yed300250
הכי מטוקבקות
    ׳™׳“׳™׳¢׳•׳× ׳׳—׳¨׳•׳ ׳•׳×
    חדשות • 20.06.2017
    הגיעו מים עד נפש
    אחרי פתיחת השוק לייבוא, אחרי העלייה החדה במחיר המים, החליטו החקלאים בגלבוע לפתוח במאבק • "זה סופה של החקלאות, המדינה מזלזלת במי שבנה אותה" • רשות המים: "ההתייקרות תתבצע על פני שנים, החקלאות תמשיך לשגשג"
    ישראל מושקוביץ

    הם משכימים מוקדם בבוקר, עובדים תחת השמש הלוהטת ונותנים את הנשמה כדי שיהיו לנו הפירות והירקות הכי משובחים. באחרונה, אחרי ההחלטה לפתוח חלקית את השוק לייבוא תוצרת חקלאית, ספגו החקלאים מכה נוספת: עלייה דרמטית במחיר המים. אתמול החליטו חקלאי הגלבוע להירתם למאבק נגד הגזירה.

     

    ומה זה אומר במספרים: מ־1 ביולי תתחיל עלייה הדרגתית במחיר המים לגידולי שדה, מ־1.16 שקל לקוב כיום ועד ל־1.81 שקלים בסוף ההליך. מחיר המים לבריכות הדגים יעלה דרמטית: מ־47 אגורות לקוב כיום ל־1.2 שקל (המים נדרשים למילוי בריכות הדגים בשל האידוי הרב).

     

    לפני כשבועיים כבר מחו חקלאי הגליל על ההתייקרות. אתמול התקבצו גם עשרות חקלאים ומגדלי דגים מהגלבוע ומחו על המצוקה. תמיר גל (47), מנהל ענף המדגה בקיבוץ עין־חרוד איחוד, סיפר כי נוכח המצב הוא נאלץ כבר כעת לייבש 300 דונם של בריכות דגים מתוך 900 שיש לקיבוץ. לדבריו, חבריו למקצוע מהגלבוע מתכוונים לייבש אלפי דונמים נוספים. "לצערי, בקרוב לא יהיו יותר דגים מתוצאת ישראל", אמר גל. התסכול גדול במיוחד משום שמגדלי הדגים לא משתמשים במי שתייה אלא במים מליחים, שלא ניתן לעשות בהם שום שימוש אחר. "אבא שלי חפר את הבריכות האלה בשנת 1956, אני היום נאלץ לייבש אותן".

     

    הלל גרוסר (66) ממושב כפר־יחזקאל, המשמש מנכ"ל אגודת המים עמק חרוד: "אני חקלאי מ־1974, מגדל לימונים ואשכוליות. מעולם לא היינו במצב כל כך גרוע. מדיניות הממשלה לפתיחת הייבוא ועכשיו ייקור המים הורסים אותנו".

     

    איתן אביבי (52), המנהל את החקלאות בעין־חרוד איחוד: "התחושה היא שסכין מונחת על הצוואר. העלייה במחיר המים תהפוך את החקלאות שלנו ללא כלכלית. יהיו הפסדים עצומים". צביקי נור (81) מעין־חרוד איחוד: "זה יגרום לסגירה סופית של ענף החקלאות בארץ". עמית ברקין (18) מכפר־יחזקאל: "המדינה מזלזלת במי שבנה אותה". עירא בן־ארי (26) מעין־חרוד איחוד: "אם יסגרו את החקלאות אין סיבה להישאר כאן עוד דקה". ראש המועצה האזורית גלבוע עובד נור סיכם: "זה מאבק להצלת ההתיישבות בישראל. החקלאות מהווה 80% משטחי המועצה ועיקר פרנסת תושבי הגלבוע".

     

    דובר רשות המים: "השינוי ייעשה בהדרגתיות, על פני כמה שנים, דבר שיאפשר את המשך שגשוג החקלאות ברחבי הארץ. באשר למדגה בגלבוע, הוצעה תמיכה תקציבית על ידי האוצר, ומתקיים דיון בינו לבין נציגי החקלאים".

     

    yed660100