"את מלכה עכשיו, לא יוכלו לגעת בך"

דוח מבקר המדינה ותחקיר "7 ימים" חשפו מינויים בעייתיים של מקורבים לראש עיריית קריית־אונו, ישראל גל. כעת, הקלטות שהגיעו לידי "24 שעות" ממחישות איך נראים אחורי הקלעים של הסחר־מכר במשרות ברשויות המקומיות. קריית־אונו כמשל

ישראל גל ישב בחדרו, קורן מאושר. לפני ימים ספורים נבחר לראש עיריית קריית־אונו, תפקיד אליו לטש עיניים במשך עשר שנים. על הפרק עמדו משימות רבות, ובהן גם הצורך לבצע מספר מינויים בעירייה. אחת הפגישות הראשונות שערך גל בנובמבר 2013, עוד בטרם נכנס באופן רשמי לתפקידו, הייתה עם הפעילה המקומית מירב צדוק, דמות מוכרת במסדרונות העירייה. צדוק סייעה רבות לגל במהלך מערכת הבחירות, שכללה השמצות הדדיות בין אנשי גל ליריבו המרכזי, ראש העיר המכהן יוסי נשרי. במאבק המר הזה, סיפקה צדוק את אחד האסים שתרמו לזכייתו של גל: היא העבירה לאנשיו מסמכים שחשפו כי אביגיל דנוך, מספר שלוש ברשימה המתחרה, נהגה להעתיק מאמרים של אחרים ולפרסם אותם תחת שמה בעלון שהופץ בבתי כנסת בעיר. החשיפה המהדהדת, בתזמון מושלם כחודש לפני הבחירות, גרמה מבוכה רבה לנשרי וסייעה לגל להביסו במרוץ לראשות העיר.

 

כעת הגיע הזמן להחזיר טובה, וגל קיבל את צדוק לפגישה בזרועות פתוחות. "את מלכה עכשיו, אף אחד לא יוכל לגעת בך, אף אחד לא יוכל לדבר איתך. משבוע הבא, שאני נכנס לעירייה", הבטיח לה. "טלפון ישר אליי, בגלוי, בלי פחד".

 

במהלך השיחה הידידותית נראה כי גל קלט היטב את הרמזים שפיזרה צדוק, על כך שהחשיפה שביצעה עבורו גרמה לה לצרות וסיכסכה אותה עם מכריה בעיר. מבין השורות לא היה קשה להבין כיצד יוכל לפצות אותה, למשל באמצעות תפקיד נחשק בעירייה. "עוד חודש, אני מקווה שאני אכניס אותך לעירייה", הבטיח לה גל בסיום השיחה. "אני ממתינה בסבלנות", השיבה צדוק. "יש לי אורך רוח, ואני הוכחתי את הנאמנות שלי".

 

אלא שהזמן עבר, ואורך הרוח של צדוק הלך ואזל. מיד לאחר כניסתו ללשכת ראש העיר, החלו כמה ממכריו של גל וכן תושבים שתמכו בו במהלך הקמפיין, לזכות בתפקידים בעירייה. בתחקיר שפורסם באותה תקופה במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות", נחשפו שורת מינויים בעירייה, ובראשם השופט אלון רום, ידידו של גל ומי שהפך ליועץ המשפטי של העירייה. גם פעילים פוליטיים אחרים בסביבתו של גל זכו במשרות, כמו עדי מעוז (מנהל אגף חירום וביטחון), איתן ידגר (מחלקת הגינון) ואחרים (עוזר סגן ראש העיר, יועצת ראש העיר, מנהל בבריכה העירונית).

 

ייתכן שהתחקיר גרם לגל להתמתן, וההבטחה שהעניק לצדוק לא מומשה. שנתיים וחצי אחר כך היא חזרה לדרוש את שמגיע לה. הפעם קיבל אותה גל בלשכת ראש העיר, ובקולו ניכר שהוא מתוח וקצר רוח. "באתי לדבר איתך כי אני חושבת שנעשה לי עוול מאוד גדול. באתי ונתתי מעצמי את המקסימום", התלוננה צדוק. "אמרת לי 'את עכשיו מלכה, אני אדאג לך, את עוד חודש בעירייה'. וזה לא פייר ישראל, זה פשוט לא פייר. כי להציע לי לעבוד במוקד המסריח הזה (המוקד העירוני, א"א), או ללכת להיות סייעת של ילד נכה, את זה גם יכולתי לעשות בלי לעשות ברדק ולהכניס ראש בריא למיטה חולה".

 

גל הסביר לצדוק כי אין לו אפשרות לתת לה משרה בתוך העירייה, אך הייתה לו הצעה אחרת. "אני אעשה הכל, אני רוצה לעזור אבל לא יודע איך. אני חייב למצוא את הדרך. למה לא במקומות אחרים? החברה הכלכלית, תאגיד המים... שמה לא דורשים את התעודות. בשלטון המקומי דורשים את התעודות כל הזמן... אין לי מה לעשות. אני יכול רק לנסות לחפש מבחינת עבודה או דברים כאלה. אני אמשיך".

 

צדוק: "אני רוצה חצי משרה, ישראל, יש לי ילדים בבית... תראה מה אתה יכול לעשות".

 

גל: "אני אחפש חצי משרה".

 

צדוק: "אם תמצא איזה חצי משרה או משהו, תגיד לי".

 

יודגש, שמירב צדוק לא קיבלה לבסוף את חצי המשרה שרצתה.

 

"אם הבן שלך מעוניין"

 

ההקלטות הנדירות שהגיעו לידי "24 שעות", הן הזדמנות יוצאת דופן להאזין לנעשה בחדרי החדרים של השלטון המקומי, זירה שבה ג'ובים הפכו למטבע עובר לסוחר. בהקלטה נוספת נשמע גל פועל על מנת למנות אדם אחר לתפקיד בתאגיד המים העירוני. הפעם מדובר במורן דנוך — בנה של אותה אביגיל דנוך, יריבתו הפוליטית של ראש העיר.

 

מורן דנוך ניגש מיוזמתו למכרז לתפקיד רואה חשבון בתאגיד, אך לבסוף נסוג מההליך. זמן קצר אחר כך קיבלה אביגיל דנוך טלפון מפתיע מגל, שגילה כי הבן ניגש למכרז. "הבן שלך רואה חשבון? למה את לא אומרת לי?" אמר ראש העיר לדנוך ההמומה. "אם הוא מעוניין, אז...".

 

גל לא היה צריך להשלים את המשפט. כמה ימים אחר כך הגיעה דנוך לפגישה עם העוזר האישי לראש העיר, ניר טאקו. העוזר ניסה להפעיל עליה לחץ, במטרה שתשכנע את בנה לקבל את התפקיד, אך דנוך עמדה בפיתוי. "הייתה לי הרגשה שמנסים לתפוס אותי, באמצעות זה שייתנו לבן שלי תפקיד", מסבירה דנוך, שהמליצה לבנה לוותר על המשרה.

 

מבקר המדינה מתח ביקורת על שני מינויים נוספים שבוצעו בעיריית קריית־אונו זמן קצר לאחר בחירתו של גל (לזכותו של גל ייאמר, שביחס לרשויות אחרות שנבדקו מצבו טוב. כך למשל, בעיריית עפולה נמצאו לא פחות מ־18 עובדים בעלי זיקה לראש עיר). המינוי הראשון הוא של דובר העירייה, ניצן צוריאל. רעייתו של צוריאל הוצבה במקום השני בסיעת מרצ בבחירות 2013, סיעה שתמכה בגל והצטרפה אחר כך לקואליציה שלו. זמן קצר אחר כך פירסמה העירייה מכרז פומבי למשרת הדובר, אליו ניגשו 45 מועמדים. לדברי המבקר, העירייה שינתה את תנאי הסף של המכרז, בניגוד לתקנות שנקבעו בידי משרד הפנים, בצורה כזו שאיפשרה את עמידתו של צוריאל בתנאי הסף.

 

בכך לא תם העניין. צוריאל ויתר המועמדים נשלחו למבחנים ודורגו על ידי ועדת האיתור בהתאם לציונים שקיבלו בהם. הוועדה החליטה כי כל המועמדים שקיבלו את הציון 5 ומעלה, ימשיכו בתהליך הסינון. במקרה, 5 היה בדיוק הציון של צוריאל, כאשר 16 מועמדים אחרים קיבלו ציון גבוה ממנו. "לכאורה החלטת הוועדה לקביעת ציון סף של 5 התקבלה כדי להעבירו לשלב הבא", כתב המבקר. מיותר לציין שצוריאל נבחר למשרה, וזאת על אף שהסיבות לבחירה בו לא נומקו בפרוטוקול הוועדה, וגם זאת בניגוד לתקנות. "הליקויים בהליך המינוי מעלים חשש שלזיקה הפוליטית של המועמד היה משקל משמעותי בהחלטת ועדת הבחינה", סיכם המבקר.

 

גם המכרז שבו נבחר עדי מעוז, מי שפעל למען בחירתו של גל לראשות העיר, לתפקיד מנהל אגף חירום בעירייה, הותאם לכאורה למידותיו. גם כאן כתב מבקר המדינה, כי הליקויים בהליך המינוי "מעלים את החשש שלזיקה הפוליטית של המועמד שנבחר היה משקל ממשי בהחלטות שקיבלו חברי ועדת הבחינה".

 

"רק על פי מכרז"

 

תגובת עיריית קריית־אונו: "הגברת צדוק לא התקבלה לעבודה בתאגיד המים ואינה עובדת בתאגיד. היא לא הייתה מקורבת לראש העירייה, אין לה כל קרבת משפחה לראש העירייה, אינה חלק מרשימתו למועצה ואינה חברת מפלגתו. לכל היותר הייתה חלק מ־60 אחוזים מתושבי העיר שתמכו בראש העירייה. הגברת צדוק יודעת היטב כי כל קליטה בתפקיד בעירייה ו/או בתאגידיה הינו בכפוף להחלטת ועדת המכרזים, בהם ראש העירייה אינו מעורב. משהתברר לה כי ראש העירייה לא יתערב במכרז בענייניה, בחרה זו להעביר קלטת שככל הנראה 'בושלה' ובכל מקרה הוצאה מהקשרה. מר דנוך לא היה פעיל פוליטי של ראש העירייה וכלל לא התקבל לעבודה בתאגיד המים. ראש העירייה שמח לסייע ולהפנות פונים לקליטה בעירייה במשרות פנויות וזאת רק על פי מכרז. דנוך ידע כי תנאי לקליטתו בתאגיד המים הוא כישוריו בלבד.

 

"בנוגע לדו"ח מבקר המדינה, עיריית קריית־אונו מברכת על הביקורת. המדובר בשני מינויים מתוך עשרות שנבדקו בעיריית קריית־אונו ואשר נמצאו בהם ליקויים טכניים בלבד, תוך שהמבקר לא קבע כי יש בהם פסלות. אין כל קשר בין האמור בדו"ח לפרסום בקשר לרו"ח דנוך ולגברת צדוק. עצם הניסיון לקשור בין השניים מהווה פגיעה בשמו הטוב של ראש העירייה ויוצר את הרושם שדנוך וצדוק היו מקורבים פוליטיים לראש העירייה או תומכיו הפוליטיים". •

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים