אם ישראל תזנח את ערכי הדמוקרטיה, היא תאבד את תמיכת העולם

דייב שארמה ארז השבוע את האופניים שבהם נסע כל בוקר לעבודתו, אמר שלום לחומוסייה האהובה עליו ופשט את חליפת שגריר אוסטרליה בישראל. בראיון פרידה הוא חושף טפח מהקשרים הביטחוניים בין המדינות ("בזכותכם ניצלו חיי אזרחים אוסטרלים"). מבהיר שארצו תומכת בהקמת מדינה פלסטינית ("אבל זה חייב להיות הסכם ששני הצדדים ירוויחו ממנו"). ומבשר: "עד סוף 2018 אפשר יהיה להגיע לסידני בטיסה ישירה"

דייב שארמה, שהמריא אתמול בחזרה למולדתו אחרי ארבע שנות כהונה כשגריר אוסטרליה בישראל, השאיר למחליף שלו רשימת טיפים איך לשרוד כאן. "באוסטרליה יש נחשים, כרישים, עכבישים וכו'. כאן בישראל, הסברתי לו, אין חיות מסוכנות, לפחות לא מחוץ לכנסת", אומר שארמה בחיוך מקסים, וממשיך למנות את הטיפים:

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מבחן החומוס של השגריר האוסטרלי | מתוך :  https://www.facebook.com/australiainisrael

 

 

• "אל תלבש חליפה. עניבות בישראל מיועדות רק ללוויות ואירועים רשמיים. את הטוקסידו תשאיר בעומק הארון. לא תצטרך אותו".

 

• "אתה חייב ללמוד כמה ביטויים בעברית. אם מישהו אומר לך 'יהיה בסדר', תתחיל לדאוג. המילה 'בלגן' מבטאת משהו שלא מתפקד בכלל, אבל בסוף איכשהו מסתדר".

 

• "אין דבר כזה תור בישראל. חבל שתעמוד במקום ותחכה, כי כולם יחתכו אותך וינסו להתקדם, ואתה תהיה הפראייר שימצא את עצמו בסוף".

 

השגריר מדווש. מתקן בעצמו את הפאנצ'רים
השגריר מדווש. מתקן בעצמו את הפאנצ'רים

 

שארמה, 41, עוזב את ישראל בצער. אילו היה יכול, היה מאריך את כהונתו בעוד שנה אחרי שכבר קיבל אורכה של שנה, אך כעת הגיע למקסימום האפשרי. בתקופתו כאן הצליח להתערות בישראל, להתאהב בה ולהכיר אותה לעומק. אפשר לומר שהוא אחד השגרירים הכי ישראלים ששירתו פה אי פעם ואולי גם הכי עממי. הוא היה נוסע כמעט בכל יום באופניים 16 ק"מ מהווילה שלו בהרצליה פיתוח לשגרירות ברחוב יהודה הלוי בתל־אביב (כן, יש שם מקלחת). כשטל הצלם שלנו הגיע אליו הביתה, הוא בדיוק תיקן פנצ'ר באופניים. בצהריים היה הולך לאכול שווארמה, פלאפל או סביח, והוא יודע איפה מגישים את החומוס הכי טוב ("חומוס הכרמל בשוק הכרמל", הוא מגלה). ויותר מכל הוא יתגעגע לארוחת הבוקר הישראלית ולשקשוקה.

 

שארמה נולד לאמא אוסטרלית ולאבא הודי שגר באי הקריבי טרינידד וטובגו. הוריו הכירו בלונדון, הוא בכלל נולד בקנדה, ובגיל ארבע חזרו לאוסטרליה. הוא למד משפטים באוניברסיטת קיימברידג' כמו אביו, שהוא עורך דין. למרות זאת חלם להיות רופא ואף החל ללמוד רפואה, אך נשר אחרי שנה וב־1999 הצטרף למשרד החוץ האוסטרלי. כדיפלומט נחשב שארמה לכוכב עולה. הוא שירת, בין היתר, כיועץ פוליטי בשגרירות ארצו בוושינגטון, ולאחר מכן היה ראש המחלקה הבינלאומית במשרד ראש הממשלה האוסטרלי.

 

בימיו בוושינגטון התוודע לנושאי המזרח־התיכון, והחל לגלות עניין רב בישראל. "ישראל נראתה בעיניי מדינה מרתקת ויוצאת דופן במזרח התיכון וגם מקום טוב לגור בו, עם ערכים מערביים ורמת חיים גבוהה", הוא מספר. "זו מדינה שתמיד בחדשות, וכדיפלומט אתה רוצה לשרת במקום שנמצא בכותרות ומשרד החוץ שלך מתקשר כל הזמן ושואל מה קורה. רציתי לשרת בישראל, אבל אשתי אמרה לי: 'אתה צוחק איתי? מה הילדים יעשו? זה לא בטוח'. התגובות השגרתיות של אנשים ששומעים על ישראל".

 

ב־2013 קיבל הצעה להתמנות לשגריר בישראל, אך אשתו הטילה וטו. שארמה גייס חבר קרוב ששירת בעבר כעיתונאי בישראל כדי שינסה לשכנע אותה. "הוא אמר לה: ישראל זה מקום נפלא. את תראי את תל־אביב, את החופים, תאהבי את המקום. לקח לנו שבוע עד שאמרה כן, אבל מרגע שהגיעה לישראל היא באמת התאהבה. האמת, זה קורה לכל האוסטרלים שמגיעים לכאן. בהתחלה הם די בהלם. הם מצפים שיהיה מתוח, הרבה משטרה וחיילים. אבל אז הם אומרים: זה כמו אוסטרליה ומערב אירופה. מדהים לראות את הטרנספורמציה שהם עוברים. אחרי שבוע בארץ פתאום השיער שלהם פרוע והם רוצים להביא לכאן את המשפחה שלהם".

 

מה ההסבר לזה? התקשורת הזרה מעוותת את הדימוי שלנו?

 

"אני לא מאשים את התקשורת. יש סכסוך שהם צריכים לסקר. אבל אני חושב ששום דבר אחר שקורה בישראל לא מסוקר. אם אתה עושה גוגל על ישראל אתה רואה עימותים במחסומים, התקפות טרור, מבצעי צה"ל בסוריה. אנשים חושבים שזה כל מה שקורה בישראל, בזמן שיש פה עוד מאות דברים אחרים".

 

אפשר לשנות את זה, או שמדובר במקרה אבוד? הרי היום יש פיגועי טרור בכל העולם, ועובדה שמקומות אחרים לא ממותגים כך.

 

"אנשים בכל העולם מבינים היום כיצד העם בישראל נאלץ לחיות. ישראל מבינה יותר מכל מדינה אחרת את מה שעובר עכשיו על מדינות מערביות אחרות, כי היא נמצאת תחת איום הטרור כבר עשרות שנים, והוכיחה שאפשר להמשיך בחיים נורמליים ולא להפוך למדינת משטרה. ראיתי את זה בצוק איתן. הייתי כאן בזמן מתקפת הטרור בשרונה, הפיגוע הנורא בבית הכנסת בהר נוף. הדקירות בירושלים, פיגועי הדריסה. אני תמיד מופתע מחדש ומתרשם כמה מהר הישראלים חוזרים לשגרה. אני זוכר יום אחרי שהסתיים צוק איתן כולם חזרו לחופים ומילאו את המסעדות. ביקרתי יום אחרי הפיגוע בשרונה מרקט והחנויות כבר היו פתוחות ואנשים לא פחדו לחזור. זה מאוד חשוב".

 

יום אחרי הפיגוע בשרונה הגעת עם צוות השגרירות לשתות קפה במקס ברנר. למה היה לך חשוב לעשות את זה?

 

"זאת היית מחווה של סולידריות עם העם ישראל. רצינו לומר שאם אתם לא מפחדים אנחנו לא מפחדים. קיבלנו תגובות מדהימות ומרגשות מהישראלים אבל באמת לא עשינו את זה בשביל לקבל תגובות. רצינו לעשות משהו בעל משמעות".

 

נאום פרידה בעברית

 

שארמה מונה לתפקיד בישראל בגיל 37. הוא נשוי לרייצ'ל לורד ואב לשלוש בנות, הקטנה דפני בת ה־4 גדלה רוב חייה כישראלית ואביה מעיד שיש לה מזג חם של ישראלית והיא אוכלת רק אוכל של ישראלים (בורקס, שקשוקה וחומוס). שארמה מרבה לתבל את דבריו במילים בעברית – "בלגן", "שטויות", "חביבי", "וואלה", "בואו נתחיל", "סליחה על האיחור". כשהוא מדבר על ישראל יש לו אור בעיניים, כאילו היה ציוני או יהודי — למרות שהוא לא. במסיבת הפרידה שלו נשא נאום בעברית ואמר: "ישראל תהיה בלב שלנו תמיד, ישראל תהיה בדם שלנו תמיד".

 

מה ההישג הכי גדול שלך כשגריר?

 

"יש כמה. להביא את ראש הממשלה נתניהו לאוסטרליה היה הישג אדיר. מעולם לא ביקר ראש ממשלה ישראלי באוסטרליה. זה היה ביקור משמעותי ולא רק סימבולי. הוא קידם את היחסים בכל הרמות. בחודש אוקטובר יגיע לישראל ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול להמשיך את התהליכים ולתת מינוף נוסף ליחסים.

 

"הצלחנו גם לקדם מאוד את קשרי ההיי־טק בין המדינות למרות המרחק הגדול – 20 שעות טיסה ו־15 אלף קילומטרים. מגיעות לישראל חברות סטארט־אפ אוסטרליות שרוצות להכיר את השוק המקומי, וגם משקיעים אוסטרלים. היום 14 חברות ישראליות מונפקות בבורסה האוסטרלית. כשהגעתי לישראל ביקרו כאן ארבע משלחות אוסטרליות בשנה. השנה היו 14. זה מטורף. אני לא עומד בעומס".

 

מה לגבי שיתוף פעולה במאבק בטרור?

 

"אוסטרליה מתמודדת היום עם טרור מבית ועם האיום של דאעש, ופועלת ביד קשה נגד מפגעים. ישראל מתמודדת עם זה כבר שנים, ואוסטרליה לומדת ממנה המון. למדנו מכם איך מתמודדים עם טרור ושומרים על חירויות אזרחיות וחיים נורמליים. היו בישראל הרבה קציני משטרה אוסטרלים וקצינים שאחראים למלחמה בטרור. אתם עוזרים לנו בנושאים כמו אבטחת שדות תעופה, פרופיילינג, סריקת נוסעים, אבטחת אירועים המוניים, אבטחת אח"מים, איסוף מודיעין, איתור מפגעים בודדים ברשתות החברתיות ועוד".

 

היית אומר שבזכות הסיוע הישראלי ניצלו חייהם של אזרחים אוסטרלים?

 

"בהחלט כן".

 

השגריר שארמה מזכיר שגם הצבא האוסטרלי מעורב בהגנה על גבולות ישראל. ישנם חיילים אוסטרלים בכוחות האו"ם ברמת הגולן ובדרום לבנון. קצין אוסטרלי מפקד על הכוח הרב־לאומי בסיני, שמפקח על הסכם השלום בין ישראל למצרים ומעורב גם במלחמה נגד דאעש בחצי האי.

 

אוסטרליה נחשבת כיום לאחת המדינות הידידותיות ביותר לישראל בעולם ומהבודדות שתומכות בה בהצבעות חשובות באו"ם. היא כמעט לא מגנה את ישראל על בנייה בהתנחלויות. "אנחנו תומכים בפתרון שתי המדינות ובהקמת מדינה פלסטינית", מבהיר שארמה. "אבל מתמקדים בפרקטיקה איך מגיעים לשם. זה לא יכול להיות משחק סכום אפס, שאם האחד מרוויח בו, השני מפסיד. פתרון שתי המדינות יעבוד רק אם הוא יהיה win־win לשני הצדדים. אם נמתח ביקורת על אחד הצדדים, זה לא בהכרח יניע אותו לקבל החלטות קשות ולהגיע לפשרות שהן הכרחיות כדי ליישם את פתרון שתי המדינות.

 

"במודל הקודם של פתרון שתי מדינות שני הצדדים היו צריכים לוותר והתמקדו רק במה שהם מפסידים ולא במה שהם מרוויחים מהעסקה, ולכן לדעתי המאמצים נכשלו. אני חושב שממשל טראמפ חותר לכך שההסכם יהיה חלק ממסגרת אזורית שבה גם ישראל והפלסטינים ירוויחו. ישראל היא מדינה דמוקרטית שהנהגתה נבחרת בצורה דמוקרטית, ואנחנו לא יכולים לצפות שהפוליטיקאים פה יקבלו החלטות שיגרמו להם להפסיד את השלטון. כך גם אבו־מאזן מהצד השני. יש לו פוליטיקה מקומית. פתרון שתי המדינות בעולם התיאורטי לא הגיוני אם אתה לא יכול למכור אותו לציבור שלך".

 

אתה באמת מאמין שיש סיכוי להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים בעידן הזה?

 

"אני לא יודע אם אראה שתי מדינות או הסכם קבע עוד בחיי, אבל זה לא אומר שאין מה לעשות. יש צעדים שיכולים לשפר אמון, לשפר את הביטחון והחיים. אולי ייקח עוד דור עד שנגיע להסכם קבע. תראה את ההסכם בין ישראל לירדן ומצרים. יש שלום ביניכם. זה לוקח זמן".

 

דיפלומט וסטנדאפיסט

 

לצד אהבתו לישראל, שארמה מודאג מתהליכים אנטי־דמוקרטיים שמתרחשים בה. "כוחה של ישראל ויכולתה לשרוד תלויים בחיות של הדמוקרטיה שלה, באופיה הליברלי והפלורליסטי, בחופש העיתונות ובחופש הביטוי – לא פחות מאשר ביתרונה הצבאי ובכוחו של צה"ל", הוא אומר. "ערכים כמו הפרדת רשויות ועיתונות חופשית, העובדה שאזרחים וארגונים יכולים לבקר את מדיניות הממשלה מבלי שיוצאו מחוץ לחוק או ייעצרו – כל אלה עושים את ישראל לייחודית במזרח התיכון ומעניקים לה לגיטימציה בינלאומית. ישראל תלויה בתמיכה של המערב, שחולק איתה ערכים משותפים, מוסר משותף ושיטות ממשל משותפות. אם ישראל תזנח את העקרונות הללו, בעוד 20־30 שנה היא לא תיהנה מאותה לגיטימציה ותמיכה שהיא נהנית מהן כיום".

 

לדבריו, "האופי הדמוקרטי של ישראל חשוב כמו האופי היהודי שלה, ואני לא חושב שאתם צריכים לחזק את האחד על חשבון השני. היום האופי של ישראל כמדינה יהודית גדל על חשבון האופי הדמוקרטי והפלורליסטי שלה. כשאתה רואה דברים כאלה קורים, זה הופך יותר ויותר קשה להזדהות עם ישראל מבחוץ. זאת הסברה רעה".

 

לשגריר שארמה ולאשתו יש פינה חמה בלב לבית החולים זיו בצפת, שטיפל ביותר מ־1,000 פצועים סורים. כאשר הגיע לכאן לא האמין כיצד ישראל מתייחסת לאזרחי אויב. מאז הוא ואשתו אימצו את בית החולים ואירגנו עבורו ערבי גיוס תרומות.

 

מה אתה מצטער שלא הספקת לעשות בכהונה שלך?

 

שלא מיסדנו טיסות ישירות בין ישראל לאוסטרליה. הצבתי את זה כיעד ודיברתי על כך עם נתניהו, עם שר התיירות יריב לוין ועם שר התחבורה ישראל כ"ץ. דיברתי עם חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס. אני מעריך שנראה טיסות לקראת סוף 2018. אני מקווה שקוואנטס תטיס לארץ כפיילוט באוקטובר הקרוב 3,000 אוסטרלים בטיסות צ'רטר לאירועי 100 שנה לשחרור באר־שבע מהשלטון העות'ומני במלחמת העולם הראשונה (על ידי אנזא"ק, כוחות הצבא האוסטרליים והניו־זילנדיים – א"א). באירוע ישתתף גם ראש ממשלת אוסטרליה".

 

שארמה יחזור לסידני וייקח חצי שנה חופש כדי להחליט אם לחזור למשרד החוץ או לפרוש. לפי הסרטון המשעשע שהפיקה השגרירות, ובו מפרט שארמה את רשימת הטיפים שהשאיר למחליפו, הוא בהחלט יכול לשקול קריירה של שחקן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים