חברי קיבוץ דורות: כספי הפנסיה שלנו שימשו להצלת מפעל השום הקפוא
לראשונה: חברי קיבוץ תובעים ישירות את מנהליה השכירים (לשעבר) של חברה שבבעלותם ואת חברת הביטוח על נזק שנגרם לכאורה לחברה.
מפעל "דורות" מקיבוץ דורות, המייצר שום קפוא וקוביות תבלינים קפואות, נקלע להפסדים שנגרמו בגלל פעילות החברה בחו"ל. כתוצאה מכך נדרש קיבוץ דורות להזרים למפעל 3.3 מיליון שקל מתוך כספים המיועדים לפנסיות לחברים. כעת תובע הקיבוץ את מנהלי המפעל לשעבר ואת חברת הביטוח "ביטוח לחקלאי", בהתאם לפוליסת ביטוח נושאי משרה.
התביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בלוד באמצעות עו"ד קובי קפלינסקי, חושפת לראשונה את מה שהתרחש מאחורי הקלעים של החדירה של שום דורות לפני 3 שנים לשוק האמריקאי, מהלך שהסתמן כלפי חוץ כהצלחה גדולה.
ב־2014 הצליחה שום דורות ומנכ"לה דאז רפי אוראל להחדיר את המוצרים לרשת הסופרמרקטים וולמארט בארה"ב, ובהמשך לרשתות נוספות. המוצר נמכר בוולמארט כמוצר חדשני בתחום הנוחות תחת המותג הפרטי של הרשת שנקרא "פופ אנד קוק" (הקפץ ובשל).
בארה"ב התקשרה דורות עם חברת ההפצה המקומית APPA, שגבתה את התשלום מהלקוחות האמריקאים והייתה אמורה להעבירו לדורות. אפא הגדילה בהתמדה את כמות הרכישות שלה, והחוב שלה לדורות תפח למיליון דולר. לאחר מכן התברר כי פשטה את הרגל והחוב הפך לאבוד.
בכתב התביעה נטען כי הגידול המהיר בחובותיה של אפא לדורות, החריגה מתנאי האשראי, היעדר קיומו של כיסוי ביטוחי לאשראי וחוסר בקרה על התדרדרות העניינים הם "תוצאה של סדרת כשלים מצטברים של נושאי המשרה".
לדברי התובעים, אי־תשלום חובותיה של אפא פגע בתזרים המזומנים של שום דורות שעמדה "בפני סכנת קריסה וחדלות פירעון".
מאחר שהקיבוץ ותאגיד האחזקות שלו ערבים לשום דורות, היה חשש לנזק שייגרם לקופת הקיבוץ. לפיכך החליטו החברים ב־2015 להציל את המפעל באמצעות הזרמה של 3 מיליון שקל כהלוואת בעלים. בתביעה נטען כי "כספים אלה הוזרמו מתוך חשבון שנועד לשמש להבטחת הביטחון הסוציאלי הפרטני של כל חבר".
מנכ"ל שום דורות סיים את תפקידו על רקע הפרשה, ובימים אלו נכנסו לתפקידם בשום דורות יו"ר חדש אורי שמר חבר הקיבוץ ומנכ"ל שכיר חדש אורן קריב. "המפעל בדרך הנכונה", אמר שמר ל"ממון".
מהמפעל נמסר: "החברה ממשיכה את פעילותה בארה"ב באמצעות מפיץ אחר ומוכרת למספר רשתות כולל וולמארט". כתבי ההגנה של הנתבעים יימסרו לבית המשפט בהמשך החודש.

