yed300250
הכי מטוקבקות
    ללא קרדיט
    24 שעות • 16.05.2017
    "משרד הבריאות מונע מאיתנו זכות בסיסית של לידת בית"
    משרד הבריאות הוציא צו סגירה למרכז הלידה של המיילדות תמי טסלר ועופרית פק, שהציע למאות נשים לידה בתנאי בית. עכשיו הנשים, שחלקן אמורות ללדת בקרוב, יוצאות למאבק נגד סגירת המרכז ונגד מדיניות משרד הבריאות ששוללת לידות בית. "המדינה צריכה לצאת מהתפיסות החשוכות שלה". משרד הבריאות: "לא היינו מכירים את המקומות האלה אם לא היינו נתקלים בסיבוכי לידות"
    נעם ברקן

    חרי שנים של עבודה בחדרי לידה, המיילדות תמי טסלר ועופרית פק הבינו שיש לא מעט נשים שמחפשות מענה מסוג אחר ברגע האינטימי והמאתגר הזה, ולא מוצאות. נשים שנושאות היריון תקין בסיכון נמוך, ולא רוצות להכניס גוף בריא לבית חולים. כך נולד "בית יולדות", מרכז עבור נשים שרוצות לידת בית, אבל לא יכולות או רוצות ללדת ממש בביתן. "יזמנו והקמנו את 'בית יולדות' כמרכז לידה עצמאי לפי מודלים של מקומות רבים בעולם", מספרת טסלר. "זה מודל נפוץ, גם מבחינה מחקרית. הסטטיסטיקות מאוד טובות. מה שמיוחד הוא שנשים מגיעות לליווי רציף מתחילת ההיריון, יש לנו היכרות עמוקה איתן ולהן איתנו".

     

    טסלר ופק ליוו מאות יולדות מאז הקימו את המרכז, וגם חשבו שיש להן קשר טוב עם משרד הבריאות, עד שקיבלו צו סגירה. לדבריה של טסלר, בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות האחרון נמסרה הנחיה שלמעשה מחסלת מרכזי לידת בית כמו "בית יולדות", משום שנקבע שלידת בית יכולה להתקיים רק בבית היולדת.

     

    "עורכי הדין שלנו אמרו שהאמירה הזאת לא בסמכות והתחלנו בתכתובת משפטית עם משרד הבריאות. חשבנו שנוכל להסדיר את זה מבחינה מנהלתית. זה לא קרה. לפני חודש וחצי קיבלנו מכתב שאנחנו צריכות להפסיק לקבל לידות כי אנחנו לא בית חולים ואין לנו רישיון של בית חולים. אנחנו באמת רחוקות מלהיות בית חולים או לרצות להיות בית חולים".

     

     

    "אנחנו יודעות איפה הגבול שלנו". תמי טסלר ועופרית פק
    "אנחנו יודעות איפה הגבול שלנו". תמי טסלר ועופרית פק

     

     

    "אין סיבה להפחיד נשים"

     

    אישה בריאה שנושאת היריון תקין ומעוניינת ללדת בבית צריכה לענות על עוד כמה תנאים שאינם רפואיים. אם ביתה של היולדת נמצא במרחק של יותר מחצי שעת נסיעה מבית חולים, או ממוקם בקומה גבוהה בלי מעלית, למשל, היא לא תוכל ללדת בביתה. חוץ מנשים שביתן לא מאפשר לידה בבית, יש נשים שמעוניינות ללדת מחוץ לבית החולים בסביבה בטוחה, אבל לא בבית שלהן; בגלל השכנים, בגלל ילדים גדולים בבית, או מכל סיבה אחרת. "בית יולדות" הוקם עבור נשים כאלה.

     

    מאז יסדו את המרכז ב־2011 קיבלו טסלר ופק 220 לידות. הליווי ממשיך פעמים רבות גם חודשים לאחר הלידה וכולל את עיבוד חוויית הלידה, וגם מעקב אחר בריאות היילוד. הקשר הארוך והמשמעותי הזה בין טסלר, פק והיולדות אותן ליוו הוביל כנראה לכך שתיווצר כעת קבוצת "זכותי ללדת", שנאבקת נגד הסגירה של המוסד.

     

    "השירות שהן מעניקות מביא גישה שונה לגמרי ללידה", אומרת מיכל ישראלי־שרון, יוזמת "זכותי ללדת", שילדה את בתה השלישית אצל טסלר ופק לפני כמעט שנתיים. "הן מלוות את הנשים מתחילת ההיריון, נפגשות אחת לשבוע־שבועיים, לומדות להכיר את העובר, את האישה, את מצב הבריאות, גם אחרי הלידה הן נותנות תמיכה ומענה, עוזרות בהנקה ובעיבוד הלידה", מספרת ישראלי־שרון.

     

    ולמה בעצם להיאבק בהחלטה הזאת?

     

    "יש כאן בעיה גדולה שנוגעת לזכויות הבסיסיות של נשים על גופן. אנחנו רוצות לשנות את המצב הקיים. זה לא סביר שמשרד הבריאות מונע מנשים את הבחירה החופשית בנושא כמו לידה. תמי ועופרית הן מבחינתנו מקרה הבוחן בתחום לידות בית, הן האליס מילר שלנו. הן יצרו תקדים, והמטרה שלנו היא שמשרד הבריאות יאפשר להן ולמרכזים דומים להתקיים. משרד הבריאות צריך לצאת מהתפיסות החשוכות שלו ולהתייחס לספרות המקצועית, שמגבה לידות בית בסיכון נמוך. אין סיבה להפחיד נשים ולומר להן שבית החולים הוא המקום היחידי ללדת".

     

    לישראלי־שרון חברו נשים רבות שמבקשות לקדם את זכותן של נשים ללדת במרכזי לידה סמוכים לבתי חולים. "הייתה אישה אחת שחיפשה אצל מי היא יכולה ללדת כי הבית שלה לא עמד בתקנות. בסוף מישהו מתל־אביב היה מוכן לפנות לה את הבית שלו. יש עכשיו יולדת מקיבוץ נירים שמחפשת מענה. אני לא מיסיונרית של לידות בית, יש נשים שדווקא מתאים להן ללדת בבית החולים, אבל במקרה הזה משרד הבריאות משתמש בתקנות כדי למנוע מאיתנו את הזכויות הבסיסיות שלנו".

     

    לדבריה של טסלר, שבעה אחוזים מהלידות שתוכננו להתבצע אצלן הועברו לפני הלידה לבית חולים ושלושה אחוזים הועברו לבית חולים אחרי הלידה. "אנחנו יודעות איפה הגבול שלנו ומתי צריך לקבל עזרה שניתן לקבל רק בבית חולים. לא היו לנו סיבוכים".

     

    "למסד מרכזי לידה"

     

    את בית היולדות הקימו פק וטסלר ב־2011. פק עבדה כאחות רפואה דחופה בבית החולים הדסה עין כרם והיא מיילדת מ־1997. טסלר, ממקימי "עלמא", מכללה לתרבות עברית, עשתה הסבה מקצועית לאחות מוסמכת ועבדה, בנוסף לחמש השנים כמיילדת בחדר לידה בבית החולים לניאדו, גם כאחות טיפת חלב, כמדריכת הנקה וכמדריכת הכנה ללידה. "יש לנו כרגע כעשר נשים שרוצות לידת בית אך לא יכולות ללדת בבית שלהן, ויש עוד נשים שיכולות ללדת בבית שלהן אך העדיפו ללדת אצלנו", היא אומרת. "הקשר שהיה לנו עם משרד הבריאות היה טוב, מאוד רצינו, ואנחנו עדיין רוצות, למסד את האפשרות של מרכזי לידה בישראל".

     

    "הצעד הראשון הוא שיולדות בית ייצאו מהארון", אומרת ישראלי־שרון. "הלידות הן לידות בריאות, טבעיות וטובות. צריך לנרמל אותן. אנחנו לא נשים הזויות שמחבקות עצים ומחפשות ללדת בשדה. חשוב שהתפיסה והשיח ישתנו. שנפסיק להתנצל שזאת הבחירה שלנו. אנחנו רוצות להזכיר לנשים שהגוף שלהן מדהים והוא יודע ללדת. אנחנו רוצות שייזכרו שהן יכולות, ושמי שרוצה ויכולה ללדת בבית — יתאפשר לה".

     

    ד"ר ורד עזרא, ראש מינהל הרפואה במשרד הבריאות, מתנגדת לפתיחת מרכזים שיהוו אלטרנטיבה לחדרי לידה בבתי חולים. "עקב רצון נשים ללדת בלידות בית פורסם ב־2012 חוזר מינהל הרפואה שקבע באילו תנאים רפואיים וסביבתיים ניתן לקיים לידות בית. מאז החוזר נידון מספר פעמים ע"י הגורמים המקצועיים, בין היתר עקב אירועים חריגים בלידות בית. חשוב להדגיש כי לפי תקנות בריאות העם לא ניתן לקיים חדר לידה מחוץ לבית חולים, ולא ניתן שלידות הבית יהיו במתקן שהוא למעשה 'חדר לידה'.

     

    "היו מספר פניות של נשים שגרות רחוק מבתי חולים שאמרו 'שללתם את זכותנו ללדת בלידת בית'. הפתרון למתגוררות רחוק מבית חולים הוא שנאפשר להן ללדת בבית של קרובת משפחה או חברה ובתנאי שזה אינו מקום שמקבל לידות. לצערי, יש מיילדות שהתחילו לקבל לידות אצלן בבית, ולמעשה מדובר ב'בית יולדות' המנוגד לחוק. לא היינו מכירים את המקומות האלה אם לא היינו נתקלים בסיבוכים. אמנם, לידות יודעות להסתבך גם בבית חולים, אבל מרחק של חצי שעה מבית חולים זה לא כמו דקה מפגייה או מטיפול נמרץ. במקרה של יילוד כל דקה קובעת. המרכז בית יולדות בגדרה לא חוקי ולכן אין לנו אפשרות לתת אישור להפעיל את המקום.

     

    בנוסף, משרד הבריאות יפרסם בזמן הקרוב חוזר הדן בלידה טבעית ובדרך להטמיעה בבתי החולים".

     

    עמותת "נשים קוראות ללדת", למען חופש בחירה בלידה, פועלת כבר 15 שנה בהתנדבות ומנסחת בימים אלו יחד עם חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) הצעת חוק חדשה שמבקשת לשנות את פקודת המיילדות, ותאפשר למיילדות המורשות לנהל לידות בית בבית היולדת, או במרכז לידה שעומד בתנאים כמו קרבה לבית החולים, ציוד החייאה וכדומה. "זה ממש אבסורד", אומרת ח"כ זנדברג. "בעולם מרכזי לידה זו דרך לא רק מוכרת אלא גם בטוחה במיוחד ללדת. מבחינתי זו לקונה בחוק. בנוסף לכל הקשיים של מיילדת בית, היא גם מוגבלת באופן טכני מבחינת מקום הלידה. הרי סביר שמרכזי הלידה האלה, שיש בהם רופאים ומיילדות, הם בטוחים מאוד, וכך מראה גם הניסיון בעולם. הצעת החוק מציעה לתקן את המגבלה על מקום הלידה". •

     


    פרסום ראשון: 16.05.17 , 19:54
    yed660100