yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 06.06.2017
    מהפכת בדיקת הדם לנשים הרות
    כחלק מהניסיון לאתר תינוקות העלולים להידבק במחלת כבד קשה במהלך ההיריון, תעבור כל אשה הרה בדיקה להימצאות הנגיף בגופה בתחילת ההיריון
    שרית רוזנבלום

    לראשונה בישראל: משרד הבריאות הנחה את קופות החולים ואת כל רופאי הנשים לבצע לכל אישה הרה בדיקת דם לגילוי נגיף אלים הגורם למחלת כבד קשה. הסיבה: רצון לאתר מבעוד מועד תינוקות שעלולים להידבק בה במהלך ההיריון והלידה ולנסות למנוע את ההדבקה באמצעות חיסונים משני סוגים.

     

     

    דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג B היא מחלה קשה, הגורמת להרס איטי של הכבד במשך שנים, עד לצורך בהשתלת כבד, ועלולה לגרום להתפתחות סרטן בכבד. הנגיף הגורם לה מועבר מאדם לאדם בעיקר על ידי מגע עם דם מזוהם ומוצריו, מגע מיני עם אדם הנושא את הנגיף (חולה או נשא), ומאם נשאית ליילוד סביב תקופת הלידה.

     

    המחלה מתבטאת בחולשה, בעייפות, בחום, בהקאה, בהופעת צבע צהוב בעור ובלובן העיניים (צהבת). בתינוקות ההדבקה עוברת לרוב ללא סימנים, אך בניגוד למבוגרים, שלרוב מחלימים מהמחלה, 90 אחוז מהתינוקות שנדבקים בנגיף מתחת לגיל שנה יהפכו לנשאים כרוניים של הנגיף ויהיו בסיכון לפתח את מחלת הכבד הקשה. במצב כזה, שאדם נושא את הנגיף בדמו, הנגיף ממשיך להתרבות בכבד ומופרש לדם ולנוזלי גוף כמו זרע, ללא סימני מחלה, והנשא עלול להדביק את הסובבים אותו ללא ידיעתו.

     

    במשך כל השנים הנחה משרד הבריאות לבדוק במהלך היריון רק נשים המשתייכות לקבוצות סיכון לשאת את הנגיף, בהן נשים שהן או בן זוגן משתמשים בסמים בהזרקה, נשאים של HIV, או שיש להם יותר מבן זוג מיני אחד בששת החודשים האחרונים. אולם בהנחיה מהפכנית שפורסמה אתמול, הורה המשרד להרחיב את מדיניות הבדיקות לכלל הנשים ההרות. כל אישה הרה צריכה, על פי הנחיות המשרד, לעבור בדיקה להימצאות הנגיף בגופה בתחילת ההיריון, בטרימסטר הראשון, כדי שבמידת הצורך ניתן יהיה לתת לה טיפול תרופתי מונע, שנועד להפחית את הסיכון להדבקת העובר, ולהיערך לטיפול מתאים ביילוד שלה.

     

    המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר אמש: "זה שנים רבות ישראל מחסנת את כל היילודים בחיסון פעיל נגד הפטיטיס B, כדי למנוע הדבקה במחלה מהאם, במקרה שהיא אינה יודעת כי היא נושאת את הנגיף בדמה. יילודים של נשים שיזוהו בבדיקה כנשאיות יקבלו נוסף על החיסון הפעיל גם חיסון סביל, שכולל נוגדנים נגד המחלה, שמונע את העברת הנגיף באופן כמעט מוחלט".

     


    פרסום ראשון: 06.06.17 , 00:22
    yed660100