yed300250
הכי מטוקבקות
    דוברות אינטל
    ממון • 17.05.2017
    שנה קשה למדעי החיים
    ב־2016 צנח מספר החברות החדשות שהוקמו בארץ, ונרשמה ירידה חדה בהיקף ההון שהושקע בחברות הקיימות • עם זאת, נסגרו פחות חברות
    מאת שגיא כהן

    שנה קשה עברה על תעשיית מדעי החיים הישראלית: ב־2016 הייתה ירידה גדולה במספר החברות החדשות שהוקמו, וירידה חדה בהיקף ההון שהושקע בחברות הקיימות. הנתונים עולים מדוח מקיף שפירסם אתמול האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות, IATI, על תעשיית מדעי החיים בישראל — הכוללת חברות העוסקות בביוטכנולוגיה, ביולוגיה, טכנולוגיות רפואה, תרופות, ציוד רפואי ועוד.

     

    אף שהדוח מצביע על מגמות חיוביות בעשור האחרון, 2016 מציגה נתונים מדאיגים. בשנה זו גייסו 132 חברות מדעי החיים 823 מיליון דולר, ירידה של 14% לעומת 2015. זו ירידה שבאה לאחר 6 שנים רצופות שבהן היקף ההשקעות רשם עלייה עקבית.

     

    בנוסף, ב־2016 נוסדו בישראל 90 חברות מדעי החיים בלבד. מ־2007 עמד הממוצע על 127 חברות חדשות בכל שנה, כך שזו ירידה גדולה. הנתון הזה רק מדגיש את בעיית עודף כוח האדם בתעשייה זו: בוגרי תארים רבים במדעים מתקדמים מתחרים על משרות מעטות.

     

    בכלל, נראה שמשקיעים מתעניינים יותר בהיי־טק ובחברות טכנולוגיה ופחות במדעי החיים. מסך ההון שגייסו חברות היי־טק ומדעי החיים, רק 20% הלכו לחברות מדעי החיים. שאר ההון הושקע בחברות טכנולוגיה, IT, אינטרנט ותקשורת – הנתח הקטן ביותר שקיבלו חברות מדעי החיים מ־2009.

     

    אבל ב־IATI משדרים אופטימיות. יקי ינאי, יו"ר משותף וראש תחום מדעי החיים באיגוד, אמר ל"ממון" כי הסיבות לירידה ב־2016 הן טלטלות עולמיות בשווקים בשנתיים האחרונות. בין השאר, אמירות של הילארי קלינטון ודונלד טראמפ, שלחצו על חברות התרופות להוזיל את מחירי התרופות, גרמו לירידת שווי החברות בבורסה, דבר שתורגם להזרמת הרבה פחות כסף לתעשייה ולירידה בזמינות ההון להשקעות. "היו שנתיים לא פשוטות לתעשייה בכל העולם. ישראל נפגעה כמו כל העולם, ובכל זאת המשכנו להראות צמיחה שהוכיחה שיש תעשייה בריאה שהצליחה לצמוח למרות הלחצים", אומר ינאי. "חייבת להיות עלייה בהשקעותמצד המדינה ובהשקעה של גופים מוסדיים".

     

    ברשות החדשנות, תחת המנכ"ל החדש אהרון אהרון, בוחנים כמה כיוונים לעידוד הרחבת הענף.

     

    הדוח הראה גם מגמות חיוביות: ב־2016 נסגרו הרבה פחות חברות מדעי החיים, למשל. כיום פועלות בארץ 1,350 חברות בתחום, מספר שכמעט הוכפל בעשור האחרון, ומשקיעים מקומיים העלו את מעורבותם בתעשייה ורשמו כ־40% מההשקעות בתחום. "מגזר מדעי החיים מראה סימנים מעודדים של התבגרות, והדבר מתאפיין בחברות רבות יותר המגיעות לשלב ההכנסות", הוסיפה קרין מאיר רובינשטיין, מנכ"לית IATI.

     

    Sagi-c@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 17.05.17 , 20:37
    yed660100