עם מגש ייעודי לפחמים ולשבבי עץ לשילוב עם עישון. השימוש פשוט ונוח: יש להסיר את אחת מרשתות הצלייה ולהניח במקומה את מגש הפחמים. הפחמים נדלקים במהירות על ידי מבערי הגז של הגריל, ואחרי שהפחמים לוהטים ניתן לכבות את המבער שמתחת ולצלות. מכסה נירוסטה דו־שכבתי בציפוי פורצלן לאגירת חום אופטימלית. גומחה לאחסון מכל הגז. מגש קדמי מנירוסטה נשלף לאיסוף שומנים. רשתות הצלייה עשויות מיציקת ברזל עם ציפוי אמייל בעיצוב גלי שמעניק יותר נפח פנים לפיזור החום בבשר הנצלה. מפזרי הלהבה עשויים מנירוסטה.
צריכת גז (הספק חום): 36,000 BTU
אחריות: 10 שנים על המבערים, ולכל החיים על גוף הגריל.
מחיר: 4,500 שקל (פלוס כיסוי איכותי בשווי 250 שקל) או 4,700 שקל כולל סל פחמים וכיסוי איכותי. בכרמל דיירקט ובאינטרנט.
דבר המומחים: מנעד החום מצוין. גריל גז עוצמתי בשילוב יציקת אלומיניום ובעל יתרון בדמות השילוב בין פחמים לגריל גז. יתרון נוסף: פינת עישון קטנה במגש.
Char Broil
הדגם: Char Broil בטכנולוגיית אינפרה־רד
תיאור ושימוש: הגריל, מסדרת Professional, מבוסס על טכנולוגיה המפזרת את חום המבערים על פני משטח הצלייה בצורה מהירה ואחידה בזכות הייחודיות של מערכת אינפרה־רד, ולכן גם זמן הצלייה הדרוש קצר יותר. מכסה מתקן הגריל והארונית מנירוסטה איכותית.
הגריל כולל מדף חימום עליון להנחת הבשר המוכן, לחימום פיתות ועוד, ושני מדפים צדדיים להנחת אביזרים. כולל כירת צד. מתנייד על גלגלים. משטחי הצלייה והרשתות עשויים מברזל יצוק מצופה פורצלן.
צריכת הגז (הספק חום): 32,000 BTU, פלוס 96,000 אינפרה־רד BTU.
מחיר: 3,499 שקל.
אחריות: 15 שנים.
דבר המומחים: מהירות צלייה מצוינת תוך שמירה על עסיסיות הבשר ופסי צריבה יפים. החום מפוזר באחידות.
Diamond Scab
הדגם: Diamond Scab
תיאור ושימוש: עשוי כולו מנירוסטה איכותית, 4 מבערים יצוקים ברזל. מגש איסוף שומנים נשלף עמוק ונוח, אבל מאחורי הגריל. כולל כירת גז צידית מנחושת (עוצמות חום גבוהות במיוחד לבישול מהיר, 12,000 BTU).
צריכת גז (הספק חום): 72,000 BTU.
אחריות: שנתיים.
מחיר: 3,490 שקל.
דבר המומחים: הגריל עם הלוק הכי מעוצב למי שאוהב קו נקי חיצוני שכולו מנירוסטה. הכיסוי בצורת יהלום. חום אחיד מפוזר בצורה אופטימלית בעת הצלייה בזכות מבערים יצוקים. הבישול על כירת הגז הצידית מאוד מהיר בשל עוצמת חימום גבוהה.
Scab
הדגם: Scab X5
תיאור ושימוש: גריל בעל 5 מבערים מנירוסטה, רשתות צלייה עשויות יציקת ברזל, כירת צד רגילה (לא מנחושת) לטיגון ומדפי צד לא מתקפלים. משטחי הצלייה מצופים למניעת הידבקות של הבשר, מגירה אחורית נשלפת לאגירת שומנים.
צריכת גז (הספק חום): 77,000 BTU, וכירת צד עם עוד 12,000 BTU.
מחיר: 2,400 שקל (הום סנטר).
אחריות: שנתיים.
דבר המומחים: שטח פיזור הלהבה טוב מאוד, כך שהבשר לא נחרך. משטחי הצלייה מצוינים. משטח נוח לאחסון בקבוקי שמן ותבלינים. הצלייה איטית יותר אך איכותית.
גריל MASTER
הדגם: גריל מאסטר של ניין מוצרי צריכה.
תיאור ושימוש: הגריל עשוי מברזל, מכסה הגריל מנירוסטה, ויש 4 מבערי נירוסטה. רשתות הצלייה עשויות מברזל עם ציפוי אמייל.
צריכת גז (הספק חום): 48,000 BTU.
אחריות: שנה על כל הגריל. שנתיים אחריות על המבערים.
מחיר: 999 שקל ברשת אושר עד.
דבר המומחים: צלייה אחידה וטובה, מהירות צלייה יפה אפילו עם מכסה פתוח. כוסית קטנה לאגירת שומנים בתחתית הגריל, ללא גומחה לאחסון מכל הגז. היציבות בינונית. לא עשוי מחומרים יוקרתיים ואין לו עיצוב ייחודי, אבל עושה את העבודה.
ברויל קינג 420
הדגם: ברויל קינג 420 של אמישרגז
תיאור ושימוש: גוף עשוי יציקת אלומיניום, 4 מבערי נירוסטה על עגלת מתכת עם גלגלים שניתנים לנעילה, ארון אחסון, מדפי צד מתקפלים. רשתות הצלייה מברזל.
צריכת גז (הספק חום): 40,000 BTU.
מחיר: 3,290 שקל (כולל כיסוי מתנה).
אחריות: 5 שנים.
דבר המומחים: יציב מאוד לעבודה, עושה צריבה מאוד יפה של פסים על נתחי הסטייקים, פיזור חום אחיד.
הטרנד החדש
את הבשר כבר עישנתם?
אחד הטרנדים הפופולריים השנה הן המעשנות, ויש מגוון רחב של מוצרים. "מעשנה לא באה במקום גריל גז או פחמים, אלא מהווה מוצר משלים לחובבי הגריל שרוצים גם לעשן את הבשר לפני שהאורחים מגיעים. זה לוקח כמה שעות", אומר השף דן הולנדר מקייטרינג "דרך הגריל". לדבריו, "ככל שהבשר עם אחוזי שומן גבוהים יותר כך העישון שלו מוצלח יותר. אין חשיבות יתרה לדיוק במספר השעות שתשאירו את הבשר בתוך המעשנה ויש חשיבות לטמפרטורה בעישון בין 110 עד 150 מעלות. מבחינת זמנים הבשר קובע מתי הוא מוכן. לא חייבים להשרות את הבשר מראש במרינדה. פעמיים עד שלוש רצוי 'להרטיב' את הבשר בתהליך העישון, באיזו מרינדה או רק בנקטר אננס/תפוחים לפי סוג הבשר. מדובר בעישון של נתחים גדולים ולא בנתחי סטייקים או שיפודי פרגית". בדקנו 4 מעשנות:
Bradley Smoker: מעשנה דיגיטלית (בחיבור לחשמל), שמאפשרת לעשן מזון חם וקר. מצוידת במערכת הזנה אוטומטית שלתוכה טוענים דיסקיות עץ ב־12 ניחוחות. לחובבי העישון הקר יש מתאם מיוחד, שמתחבר למעשנה ומאפשר לעשן ירקות, דגים ועוד. שני דגמים: מעשנה אנלוגית שמחירה מ־3,490 שקל, ודיגיטלית שעולה מ־4,449 שקל (כולל 4 מגשים) עד 5,449 שקל למעשנה עם 6 מגשים.
מעשנה על גז של אמישרגז: בעלת דופן כפולה לשמירה על טמפרטורה פנימית וחיצונית. עוצמה של 15,200 BTU, שמירת חום אופטימלית של 120 מעלות לאורך זמן, 4 רשתות נירוסטה איכותיות. 2,890 שקל.
מעשנה של Big Green Egg: מעשנה דגם לארג' המשמשת כגריל וכמעשנה. עשויה מקרמיקה. 6,000 שקל (כיסוי מתנה).
מעשנה Apollo 300 של Napoleon: בתחתית הגריל מכל נשלף לריכוז אפר פחמים. גריל פחמים מודולרי לעישון קר או חם. 2,000 שקל.