yed300250
הכי מטוקבקות
    MILNER MOSHE
    המוסף לשבת • 22.06.2017
    אשכול אוצרות
    הם הוסתרו מאחורי דלת נעולה, במרתף בבניין ישן, וכנראה איש לא ידע על קיומם מלבד אלמנתו של לוי אשכול שנצרה את הסוד עד יום מותה: מאות מזכרות שהשאיר אחריו ראש הממשלה השלישי של ישראל, מהרובה שקיבל מרבין עד הנמר המפוחלץ שהובא היישר מאפריקה עכשיו הם יוצאים כאן לאור
    נחמה דואק | צילום: אלכס קולומויסקי

    שלוש מדרגות, בבניין ירושלמי ישן בשכונת רחביה מובילות לעבר המרתף. מאחורי דלת עץ פשוטה שנועלת מחסן נחבא אוצר ששכב שם במשך עשורים רבים. הבית הוא בית מרים אשכול, אלמנת ראש הממשלה לשעבר לוי אשכול, שנפטרה בנובמבר אשתקד.

    מרים היא ככל הנראה היחידה שידעה על תכולתו, והאוצר התגלה במקרה, זמן קצר לאחר מותה. העוזרת הפיליפינית הנאמנה שלה מסרה למנכ"ל יד לוי אשכול, שביט בן אריה, שכדאי לבדוק את תקינות הפריזר שנמצא במרתף. "כשפתחנו את הדלת לא האמנו למראה עינינו", מספר בן אריה. "על מדפי ברזל שנבנו לאורך הקירות, נערמו אלבומי צילומים, מזכרות, סרטים, מזוודות מתקופת כהונתו של אשכול כשר אוצר וכראש ממשלה לצד מוצרי מזון וחפצים אישיים של הגברת אשכול". שר האוצר לשעבר, אברהם בייגה שוחט, חתנו של אשכול מספר כי, "בימים אלו מסיימים את עבודת הקיטלוג, ואז נחליט יחד עם המוציא לפועל של צוואת מרים אשכול, מה ילך לבית לוי אשכול, מה לגנזך המדינה, מה לתרומה ומה יישאר כמזכרת לבני המשפחה".

    ואכן, בערבוביה שלמה, שמורים במחסן סרטים ומזכרות מכהונתו של ראש הממשלה השלישי, שנפטר ב־1969 מהתקף לב, בעודו מכהן כראש ממשלה מוערך. בארגז קרטון זרוקים עשרות סלילי סרטים, לצידם עשרות קופסאות ברזל ובהן סרטים שונים כולל מביקורו ההיסטורי בבית הלבן, חלקם ללא כיתוב וכעת יעברו תהליך דיגיטציה כדי לבחון את ערכם ההיסטורי. על אחד המדפים מונחים עשרות אלבומי צילומים, שמתעדים ביקורים של אשכול בארץ ובעולם. בארון ברזל מגובבות מזכרות קטנות כמו מגינים, מדליות, קערות וחרבות, רובם חסרי ערך כספי או היסטורי.

    אך מכלול הדברים מהווה תזכורת מרתקת ועשירה לחייו ולפועלו של ראש הממשלה הצנוע שהוביל את ישראל לניצחון במלחמת ששת הימים: בתוך ארגז עץ, שהתחבא על הרצפה מתחת למדפים, מתגלה רובה קלצ'ניקוב, חדש ומשומן היטב, שנלקח כנראה כשלל במלחמה. עליו הקדשה של הרמטכ"ל יצחק רבין שהעניק אותו לאשכול ככל הנראה לאות תודה על הגיבוי שהעניק לו ראש הממשלה בימי הלחץ והמצוקה שלפני פרוץ הקרבות. ליד הרובה, אקדחו האישי של אשכול, עוד מימיו ב"הגנה", מונח בנרתיק עור.

    בקופסת עץ עם מכסה זכוכית מצאנו כף כסף שקיבלה מרים אשכול מאשת נשיא ארצות־הברית, לינדון ג'ונסון במהלך הביקור ההיסטורי הראשון של ראש ממשלה ישראלי בבית הלבן. בצד עומד ארגז עץ ענק וכשפותחים אותו נרתעים לרגע: נמר מפוחלץ, על זנבו וזיפי שפמו, עטופים בבד שחור, מונח שם. אשכול קיבל את הנמר מנשיא מלאווי הייסטינגס קאמוזו באנדה ב־1968. אגב אלו לא המתנות האקזוטיות היחידות שקיבלו בני הזוג אשכול: בדירתה של מרים מוצגים ניבי שנהב גדולים, אותם קיבלה במהלך מסע באפריקה כמתנה אישית לחתונתה מרמטכ"ל צבא אוגנדה דאז, אידי אמין, לימים שליטה האכזרי של המדינה ואויב מר של ישראל.

    באותן שנים חוק המתנות לא היה קיים, וראשי מדינה היו רשאים לשמור את המזכרות בביתם. כעת ייעשה מאמץ שהמתנות בעלות הערך ההיסטורי יועברו למוזיאון לוי אשכול שנפתח בדצמבר 2016 ברחוב סמוך - חודש לאחר מותה של מרים. אשת ראש הממשלה לשעבר הייתה, אגב, הרוח החיה מאחורי ייסוד המוזיאון, כשפנתה לאריאל שרון כשכיהן כראש ממשלה בבקשה להקימו. שרון הקצה לצורך כך את בית ראשי הממשלה ברחוב מימון בירושלים, שהיה בשימוש עד להקמת המעון ברחוב בלפור, ובו גם שחזור של "המטבחון" ההיסטורי של גולדה מאיר.

    הצניעות של אשכול מתבטאת בכל פינה במחסן. במעטפה חומה שנמצאה שם התגלו עשרות צילומים חתומים שלו, שהוכנו כדי לחלקם כמזכרת לכל מי שמבקש. במדף התחתון מזוודה קטנה, סמסונייט עם מנעול. כשפותחים אותה מתברר שזו המזוודה ששימשה את אשכול בנסיעותיו. היא הייתה מוכנה לנסיעה שאליה היה אמור לצאת, סמוך לפטירתו. המזוודה ממש מכמירת לב. ניכר שנארזה באהבה. הלבן שבצווארון הפיג'ימה הצהיב מעט בחלוף השנים, והגופיות מקופלות בקפידה. אנחנו סוגרים מאחורינו את דלת העץ הפשוטה שנפתחת במפתח פשוט, ומציעים לאנשי יד לוי אשכול להתקין פלדלת. "בהחלט", אומר אבי וידרמן, יו"ר המוזיאון שנוסד על מנת להנציח את זכר ראש הממשלה השלישי. "על אוצר כזה צריך לשמור היטב".

     

    זהירות נמר

    ב־1968 הגיע נשיא מלאווי, הייסטינגס קומוזו בנאדה, לביקור גומלין היסטורי בישראל. כמתנה הביא לאשכול נמר מפוחלץ, שהיה אמור לשמש כשטיח קיר. מאז נשמר הנמר בקופסת עץ פשוטה, ומעולם לא נתלה בבית משפחת אשכול. בקופסא שמורים לא רק גופו של הנמר, אלא גם כפות רגליו וזנבו.

     

     
    הנמר של נשיא מלאווי
    הנמר של נשיא מלאווי

     

    יורים ושותים

    בימים שקדמו למלחמת ששת הימים הססנותו של אשכול הובילה ללחץ ציבורי למנות תחתיו את משה דיין לשר הביטחון. הרמטכ"ל רבין חווה באותה תקופה משבר משלו. רבין לא שכח לאשכול את העובדה שעמד לצידו בימיו הקשים, וכחודשיים לאחר מכן, בראש השנה תשכ"ח, שלח לו מתנה מיוחדת: רובה קלצ'ניקוב חדש, שנפל שלל במלחמה. בתוך קופסת העץ המקורית גם פלאסק קטן ממתכת בנרתיק עור לשתייה חריפה.

     

     
    רובה הקלצ'ניקוב שקיבל מרבין
    רובה הקלצ'ניקוב שקיבל מרבין

     

    כסף קל

    ב־1964 נסעו אשכול ורעייתו לביקור רשמי ראשון של ראש ממשלה ישראלי בבית הלבן. הגברת הראשונה, ליידי בירד ג'ונסון, העניקה למרים אשכול מתנה יקרת ערך – כף כסף מ־1745, מהתקופה הקולוניאלית, עוד לפני מלחמת העצמאות האמריקאית. לכף השמורה בתוך קופסת עץ עם מכסה זכוכית, מצורפת הקדשה "לגב' לוי אשכול, מגב' לינדון ג'ונסון"

     

    כף כסף מהתקופה הקולוניאלית
    כף כסף מהתקופה הקולוניאלית

     

    תקופת הברונזה

    בשנים הראשונות של המדינה קיוו בישראל להפוך למעצמת מתכות. ב־1959 חודשה כריית הנחושת ממכרות תמנע, והגוש הראשון שנכרה ניתן לאשכול במתנה. לצידו גוש ברזל המודבק ללוח מעץ, ובהקדשה נכתב: "לשר האוצר, הברזל הראשון שהופק בישראל מהתנור החשמלי בקריית הפלדה".

    תקופת הברונזה
    תקופת הברונזה

     

    כוחו של אקדח

    אקדחו האישי של אשכול שהיה ברשותו עוד מהימים בהם שימש כאחד מבכירי ארגון ההגנה. האקדח מסוג מאוזנר הוא כנראה אותו אקדח הנראה בצילום של אשכול משנות ה־30, התלוי כיום במוזיאון על שמו - מרחק כמה רחובות מהמרתף שבו נמצאו האוצרות.

     

     
    אקדחו האישי של אשכול
    אקדחו האישי של אשכול

     

    כל החיים במזוודה

    סמוך לפטירתו מהתקף לב בפברואר 1969, כשהוא בן 73 ומכהן כראש ממשלה מוערך, היה אמור אשכול לצאת לנסיעה ממלכתית. במזוודות שהכין מונחות עדיין חולצות מקופלות ומגוהצות, פיג'מה לבנה, נעלי בית, גופיות וסוודר גולף שכה היה מזוהה עם אשכול.

     

    כל החיים במזוודה
    כל החיים במזוודה

     

    חתונת השנהב

    בדירתה של מרים אשכול מוצגים ניבי שנהב גדולים, אותם קיבלה ב־ 1966 במהלך מסע באפריקה כמתנה לחתונתה שנתיים קודם לכן מרמטכ"ל צבא אוגנדה, אידי אמין. בהמשך הפך אמין לנשיא המדינה ולאויב אכזר של ישראל, כשסייע בין היתר לחטיפת מטוס אל על לאנטבה

     

     

     

    השנהב מתנת אידי אמין
    השנהב מתנת אידי אמין

     


    פרסום ראשון: 22.06.17 , 17:30
    yed660100