yed300250
הכי מטוקבקות
    מתוך האתר הרשמי של ססמ"י
    חדשות • 15.05.2017
    מאיץ התקווה
    האם פרויקט מדעי אזורי יוקרתי שייחנך היום בירדן יוביל לחימום היחסים בין ישראל לשכנותיה ולאיראן? • לצד ההישגים המדעיים שמקווים החוקרים להשיג, מרחפת השאיפה לגישור בין מדינות המזרח התיכון
    דודי גולדמן

    בהשתתפות עשרות מדענים מאירופה, מישראל ומירדן ייחנך היום בצהריים מאיץ החלקיקים בעיר אלאן, ירדן. מלך ירדן, עבדאללה השני, יחנוך את המתקן המדעי יחד עם בכירים בממלכה האשמית.

     

    מעבר לתפקיד המדעי שלו — להאיץ מחקרים במדעי החיים עבור מדענים מכל מדינות האזור — הסיפור המיוחד של המאיץ, "ססמי", נעוץ בעיקר ב"הוריו המשותפים" — ישראל, הרשות הפלסטינית, ירדן, טורקיה, מצרים, פקיסטן, קפריסין ואיראן.

     

    הסיפור של המאיץ הוא במידה רבה חזרה על סיפורו המוצלח של מאיץ החלקיקים סרן בז'נווה, שנהגה לאחר הקזת הדם של מלחמת העולם השנייה באירופה. בשנים שלאחר תום מלחמת העולם השנייה הוחלט להקים מיזם מחקר כלל־אירופי משותף, שנועד למנוע מלחמות. המיזם המזרח תיכוני החל אצל חוקרים מהאזור, מגרמניה, מארה"ב ומישראל, שביקשו להקים במזרח התיכון מאיץ הדומה מבחינת מטרותיו האנושיות לאלו של המאיץ בשווייץ.

     

    ב־1997 הצטרפו משרד המדע והאקדמיה הלאומית למדעים ליוזמה, מתוך התפיסה ששיתוף פעולה מדעי באזור יועיל לא רק להתפתחות המדעית, אלא גם יוביל לגישור ולהבנה בין מדינות המזרח התיכון. ב־2003 הונחה אבן הפינה למתקן, ובנובמבר 2008 הושלמה בניית הבניין שיכיל את מאיץ החלקיקים. במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" פורסמה בשעתו כתבה נרחבת על המאיץ — לאחר ביקור במקום.

     

    פרופ' רבינוביץ
    פרופ' רבינוביץ

     

     

    במשך השנים השקיעה ישראל כ־40 מיליון שקל בבניית המאיץ. מי שהיה מופקד על כל המגעים המורכבים הוא הפיזיקאי התיאורטי פרופ' אליעזר רבינוביץ, יו"ר ועדת האקדמיה הלאומית למדעים לאנרגיות גבוהות ומי שליווה את המיזם ב־20 השנים האחרונות. "הנחישות והשותפות של מדענים ושל גורמים נוספים הוכיחה שלמרות קשיים רבים ניתן לבנות באזורנו מגדלור מדעי, המקרין תקווה לאורח חיים אחר", אמר אמש רבינוביץ.

     

    אחת המשלחות הגדולות ביותר היום בטקס היא המשלחת הישראלית, הכוללת 25 נשים וגברים ובהם נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, פרופ' נילי כהן.

     

    שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, ביטל את השתתפותו בטקס לאור ההחלטה של ממשלת ירדן לתקוף את ישראל לאחר ניטרולו של המחבל הירדני, שדקר שוטר ופצע אותו באורח בינוני, בעיר העתיקה בירושלים, בשבת.

     

    ניצחון המדע | אליאור לוי

     

    ישראל, איראן, פקיסטן הרשות הפלסטינית, ירדן, מצרים וטורקיה — כמות האיבה וחילוקי הדעות שקיימים בין כל אחת ואחת מהמדינות הללו, ביחד ובנפרד, גדולים ומשמעותיים — אבל כל זה לא מונע מהן לשתף פעולה בפרויקט הבינלאומי הגדול שייחנך היום בירדן.

     

    מי שפרס את חסותו על הפרויקט הוא דווקא אונסק"ו — ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, שפירסם לאחרונה שורה של החלטות אנטי־ישראליות.

     

    פרופ' יואל סוסמן ממכון ויצמן סיפר: "פגשתי כאן אנשים שבחיים שלי לא יכולתי להכיר, מהרשות הפלסטינית, מירדן וגם מאיראן. אנשים יושבים אחד עם השני ולא חושבים מאיפה כל אחד מגיע".

     

    את ישראל ייצג בטקס גם ח"כ אראל מרגלית שסייע בקידום המיזם. "זו הוכחה שחיבור בין ישראל למדינות ערב הוא לא מדע מסובך", אמר ח"כ מרגלית. "האזור בשל למהלך גדול על בסיס אינטרסים משותפים".

     


    פרסום ראשון: 15.05.17 , 23:38
    yed660100