סטארט–אפ וויסקי

ליד אצטדיון בלומפילד ביפו פועלת מזקקת הוויסקי הישראלי הראשון (והכשר), שהושק החודש בארץ אבל ישווק בעיקר באירופה • ישבנו לסינגל–מאלט (46% אלכוהול) עם הבעלים שהודה: "לייצר וויסקי בישראל כמו שעשינו זה משהו בלתי סביר"

הסטארט־אפ הזה התחיל מתשוקה - אבל לא רק לכסף. שני אנשי ההייטק גל קלקשטיין ועמית דרור, שניים מהשותפים שחתומים על הקמת מזקקת הוויסקי הגדולה הראשונה בישראל (יש אחת נוספת ברמת הגולן, ותיקה וקטנה יותר), יודעים שבניגוד לכסף הגדול והמהיר יחסית בענף ההייטק - כשמדובר בוויסקי נדרשות שנים של המתנה לנוזל שישתבח לאיטו בחביות עץ. השבוע נקבע ציון הדרך הראשון, עם השקת הסינגל־מאלט וויסקי הישראלי הראשון. השותפים, אגב, הצליחו לצלוח גם את משוכת הכשרות, והוויסקי החדש זכה לתעודת כשרות כדת וכדין.

למזקקה, "מילק אנד האני" (חלב ודבש), הממוקמת ליד אצטדיון בלומפילד על גבול תל־אביב ויפו, יש כיום שלושה שותפים. קלקשטיין, המייסד ששם את הכסף הגדול; עמית דרור וסיימון פריד, השותפים ה"רדומים" והדירקטורים; איתן עתיר, המנכ"ל (לשעבר בכיר ב־I-DIGITAL ובפקטורי 54); ותומר גורן, המזקק הראשי.

"התחלתי בחברת האלגו־טריידינג המשפחתית", משחזר קלקשטיין, "אחר כך הקמתי חברה בעצמי. אני מגיע מעולם הכספים וההייטק, אבל היו שנים שהייתי מכין בבית בירה עם חבר. הוא הכיר לי את עולם הוויסקי ואיכשהו הצליח לשכנע אותי שכדאי לנו לזקק בעצמנו. חשבנו שנקנה דוד ונתחיל לזקק ובעתיד נקים מזקקה, אבל הבנו שזה גדול עלינו בזמן שאנחנו מנהלים חברות. החברה שבראשה אני עומד, GKI, עוסקת בהשקעות בסטארטאפים, בייעוץ בהקמת סטארטאפים ובפעילות פילנתרופית בתחום. יש לנו כ־16 מיזמים תחת החברה, וזה אומר הרבה עבודה. אבל העניין עם הוויסקי המשיך לנקר לי בראש ובמקרה לגמרי, במהלך סיור בארצות־הברית, הציע לי מישהו להיפגש עם דרור שהגיע עם פריד, וכל השאר היסטוריה. החלטנו כצוות ללכת על זה, והשבוע השקנו את הסינגל־מאלט".

 

קלקשטיין, 34, נשוי בשנית פלוס ילדה, "ועוד אחת בדרך", השקיע לדבריו במזקקה מיליוני דולרים. "ההשקעה מראש הייתה גבוהה מאוד, כשהמטרה לנגד עינינו הייתה יצירת וויסקי זוכה פרסים. עולם הסטארטאפים הוא מאוד מהיר ודינמי וכאן התכוננו לחברה של 15 שנה לפחות לפני שנרוויח מהמוצר. הופתענו מיתרונות האקלים הישראלי כשמדובר בזיקוק וויסקי, ובזכות התוכנית העסקית הטובה, כשהבנו שאנחנו יודעים לייצר יותר מהר, יכולנו במהירות לשנות אותה ולהגדיל כמויות".

 

"בישראל לא יודעים לשתות מיליון בקבוקי וויסקי"

כן, זה מגניב, גברי, עילאי ומתנשא כמו שזה נשמע, ודופק את הראש כמו שזה נשמע. כלומר, את הראש שלכם אולי, כי מתי לאחרונה שתיתם דרינק עם 50 אחוזי אלכוהול? שוק הוויסקי בישראל מוערך ב־300 מיליון שקל בשנה, סכום אסטרונומי יחסית לגודל האוכלוסייה כאן. תכולת המזקקה אמורה להגיע ל־700 חביות ב־2018. תוכנה של כל חבית כ־225 ליטר. שיעור האלכוהול במשקה: 46%. הצפי: מיליון בקבוקים בשנה.

"סיימון בא יום אחד עם החזון שהגיע הזמן להקים מזקקת וויסקי בישראל, אבל האינסטינקט שלי היה שזה יהיה בעייתי", מודה דרור. "הבנתי כמה זמן וכסף נצטרך להשקיע וחשבתי שנתקשה למצוא שותף, בגלל חוסר הסבלנות הישראלי הטיפוסי. איכשהו הוא שיכנע אותי ליצור מודל עסקי ארוך טווח ולא משהו בסגנון מבשלות הבוטיק לבירות. הסכמתי לבנות מודל כזה, אבל אמרתי לו שלא נצליח ליישם אותו. התבשלנו עם זה עד ששמענו שיש מישהו שרוצה להשקיע בדיוק במיזם כזה. גל חיפש שותפים שיוכל לסמוך עליהם, אנחנו חיפשנו מישהו עם תשוקה ויכולות מימון".

קלקשטיין נשמע מציאותי יותר ביחס לאפשרויות הגדילה בישראל: "חברנו לחברת 'הכרם' כדי להכין את השוק למוצר, אבל מובן שהשוק הישראלי לא יודע לשתות מיליון בקבוקי וויסקי, לא משנה בכלל באיזה וויסקי מדובר, לכן התוכנית היא ש־90 אחוז מהמוצרים יימכרו בחו"ל. עכשיו צריך סבלנות. עד כה ההכנסות יפות מאוד, אני מקווה שנהיה מאוזנים מבחינה תקציבית ב־2018 ובעתיד יגיע גם שלב הרווחים, אין לי ספק".

 

מימון המונים באינטרנט לרכישת דודי זיקוק

כדי להפוך את החלום למציאות פנו השלושה לתומר גורן, נשוי פלוס שניים מקיבוץ עין שמר, ש"מתעסק באלכוהול בכלל ובוויסקי בפרט כבר המון שנים", כהגדרתו. גורן הוא המזקק הראשי. בעברו הפעיל פאבים, בישל בירה, נסע בעולם בעקבות מזקקות וויסקי והשתלם בהן, למד, עבד וחלם על זיקוק וויסקי עצמאי מתישהו. הוא גם האדם מאחורי תערוכות ה"וויסקי לייב" שמתקיימות בארץ.

גורן: "אין סוף לדברים שאפשר לגלות ולחוות עם וויסקי, וזה סוד הקסם שלו מבחינתי. העובדה שמשלושה־ארבעה חומרי גלם אפשר להגיע לקשת טעמים כל כך רחבה. כשראיתי מודעה שמחפשים מנהל ייצור למזקקה שמתהווה החלטתי להתקשר ולאחד כוחות. התחלנו לזקק בסדנה שלי בקיבוץ. עשינו ניסויים, הרכבנו מתכונים ושינינו אותם במטרה להגיע למתכון המיטבי".

 

לצידו של גורן, המזקק הראשי בחברה, עמד כל העת ד"ר ג'ים סוואן, אשף הזיקוק (מאסטר דיסטילר) העצמאי מהטובים בעולם, שמת בינתיים. הוא נשכר על ידי השותפים לליווי התהליך כמומחה בזיקוק וויסקי ויישונו באקלים חם.

עם הזמן נרכשו לטובת העניין, ובסיוע מימון המונים (שייהנו, כמובן, מהתוצרים) - שני דודי זיקוק מנחושת: האחד גרמני שנבנה במיוחד למזקקה הישראלית ומכיל 3,500 ליטר, והשני, דוד וינטאג' מרומניה שיועד לתעשיית הוויסקי הסקוטית, המכיל 9,000 ליטר. כן נרכשו שני מיכלי תסיסה ודוד בישול. בגיוס באמצעות אתר אינדיגוגו נאספו 80 אלף דולר.

הנוזל מאותו זיקוק ראשוני מ־2014, בסדנה של גורן בקיבוץ, יושן במשך שלוש שנים בחביות: שנתיים וחצי בחבית עץ אלון אמריקאי ואחר כך שבעה חודשים בחבית עץ אלון אחרת, אקס ברבן. לשווקים יגיע הסינגל־מאלט וויסקי הישראלי הראשון רק ב־2019, אבל מהדורה מוגבלת ממנו השיקה המזקקה באירוע חגיגי בתחילת השבוע, ביום הוויסקי הבינלאומי.

 

את תוצרי החבית הראשונה מסדרת הניסויים ההיא, ממנה בוקבקו 391 בקבוקים ממוספרים, ניתן יהיה לרכוש במארז מהודר הכולל מגילת קלף אישית במחיר 449 שקל בחנויות נבחרות ברחבי הארץ ובמזקקה עצמה, במסגרת הפנינג מכירות מיוחד שיתקיים בתחילת החודש. זאת כחלק משיתוף הפעולה החדש בין המזקקה לבין חברת הכרם, שתהיה אחראית להפצה בלעדית ולשיווק מוצרי המזקקה, שעד כה הוצעו למכירה במזקקה בלבד.

עד כה נמכרו יותר מ־2,000 בקבוקים בחנות המזקקה ובדיוטי פרי. "כרגע יש במזקקה יותר מ־100 חביות מלאות, והתוכנית שלנו היא לייצר 700 חביות בשנה", אומר עתיר. "אנחנו כבר בבעיית אחסון ומחפשים מחסן במרכז. השוק הבא שאליו אנחנו מתכננים להיכנס הוא השוק המערב־אירופי, בדגש על צרפת וגרמניה, וזה יקרה בתחילת 2018".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים