yed300250
הכי מטוקבקות
    פרופ' אסא כשר
    חדשות • 09.06.2017
    דעה פוליטית? לא כשר
    מחבר הקוד האתי של צה"ל גויס על ידי שר החינוך כדי לקבוע כללים להתנהלות פוליטית של מרצים באקדמיה • בקוד החדש שחיבר קובע פרופ' כשר: אסור למרצים להביע דעות פוליטיות בפני הסטודנטים • אבל עוד לפני שכשר החל בעבודתו כבר הכריזו מאות מרצים כי יתנגדו להצעותיו: "לשלטון אין סמכות לקבוע כיצד להתבטא באקדמיה" • בנט: "הקוד אינו נגד אף צד פוליטי"
    תמר טרבלסי חדד

    אסור למרצים במוסדות להשכלה גבוהה להביע דעות פוליטיות במהלך השיעורים זהו הסעיף המרכזי בקוד האתי בנושא פעילות פוליטית באקדמיה שחיבר פרופ' אסא כשר לבקשת שר החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה, נפתלי בנט.

     

    השר בנט אימץ את הקוד האתי שהוגש לו על ידי פרופ' כשר בימים האחרונים, ובכוונתו להביאו בקרוב לאישור בפני מליאת המועצה להשכלה גבוהה וליישמו בכל האוניברסיטאות והמכללות בארץ. "חופש אקדמי מוחלט – כן. קידום אג'נדות פוליטיות של מרצים באקדמיה – לא", הסביר אתמול שר החינוך, "האקדמיה אינה מרכז מפלגה, ולא ייתכן שתלמידים יחששו להביע את דעתם בשיעורים מחשש לציונם, או לחלופין שמרצים יקראו להחרים את המוסד שבו הם מלמדים. הנושא אינו נגד אף צד פוליטי, הוא גורף הן לימין והן לשמאל – וממילא אין לאף צד סיבה להתנגד לכך".

     

    שר החינוך נפתלי בנט  (צילום: אוהד צויגנברג)
    שר החינוך נפתלי בנט
    צילום: אוהד צויגנברג
     

    אבל על אף דבריו של בנט, מרצים רבים כבר הודיעו כי לא יישמעו לקוד החדש. בדצמבר האחרון, אחרי שבנט פנה לראשונה לפרופ' כשר, שחיבר את הקוד האתי של צה"ל, וביקש שינסח קוד אתי ל"התנהלות ראויה בתחומי החפיפה שבין פעילות אקדמית לפעילות פוליטית", קראו בכירים באקדמיה לכשר לסרב לבקשה. מאות מרצים גם חתמו אז על עצומה שבה קבעו: "אנחנו, מרצות ומרצים באקדמיה, מכריזים מראש כי נתעלם לגמרי ממסקנות ועדת כשר... לשלטון אין שום סמכות לקבוע כיצד להתבטא באקדמיה".

     

    מה קובע הקוד האתי שחיבר כשר? סעיף מרכזי אוסר כאמור על מרצים להתבטא בנושאים פוליטיים בפני סטודנטים, אלא אם כן הדבר מתחייב כחלק מההוראה, כמו בקורסים בתחום של מדעי המדינה. סעיף נוסף שבכוונת בנט לאכוף אוסר על חברי סגל אקדמי להשתתף בחרם אקדמי על מוסדות להשכלה גבוהה ואף אוסר עליהם לקרוא לאחרים לתמוך בחרם כזה. עוד קובע הקוד כי קליניקות ותוכניות לימודים באקדמיה לא יוכלו לקיים שיתופי פעולה עם עמותות המזוהות פוליטית.

     

    עוד נקבע כי כל מוסד אקדמי יחויב להקים יחידה שתאכוף את הקוד האתי ותפקח על הפעילות הפוליטית של המרצים. אותה יחידה גם תיתן מענה לתלונות של סטודנטים. לטענת יועציו של בנט, המצב כיום הוא שסטודנטים אמנם יכולים להתלונן על מרצים, אולם הם אינם מקבלים מענה לתלונותיהם.

     

    בקוד גם נקבעו סנקציות: אם מרצה יקדם את השקפתו הפוליטית במהלך שיעור וסטודנטים יתלוננו על כך בפני היחידה המפקחת, יזומן המרצה בפני יחידה אוכפת. אם יתברר כי המרצה אכן הפר את הקוד האתי והתבטא פוליטית, תירשם לו "הערה חינוכית" בתיקו האישי. אם המרצה יתעלם מההערה וימשיך להפר את הקוד האתי, יישקל לנקוט נגדו צעדים משמעתיים.

     

    היוזמה של השר בנט באה לאחר שבשנתיים האחרונות פנו אליו עמותות ימין וביקשו שימנע מאנשי אקדמיה מהשמאל לקדם אג'נדות פוליטיות במהלך הרצאות. גם ועדת החינוך של הכנסת נדרשה לסוגיה וקיימה כמה דיונים בנושא. בכתב המינוי לפרופ' כשר כתב בנט בין היתר: "כפי שבא לידי ביטוי גם בהחלטות עבר של המועצה להשכלה גבוהה, יש למנוע מצב בו סטודנטים או מרצים יסבלו מדחייה, השתקה, הדרה או אפליה בשל זהותם או בשל השקפותיהם האישיות, ובכלל זה עמדותיהם הפוליטיות. החופש האקדמי מחייב כל מוסד לחתור ולחשוף בפני הסטודנטים מבט מקיף ככל האפשר של נתונים, תיאוריות, השקפות וטיעונים רלוונטיים. כולנו גם מחויבים לשמור על זכות הסטודנט ללמוד במוסד להשכלה גבוהה מבלי שיחויב להאזין להטפה פוליטית שאין לה דבר עם לימוד התחום המסוים".

     


    פרסום ראשון: 09.06.17 , 00:21
    yed660100