זה נגמר במוות
זה נשמע כמו סרט אימה: "אתגר הלווייתן הכחול". בניגוד לאתגרי רשת היתוליים כמו "דלי הקרח", באתגר הזה שנולד ברוסיה ועושה את דרכו למערב, המשימות כוללות פגיעה עצמית, חיתוך ורידים ובשלב האחרון התאבדות. עד כה קושרו למשחק הרשת המזוויע יותר מ־130 מקרי התאבדות, ברשת האינסטגרם הצמידו אזהרה לתגית bluewhale#, אבל המומחים מודים: קשה לעצור תופעות כאלה
אתגר דלי המים ועד אתגר בובות הראווה: צעירים רבים (וגם כאלה שאינם צעירים) תיעדו את עצמם בזמן שהם מנסים להוכיח לחברי הפייסבוק שאין להם פחד. האתגרים האלה זכו לחשיפה גדולה גם בערוצי התקשורת הממוסדים — והפכו לאחת התופעות הפופולריות של תרבות הרשת. אבל בתקופה האחרונה עולה החשד שהאתגרים האלה עברו מהפך קיצוני ומחריד, שכולל משימות הכרוכות בפציעות עצמיות בעזרת סכינים ואפילו בהתאבדות.
"אתגר הלוויתן הכחול" (Blue Whale Challenge), הידוע גם בשם "משחק ההתאבדות הלווייתן הכחול" מטריד את הרשויות ברוסיה בחודשים האחרונים. לפי החשדות כ־130 בני נוער במדינה התאבדו כתוצאה מהשתתפות באתגר. עכשיו, חוששים באירופה כי המשחק הגיע גם לספרד ובריטניה. לפי הדיווחים המשחק המקוון צץ לראשונה ברשת החברתית Vkontakte, המקבילה הרוסית לפייסבוק. המשתתפים במשחק מקבלים ממנהל הקבוצה משימות יומיומיות. הם נדרשים לתעד את עצמם צולחים את השלבים על מנת להוכיח כי עמדו במשימה ולקבל משימות חדשות. בין המטלות, שרשימה חלקית שלהן דלפה לאתר הפופולרי Reddit, כוללות פגיעה עצמית, צפייה בסרטי אימה, חריתת סמלו של הלווייתן הכחול על העור ועוד משימות שמטרתן להתיש את הגוף והנפש. ככל שמתקדמים בימים, כך הולכות המטלות ונהיות קיצוניות יותר. ביום האחרון למשחק, היום ה־50, נדרשים המשתתפים "לנצח" על ידי התאבדות.
שמו של המשחק, כך משערים, שאוב משיר של להקה רוסית בשם "לומן", אשר אחד משיריה, "להישרף", כולל את השורות הבאות: "לווייתן כחול ענק/ לא יכול לקרוע את הרשת/ להיכנע או לא/ אבל בכל מקרה הוא יישרף"
ברוכים הבאים לברצלונה
ה"משחק" שצבר תאוצה ברוסיה ומקושר למותם של כ־130 בני נוער, קונה מעריצים גם ברחבי המערב. בימים האחרונים דווח על מספר מקרים של פגיעות עצמיות וניסיונות התאבדות באנגליה, ספרד, דרום אמריקה ואפילו קניה, שם נאסר המשחק על פי חוק. כך למשל, לפני כשבועיים הובלה נערה בת 15 ליחידה הפסיכיאטרית בבית החולים בברצלונה. היא ניצלה ברגע האחרון בזכות תושייתם של בני משפחתה שעצרו אותה רגע לפני שהשליכה עצמה על פסי הרכבת. כלי התקשורת בבריטניה מפרסמים בימים האחרונים קריאות אזהרה המופנות על ידי המורים והמשטרה לילדים ולהוריהם.
בסוף השבוע האחרון חלה התפתחות דרמטית במודעות לאתגר ולסכנות הכרוכות בו, כשהרשת החברתית אינסטגרם החלה לפרסם הודעת אזהרה לזיהוי התגית bluewhale#. למרות האזהרה, באינסטגרם החליטו שלא לאסור על פרסום התגית והגולשים יכולים להמשיך ולצפות באלפי הפוסטים הנוגעים למשחק ההתאבדות — חלקם כוללים תמונות של לווייתנים כחולים, כרמז לכך שהמשתמש משתתף במשחק המסוכן, וחלקן מציגות פגיעה עצמית, החל מכמויות של דם על הרצפה ועד לחריטת סכין בצורת לווייתן על הזרוע.
דוברות רשת האינסטגרם אפילו הוציאה הודעה רשמית: "אנחנו דואגים לשמור על אינסטגרם כמקום בטוח ותומך. יש לנו אפס סובלנות לתוכן המעודד אחרים לפגוע בעצמם או להתאבד, ואנו מסלקים במהירות כל תוכן אשר מפר את הנחיות הקהילה שלנו. תגיות בנושא עשויות לכלול גם פוסטים המגנים התאבדות ופציעה עצמית, ובמקרים רבים יכולים לסייע לנו לזהות ולתמוך באלו הנמצאים בסיכון באמצעות כלים והתייעצויות עם מומחים".
את המומחים הצעד הזה של רשת אינסטגרם לא ממש משכנע. בראיונות לתקשורת הם מסבירים כי זה כמעט בלתי אפשרי להילחם במשחק, אפליקציה, או אתגר שצובר פופולריות, ובטח שהצעד המהוסס של אינסטגרם לא יהיה זה שיעצור את אתגר הלווייתן הכחול.
עוקבים אחריכם ברשת
הלווייתן הכחול עלה לכותרות ברוסיה כבר במהלך 2016. אתרים ורשתות טלוויזיה במדינה דיווחו כי מנהל קבוצה ברשת החברתית הרוסית Vkontakte נעצר על ידי המשטרה בחשד כי דחק בילדים להתאבד. לפני כחודשיים העלה משתמש יוטיוב רוסי סרטון בשם "שחקן הלווייתן הכחול קופץ מגג", שבו נראה נער רוסי כמי שעומד לקפוץ מגג בניין. ממש בסמיכות לכך, בהמשך החודש, נרשמו שני מקרים נוספים של התאבדות: שתי צעירות בנות 15 ו־16 קפצו מהקומה ה־14 בבניין מגורים בעיר אוסט־אילימסק ברוסיה. בזמן המעשה נכחו במקום שני נערים נוספים שצילמו את הקפיצה, כהוכחה לניצחונן של השתיים, שהשלימו את המשחק וצלחו את המשימה ה־50.
מספר שבועות לפני מעשה ההתאבדות פירסמה אחת הנערות תמונה של לווייתן כחול בצירוף המילה "סוף" בדף שלה ברשת VK. גם הנערה השנייה שקפצה העלתה לרשת הודעת פרידה: "ההיגיון אבד... סוף."
בתקשורת הרוסית פורסמו פרופילים של עשרות נערים שהתאבדו, לפי החשד, כתוצאה מהשתתפות באתגר הקטלני. כמעט כל הילדים שהתאבדו היו חברים באותן קבוצות אינטרנט וגדלו במשפחות מבוססות ונורמטיביות. "אנחנו יודעים בוודאות כי מבוגרים משכנעים ילדים להצטרף למשחק אחרי שהם עוקבים אחריהם ברשת ויודעים מהם התחביבים שלהם וכיצד אפשר לשכנע אותם", נטען בתחקיר. למרות זאת, לא נמצאה עדייו עדות ישירה או הוכחה חד־משמעית הקושרת חשודים כלשהם לניהול האתגר ולשכנוע הקטינים להתאבד.
עכשיו שוברים את הראש במערב כיצד לעצור את התופעה לפני שתהפוך לוויראלית גם במערב אירופה ובארצות־הברית. אבל אין ספק שהמשחק המחריד הזה הוא התגשמות מוקדמת של כמה מנבואות הזעם על ההשפעות הקטלניות שעלולות להיות לתרבות הריאליטי והרשתות החברתיות על חיינו.

