התוכנית נגד שריפות
אחרי מחדל האש בלונדון: ראשי הרשויות ומהנדסי הערים הונחו לאתר בניינים עם חיפוי חיצוני דליק • ציפויים בעירים מאיצים את התפשטות האש ויכולים להוביל לאסון • שריפת המגדל אשתקד ברמת–גן: החיפוי גרם לאש להתפשט מהקומה ה–9 עד לחניית הבניין
לאחר האסון שאירע לאחרונה בלונדון, שבמהלכו השתחרר חומר דמוי ציאניד לדירות במהלך שריפה, התקבלה הנחיה חדשה לראשי הרשויות ולמהנדסי הערים: לסקר במבנים במטרה לאתר ציפויים לא תקינים כדי למנוע מבניינים רבים בישראל להפוך מלכודת אש.
נציב הכבאות הנכנס, רב־טפסר דדי שמחי, בשיתוף עם השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הוציא הנחיות בהולות אלה לאור האסון במגדל גרנפל בלונדון ולאור אירוע דומה שקרה לאחרונה בישראל — שריפת מגדל לצד כביש ההלכה ברמת־גן. בשני האירועים היו מעורבים חומרי ציפוי חיצוניים דליקים שהותקנו שלא על פי התקן הישראלי המחייב מספר 912. "מאחר ששיפוץ המבנים, לרבות חיפויים חיצוניים, אינו מחייב התייעצות עם רשות הכבאות אך מחייב עמידה בדרישות התקנות והתקנים המחייבים, נבקשכם לפעול", דרש שמחי במכתבו לראשי הרשויות.
בין ההנחיות החדשות מצוין כי "בכל בקשה להיתר בנייה לשם שיפוץ מבנה הכולל את ציפויו החיצוני, יש להקפיד שחומרי הציפוי יהיו מחומרים לא דליקים ויעמדו בדרישות התקן". לפי המצוין במכתב, בבניין שיימצא שהחיפוי שלו לא עומד בתקן יהיה צורך להבהיר את הסיכון לבעלים ולמחזיקים, ולהורות כי יפעלו לתיקון הליקויים לאלתר. כמו כן, ציין כי יש ליידע את כל גורמי הרשות הארצית לכיבוי ולהצלה על כל ליקוי שנמצא ביחס לחיפויים חיצוניים, "ולפעול ללא דיחוי".
ביוני בשנה שעברה פרצה השריפה במגדל בר"ג בכניסה לקומה 9, אך האש במקום להתפשט למעלה, בגלל החומר הדליק — ביטומן מצופה בלוחות אלומיניום — התפשטה למטה ואף נפגעו מכוניות בחניה. הסיבה אמנם הייתה מייבש שיער שהושאר על המיטה, אולם המסקנה מדוח החקירה של הכבאות: "חיפוי קירות הבניין ושל מסתור הכביסה עשוי אלומיניום כפול ובתוכו בידוד פנימי מחומר צמיג בעיר".
בדיקה ברשות הכבאות גילתה שלמרות שהחומר מסוכן וכנראה נמצא בבניינים נוספים, הוא קיבל את האישור ממכון התקנים. בניגוד ללונדון, לא ידוע בישראל על חומרי ציפוי משחררי ציאניד. "במכון נעשתה טעות בדיעבד, כי מחקירת המקרה התברר שהחומר סייע להתפשטות הדליקה, ויש לבצע בדיקה מחודשת במכון כיצד זה אירע", אומרים גורמים המעורבים בחקירה. במכון עודכנו על הסכנות. תגובה לא ניתנה עד סגירת הגיליון.
לא ידוע על כך שבישראל יש שימוש בחומר הלונדוני PIC פוליאיזוסיאנורט, שהוא חומר פלסטי, אם כי לא נעשתה בדיקה מקיפה לצורך כך. אולם חומרים דליקים אחרים, כמו זה שבהלכה, בהחלט עלולים להפוך מלכודת אש.
ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הודיעה כי לפחות 600 בנייני מגורים בממלכה בסכנת שריפה מאחר שהם מצופים בחומר דליק כמו שהיה במגדל גרנפל שנשרף. באסון במגדל בן 24 קומות נספו 79 איש, אולם גופותיהם טרם זוהו. מתוך כל המגדלים שנבחנו עד כה, נכשלו כולם ואלפי אנשים פונו מהם.
"אין לנו מה להיות רגועים", אומר רב־טפסר שמחי, "גם אם אין שימוש באותו החומר, עדיין עלולים להיות סכנות מחומרים דליקים אחרים ויש לפעול מיידית לסקר מקיף".
טרנד דליק: חיפוי עץ טבעי
חיזוק מגיע מענף הציפויים עצמו. "בענף השיפוצים יש המון חיפויים לקירות שלא עמידים בתקן אש", טוען ערן סיב, הבעלים של חברת "אבן סיב", שמייבא חיפויים של בריקים ושיש ומשמש יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים. הדוגמה הטובה ביותר, טוען סיב, היא העץ. כיום יש טרנד גדול לשים עץ טבעי גם בחיפוי קירות וזה באמת מאוד מרשים ומאוד יפה, אך אף אחד לא לקח בחשבון שהעץ הוא מוצר דליק. "אם מחליטים לשים עץ על הקירות אנחנו ממליצים למרוח חומר מעקב בערה כדי שהעץ לא יתלקח בשניות, ורבים לא עושים זאת", אומר סיב. לדבריו, "במדינה חמה כמו שלנו צריך תקן ברור מה מותר ומה אסור בנושא חיפוי קירות. כל מוצר חייב לעבור לפחות תקן של אש ובמחיר סמלי. הביורוקרטיה בתקנים והתשלום עבור התקנים גורמת ליבואנים לסלוד מהתקן, למרות שזה אחד הדברים החשובים שיש. אין הדרכות, אין לימודים, אין מודעות ובטח אף אחד ממשרדי הממשלה לא מצא לנכון לקחת את הנושא תחת חסותו".
סיבת הדליקה: חשמל מאולתר | עופר פטרסבורג
בסוף השבוע נפצעו קשה בתל־אביב אם ובתה בשריפה שאירעה על פי החשש בגלל תקלה חשמלית הקשורה למנורת הלוגן. עבודות חשמל המבוצעות על ידי בעלי מקצוע לא מורשים עלולות לגרום לתאונות חמורות, ובראשן דליקות.
באחרונה יצא משרד העבודה בקמפיין פרסומי במטרה להגביר את המודעות של הציבור לדרוש מהחשמלאי הצגת רישיון טרם ביצוע עבודות החשמל וכן בהתראה כלפי העוסקים בחשמל ללא רישיון מתאים (פעולה המהווה כעבירה פלילית וסכנה לציבור).
בישראל יש מחסור חמור של בעלי רישיון לעסוק בעבודות חשמל וכתוצאה מכך יש, על פי ההערכות, אלפים העוסקים בעבודות חשמל (מהנדסים, הנדסאים, טכנאים וחשמלאים) ללא רישיון או ברישיון חלקי בלבד.
בשנת 2011, ביוזמת התאגדות מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה, עבר בכנסת תיקון לחוק החשמל המסדיר את הליך מתן הרישיונות לעוסקים בחשמל אולם עד היום לא יושם הליך מתן הרישיונות. רבים מהסטודנטים והבוגרים המחפשים עבודה בתחום החשמל מתקשים לצלוח את ועדות מתן הרישיונות לעבודות חשמל במשרד העבודה והרווחה ולפיכך קיים מחסור חמור בחשמלאים וטכנאים מורשים.

