בשטראוס מכינים את הדור הבא
באחרונה החלה המשפחה לדון בעתיד הדור הרביעי בקבוצה, ששוויה עומד כיום על 7.6 מיליארד שקל • שטראוס: "מדובר בתהליך ארוך. כך קרה עם דור 3 ודור 2"
16 שנה אחרי חילופי הדורות במשפחת שטראוס, אז פינה מיכאל שטראוס את תפקיד יו"ר הקבוצה לבתו עפרה בהצלחה רבה, נדרשת המשפחה שוב לדיון בהעברה בין־דורית.
ל"ממון" נודע כי המשפחה החלה לדון בשאלה אם, מתי ואיך לשלב בקבוצה את ילדי הדור הבא, ילדיהם של עפרה, עדי ועירית (מצד מיכאל), ואת ילדיו של גילי (מצד רעיה). גילי ואחיו רני ממשיכים להחזיק במניות שטראוס (אחותם נאווה מכרה בעבר את מניותיה עם רעיה). לגילי שלושה ילדים, הגדולה סטפני לומדת באוניברסיטה בישראל. כמו כן תידון העברת מניות לדור 4. מדובר ברכוש יקר ערך: שווי קבוצת שטראוס מסתכם כיום ב־7.6 מיליארד שקל. כעת טרם ברור מי מהילדים, אם בכלל, ירצה להשתלב בתפקיד פעיל ולא רק כבעל מניות. בשנה האחרונה נערכו לבני הדור הבא סיורים במפעלי הקבוצה כדי להכיר את פעילותה מקרוב.
העיתוי אינו מקרי: מיכאלה, תום ויסמין, ילדיה הבוגרים של עפרה מנישואיה הראשונים לדן להט, עברו את גיל 18. תום, הבכור, שלמד בחו"ל, שותף בסטארט־אפ מצליח, TAILOR BRANDS, מיכאלה לומדת באוניברסיטה, ויסמין קצינה. ילדיה של עירית, שון ואלינור קופלר, סיימו לימודי מנהל עסקים בחו"ל, ושון מועסק ביוניליוור העולמית. התאומים הבכורים של עדי שטראוס, הבן הצעיר, מתגייסים בימים אלה לצה"ל.
לזכותה של משפחת שטראוס ייאמר כי ההעברה הבין־דורית העסיקה את מיכאל ורעיה כבר לפני 20 שנה. אז החלו בתהליך בליווי יועצים חיצוניים המתמחים בחברות משפחתיות: מחו"ל הובא יועץ פרטי, פרופ' ג'ון ווהן, שליווה את המשפחה וייעץ לה איך להעביר את המושכות, כולל סדנאות גיבוש בחו"ל לדור 3.
ההחלטה לבחור בעפרה ליו"ר הקבוצה במקום אביה נעשתה באופן מסודר, בשותפות ובהסכמה של כל בני המשפחה אז. הכשרתה של עפרה נמשכה שנים: היא החלה לעבוד בחברה ב־1989 כמנהלת שיווק בגלידות והתקדמה עד למינויה כיו"ר ב־2001. במקביל, העניקו רעיה ומיכאל 49% מהמניות בחברת האחזקות המשפחתית לילדים בחלוקה שווה. נושא העברת המניות לדור הבא יידון כעת, וגם הנהלים שיידרשו אם כולם או חלקם ירצו לממש את המניות ולאו דווקא להיקלט בחברה.
השילוב של דור 4 בעסק משפחתי אינו מובן מאליו. לפי הסטטיסטיקות העולמיות, חברות משפחתיות רבות מתפרקות בדור 3, ויש יותר חברות בדור 4 שכשלו מכאלה שהצליחו, עקב סכסוכים פנימיים בין היורשים. באסם התקבלה בזמנה החלטה בראשות דן וגד פרופר שלא להכניס את דור 3 לחברה בגלל ריבוי השותפים והחשש כי המתחים והתחרות בין בני דור 4, שמספרם רב יותר והקרבה ביניהם קטנה יותר, עלולים לגרום נזק לחברה.
על הדיונים העכשוויים בשטראוס אחראי עדי, שמונה לפני חצי שנה ליו"ר החברה המשפחתית של שטראוס שבבעלותה כל נכסי המשפחה, כולל האחזקות בקבוצת שטראוס הציבורית. בחילופי הדורות הקודמים החליף עדי את מיכאל כיו"ר, והוא משמש גם דירקטור בשטראוס הציבורית.
משטראוס נמסר בתגובה: "משפחת שטראוס מנהלת בכל שנות קיומה את נושא ההעברה הדורית בצורה מסודרת ומתמשכת. כך קרה עם דור 2 - רעיה ומיכאל, עם דור 3, וכעת עם דור 4. סוגיית החיבור של דור 4 כבעלי מניות בעסק או נושאי משרה טרם הוכרעה. זהו תהליך ארוך. וטובת העסק לפני הכל".

