סכנה מתגלגלת
זה שיגעון שתפס תאוצה במהירות: בתוך חצי שנה נמכרו בישראל עשרות אלפי הוברבורדים — אבל הורים רבים שרכשו את הכלי לילדיהם כלל לא מודעים לסכנות שבו • משרד התחבורה הגביל את הרכיבה עליו לגיל 16 ומעלה, אבל בפועל המדרכות מלאות בילדים צעירים בהרבה שרוכבים ללא קסדה • אתמול: הילדה בת השש שנפלה מההוברבורד שלה כבר לא בסכנת חיים, אבל מומחים מזהירים: התאונה הבאה היא רק עניין של זמן
בתוך תקופה של חצי שנה מאז שאושר למכירה בישראל, עקפו מכירות ההוברבורד — סקייטבורד חשמלי המבוסס על חיישני תנועה — את היקפי מכירות האופניים החשמליים, השיגעון הקודם של בני הנוער. וכמו בסיפור האופניים, גם כאן לקח זמן עד שהתברר שמדובר בפריט שעלול להיות מסוכן.
שלשום נרשמה תאונה ראשונה כאשר ילדה בת שש מהיישוב אלעד נפלה מההוברבורד שלה, ספגה חבלות בראשה והובהלה במצב קשה לבית חולים בילינסון. אתמול מצבה השתפר והיא כבר לא בסכנת חיים.
בינתיים, הביקוש רק ממשיך לעלות. "מאז נובמבר 2016, אז אושר ההוברבורד למכירה בישראל, נמכרו עשרות אלפי יחידות ממנו, והביקוש רק עולה מיום ליום", מסר ל"ידיעות אחרונות" משווק מוביל. "משלוחים אוויריים מגיעים ומתחסלים במהירות הבזק ויש רשימות המתנה מלאות למשלוח הבא".
צעירים יותר, מהירים יותר
משרד התחבורה אמנם הגביל את הרכיבה על הוברבורד לגיל 16 ומעלה, וקבע כי ניתן יהיה לייבא לישראל כלים המוגבלים למהירות של 13 קמ"ש, אך בפועל, ילדים צעירים בהרבה רוכבים על הוברבורדים, ורבים מהכלים גם מגיעים למהירויות גבוהות יותר.
בעוד שבאופניים ובקורקינטים חשמליים הגביל משרד התחבורה את הספק המנועים המותר ל־250 וואט, הרי שבהוברבורדים אין מגבלה. התוצאה: בישראל אפשר לקנות באופן סדיר וחוקי גם כלים בעלי הספק של 500 ו־700 וואט, שמגיעים למהירויות של 18־20 קמ"ש, 50% יותר מהמותר. בגלל הגבלת מהירות ההוברבורדים ל־13 קמ"ש הותר להם לנסוע על מדרכות — מה שאסור לאופניים ולקורקינטים — אבל בפועל, כלים אלה הם מהירים יותר ומסכנים יותר את הולכי הרגל. במשרד התחבורה אומרים כי מגבלת המהירות שנקבעה מספיקה, וכי אין צורך גם בהגבלת הספק המנוע.
יוסי, אב לשלושה מאזור המרכז, סיפר: "קניתי לילד שלי בן השמונה הוברבורד שמתאים לגיל שלו. בחוברת שמתלווה למוצר מצוין במפורש שהוא מתאים לילדים מגיל שמונה ומעלה. מדובר במוצר שהמהירות שלו היא רק 12 קמ"ש, כך שאני לא מבין מה הרעש שעושים סביבו. ההוברבורד מאפשר לילד לגלות עצמאות, בעזרתו הוא מגיע לבד למתנ"ס, למגרש הכדורסל. ממה שראיתי, ילדים קטנים שולטים בכלי הזה הרבה יותר טוב מאשר מבוגרים".
בדיקה ברשתות ובאתרים שמוכרים הוברבורדים מעלה שבכולם מצוין במפורש כי המוצר מיועד לבני נוער מגיל 16, אבל בפועל אף אחד לא באמת אוכף את ההוראה הזאת. אלי אדדי, מנכ"ל רשת דינמיקה סלולר, אישר אתמול: "ההוברבורד אכן זוכה לביקוש עצום בקרב הורים ובני נוער, ובחודשים האחרונים מכרנו אלפי יחידות. אנחנו תמיד מדגישים כי חשוב לחבוש קסדה ולרכוב באזורים בטיחותיים".
פציעות קשות ומסוכנות
הנוהל של משרד התחבורה לייבוא הוברבורדים וסגוויי מחייב את רוכביהם לחבוש קסדה, אך לא מדובר בתקנה מחייבת, ומעטים מהרוכבים ומהוריהם מודעים לכך. מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, עו"ד רחלי טבת-ויזל, אומרת: "הוברבורד עלול להיות כלי מסוכן אף יותר מאופניים חשמליים, מפני שיכולת השליטה עליו היא קטנה ודורשת איזון רב יותר ומכאן שהפציעות עלולות להיות קשות ומסוכנות. אני קוראת לכולם להיות אחראים ולא לאפשר שימוש בהוברבורד לפני גיל 16, לחבוש קסדה בכל עת".
ועדיין, הורים רבים מודים שלא הייתה להם שום בעיה לרכוש הוברבורד לילדיהם. איימן, אבא לשני ילדים — לולו, בת 12, ועומר, בן שמונה — מצפון הארץ אומר: "אשתי ואני נלחצנו בהתחלה מהרעיון, אבל הילדים מאוד לחצו. השקעתי בהוברבורד איכותי שעלה לי יותר מ־2,200 שקלים, והילדים קיבלו ממני הוראות מפורטות איפה מותר לרכוב ואיפה אסור. הם שולטים בהוברבורד שליטה מלאה כאילו נולדו עליו".
שליטה מדהימה
גלית, אמא מאזור השרון, מוסיפה: "הבן שלנו בן 12, והוא רוכב על ההוברבורד תוך הפגנת שליטה מדהימה. אני לא דואגת וסומכת עליו שהוא לא רוכב במקומות מסוכנים. קורה שילדים נופלים גם מרכיבה על אופניים רגילים או מסקייבורד או גלגיליות. אנחנו נמשיך להרשות לילד שלנו לרכוב על ההוברבורד. הבעיה היחידה היא שהוא לא תמיד מקפיד לחבוש קסדה. אם זה תלוי בו, הוא ירכב תמיד בלי קסדה".
ורדה, תושבת השרון, מסכמת: "אני אשקר אם אומר שבכל פעם שהילדה שלי רוכבת על ההוברבורד שלה הלב שלי לא נופל לתחתונים. סיכמנו איתה שהיא תרכב רק על המדרכות, אבל מהר מאוד הבנתי שבדרך לפעולה בצופים, למשל, היא חוצה כבישים. המקרה של הילדה מאלעד מדאיג, אבל אי אפשר למנוע מהילדים להשתמש בכל האביזרים המתגלגלים שיש היום. הפתרון הוא לפתח אצלם מודעות לזהירות בדרכים כבר מגיל צעיר".
ובכל זאת, יש כאלה שמתייחסים לסכנה ברצינות. על אף שמדובר במוצר מבוקש, אתר "אמיגו" החליט להפסיק למכור את ההוברבורד. בועז דקל, מנכ"ל חברת PMI, הבעלים של האתר, אמר: "ברגע שנודע שהוברבורד בעייתי מבחינה בטיחותית הוצאנו הוראה מיידית להפסיק למכור אותו, וכל המוצרים שנשארו במחסנים הושמדו כדי שלא יגיעו לצרכנים".

