yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 18.06.2017
    איפה משקרים במחיר העסקה כדי לחסוך מס
    מאת עופר פטרסבורג

    תושבי ערים בפריפריה "מובילים" בניסיונות להונות את המדינה בעסקאות נדל"ן. כך עולה ממחקר שבדק היכן לפי החשד נערכות "עסקאות כזב" שבהן מחיר העסקה שדווח לרשויות המס נמוך מהמחיר האמיתי, במטרה להפחית את נטל המס למעורבים בעסקה. ראשונה, לפי המחקר, היא העיר דימונה עם 5.8%־17.6% עסקאות חשודות.

     

    במקום השני נצרת־עילית עם 4.6% עד 17.2% מהעסקאות. תל־אביב במקום ה־8 עם 2.7% עד 12.9% מכלל העסקאות. העיר ה"נקייה" ביותר היא מודיעין, עם 0.5% עד 3.8% דיווחים חשודים, ובהוד־השרון רק 0.5% עד 4.2% מהעסקאות חשודות. בממוצע ארצי חשודות 1.8% עד 9.2% מהעסקאות בהערכה נמוכה של המחיר כדי להונות את הרשויות.

    המחקר נערך על ידי ד"ר דני בן־שחר, ראש מכון "אלרוב" לחקר הנדל״ן בפקולטה לניהול ע״ש קולר באוניברסיטת תל־אביב; ד"ר רוני גולן, עמית מחקר במכון אלרוב; וד"ר אייל סולגניק, בתמיכת המרכז למיפוי ישראל. לדברי ד"ר בן־שחר, "יש מוטיבציה ברורה במס הרכישה לרוכש הדירה שרוצה לדווח על מחיר יותר נמוך כדי לשלם פחות, ולמוכר שישלם גם הוא פחות מס שבח ככל שמחיר העסקה המדווח נמוך יותר. המוטיבציה במקרה זה משותפת למוכר ולקונה. גילינו שעסקאות רבות נעשות פעמיים על אותו נכס בפערי מחיר שאינם עקביים ביחס למחיר השוק בעת העסקה, המצביעים על אפשרות לדיווח כזב במחיר העסקה".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    הערים ה"אמינות"

    כאמור, המחקר מצא כי בערי הפריפריה קיים חשד גבוה יותר לעסקאות כזב במחירי חסר, ובהן קריית־שמונה, עכו, טבריה, קריית־ים, קריית־גת וקריית־אתא. ערי המרכז נחשבות "אמינות" יותר, ובהן כפר־סבא, שוהם, ראשל"צ, קריית־אונו, פתח־תקווה, נס־ציונה ורמת־גן.

    פרופ' ירון פלוס, המדען הראשי של המרכז למיפוי ישראל ומרכז הוועדה הממשלתית לשיפור המידע בנדל"ן, אמר כי הממשלה פועלת לשפר את הנושא, בין היתר בזירוז רישום המקרקעין וזיהוי דיווח כוזב.

     ד"ר בן־שחר מסביר כי "זיהוי עסקאות שנחשדות בדיווח מחיר חסר בוצע מתוך עסקאות חוזרות. למשל: נכס נמכר ברבעון הראשון של 2010 ב־800 אלף שקל, כאשר המחיר לנכס בעל אותם מאפיינים הוא בממוצע 1.6 מיליון שקל".

    המדגם נערך על כל עסקאות הדיור ב־1998־2015 ב־58 הערים הכי פעילות. לפי ממצאי המחקר, "כל עלייה של 10% במס הקנייה הנדרש מגדילה את ההסתברות לדיווח מחיר כזב בכ־4%־13%. מנגד, רוכש המסווג כמשקיע מפחית את ההסתברות לדיווח מחיר כזב בכ־80%".

     


    פרסום ראשון: 18.06.17 , 20:54
    yed660100