שאלות במשקל כבד

הדיאטה של מכון אברהמסון נחשבת לאחת הפופולריות בישראל ומבטיחה שיעורי הצלחה גבוהים. היא כוללת גמילה מהדחף למאכלים משמינים, בעזרת טיפול שדומה לגמילה מסיגריות, ודרישה להימנע מסוכר וגלוטן. לצד מטופלים שהשילו עשרות ק"ג, יש מומחים הטוענים שמדובר בגימיק. "הם מיתגו עצמם בעזרת הגלוטן ואבני החן, אבל לגלוטן אין קשר להרזיה וגם לא לטיפול באנרגיות. כמו בכל דיאטה גם אצלם פשוט אוכלים פחות והכל תלוי בכוח הרצון של המטופל". אהוד אברהמסון: "הביקורת היא שטויות. מה זה מדעי? המדע עוסק בתוצאות ואצלנו יש תוצאות"

אהוד אברהמסון מוביל אותי לחדר הטיפול ומבקש ממני לשבת. "תהיי נינוחה", הוא אומר ונותן לי להחזיק בכל יד אבן חן. "אני בוחר איזה אבנים לתת לפי המזג האנרגטי של מי שיושב מולי, האבן מאיצה או ממתנת את המזג של המטופל", הוא מסביר לי. כל הליך הגמילה מסוכרים ומגלוטן, שכולל ניקוי ואיזון ההילה והדחפים לאכול — אורך כחצי שעה.

 

 

אברהמסון הוא עוף מעט חריג בשוק הדיאטות. את הדרך התחיל בכלל בגמילה מעישון, ואז שיכלל את השיטה כדי שתתאים גם ל"גמילה מגלוטן וסוכר". השיטה שלו משלבת אלמנטים מהרפואה האלטרנטיבית וגם דרישה לא לצרוך סוכרים וגלוטן. לצד ההצלחה הגדולה, לא מעט מומחים חולקים על השיטה שלו, ובפרט על הטיפול באבני חן והמלחמה שהכריז על הגלוטן. במכון אברהמסון מתהדרים בלא מעט דוגמאות ללקוחות מרוצים שהשילו עשרות קילוגרמים ממשקלם. מומחים רבים, לעומת זאת, טוענים שמדובר בגימיק ללא כל ביסוס רפואי ושגם המקרים שבהם נרשמת הצלחה נובעים מכך, שהמטופלים פשוט אוכלים פחות, ללא קשר לגלוטן. בכלל, המומחים מציעים להיזהר מהבטחות על 90 אחוזי הצלחה שמבוססות, בין היתר, על טיפול באבני חן. "הטיפול הזה הוא פלסיבו שאין לו שום השפעה אמיתית ולהימנעות מגלוטן אין שום קשר לדיאטה", טוענים תזונאים ורופאים.

 

כתבתנו אריאלה איילון עם אהוד אברהמסון
כתבתנו אריאלה איילון עם אהוד אברהמסון

 

"הגעגועים לפיצה ניצחו"

אייל זכאי, 44, הפחית 30 ק"ג ממשקלו בזכות דיאטת אברהמסון. "הגעתי אליהם לפני כארבע שנים במשקל עודף מהגיהינום ונצמדתי למשטר הדיאטה שלהם שמבוסס על הימנעות מוחלטת מגלוטן ומסוכר. אז מה כן אכלתי? מה שלמעשה מומלץ לאכול בכמעט כל דיאטת הרזיה: הרבה ירקות, מעט פירות, כל הזמן מים. מעט אורז ופסטה, ללא גלוטן כמובן. את הקריז למתוק שברתי עם חלבה או עם חטיפים שהם מציעים, כולל שוקולד ללא סוכר פה ושם".

 

הרוגלך ניצח. אייל זכאי
הרוגלך ניצח. אייל זכאי

 

עוד לפני שהתחיל במסע ההרזיה המאתגר שלו עבר אייל את הטיפול באבני חן, כשהמטפל מבצע מספר לחיצות בגופו, כדי לגמול אותו מהצורך בסוכר ובגלוטן. "הקסם הזה עבד כל זמן ששכנעתי את עצמי שזה עובד ושאני חייב לא להישבר ולהמשיך לרזות. שלוש פעמים הרגשתי שאני על הקצה, על סף שבירה, ולכן חזרתי שוב ושוב ושוב על אותו טיפול גמילה שנשבר סופית אחרי שנתיים. הגעגועים לפיצה טובה, רבאק, רק פעם אחת, לאיזה רוגלך חם עם הקפה ניצחו ובתוך זמן קצר, העליתי בחזרה 17 ק"ג. מה הכי מאכזב? שגיליתי שכל הגישה שלהם בגדול אינה עובדת עליי. כי מה זה הטיפול הזה לגמילה? למי הוא ממתן את החשק? הרי כל דיאטה תלויה בכך שאם אמנע מפחמימות ושומנים, אני ארזה. אין אפס".

 

גם כרמית ביליאק אברמוב, 40, ניסתה את דיאטת אברהמסון. "הדבר הראשון שעשו לי שם הוא טיפול אנרגטי. ישבתי על כיסא, עצמתי עיניים, נכנסתי למוד של רוגע והמטפל העביר לי אבנים מול הפנים. זה לקח כמה דקות ומכאן יצאתי לדרך. קיבלתי מהם תפריט שכלל בעיקר הרבה ירקות, מספר מוגבל של פירות, המלצה לצריכת חלבון ופחמימות ללא גלוטן. כשאני צמודה פיקס למערכת הכללים שלהם, בתוך שמונה חודשים, רזיתי 20 ק"ג".

 

גם אברמוב חוותה רגעי שבירה שבהם נלחמה בעזרת טיפול אנרגטי נוסף שקיבלה ובתמיכה צמודה דרך הווטסאפ ממוקדנית המכון. הפחד מהרגע שבו תישבר קיים כל הזמן. "ניסיתי דיאטות אחרות שאיתן גם רזיתי, כולל זו של 'שומרי משקל' שמאוד הצליחה, אבל נשברתי אחר כך. האם גם הפעם אשבר? לא יודעת", היא משתפת ביושר. את אברהמסון עצמו, לא פגשה מעולם ואת טיפול הגמילה קיבלה מידיו של אחד מ־20 הגומלים שהכשיר על פי תפיסתו.

 

עלות הטיפול, כולל מתכוני הרזיה ושנת ליווי של צוות המכון, מסתכמת ב־2,700 שקל. באחד מעמודי הבית של המכון מתהדרים כי לשיטה שלהם יש 90 אחוזי הצלחה. . חשוב לציין כי כמו אברמוב וזכאי שרזו עשרות קילוגרמים, יש עוד לא מעט אחרים שרזו גם הם בעקבות דיאטת אברהמסון.

 

 

השאלה הגדולה, כמו בכל דיאטה אחרת, מה קורה כעבור שנה ושנתיים. כאן, אומרים המומחים, אין לאברהמסון ולאבני החן שום יתרון על פני שיטות אחרות.

 

הסטודנט שהקים אימפריה

מאחורי הדיאטה, הזוכה לאוהדים רבים לצד מתנגדים חריפים, עומד אהוד אברהמסון, הבעלים והמנכ"ל של רשת המכונים לגמילה מעישון, גלוטן וסוכרים. הרשת פועלת כבר 35 שנה ומונה סניפים רבים בארץ ובחו"ל. בשנים האחרונות הצטרף גילעד איבגי כשותף ל"מכון אברהמסון" ותרם רבות להצלחה הכלכלית של החברה שמגלגלת מיליוני שקלים בשנה. בחווה החקלאית שרכש בעין ורד מיקם איבגי שני ביתנים, שמהווים את ליבת החמ"ל של המכון. משם מנוהלת הרשת שכוללת צוות רחב של טלפניות, חלקן מתפקדות כאוזן קשבת למרזים, מנהלות קבוצות תמיכה יומיות בווטסאפ, דיאטניות ועוד. החברה שהפכה לאימפריה מקיימת גם סדנאות ל"בישול בריא", מוציאה לאור ספרים בנושא ומייצרת מוצרי מזון נטולי גלוטן וסוכר, תוך שימוש בגישות ומינוחים מתחום הרפואה האלטרנטיבית המשולבים בדיאטת ההרזיה.

 

אז מיהו אברהמסון ומה הקשר המקצועי שלו לדיאטה? על העובדה שאין לו כל הכשרה מקצועית אין חולק. אברהמסון, 56, מעיד על כך בעצמו. הוא בנו של פרופ' עמי זכאי אברהמסון, לשעבר מנהל מחלקות כירורגיות. אברהמסון נולד לבית שסלד מעישון, ומשם לדבריו הכל התחיל. "בצבא הייתי חובש קרבי ולכל חייל מעשן שהגיע אליי למרפאה הטפתי שיפסיק לעשן". כשהשתחרר נרשם ללימודי ביולוגיה באוניברסיטת תל־אביב, אך לא סיים את התואר. "תוך כדי הלימודים כבר יצא לי שם של מי שעוזר להיגמל מעישון. איך עשיתי את זה? בשלב הזה, אך ורק באמצעות שיחות". במקביל נחשף אברהמסון למגוון שיטות אלטרנטיביות ודרך לימוד עצמי, באמצעות ספרים, התוודע אל הרפלקסולוגיה, נקודות הלחיצה, עבודה עם אבני חן, צ'קרות, אנרגיות וכו'.

 

לפני סיום התואר אברהמסון עזב לטובת לימודי פסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה. "לאבא שלי הייתה אז קליניקה פרטית בכרמל ובחדרון שהוא הקצה לי המשכתי בטיפולי הגמילה מעישון. בשלב הזה", הוא מתאר. "עדיין רק באמצעות שיחה, ללא מגע. בהמשך, בהדרגה, כשהרגשתי שאני משתפר, הרחבתי את תחומי הגמילה שלי לסוכר ולגלוטן וכבר יכולתי להשתמש בכלים שרכשתי, כלומר, לא רק לשוחח עם המטופלים, אלא גם לטפל בהם באמצעות אבנים ולחיצות".

 

מה לעזאזל יש לך נגד גלוטן?

 

"יש לי נגד החיטה שכבר לא מזכירה את חיטת הבראשית. החיטה של ימינו הושחתה, עברה הנדסה גנטית והפכה מסוכנת בריאותית. הגלוטן ממכר לפחות כמו הסוכר. עוד כמה שנים כשנגלה את נזקי הגלוטן נשאל איך הרשינו לילדים שלנו לאכול את הדבר הזה שמזיק כמו סוכר. החיטה והסוכר הם האחראים העיקריים למחלות לב, השמנה והפרעות נפשיות".

 

אם תשאלו את פרופ' זמיר הלפרן, מנהל המערך למחלות דרכי העיכול והכבד ולשעבר מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי איכילוב — התיאוריה של אברהמסון היא קשקוש. "הגלוטן הוא סוג של דבק, חלבון שאינו מסיס במים, המלכד את מרכיבי החיטה. התיוג של הגלוטן כאויב הבריאות החל בגלל חולי הצליאק ומשם עבר ללא הצדקה לכלל האוכלוסייה באופן מופרך והפך לטרנד". לכתבה במוסף "זמנים בריאים" אמר הלפרן: "זו פשוט הונאה לכרוך היעדר גלוטן בתפריט להרזיה. מה שמשמין אלה הנשאים של החלבון התמים הזה: הפיצות, הבורקסים, הפסטות, הג'חנונים והלחמים".

 

עמית גנור, מנכ"לית עתיד — עמותת הדיאטנים בישראל, מתרעמת גם היא על מיתוג הגלוטן כמזיק ומשמין: "אין שום קשר מדעי מוכח ותקף בין צריכת גלוטן לירידה או לעלייה במשקל. השימוש המופרך הזה במשוואה, שאם תימנע מגלוטן אז תרזה, הוא לא יותר מגימיק, טרנד ואחיזת עיניים. כל דיאטה מתבססת על אותו עיקרון בדיוק: תכניסו פחות לפה, תוציאו יותר בפעילות גופנית ושתו מים. אז מה באברהמסון שונה? כלום, גם הם מונעים מהמרזים מאכלים עתירי שומן ופחמימות, רק שלשם הגימיק, קוראים לזה בלי גלוטן. פיצה או ג'חנון ללא גלוטן יגרמו להורדה במשקל? אפילו לא כבדיחה". לדבריה, היא מטפלת בחולות צליאק שנמנעות מגלוטן, אך העלו במשקל.

 

לפני כחודשיים פורסם מחקר רחב היקף בכתב העת היוקרתי "בריטיש מדיקל ג'ורנל", שבו השתתפו 64 אלף נשים ו־45 אלף גברים. חלקם צרכו גלוטן וחלקם נמנעו. תוצאות המחקר העידו בוודאות שלא נמצאו הבדלים משמעותיים בתחלואת לב בין משתתפי הקבוצות השונות. מנגד, נמנעי הגלוטן מיעטו לאכול דגנים מלאים העשירים בסיבים תזונתיים, שהיעדרם רק עלול להאיץ אירועים לבביים. לכן, ממליצים החוקרים, אם אינכם חולי צליאק — אל תוותרו על גלוטן.

 

גם במשרד הבריאות לא מאמינים בהפחתת גלוטן כדרך בריאה להרזיה: "הדרך הסבירה והבריאה להורדה במשקל כוללת תפריט מאוזן וביצוע פעילות גופנית. המשרד אינו ממליץ על הוצאת הגלוטן מתפריטם של אנשים בריאים המבקשים לרדת במשקל. מזון המכיל גלוטן, כמו לחם מחיטה מלאה ודגנים אחרים, חשוב לתזונה בריאה ומונעת מחלות. ולכן, אין שום הצדקה רפואית להוצאת הגלוטן מהתפריט".

 

הטיעונים האלה אינם זרים לאברהמסון. "נכון לגמרי", הוא מאשר, "מוצרים ללא גלוטן לא מרזים יותר, אבל לגלוטן יש נזקים אחרים. מתכונים ללא גלוטן כל אחד יכול להוריד מהאינטרנט, הייחוד של הגישה שלי היא בשילוב הטיפול האנרגטי ובלחיצות. כך אני גומל את התשוקה לגלוטן ולסוכר".

 

"השכנוע העצמי מסייע לגמילה"

פרופ' לאון גרינהאוס, פסיכיאטר בכיר ומנהל "מיינד קליניק", לא מאמין בטיפול האנרגטי של אברהמסון. "לא מדובר פה בהשפעה על המוח שגורמת לשינוי קוגניטיבי. מה שקורה זה שהמטופל מגיע חדור מוטיבציה לרזות ולשנות את אורח חייו, כך שלחדר הטיפולים נכנסים השכנוע העצמי שלו, האינטימיות עם המטפל שמדבר בקול נמוך ולחיצות מעולם הרפואה האלטרנטיבית, שלא הוכחו מדעית ושאין להן כל ערך טיפולי נפשי. הן בסך הכל נועדו לדרבן את הרצון לרדת במשקל. מדעית אין לזה שום ערך מוכח ושום קשר לגמילה. מה שעובד כאן בגדול, הוא אפקט הפלסבו. מחקרים הוכיחו כבר ש־35 אחוז מחולי דיכאון מגיבים לתרופות פלסבו".

 

ומה יש לאברהמסון להגיד? "ללא ספק שהשכנוע העצמי ואלמנט הרצון של המטופל גורמים לו לפתיחות ומסייעים לפעולת הגמילה. אני שומע את הביקורת נגדי והכל שטויות, גם אם זה לא הוכח בכלים מדעיים. כי מה זה מדעי? המדע עוסק בעובדות ובתוצאות ואצלנו יש תוצאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים