yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 07.05.2017
    אנחנו כאן
    איימן סיכסק

    סבאח אלח'יר, התעוררו והריחו את הקפה השחור. אין חדש תחת השמש באחד הסעיפים הבעייתיים ביותר ב"חוק הלאום". אני מתכוון לסעיף שכביכול מנמיך את מעמדה של הערבית משפה רשמית בישראל לשפה בעלת "מעמד מיוחד". ואני אומר כביכול, משום שמדובר בסך הכל בשיאו של תהליך בן שני עשורים לפחות של הדרת השפה הערבית מהמרחב הציבורי.

     

    עד לפני 20 שנה לא היה נדיר להיתקל בשילוט בשפה הערבית בערים מעורבות בישראל: בתמרורים, בחנויות שכונתיות, האל"ף־בי"ת הערבי היה נוכח. לא כל ישראלי ידע לדבר ערבית, אבל המרחב הציבור נתן לה אפשרות של קיום.

     

    והיום? הערבית הולכת ונעלמת מהשלטים ברחובות, משרד החינוך החליט זה מכבר שאין חובה ללמד את השפה הערבית כחלק מתוכנית הלימודים, ואפילו שירותי המענה האוטומטי, שמציעים באדיבות רבה סיוע באנגלית וברוסית, ייאלמו דום אם תבקשו מהם עזרה בערבית.

     

    אלה לא עניינים שוליים. כך בדיוק מעלימים שפה מהנוף הציבורי והופכים אותה לזרה. ככל שהערבית פחות נוכחת, כך היא נתפסת כיותר מאיימת. אחד הביטויים הבולטים ביותר לתהליך הזה היה קמפיין פוליטי המזוהה עם ה"מרכז", שבמסגרתו נתלו שלטי חוצות ענקיים ברחבי הארץ, בדמות מפגינים הנושאים דגלי פלסטין. הכיתוב, בערבית, טען "בקרוב אנחנו נהיה הרוב". לאלה שלא הבינו את המסר, הלא הם מרבית אזרחי ישראל שלא יודעים לקרוא ערבית, פורסם גם מספר טלפון לבקשת הסברים.

     

    כך הושלם התהליך של הפיכת השפה הערבית משפה מוטמעת באופן חלקי ביומיום הישראלי לשפה שכמעט אינה מתקיימת במרחב הציבורי, ובסופו של דבר — לנשק שקופירייטרים עושים בו שימוש כדי לזרוע פאניקה בציבור.

     

    הערבית עברה בישראל תהליך של אבולוציה הפוכה, והיום היא הסמן של הפרימיטיביות, התמרור שמבהיל את מי שנתקל בה בנסיעה באוטובוס, המפלצת מתחת למיטה של הישראלי המצוי. לכן יותר מכפי שראוי להעניק לה "מעמד מיוחד", ראוי היה שהחוק יחסוך מהאזרחים את מכבסת המילים ויכנה את הערבית "שפה זרה". זה בפועל מה שקורה לה, הערבית הופכת לזרה, פליטה בישראל. הבאים בתור הם הנושאים אותה על לשונם. התהליך שלנו, שבסופו גם אותנו יוקיע חוק חדש בתור זרים בארצנו, רק מתחיל.

     

     

     


    פרסום ראשון: 07.05.17 , 23:38
    yed660100