yed300250
הכי מטוקבקות
    יריב כץ
    ממון • 06.07.2017
    לקרר את העונה החמה
    אנחנו מתים מחום, ומתקיני המזגנים חוגגים • חוץ מהעובדה שניאלץ לחכות הרבה יותר מהרגיל להתקנה, חלק מהמתקינים גם ינצלו את העומס ויעלו מחירים • ואם רכשתם חבילת מזגן פלוס התקנה ברשת חשמל, סיכוי גדול שהמחיר לא סופי • בשיא גל החום השבוע, בדקנו כמה זמן נחכה להתקנת מזגן ולביקור טכנאי, כמה זה יעלה, ובסיוע מומחי אתר "מידרג" אספנו טיפים ממה להיזהר
    איריס ליפשיץ קליגר | צילום: יריב כץ

    ודש יולי נפתח בגל חום מעיק, והיולי־אוגוסט כולו עוד לפנינו. רבים מאיתנו ייאלצו לקנות מזגן דווקא עכשיו, בעיצומו של הכבשן, כי בדיוק התקלקל, או כי לא הספיקו לקנות קודם לכן. זה לא יהיה קל. ביום שני השבוע, בשיא גל החום, אמרו לנו ברוב רשתות החשמל כי יידרשו בין שלושה ימים לשבוע לאספקת מזגן, ועוד שבוע עד שבועיים להתקנתו. "אין כרגע סיכוי לקבל מתקין מהיום להיום", אמר לנו אורן ממוקד השירות של טורנדו.

     

    גם מי שירצה לתקן מזגן יצטרך לחכות לעתים שבוע ויותר. "המוקדים שלנו מתפוצצים. בימים האחרונים אנחנו מקבלים 1,200 טלפונים ביום, בהשוואה ל־300 טלפונים לפני חודש", סיפר אורן. "כרגע אין לנו צפי בכלל מתי ניתן יהיה לקבוע הגעת טכנאי, העבודה מטורפת".

     

    גם מחיר ההתקנה לא יהיה עניין קל. באתר "מידרג" לדירוג בעלי מקצוע אמרו לנו השבוע שהתקנת מזגן 1 כ"ס בחדר ילדים אמורה לעלות כ־700-500 שקל, התקנת מזגן עילי 2.5 כ"ס בסלון – כ־900־750 שקל, והתקנת מזגן מיני מרכזי בדירת 4 חדרים – כ־5,500-3,500 שקל. בבדיקה שערכנו אנחנו ביום שני השבוע, מצאנו שמחירי ההתקנה משתוללים ומישהו בהחלט גוזר קופון עלינו בימים החמים האלה. עלות התקנה סטנדרטית של מזגן קטן תתחיל ב־400 שקל, אבל יכולה להגיע ל־1,000 שקל. ביקור טכנאי לתיקון עולה 250-230 שקל, אבל חלק מהמתקינים לא התביישו לבקש גם 300 ו־350 ו־400 שקל (לא כולל חלפים), וגם שנשלם מראש.

     

    כמה טכנאי מזגנים פרטיים אמרו לנו השבוע: "זו העונה הכי חמה, שבה אנחנו יכולים לקחת כל סכום מלקוח לחוץ. אנחנו מתרוצצים מבוקר עד לילה מבית לבית, ויש לזה מחיר. אנחנו בהחלט לוקחים יותר על התקנה בימים אלו".

     

    לא פעם גם מנסים לנצל את הלחץ שבו נתונים הלקוחות. ברוך מאזור המרכז קנה לאחרונה מזגן באחת מרשתות החשמל, בחבילה שכוללת התקנה שעלותה 400 שקל. הוא מספר: "חמש דקות אחרי שהמתקינים הגיעו, הם אמרו: 'אתה צריך להוסיף עוד 250 שקל על קידוח, 300 שקל להכנת שקע, ו־200 שקל לפינוי המזגן הישן, ויכול להיות שנצטרך גם עוד צנרת'. כלומר, 400 השקלים הפכו ל־1,150". ברוך החליט לא להיכנע לגזירה: "הראיתי לטכנאי את החורים של המזגן הישן וביקשתי שישתמש בהם. הסברתי לו שמכיוון שמדובר במזגן של 0.75 כ"ס אין צורך בשקע מיוחד ואפשר להשתמש בקיים. אחרי ויכוח קצר הוא הסכים. בסופו של דבר שילמתי רק על פינוי המזגן הישן. לקוח אחר, שמבין קצת פחות, היה משלם את הסכום המלא ואף יותר".

     

     

     

    ענף פרוץ

     

    מתברר שמדובר בענף פרוץ לחלוטין. אתמול התקיימה שביתת מחאה של טכנאי המזגנים המורשים, שזועמים על כך שהענף מלא ב"חאפרים" לא מוסמכים. טכנאי מזגנים מורשים לומדים את המקצוע יותר משנה ומקבלים רישיון ממשרד הכלכלה. לרוב הם מוסמכים גם בתחום החשמל. "אנחנו נאלצים להתמודד מול כל החאפרים שצצו כמו פטריות אחרי הגשם", אומר ליאור אביב, טכנאי ותיק מאזור השרון. "אם עד לפני כמה שנים הרווחנו על התקנה בסיסית של מזגן 3 כ"ס עילי 1,500שקל, היום אנחנו מרוויחים 500־700 שקל. נגסו לנו בגדול מנתח הלקוחות שלנו. היום כל נהג משאית יכול להיות בשעות אחר הצהריים מתקין מזגן. הוא הולך ליום הסמכה עם כיבוד וסושי באחת מיצרניות המזגנים המובילות בענף, ובסוף היום מקבל תעודת הסמכה להתקנת המזגנים של אותה חברה".

     

    יובל בריק, מנכ"ל התאחדות קבלני מיזוג האוויר בישראל, מאשר: "אכן בענף שורר תוהו ובוהו אחד גדול. אנחנו מפנים את האצבע המאשימה אל הרגולטור, ופועלים כדי שיהפכו את ההסמכה הרשמית מרשות לחובה. כרגע כל אחד יכול להפוך למתקין או טכנאי. בגלל מחסור בטכנאים מקצועיים, חברות המזגנים נאלצות להסמיך אנשים מטעמן בהסמכה קצרה שאינה מוכרת על ידי משרד הכלכלה. 50% מהתקלות המתגלות במזגנים בשנה הראשונה נובעות מהתקנה לא ראויה. מחצית מהן הן תקלות גז מסוכנות הנובעות מצנרת שבורה, חיבור לא תקין ועוד, ו־18% הן תקלות חשמל".

     

    בנובמבר, אומר בריק, יוקם לראשונה בית ספר מיוחד ללימוד המקצוע, שייתן הסמכות מטעם המדינה בשיתוף חברת החשמל והתאחדות קבלני מיזוג האוויר. בנוסף, לדבריו, "בשנה הקרובה ייכנס לתוקף איסור על שימוש בגזים הרגילים בענף הקירור, שפוגעים בסביבה, ומי שלא יידע לעבוד עם הגזים שיחליפו אותם, לא יוכל לעסוק בתחום בכלל".

     

    יצרניות המזגנים מודות שהמצב בשוק בעייתי מאוד. מתדיראן נמסר שהחברה "פועלת מול כל הגורמים המוסמכים כדי להסדיר את מקצוע מתקין המזגנים, ללא הצלחה. לאור המצב עורכת החברה הדרכות שנתיות לכ־3,000 מתקינים, שאינן במקום הסמכה רשמית של המדינה. ללא הסדרה ואכיפה ממשלתית, אין בסמכותה וביכולתה של אף חברה למנוע התקנת מזגנים על ידי כל גורם".

     

    גם מאלקטרה נמסר כי הענף "סובל מהעדר רגולציה. לפני שבוע וחצי הצגנו לוועדת הכלכלה את ההשלכות של המצב והמלצנו לאמץ את הרגולציה הקיימת באירופה, אוסטרליה וארה"ב. ימי ההעשרה שאנו מקיימים למתקינים אינם תחליף ללימוד המקצוע שנמצא באחריותה של המדינה, אלא נועדו לעדכן בחידושים האחרונים".

     

    מרשת מחסני חשמל נמסר כי מתקיני המזגנים שעובדים עם הרשת נדרשים לעמוד בתנאי סף, "ואנו מתחייבים לספק ללקוח שירות מקצועי ביותר".

     

    איך עדיף לקנות

     

    בינתיים, עד שהענף יוסדר, האם עדיף לקנות מזגן מרשת בחבילה אחת יחד עם התקנה, או מטכנאי פרטי? אריק לוי, מתקין מזגנים ותיק מחברת "ד"ר צ'ילר - ייעוץ, תכנון והתקנה": "טכנאי פרטי מגיע לבית הלקוח לביקור מקדים, מייעץ בבחירת מזגן ונותן הצעת מחיר שמתאימה לתנאי ההתקנה. לעומת זאת, המוכר בחנות הרשת ממליץ על מזגן מבלי שראה את הבית, והמתקין נשלח להתקנה מבלי שביקר בבית קודם לכן ובדק את התנאים. זה יוצר פתח לתוספות לא מתוכננות במחיר ההתקנה".

     

    בנוסף, טכנאים שנשלחים על־ידי הרשתות מקבלים בדרך כלל תשלום נמוך. הנימוק למחיר הנמוך הוא העובדה שהם מקבלים עבודה באופן שוטף מהרשתות כל השנה. התוצאה: בעונה החמה עדיף להם לתת קדימות להתקנות שהם מקבלים באופן פרטי, ואילו מי שמזמין דרך הרשת יצטרך להמתין זמן ארוך יותר. לכן כדאי לברר ברשת מה שם המתקין ומה סוג ההסמכה שלו.

     

    מי שקונה מזגן בחנות צריך עוד לזכור, שהוא יצטרך בדרך כלל לשלם על הובלת המזגן (150־100 שקל). לעיתים יש גם עלות של פינוי המזגן הישן, כי לא כל מתקין מסכים לעשות זאת ללא תשלום.

     

    המסקנה: בימים אלה עדיף לא פעם ליצור קשר עם מתקין פרטי מורשה, שידאג עבורכם לכל החבילה, במקום לשלם בנפרד על מזגן, הובלה והתקנה. לרוב לא יהיה הבדל משמעותי במחיר.

     

    בוחן פתע: כמה זמן נחכה לביקור טכנאי

     

    הצטיידנו בנתוני הדגם והגיל של כמה מזגנים (טורנדו, תדיראן, אלקטרה, LG, סמסונג, פמילי ליין ליין והאייר), המותקנים ופועלים בבתים, והתקשרנו לשירות התיקונים של החברות בתלונה על תקלה – כדי לבדוק כמה זמן עובר עד שעונים, וכמה זמן נחכה לטכנאי:

     

    תדיראן: אחרי 20 דקות המתנה ענו ואמרו שטכנאי יגיע כעבור שבוע ויום.

     

    טורנדו: אחרי 30 דקות המתנה, לקחו פרטים והבטיחו לחזור. במקביל פנינו בצ'ט און ליין באתר, וענו ש"כל נציגי השירות תפוסים. פנו למוקד הטלפוני". למחרת צלצלנו שוב ואחרי המתנה של 20 דקות ענו ותיאמו טכנאי לאותו יום, כי היה לנו מזל: בדיוק התפנה תור בשל ביטול. כעבור יומיים אמרו במוקד שזמן ההמתנה הוא שבוע ויותר.

     

    אלקטרה: אחרי כ־10 דקות המתנה ענו ואמרו שיחזרו עד 19:00 בערב. עד רגע ירידת הכתבה לדפוס, כלומר שלושה ימים אחר כך, טרם חזרו.

     

    ברימאג (LG): אחרי 3 דקות המתנה ניתנת אפשרות להשאיר מספר טלפון, אבל המשכנו להמתין. אחרי כ־25 דקות ענו ואמרה שיחזרו. אחרי כשעתיים חזרו, רק כדי לומר שיחזרו שוב בהמשך. כעבור עוד שעה וחצי חזרו, והפעם אמרו שטכנאי יגיע כעבור חמישה ימים.

     

    סמסונג: אחרי 4.5 דקות המתנה נשמעה הודעה שניתן להשאיר מספר טלפון ויחזרו עד 18:00. המשכנו להמתין, ואחרי 19 דקות נוספות ענו, לקחו פרטים של המזגן (שעדיין באחריות), ואמרו שיחזרו תוך חצי שעה. אכן חזרו ואמרו שטכנאי יגיע כעבור 48 שעות.

     

    ניופאן (האייר): אחרי 25 דקות המתנה, ענו ואמרו שלא נותנים יותר שירות תיקונים והתקנות, "יש לקחת טכנאי חיצוני או לפנות לשירות פאל (שירות טכנאים פרטי)". חבל שזה לא צוין במענה הקולי שהושמע לנו במשך 25 דקות.

     

    פמילי ליין: אחרי 20 דקות המתנה ענו שאין לחברה טכנאים משלה ונתנו טלפון של טכנאי פרטי באזור מגורנו.

     

    לפני שאתם קונים ומתקינים מזגן, כמה עצות ממומחי אתר "מידרג - דירוג בעלי מקצוע":

     

    לפני שקונים:

     

    • כדי לדעת איזו עוצמת מזגן אתם צריכים, אמרו למוכר או לטכנאי המזגנים מה גודל החדר. חדר של 10 מ"ר, למשל, יכול להסתפק במזגן 1 כוח סוס.

     

    • כמה חלונות יש בחדר, מה גובה התקרה, האם מדובר בדירת גג (חמה יותר), מה מיקומו של החדר בתוך הבית (פנימי או חיצוני), מהם כיווני האוויר (דרום ומזרח סובלים יותר מחום), כמה אנשים שוהים בחדר בדרך כלל (חדר שינה, עבודה, סלון) - כל אלה משפיעים על רמת המיזוג הנדרשת.

     

    לפני שמתקינים:

     

    • מה כוללת ההתקנה: כמו בהרבה תחומים אחרים, אם קיבלתם הצעה זולה מדי להתקנה - קחו בחשבון שהמחיר ככל הנראה הולך לעלות משמעותית בעקבות תוספות למיניהן. לכן חשוב לשים לב מה בדיוק כולל המחיר. התקנה סטנדרטית כוללת צנרת באורך עד 3 מטרים וקידוח רגיל בקיר. התקנת מזגן רחוק משמעותית מחלון/ מרפסת/ מסתור מזגנים (מה שמחייב צנרת ארוכה יותר), התקנת נקודת חשמל חדשה, או קידוח מיוחד בבטון - יצריכו תוספת תשלום.

     

    • נחושת או אלומינים: בדקו האם הצנרת מאלומיניום או מנחושת. צנרת אלומיניום זולה יותר, אינה תקנית ויכולה לגרום בהמשך לדליפות גז. 2 מטר צנרת נחושת יעלו בממוצע 550־750 שקל, כך שאם הצעת המחיר זולה משמעותית, יש חשש שלא מדובר בנחושת. בדקו זאת גם בעת ההתקנה - צבע הנחושת אדמדם, ותזהו בקלות.

     

    • תנאי התקנה מיוחדים: הודיעו למתקין מראש על תנאים מיוחדים: קומה גבוהה (שמצריכה מנוף), מסתור מזגנים עמוס, היעדר שקע.

     

    • אחריות על ההתקנה: מתקין אמין ייתן אחריות מלאה על ההתקנה (לשקעים, לניקוז המים, לדליפת גז כתוצאה מההתקנה, טיח שמתפרק מסביב לקידוח וכדומה). יש כאלה שנותנים אפילו 5 שנים.

     

    • סגירת החור: רבים הסיפורים על מתקיני מזגנים שהגיעו, התקינו - והלכו בלי לסגור את החור שקדחו בקיר, מצידו החיצוני ואף הפנימי - מה שיכניס לשם חרקים, אבק ואוויר חם ויפגע בתפוקה של החשמל - או שסגרו בצורה לא אסתטית. "במקרה אחד גיליתי קן של יונה שנבנה בתוך חור שלא נסגר כראוי", סיפר לנו טכנאי. בדקו היטב לפני שהמתקין הולך.

     

    • גישה למדחס: לעיתים, כדי לחסוך זמן וציוד, הטכנאי יתקין את המדחס מבלי לדאוג שתהיה גישה נוחה ליחידת המדחס שמחוץ לבית לצורך תיקון. במקרה של תיקון, זה עלול לעלות לכם בהוצאות גדולות.

     

    • כבל חשמלי רציף: כבל החשמל צריך להיות רציף, ללא חיבורי איזולירבנד. אם יש צורך בהארכה, הקפידו שתיעשה בקופסה מוגנת, שתמנע קצר והתחממות יתר של הכבלים.

     

    • ואקום: אחרי התקנת מזגן יש לעשות לו ואקום - להוציא ממנו את כל האוויר והלחות, כדי לדאוג לפעילות תקינה שלו. ודאו שהפעולה הזו בוצעה כראוי במשאבה מקצועית. מתקין חאפר ישתמש במשאבה פשוטה שדומה למשאבת אופניים, אך זו אינה מספקת ותגרור בעיות במזגן בהמשך.

     

     


    פרסום ראשון: 06.07.17 , 16:09
    yed660100