העופרת במכונות הקפה: 635 מכונות חורגות מהתקן

משרד הכלכלה מסרב לחשוף את הרשימה המלאה ונתלה בנימוקים משפטיים • "לה פבוריטה" ייצרה דגם חדש באישור מכון התקנים

"מכונות האספרסו החדשות שלנו קיבלו את אישור מכון התקנים ומשרד הכלכלה ואינן פולטות עופרת מעל המותר". כך אומרים דוד גולן וגלית ברזילי, בעלי חברת מכונות הקפה "לה פבוריטה".

 

לאחר שבתחילת השנה נמצא כי המכונות של "לה פבוריטה" ומכונות של חברות נוספות פולטות עופרת בכמות ההעולה על המותר, השלימה החברה את ייצורו של דגם חדש של מכונות אספרסו מתוצרתה. הדגם קיבל את אישור מכון התקנים ואת אישור הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, והוא עומד בדרישה לפליטת עופרת מתחת לרמה של 0.01 מיליגרם לליטר. "מדובר בהישג ייחודי שהתממש לאחר שילוב כוחות ובשיתוף ספקים באיטליה ובישראל", אומרים גולן וברזילי.

 

ממשרד הכלכלה נמסר כי "מאחר שהחברה הוכיחה את יכולתה לייצר מכונות קפה העומדות בדרישות למי שתייה, הרי שבאישור הממונה על התקינה רשאית החברה לייצר למכור ולהשכיר את מכונות הקפה, בתנאי שהן עומדות בכל דרישות התקן הישראלי הרשמי". מדובר לא רק בדרישות הנוגעות לכמות המתכות הכבדות הנפלטות מהמכונות, אלא גם בדרישות בטיחותיות, ועוד.

 

ל"ממון" נודע כי עד 15 במאי נבדקו על ידי הממונה על התקינה 16 דגמים של מכונות קפה מסחריות וביתיות. בבדיקות נבחנה עמידתן של מכונות הקפה בתקן מי שתייה בנושא פליטת מתכות, ובראשן עופרת ברמה שלא תעלה על 20 מיקרוגרם לליטר. ב־9 מדגמי המכונות של דגמים המוצבים בבתי קפה, במקומות עבודה ובמלונות נמצאו חריגות. עד כה פירסם משרד הכלכלה שישה דגמים בלבד, ומסרב לחשוף את שלושת הדגמים האחרים. למפיצי המכונות האלו הוצאו צווים מנהליים הדורשים מהם, בין השאר, ליידע את לקוחותיהם בדבר החריגה ולבצע בדיקות של מכונות.

 

עד כה נבדקו 1,140 מכונות קפה. ב־56% מהן (635 מכונות) נמצאו חריגות של מתכות כבדות כמו עופרת וניקל, המחייבות את השבתת המכונות. המכונות נבדקו ב־6 מעבדות — "אמינולאב" ו"בקטוכם" הפרטיות וכן מעבדות מכון התקנים, משרד הבריאות ועוד. כל המכונות הביתיות שנבדקו עמדו בדרישות התקן.

 

בתחילת השנה הכריזו משרדי הבריאות והכלכלה כי בכמחצית ממכונות הקפה התעשייתיות שבדקו עד אז נמצאו ריכוזי עופרת ברמות שבין 20 ל־150 מיקרוגרם לליטר והן אסורות לשימוש. לחברות ניתנו 6 חודשים למצוא חלקי חילוף ולבצע בדיקות חוזרות במטרה לוודא שריכוז העופרת במים המופקים מהן יהיה נמוך מ־20 מיקרוגרם לליטר.

 

יבואני מכונות הקפה זעמו על התנהלות משרד הכלכלה בנושא. "יצרו פאניקה ופגעו קשות בפרנסתם של חפים מפשע", טענו יבואנים. לדבריהם, עד כה הם נדרשו רק להוכיח שהמכונות עמידות מפני התחשמלות. "לא ייתכן שמפרסמים שמות של חלק מהדגמים ואילו שאר היבואנים ובתי הקפה ימתינו לבדיקות המתנהלות בעצלתיים", אמרו יבואנים.

 

במשרד הכלכלה אמרו בתגובה: "לא ניתן לפרסם בשלב זה את פרטי שאר המכונות החריגות עקב סטטוס ההליכים המתנהלים בעניינן".

 

המכונות בהן נמצאה עופרת

 

* דגם סופיה של "ביאנקי" איטליה

 

* דגם LB4105 של "ווגה" איטליה

 

* דגם Classic mira של "יוניק" צרפת

 

* דגם Mini Control 1GR של "קסטרו מגה" ספרד

 

* דגם Barista bar 223 של "אסקסו בריסטה" ספרד

 

* הדגמים הישנים של "לה פבוריטה" ישראל 

shenker@013.net

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים