yed300250
הכי מטוקבקות
    ׳™׳“׳™׳¢׳•׳× ׳—׳“׳¨׳”
    חדשות • 26.06.2017
    מוכרים את הים
    חופים לעשירים בלבד: מדינת ישראל נאלצה להודות שהיא מתכוונת להפשיר לבנייה לאורך החופים שטח עצום של כ־41 אלף דונם שמוגדרים כיום כשטחים "מוגנים" — פי שלושה מגודל העיר רמת־גן • הזוכים המאושרים: יזמי הנדל"ן והמיליונרים שיוכלו לגור בדירות הפאר עם הנוף החלומי • גם בסיסים צבאיים ואזורים המיועדים כיום למלונות בלבד ישנו ייעוד לטובת פנטהאוזים מול השקיעה
    עמיר בן-דוד

    מכירים את המרחבים היפים של חוף נחשולים? את השטחים הפתוחים לאורך חוף עתלית? את החופים הפתוחים בדרום אשדוד או באזור פלמחים? עכשיו המדינה מודה לראשונה שעל כל האזורים הללו היא רוצה לאפשר ליזמים חרוצים ועשירים לקדם תוכניות פיתוח ובנייה במרחק שיכול להגיע גם למאה מטר בלבד מהמים. אם זה לא מספיק, אפשר יהיה גם לקחת שטחים על החוף שמיועדים כיום למלונאות ולנופש ולבנות בהם דירות פאר לבעלי ממון ומזל. ואם אתם רוצים קצת פרופורציות, אז כל השטחים האלה ביחד הם בערך בגודלה של תל־אביב.

     

    בשנים האחרונות מקדמים במינהל התכנון שינוי כולל של תוכנית המתאר הארצית, כולל שינויים גם באזורים שלאורך החופים. תחת המהלך הביורוקרטי הזה כביכול הסתתר ניסיון להקטין באופן משמעותי את האזורים לאורך החופים אשר מוגדרים "מוגנים" ואסור לבנות בהם. התוכנית המקורית, שנחשפה ב"ידיעות אחרונות", נדחתה בעקבות לחץ ציבורי, ואז החלו במינהל התכנון להכין תוכנית חדשה.

     

    בימים האחרונים, בעקבות עתירה שהגישה עמותת "אדם טבע ודין", נאלצה המדינה להציג מפות מסודרות ונתונים של השטחים במרחק של מאה מטר ומעלה מקו המים ש"יאבדו את ההגנה". הנתונים מבהילים: מחצית מהשטחים שכיום מוגנים — כ־41 אלף דונם, שהם 3 פעמים גודלה של רמת־גן — יאבדו את ההגנה מפני יזמי הנדל"ן. על מחצית מהשטח הזה יש מחלוקת חריפה בין מינהל התכנון, "אדם טבע ודין", החברה להגנת הטבע וגופים נוספים. וזה עוד לפני שדיברנו על כל השטחים שמיועדים כיום למלונאות, או שטחים שיש בהם כיום מלונאות על קו החוף, ובמינהל רוצים לאפשר להסב אותם בין היתר למגורים, למשל לאורך כל קו החוף של תל־אביב כמעט. או מקומות כמו מגדלי חוף הכרמל, ומגדלי סי־אנד־סאן בתל־אביב שיזמיהם כבר הפסידו בעבר בהתדיינויות משפטיות בנושא.

     

    אז איפה אפשר יהיה לבנות ולפתח למשל? בחלק מהמקומות מדובר בשטחים פתוחים לחלוטין, כמו בשטחים שנמצאים מזרחית לחוף פלמחים, מזרחית למפרץ עתלית, חלק מחוף נחשולים, אזור שדות ים (במרחק גבוה יחסית מהחוף), סביב געש וצמוד לארסוף, בחופים הדרומיים של אשדוד ובאזור אכזיב. בעיה נוספת התעוררה עם מתקנים צבאיים שממוקמים על החוף ויש תוכניות לפנותם. במקום שהחופים שם יוחזרו לציבור אחרי שנגזלו ממנו במשך שנים, רוצים כעת לייעדם לפיתוח ולבנייה — כמו באזור הרצליה, בזיקים, בניצנים וצמוד לראש הנקרה.

     

     

     

    גם שטחים שכיום מיועדים למלונאות, או שכבר יש בהם מלונות וכפרי נופש, יוכלו להפוך לאזורים לבנייה ולפיתוח. כך למשל לאורך כל רצועת החוף של תל־אביב ונתניה, כמו גם באכזיב, בנהריה, בנחשולים, במכמורת, באשדוד ובאשקלון. ויש גם מובלעת ייעודית למגדלי חוף הכרמל — שהיו הטריגר לחוק החופים שחיזק את ההגנה על החופים, הגנה שכעת מנסים להחליש. מה שבטוח זה שמי שייהנו מהתוכניות הללו יהיו בעיקר בעלי ממון. כעת ממשיכים ארגוני הסביבה להתדיין מול מינהל התכנון על השטחים הללו, ובהמשך הנושא יובא להכרעת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

     

    מנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד עמית ברכה, מסר בתגובה כי "יצא המרצע מן השק. לאחר שבמשך תקופה ארוכה מספרים לנו שהתכנון החדש יגן על החופים, משרד האוצר נאלץ בהוראת בג"ץ לחשוף את תוכניותיו המדויקות, וכעת הציבור כולו יודע כי המטרה האמיתית בביטול תמ"א 13 היא להפוך את השטחים הערכיים ביותר בישראל לנדל"ן מניב. 'אדם טבע ודין' יחד עם הציבור הרחב במדינת ישראל יעשו הכל כדי למנוע את הפגיעה, ואנו קוראים לשר האוצר להפעיל את מלוא סמכויותיו לביטול הגזירה ולהגן על החופים".

     


    פרסום ראשון: 26.06.17 , 23:52
    yed660100