לתפארת
דינה סמטה ריגשה מדינה שלמה כשהקריאה את נאומה מכתב ברייל • יהורם גאון התרגש וכמעט שכח להדליק את המשואה • אבל הטקס ייזכר בעיקר בזכות השמלה של ריטה
כששואלים את רן צחור, הבמאי המיתולוגי של טקס הדלקת המשואות, מהי התמונה שתיחרת בזכרונו, הוא עונה ללא היסוס: הרגע שבו הנערה העיוורת דינה סמטה הדליקה משואה.
צפו בביצוע של ריטה
"הצבנו מעליה מצלמה מיוחדת כדי שיראו אותה קוראת את הנאום בכתב ברייל", סיפר אמש, והוסיף כי סמטה, בת לקהילת בני המנשה שעלתה בילדותה מהודו ותלמידת בית חינוך עיוורים, חגגה כמה שעות קודם לכן את יום הולדתה ה־19. "היא כיבתה את הנרות בעוגה והדליקה את משואת יום העצמאות", אמר.
אין ספק שזה היה אחד הרגעים המרגשים בטקס שפתח את אירועי יום העצמאות ה־69, אבל כנראה שהוא ייזכר עוד הרבה שנים בעיקר בגלל השמלה של ריטה, ששרה את שירה של נעמי שמר "ירושלים של זהב".
"אני רואה את עצמי בשמלה גדולה", אמרה ריטה כשהביעה את הסכמתה להופיע בטקס. צחור ישב עם אנשי הצוות שלו – ובהם יוצר הוידאו שי בונדר, מעצב התאורה רונן נג'ר, המפיקה האמנותית רוני פרידמן והמלבישה הדס צור – ויחד הם שברו את הראש איך בוחרים שמלה שתטביע חותם ותיזכר לשנים. הם פנו למעצבת שמלות הכלה ענבל דרור, וזו תפרה את החלק העליון של השמלה, שריטה לובשת על גופה.
החלק העליון מתחבר לחלק התחתון העשוי מכ־300 מטר רבוע של בד. קוטר כל השמלה הוא כ־22 מטרים וההיקף שלה הוא 70 מטר. לביטנה נתפרו 5,000 נורות לד. משקל השמלה הוא יותר מ־200 ק"ג, אבל ריטה לא הרגיש את כל כובד המשקל הזה, כי רוב הבד היה מונח על הרצפה. "זה עלה יותר מ־150 אלף שקל", מגלה צחור.
שרת התרבות והספורט מירי רגב, שהיתה אחראית על הטקס, אישרה בעצמה את השמלה. "השמלה של ריטה בטקס היתה הרבה יותר מבגד", מסבירה רגב. "היא הייתה מיצג אמנותי של הטוהר, האור והיופי בדמותה הנשית של ירושלים, כפי שמתארים אותה נביאיה ומשורריה לאורך הדורות".
ומהשיר המזוהה ביותר עם ירושלים לשחקן והזמר המזוהה איתה ביותר: יהורם גאון, שהדליק את אחת המשואות. "הנני כאן!" הכריז גאון, בהתייחסו לשירו המפורסם, שכתב חיים חפר. גאון היה כה נרגש במהלך נאומו, עד שהחייל שעמד לידו טפח על כתפו כדי להזכיר לו שהוא צריך להדליק את המשואה. יתר מדליקי המשואות בטקס, שנערך בסימן 50 שנה לשחרור ירושלים, היו הסופר אלי עמיר; כדורגלן העבר אורי מלמיליאן; מנהל המחלקה לכירורגיה כללית בבית-החולים הדסה הר הצופים, פרופ' אחמד עיד; אלי מזרחי, ששימש כיו"ר ועד סוחרי שוק מחנה יהודה; פרופ' אמנון שעשוע, שהקים את חברת "מובילאי" עם שותפו זיו אבירם; הרבנית חנה הנקין, שבנה וכלתה נרצחו בפיגוע; יקי חץ, מהצנחנים משחררי ירושלים; מירי ארנטל, שהקימה עם בעלה את ארגון "זכרון מנחם"; מיכאל (מייק) סטיינדהרט והרב משה חיים (מרווין) הייר, שהדליקו משואה בשם יהדות התפוצות; רב־סרן ירוס ירושלים שיגוט וסגן דין ארגיל, שהדליקו משואה בשם חיילי וקציני צה"ל. את המשואה המרכזית הדליק יושב ראש הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין.

