yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    24 שעות • 27.05.2017
    תשמעו אותה
    מרלי מטלין עשתה היסטוריה כשהפכה לחירשת הראשונה והיחידה עד כה שזכתה באוסקר. החודש תנחת השחקנית היהודייה בישראל כדי לקבל פרס של 100 אלף דולר על תרומתה לשילוב בעלי מוגבלויות בחברה. בראיון ל"ידיעות אחרונות" היא מדברת על התפקיד הבלתי נשכח ההוא בסרט "ילדים חורגים לאלוהים" ועל האפליה של בעלי מוגבלויות בהוליווד
    יואב בירנברג

    מרלי מטלין נכנסה להיסטוריה של הוליווד לפני שלושים שנה. היא הפכה לשחקנית החירשת הראשונה, והיחידה עד כה, שזוכה בפרס האוסקר על התפקיד המצוין שלה בסרט שכבש את מסכי הקולנוע — "ילדים חורגים לאלוהים". שלושים שנה עברו ואף שחקן חירש אחר לא שיחזר את ההישג שלה. תעודת עניות לתעשיית הקולנוע. בעוד כשלושה שבועות, ב־19.6 מטלין תקבל בישראל את פרס "מורטון רודרמן" בסך 100 אלף דולר, המוענק מדי שנה לאדם שפעילותו יוצאת הדופן קידמה את שילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה.

     

    רגע לפני שהיא נוחתת בארץ קיימנו איתה ראיון באמצעות המייל. "ילדים חורגים לאלוהים" היה אחד הסרטים המצליחים והמדוברים של הוליווד בשנות השמונים. מטלין גילמה בו אישה כבדת שמיעה שלומדת בבית ספר יוקרתי לחירשים ומנהלת רומן מורכב עם המורה שלה בגילומו של ויליאם הארט. לאחר הזכייה באוסקר היא הפכה לאחד השמות החמים בהוליווד. אבל למרות שקיבלה תפקידים במספר סרטים ובסדרות פופולריות כמו "הבית הלבן" ו"הופרדו בלידתן", נדמה שלא הצליחה למנף את הזכייה כדי להפוך לכוכבת על.

     

    "אין ספק שהזכייה באוסקר העניקה לי הכרה מעל ומעבר לכל מה שיכולתי לדמיין, אבל היא לא סיפקה לי עבודה", מודה מטלין. "בהוליווד עדיין לא ידעו איך ומה לעשות איתי, מעבר להתמקדות בקווי עלילה שהיו קשורים לעובדה שאני לא יכולה לשמוע. למשך תקופה מסוימת, שיתפתי עם זה פעולה. אבל היום, חלפו כבר שלושים שנה והתקדמתי מאז. עכשיו אני עוזרת לאנשים לראות את הדרכים שבהן ניתן לשלב אדם חירש בסיפור עלילה, בלי להתעכב על עצם היותו חירש".

     

    צריך לעשות רעש

     

    מטלין, לצערה, לא חושבת שההישג האישי שלה גרם למהפך אמיתי. "על אף שחל שיפור מאז שזכיתי באוסקר, הסטטיסטיקה מוכיחה שישנה עדיין כברת דרך ארוכה שצריך לעבור. יש יותר עלילות היום שעוסקות באופן ריאליסטי בדמויות עם מוגבלויות, ולפעמים הדמויות משתלבות בסיפור מבלי שהוא יעסוק רק במוגבלות שלהן, אבל שחקנים ללא מוגבלות עדיין 'מגלמים' דמויות של אנשים עם מוגבלויות. למעשה, רק חמישה אחוזים מהתפקידים של אנשים עם מוגבלויות משוחקים על ידי אנשים כאלה". 

     

    מה צריך להשתנות כדי שאמנים עם מוגבלויות יצליחו באמת בהוליווד?

     

    "צריך לעשות יותר רעש בנושא הזה, יותר ראיונות בתקשורת, במדיה החברתית, יותר חינוך. ולמרות זאת, יש אנשים שלעולם לא יבינו את זה, כי הם חושבים שלא צריך לעשות שום דבר, פשוט כי הם חושבים במונחים כלכליים ומעצם העובדה שהם הרוב ואנחנו המיעוט. אבל כפי שתמיד אמרתי, אני אף פעם לא מחכה שהם יבואו אליי. במקום זאת, אני מנסה לגרום לדברים לקרות עבור עצמי".

     

    עבור מטלין היהודייה זה ביקור ראשון בישראל והיא לא מסתירה את התרגשותה. "אני כבר מחכה לראות את הנופים, לטעום את האוכל שלכם ששמעתי עליו הרבה, אבל יותר מהכל, אני מחכה להיפגש עם אזרחים ישראלים חירשים ואנשים עם מוגבלות, רבים ככל שאוּכל. אשמח במיוחד להיפגש עם ראש הממשלה. אני רוצה לציין את הפרס שניתן לי כדי להראות שעל אף היותי אדם חירש — עשיתי הכל, ובהצלחה, ושכל אחד יכול לעשות את זה. בדיוק כמו האמירה של הרצל שהנרי וינקלר, המפיק של ילדים חורגים לאלוהים, אהב לצטט לי: 'אם תרצו, אין זו אגדה'. אני מתכוונת לומר את המשפט הזה הרבה פעמים כשאהיה אצלכם".

     

    מקווה להביא גאווה

     

    בביקורה בארץ צפויה מטלין להיפגש עם בכירים בתעשיית הטלוויזיה, קהילת החירשים, צעירים עם מוגבלות שהתגייסו לצה"ל ועוד. קרן משפחת רודרמן, שעומדת מאחורי הפרס, העלתה לסדר היום בארה"ב את נושא השילוב של שחקנים עם מוגבלויות בהוליווד כשפירסמה בקיץ שעבר נתונים המראים ש־95 אחוז מהתפקידים של אנשים עם מוגבלויות בתוכניות הטלוויזיה הנצפות ביותר בארה"ב — מגולמים על ידי שחקנים ללא מוגבלות. "מלבד היותה השחקנית החירשת הראשונה אשר זכתה בפרס האוסקר ושחקנית טלוויזיה וקולנוע מצליחה, מרלי מטלין היא מנהיגה בינלאומית, שפועלת באומץ ובנחישות להגברת המודעות לשילוב של אנשים עם מוגבלות בתעשיית הקולנוע והבידור בהוליווד", אומר ג'יי רודרמן, שעומד בראש הקרן המשפחתית. "אנו מאמינים כי היא תהווה מקור השראה לקהילה של אנשים עם מוגבלויות בישראל".

     

    מה את יודעת על המצב של אנשים עם מוגבלויות בישראל?

     

    "סיפרו לי שבישראל דווקא יש לאנשים עם מוגבלויות הזדמנויות, אבל אני לא יודעת אם זה נובע מחקיקה או ממודעות ציבורית. אני מצפה לביקור בישראל, ללמוד, לראות במו עיניי ולשתף".

     

    מהי המשמעות של הזכייה בפרס עבורך?

     

    "זה כבוד גדול וקיבלתי אותו בענווה. אני מקווה שאוכל להביא גאווה לקרן רודרמן, גם בארה"ב וגם בישראל". •

     


    פרסום ראשון: 27.05.17 , 20:04
    yed660100