סבתא, את חופרת

לפני 70 שנה התגוררה ציפורק'ה שחר מנהלל במחנה ההכשרה בתל שימרון שבעמק יזרעאל • עכשיו, בגיל 92, היא עוזרת לארכיאולוגים מכל העולם לחשוף את המבנים במתחם שנזנח ונעלם עם השנים • "סייעתי להם להבין היכן היו כל החדרים, וככה הם ידעו היכן לחפור"

ציפורק'ה שחר, בת 92, וסבתא רבתא ל־19 נינים, עשתה אתמול הסטוריה כששימשה מדריכה למאות ארכיאולוגים שהגיעו מכל העולם לחפור בתל שימרון שליד נהלל – ולראשונה בחייהם פגשו עדת ראייה לחפירות שהם מבצעים.

 

כ־200 חוקרים וסטודנטים לארכיאולוגיה ממיטב האוניברסיטאות בארה"ב ובאירופה הגיעו לפני כחודש לאתר החפירות בתל שימרון בעמק יזרעאל. הם מנהלים שגרת חיים צפופה ולחוצה, במהלכה הם קמים ומתחילים לחפור כבר בחמש בבוקר – וזאת במטרה לנצל שעות נוחות יחסית לעבודה. במקום הוקמו 4 מתחמי חפירה ועוד מתחם סינון וקטלוג של הממצאים.

 

פרופ' דניאל מסטר, מרצה בקולג' באילינוי, שעובד בראש המשלחת, סיפר: "זו השנה השנייה שאנו מגיעים לחפור בישראל. עבדנו במשך כל השנים באשקלון וכשסיימנו חיפשנו אתר חפירות אחר. החלטנו להגיע לתל שימרון. זה מקום מדהים ומעניין. מצאנו כאן ממצאים מתקופת הברונזה ועד למאה הקודמת שמעידים על רצף התיישבותי".

 

עמיר מורן, מתאם המשלחת מול הרשויות, הגה את הרעיון לצרף את ציפורק'ה, שהתגוררה בהכשרה אחרי שהשתחררה משירותה בצבא הבריטי. "אחרי שהמשלחת מצאה ממצאים מהמאה הקודמת, כמו מטבעות וכלי אוכל, חשבתי להזמין את ציפורק'ה מנהלל, עדת ראייה לכל מה שהיה כאן", סיפר. "היא נתנה סיוע מאוד חשוב לארכיאולוגים, הראתה להם היכן היה חדר האוכל של ההכשרה שלהם, חדרי המגורים ועוד. היא פשוט הנחתה את החופרים היכן לחפור ולחפש".

 

אתר תל שימרון
אתר תל שימרון

 

 

במשך שעה ארוכה עמדה ציפורק’ה לצידם של עמיר מורן והארכיאולוג מריו מרטין מאוניברסיטת ת"א והצביעה להם על המקומות בהם התגוררה עם חבריה להכשרה. בזמן הזה עמד מרטין בצייתנות עם דף חלק ורשם מפה עם שרטוטים של כל המבנים שהיו בהכשרה במאה הקודמת.

 

"עבורנו הארכיאולוגים זה ממש חלום לדבר עם אישה שחיה כאן, אישה שהיא עדת ראייה. בחפירות רגילות אנו נאלצים לנחש - וכאן זכינו לסיוע של עדה שחיה כאן ומכווינה אותנו היכן לחפור ולחפש", הוסיף פרופ' מסטר.

 

ומה יש לציפורק'ה להגיד? היא נולדה לפני כמעט 92 שנים בבית היולדות ההיסטורי שהיה קיים עוד לפני ביה"ח העמק, ופעל ממעיין חרוד. ציפורק'ה גדלה במושב תל עדשים לזוג הורים אנשי העלייה השנייה, והגיעה לתל שימרון לאחר שהשתחררה משירות בצבא הבריטי.

 

כשנשאלה איך זה מרגיש לעזור לארכיאולוגים, ענתה ציפורק’ה: "התחושה שהצלחתי לעזור להם ממש טובה ונעימה. סייעתי להם לקבל תמונה של האתר, היכן גרנו, היכן היה חדר האוכל של ההכשרה וככה הם יודעים היכן לחפש. לא חלמתי מעולם שבגיל 91.5 אדריך ארכיאולוגים, אבל יש הפתעות בחיים. אבא שלי מצא סרקופג בשדה של תל עדשים וזה שימש כשוקת אצלנו".

 

 
בצר
בצר

 

 

אייל בצר, ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אמר: "החפירות בתל המקראי החשוב בעמק הם חגיגה קהילתית חינוכית וסביבתית, בה היו מעורבים תלמידי העמק ושכנינו הערבים. לשמחתנו, מגיעים מתעניינים מכל רחבי הארץ לשמוע על החפירות ולחזות בממצאים המרתקים. דורות שלמים ציפו לראות את צפונות התל ואנו שמחים שזכינו להיחשף אליהם".

 

החפירות מתבצעות במימון מוזיאון התנ"ך שמוקם בוושינגטון ובסיוע רשות העתיקות והמועצה האזורית עמק יזרעאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "סבתא, את חופרת"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים